גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השאלות הבוערות למשקיעים עם בואה של 2018

ממהלכי הבנקים הצפויים, העלאת הריבית, מצב הדולר וה-Game Changer הגדול של שוק המניות ■ 6 שאלות שכל משקיע צריך לשאול את עצמו לשנה החדשה

תשלום פיצוי למשקיעים/צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
תשלום פיצוי למשקיעים/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

1. האם הבנקים המרכזיים בעולם עומדים לשנות כיוון למדיניות מוניטרית מצמצמת?

השיפור בפעילות הכלכלית מתחיל להשפיע על יותר בנקים מרכזיים בעולם. 2017 הייתה שנת "עצירה", כשאף בנק מרכזי גדול בעולם לא הוריד במהלכה ריבית או עשה צעד נוסף להקלה במדיניות המוניטרית. זאת, לראשונה בעשור האחרון.

בעקבות הפדרל ריזרב האמריקאי כעת מתחיל המפנה למדיניות מהדקת יותר. לפני שבוע עלתה הריבית בארה''ב, בסין ובהונג קונג; בנורווגיה הודיע הבנק המרכזי שהוא צפוי להעלות ריבית מוקדם מהצפוי.; הבנק המרכזי של שוודיה הודיע שיפסיק את תכנית רכישות האג''ח שנמשכה בשלוש השנים האחרונות; ובחודש האחרון שלושה מתוך 19 חברי הוועדה המוניטרית של ה-ECB באירופה התבטאו בעד אפשרות למדיניות מוניטרית מצמצמת יותר מהמדיניות הקיימת. מכך עולה כי ב-2018 אנו צפויים לראות מהלכי ריסון מוניטרי מצד חלק מהבנקים המרכזיים בעולם.

2. מה יהיה תוואי העלאות הריבית ב-2018 בארה''ב וכיצד יגיבו לכך השווקים?

החוזים העתידיים מאותתים כיום שהמשקיעים מצפים לעוד שתי העלאות של רבע אחוז כל אחת ב-2018 והעלאה אחת ב-2019, נמוך משמעותית מהמתווה שצייר הפד. בישיבתו האחרונה, לפני כעשרה ימים, העלה הפד את תחזיות הריבית, לראשונה זה זמן רב, וכעת הוא צופה שלוש העלאות בכל אחת מהשנים 2017-2019. בניגוד לשנים האחרונות, בהן הפד הושפע מאוד מההתפתחויות הבינלאומיות, דוגמת המצב הכלכלי באירופה ובשווקים המתעוררים, בשנה הקרובה ייתכן שהמצב ישתנה. הפד יעקוב באדיקות אחרי צעדיו הכלכליים של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, והשלכותיהם לגבי האינפלציה והגירעון, ובהתאם לכך ייקבעו הקצב והעוצמה של העלאות הריבית. במלים אחרות, מדיניות פיסקאלית מרחיבה עשויה להיענות במדיניות מוניטרית מצמצמת.

3. האם הדולר ישנה כיוון ויתחזק מול יתר המטבעות?

לפי "חוקי הכלכלה", כאשר מדינה כמו ארה''ב נמצאת כבר יותר משנה בתוואי של מדיניות מוניטרית מצמצמת, בשעה שמרבית המדינות בשווקים המפותחים מצויות עדיין ב"מוד" של מדיניות מוניטרית מרחיבה מאוד (כדוגמת ה-ECB באירופה וה-BOJ ביפן), המטבע שלה אמור להתחזק. בפועל, בשנה האחרונה הדולר דווקא נחלש אל מול מרבית המטבעות בעולם. כך לדוגמה, מאז תחילת 2017 הדולר נחלש אל מול היורו, הפאונד, והשקל בכ-12%, 8.8% ו-8.8% בהתאמה, ואל מול סל המטבעות של הדולר בכ-8%.

היחלשותו של הדולר עד לחודש האחרון מקורה באכזבה של המשקיעים מאי ההצלחה של ממשל טראמפ ליישם את הבטחות הבחירות שלו, דוגמת ביטול "אובמה קר", העברת רפורמת הקיצוץ במסים במתכונת המלאה, וההשקעה המאסיבית בתשתיות. בנוסף, לא רק הכלכלה האמריקאית התחזקה. התאוששות מרשימה נרשמת באירופה. המשקיעים צופים יציאה הדרגתית עד הפסקת הרכישות הכמותיות מצד ה-ECB לקראת סוף 2018. מעבר לכך, המשקיעים מעריכים כי מרבית הבנקים המרכזיים בעולם עומדים לאותת בשנה הקרובה שמדיניותם המוניטרית עומדת להשתנות למרסנת יותר, דבר שמחזק את מטבעותיהן.

בכל זאת, אנו מעריכים שבחצי השנה הקרובה נראה שוב שינוי מגמה והפעם בכיוון של התחזקות הדולר בעולם בגלל מספר גורמים:

ראשית, בעקבות העברת רפורמת הקיצוץ במסים בשני בתי הקונגרס, מדיניותו הפיסקאלית של ממשל טראמפ צפויה להיות מרחיבה ולהגדיל את הגירעון.

אם עד לאחרונה הפד הדגיש באמצעות דובריו שתחזיות הריבית שלו קדימה אינן לוקחות בחשבון את הרפורמה במס, הרי שלאחר שהרפורמה עברה, צפויה תחזית הריבית, הצמיחה והאינפלציה של הפד לשקף את השלכות הרפורמה. זה אומר להביא למדיניות מוניטרית אף יותר מרסנת מזו המונהגת כיום או מזו הצפויה ברגע זה, מה שעשוי לתרום להתחזקות הדולר ב-2018.

שנית, הרפורמה במס עשויה להביא לכך שחברות אמריקאיות רבות, שמטעמי מיסוי השאירו עד כה את רווחיהן מחוץ לארה"ב, בסך של למעלה מ-2.3 טריליון דולר, צפויות להמיר את הרווחים הכלואים בחו''ל, שמוחזקים בחלקם במטבע מקומי, לדולרים ולהזרים אותם לארה''ב - מה שייצר ביקוש לדולר.

ואם צריך עוד גורם אפשרי להתחזקות הדולר, הרי שהוא המשך פתיחת פערי הריביות בין ארה''ב למדינות רבות כדוגמת אירופה, בריטניה ואף ישראל, מה שצפוי להביא לירידה חדה באטרקטיביות הגידור של ניירות דולריים.

4. האם האינפלציה תתחיל להרים ראש בעולם בכלל בשנה הקרובה?

אחד הגורמים העיקריים שמביאים את המשקיעים להוריד את ההסתברות להעלאות ריבית נוספות בארה''ב ובעולם, היא האינפלציה שממשיכה במגמת דשדוש. אינפלציית הליבה בארה''ב, PCE CORE, אותה בוחן הפד, המשיכה לרדת השנה לקצב של 1.5%, כאשר רק בתחילת השנה היא הגיעה לכ-2%. גם באירופה האינפלציה הכללית ממשיכה לנוע תקופה די ארוכה סביב 1.5% ואינפלציית הליבה סביב 0.9%. אלמלא האינפלציה, שירדה בצורה חדה בכל העולם המפותח, הריבית כנראה הייתה עומדת ברמות גבוהות יותר.
כיום, יש יותר ויותר סימנים שמשקפים אפשרות לעלייה בסביבת האינפלציה בעולם, ובעיקר בארה"ב.

ראשית, אישור הרפורמה במס של טראמפ העלה את חששות המשקיעים מפני עלייה באינפלציה, דבר שהביא לעליית ציפיות האינפלציה הגלומות בארה''ב לעלות לאורך כל הטווחים.
שנית, מדד הליבה היציבה של האינפלציה, המתפרסם על-ידי הפד וכולל רק את הרכיבים היציבים במדד המחירים לצרכן, מצביע שסביבת האינפלציה בארה''ב צפויה לעלות בקרוב. מדד זה הוא אינדיקטור מוביל די מובהק לגבי סביבת האינפלציה העתידית בארה''ב.

אינדיקטור נוסף המעיד על צפי לעלייה באינפלציה, ניתן למצוא בפער בין קצב השינוי במדד מחירי הליבה של היצרן למדד מחירי הליבה של הצרכן. פער זה עלה לאחרונה ומשקף את העובדה שהמגזר היצרני נאלץ לשלם מחירים גבוהים יותר על הסחורה, אך עדיין לא מגלגל זאת על הצרכנים. לרוב, כשנפתח פער בין שני המדדים, הדבר מוביל כעבור כשנה לעלייה באינפלציית הליבה. גם באירופה נפתח פער, מה שמעלה את ההסתברות שבשנה הקרובה גם בה נראה עלייה באינפלציה.

להערכתנו, עלייה באינפלציה בעולם, אם תתרחש, עשויה להוות "Game Changer" קודם כל לשוק האג"ח הממשלתיות והקונצרניות, ובשלב מאוחר יותר לשוק המניות.

5. מה יהיה תוואי הריבית של בנק ישראל ב-2018?

בבנק ישראל המשיכו להותיר את הריבית על כנה ברמה של 0.1%, כ-35 חודשים ברציפות, על רקע עוצמת המטבע המקומי והאינפלציה הנמוכה, שנמצאת כבר הרבה זמן מתחת לגבולו התחתון של יעד המחירים הרשמי של בנק ישראל (1%-3%). בנק ישראל ממשיך לאותת שהוא עתיד להותיר את הריבית ברמתה עוד זמן רב עד שהאינפלציה לא תחזור לגבולות היעד. לכן, אנו מעריכים, שהריבית בשוק המקומי תיוותר על כנה לפחות עד סוף 2018. לבנק ישראל יש אינטרס ברור לשמר את הריבית הנמוכה בתקווה שהפרשי הריביות מול ארה"ב ייצרו פיחות בשער השקל תוך מתן עידוד לייצוא ו"זריקה" קלה לכיוון אינפלציה מעט גבוהה יותר.

6. האם עליית התשואות לפדיון שנרשמה בעת האחרונה מוצתה, ולפיכך אולי כדאי להאריך את מח''מ התיק?

הגורמים התומכים בעליית תשואות האג''ח בעולם, ובפרט בארה''ב, ממשיכים להתחזק וצפויים להביא להמשך עליית תשואות בשנה הקרובה. לכן מוקדם לדבר על הארכת המח"מ, והמח''מ הכולל של התיק צריך להיות בשלב הנוכחי דפנסיבי, קצר-בינוני, סביב 3-4 שנים.

* הכותבים הם יו"ר בית ההשקעות מיטב דש ומנהל השקעות בקופות הגמל והפנסיה של מיטב דש. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק.

שינוי בתשואת האגח ל-10 שנים

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

לעם ישראל יש מסר ברור: התותחים הרועמים לא יעצרו את המרוץ לנדל"ן

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים