גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך להוציא לפועל עסקאות התחדשות עירונית בחברות גוש חלקה?

יזמים רבים נוטים שלא לקדם פרויקטים בדירות הרשומות כחברות גוש חלקה, שכל נכסיהן הם זכויות במקרקעין ■ מהי הבעייתיות במבנים בעלי סטטוס שכזה וכיצד ניתן להתגבר עליה?

חברות גוש חלקה. מה אופי זכויות הבנייה הנובע מהן?/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
חברות גוש חלקה. מה אופי זכויות הבנייה הנובע מהן?/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף עו"ד צבי שוב

בשוק בו היצע הקרקעות הולך ומצטמצם, עולם ההתחדשות העירונית הרחיב לאין שיעור את כר הדשא של היזמים לפעולה, במסגרת של פינוי בינוי או תמ"א 38. כמו בכל שוק בו מצויות "כלות" רבות, היזמים בשטח בוחרים לפעול בעיקר אל מול בניינים ונכסים אשר טומנים בחובם כמה שפחות קשיים במימוש הפרויקט. בשל סיבות אלו נמנעים יזמים רבים לקדם פרויקטים בבניינים בעלי מאפיינים "בעייתיים". כך, למשל, מעטות היוזמות לפעולה בבניינים בהם קיימת בנייה על הגג, או בבניינים בהם מרבית הדיירים קשישים, וכן בבניינים בהם רשומות דירות ב"חברות גוש חלקה".

עו"ד דניאל גלעדי ממשרד עו"ד צבי שוב, המתמחה בייצוג פרויקטים של התחדשות עירונית, מסבירה כי חברות גוש חלקה הן סוג של איגודי מקרקעין, שכל נכסיהם הם זכויות במקרקעין. "הסיבה המרכזית לרישום זכויות במקרקעין באמצעות חברה, מובילה אותנו לשנות ה-40 של המאה העשרים. בתקופה זו נוצרה פרצה בחוק מיסוי מקרקעין, אשר אפשרה להתחמק מתשלום מס שבח או מס רכישה בעת מכירת הזכויות במקרקעין, על ידי רישום בניין בבעלות חברה והחזקת זכויות המקרקעין באמצעות מניות. זאת מאחר ורשויות המס ראו במכירת המניות פעולה הונית לפי פקודת מס הכנסה ולא פעולה במקרקעין על פי חוק מיסוי מקרקעין".

עוד מספרת עו"ד גלעדי כי "עד לחקיקת חוק בתים משותפים בשנת 1952 לא ניתן היה למעשה לרשום בתים משותפים, אלא רק בעלויות בקרקע במושע (אחזקה של שיעור יחסי מהקרקע ולא חלק ספציפי בה). כך היה נוח וקל יותר לרשום את הבעלות על שם החברה, כאשר בעלי מניותיה היוו למעשה את בעלי הזכויות בקרקע, באופן בו שיעור האחזקה במניות נעשה בהתאם להיקף הזכויות של בעלי הקרקע במושע. למעשה, רוב הרישומים בשנים אלו נעשו על שם חברות גוש חלקה".

- מהי הבעייתיות ברישום כחברת גוש חלקה ומדוע יזמים נרתעים מלנסות לקיים פרויקטים במבנים שכאלו?

"ראשית עולה השאלה הבסיסית והיא מי רשאי ונדרש להתקשר עם היזם בפרויקט להתחדשות עירונית - האם החברה כישות יכולה לעשות זאת, או שיש צורך באישור של כלל בעלי המניות שלה. זאת כיוון שככל והזכויות הינן של החברה (או לפחות כך הן רשומות בלשכת רישום המקרקעין), הרי שהסכמת החברה היא הנדרשת לשם ההתקשרות מול היזם. מנגד, מהותית הזכויות במקרקעין שייכות לבעלי המניות בחברה, על כן ייתכן ונדרשת הסכמתם המלאה.

"כמו כן, לעיתים יש אי התאמה בין בעלי הזכויות בנכס לבין בעלי המניות - שכן בעלי המניות המקוריים נפטרו או מכרו את נכסיהם ולא בוצעה העברת הזכויות ברשם החברות כראוי; קיימים גם מקרים בהם בנוסף לרישום הבעלות על שם החברה, נרשמו בלשכת רישום המקרקעין גם חכירות על זכויות החברה לטובת בעלי המניות, והעדכונים שבוצעו בפטירה של בעל מניות או מכירה של הזכויות, התבצעו רק במסגרת לשכת רשם המקרקעין ולא הושלמו גם ברשם החברות. לכן פעמים רבות קיים קושי למצוא את בעלי הזכויות בפועל ולהשלים את הרישום. כמו כן, הרבה פעמים בעת הקמת החברה מונו לה דירקטורים, אך לאחר שאלו מכרו זכויותיהם בנכס או נפטרו לא מונו אחרים חדשים במקומם, אשר יכולים לקבל החלטות בשם החברה.

"לאור האמור, במקרים רבים גם לא היה מי שדאג כי החברה תעמוד בכל חובותיה כדין. לכן לחלק מאותן חברות חובות בגין אי תשלום אגרות במועד ואף חובות לא משולמים שהובילו להכרזה על החברה כחברה מחוקה ברשם החברות.

"בעיה נוספת שעלולה להיווצר היא של אופי הזכויות. כאמור, ישנם מקרים בהם החכירה החברה את הדירות למשך תקופה ארוכה (לרוב של 99 שנים או 49 שנים - א.ש.) ונשאלת השאלה, האם בתום התקופה בעלי החכירה יישארו בעלי הזכויות".

- איך בכל זאת ניתן לממש בבניינים אלו פרויקטים של התחדשות עירונית?

"הרעיון הוא להביא למצב של פירוק החברות מרצון והשלמת רישום נכון של הזכויות בקרקע על שם בעלי המניות בחברה באופן שיתאימו להיקף זכויותיהם, ולבסוף השלמת רישום הבית המשותף, בהתאם לזכויות בעלי המניות והרוכשים החדשים שרכשו את הדירות מן היזם".

- האם הליך פירוק החברות הוא מסובך?

"לאו דווקא, אך ללא ספק הוא מסורבל, מאחר ולעיתים, כאמור, הוא יצריך ביצוע של התאמות בין בעלי הזכויות לבעלי המניות ומינוי מנהלים (דירקטורים) שיהיו מוסכמים לקבל החלטות בעבור החברה.

"במקרים בהם מדובר בחברה מחוקה, יש לבצע תהליך של החייאת החברה על מנת שניתן יהיה לפרק אותה כדין. בהקשר זה יצויין, כי במקרים בהן קיימים חובות לחברה בגין אי תשלום אגרות במהלך השנים, ניתן על פי חוק לבקש את מחיקתם, במסגרת הליך הפירוק".

- מהן ההשלכות המיסוייות להליך הפירוק ורישום הבית המשותף?

"מבחינה מיסויית, העברת בעלות במקרקעין אגב פירוק החברה הינה הליך פטור ממס שבח. לכן קרוב לוודאי כי אם אין זכויות קנייניות נוספות כגון חכירות על הנכס, הרי שהפירוק והעברת הבעלות על שם בעלי המניות, לאחר השלמת רישום בעלי המניות, יעשה ללא תשלום מס שבח. יחד עם זאת, יתכנו היבטים מיסויים נוספים, כגון חיוב בהיטל השבחה, שיש לשקול. לכן, נמליץ בחום להצטייד בעו"ד וביועצי מס מומחים שייתנו פתרון למקרים אלו".

בשורה התחתונה עולה מדבריה של עו"ד גלעדי כי פרויקטים של התחדשות עירונית בבניינים אשר נרשמו על שם חברות גוש חלקה הם סבוכים ומורכבים, ונדרשת התמחות ספציפית על מנת להביא אותם למצב של הוצאה לפועל.

על פניו, כאמור, יש היצע של בניינים נוחים יותר לביצוע פרויקטים, אך כללי התחרות מובילים לכך שככל שהבניין "ידידותי" ליזם קופצים עליו יותר מתמודדים. מכאן שהתחרות קשה ועל מנת לזכות בפרויקט, על היזם לוותר על חלק מהותי מהרווח שלו. לעומת זאת, חוסר העניין "בבנייני גוש חלקה", מייצר ליזם קרקע פורייה ופחות תחרותית לקידום פרויקטים. יש לזכור גם כי לא מעט מהבניינים, בוודאי באזור המרכז, רשומים על שם חברות גוש חלקה, וחבל שפרויקטים בהם יתפספסו רק לנוכח בעייתיות פרוצדורלית ופתירה, כשהרווח שייתכן ויופק מהם הוא גבוה.

עו"ד דניאל גלעדי, ממשרד עורכי הדין צבי שוב, המומחה בתחומי התכנון והבנייה והנדל"ן בכלל ובתחום ההתחדשות העירונית בפרט.

לכניסה לאתר הקליקו כאן

עוד כתבות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו