גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

2017: הפרסום צמח ב-100 מ' ש'; הרוויחו בגדול - פייסבוק וגוגל

הגידול המשמעותי בדיגיטל אינו בשורה משמחת לענף הפרסום, כי הוא פחות רווחי ■ אמנם יותר כסף הגיע לטלוויזיה לאחר פיצול ערוץ 2, אך התוספת אינה מספיקה לתמוך ב-3 ערוצים ■ הרדיו רשם ירידה של 18% אחרי 4 שנים של גידול רצוף, בעיקר בשל התקלה במערכת הפרסום בתאגיד השידור

פרסום ברשת / אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
פרסום ברשת / אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

לראשונה זה כמה שנים ניכרת עלייה בהוצאה לפרסום בישראל. מנתוני איגוד השיווק הישראלי ויפעת בקרת פרסום עולה כי היקפי הפרסום גדלו ב-2017 בשיעור מינורי של 2.6% והגיעו לסך של 3.98 מיליארד שקל. על פניו מדובר בנתון משמח שאמור לעודד את ענף הפרסום - אחרי שלא התווסף כסף חדש לשוק הפרסום כבר יותר משנתיים. אך צלילה לעומק הנתונים מגלה שהתמונה פחות משמחת: רוב הגידול בכסף הוא בדיגיטל, שבו גוגל ופייסבוק הן השחקניות הגדולות.

יש לכך השלכות גם במובן הכלכלי הרחב - ישראל לא מרוויחה מהן דבר כי הן אינן משלמות מס - וגם על ענף הפרסום במובן הצר: יותר כסף מופנה לתחומים הפחות רווחיים לענף. הדיגיטל דורש תחזוקה שוטפת לאורך כל השנה והשקעות כספיות גדולות בכוח אדם ובטכנולוגיות. כך שעל הנייר העוגה אולי תופחת אך פירוט המרכיבים בה מסביר מדוע ענף הפרסום עובר דיאטה רצחנית.

לדברי תלמה בירו, מנכ"לית איגוד השיווק הישראלי: "השחקנים הגדולים בשוק הפרסום הישראלי הם גוגל ופייסבוק, הכובשים את כל שרשרת הערך של הפרסום וגורפים סכומי עתק. בשנה הקרובה אנו צופים שילך ויגבר לחצם של גופי השידור והתוכן הישראליים, הדוחקים ברגולטור למסות את השחקנים הגלובליים, בעיקר לאור העובדה שמחקרים מלמדים שהדיגיטל יגיע ל-50% מעוגת הפרסום העולמית כבר ב-2020".

נתי יעקובי, מנכ"ל יפעת בקרת פרסום, מסביר כי הדיגיטל ממשיך להיות הקטר של עוגת הפרסום בשל היותו סביבת מחיה מקבילה ולא רק מדיה. ומציג זווית נוספת המסבירה מדוע הנתונים הם לא בהכרח בשורה משמחת: "בראייה רב-שנתית הגידול בהוצאות לפרסום קטן משמעותית מהצמיחה במשק".

הדיגיטל היווה ב-2017 כשליש מעוגת הפרסום - ואלה רק המספרים של מפרסמים ישראלים המפרסמים בישראל. לפי הערכות, חברות ישראליות משקיעות סכומים גדולים לא פחות בפרסום באמצעות גוגל ופייסבוק כדי להגיע לצרכנים בשווקים בחו"ל. לפי הנתונים, היקף הפרסום בדיגיטל בישראל עמד השנה על כ-1.3 מיליארד שקל, המשקפים גידול של 13% בפרסום הדיגיטלי.

גוגל ממשיכה להיות הגורם הדומיננטי בשוק הפרסום בארץ עם כלי הפרסום AdWords, יוטיוב, GDN ו-AdX. עם זאת, לפי הערכות, הגידול שלה בשוק המקומי נעצר יחסית וכעת פייסבוק מזנקת בכמות ההשקעות המופנות אליה. פייסבוק נכנסה לפעילות מאסיבית בישראל זמן רב אחרי גוגל, הנציגות שלה כאן קטנה יותר וגם למפרסם בישראלי לקח זמן להבין איך לעבוד עם הפלטפורמה, אך נראה כי האסימון נפל ופייסבוק מצמצמת בהדרגה את הפער מול גוגל.

הקטגוריות הצומחות ביותר בדיגיטל הן הווידאו, התוכן השיווקי ושיתופי-הפעולה המסחריים. יוטיוב ממשיכה להיות פלטפורמת הווידאו הגדולה בארץ, והקושי שלה בעולם בהקשר של פרסום על גבי תכנים לא הולמים, עדיין לא מחלחל באופן מהותי לביצועים בישראל.

הצורך של אתרי התוכן במקורות הכנסה שייתנו מענה לגוגל ופייסבוק ולקיטון במכירה ישירה של באנרים, מביא לגידול בתוכן השיווקי ובשיתופי-הפעולה המסחריים. לפי הערכות, ההכנסות של אתרי התוכן הישראליים מתחום זה הן 25%-50% מסך ההכנסות שלהם. שיתופי-הפעולה באים לידי ביטוי לא רק כתוכן ממותג באתרים עצמם, אלא גם ביצירת תוכן שיווקי מחוץ לפלטפורמות.

המפרסמים מגדילים את הפרסום הדיגיטלי באופן אבולוציוני, אבל גם כתמיכה במוצרים דיגיטליים כמו מגזינים דיגיטליים ואתרי תוכן. במובן זה משמש הדיגיטל כמדיום המזין את עצמו. המפרסמים הבולטים בווידאו אונליין ב-2017 הם פרוקטר אנד גמבל, שטראוס וסופר-פארם. המפרסמים הבולטים במובייל הם ישראכרט, שטראוס וסופר-פארם. 

סך הפרסום גדל

ביקוש גבוה מההיצע בטלוויזיה

אף שהגידולים המשמעותיים בפרסום מגיעים מהדיגיטל, נתח הפרסום בטלוויזיה עדיין גדול יותר בישראל, והשנה נרשמה בו אפילו עלייה של 4%. הפרסום בטלוויזיה מהווה 37% מכלל העוגה בהיקף של כ-1.7 מיליארד שקל.

2017 הייתה שנה דרמטית מבחינת המדיה הטלוויזיונית, ולראשונה נרשם ביקוש גבוה מההיצע לפרסום. בשנים קודמות היו תקופות כאלה, אך זה היה בדרך כלל לחץ זמני שהשתחרר בתוך שבועות. הפעם נמשכו הביקושים הגבוהים כמה חודשים ברצף והותירו מחוץ למסך הרבה דקות פרסום. היו לכך כמה סיבות עיקריות, והמשמעותית בהן היא התפכחות מסוימת של מפרסמים גדולים מהדיגיטל כפתרון קסם זול והפנמה שעבודה פרסומית יעילה היא שימוש בכלל המדיות והתאמת המסר לכל מדיה בנפרד.

הביקוש הגבוה נמשך גם לאחר פיצול ערוץ 2, אך כמות נקודות הרייטינג שנמצאת על המדף השתנתה: לוחות שידור מושקעים במיוחד לצד קמפיינים אגרסיביים לקידום התכנים הביאו לכך שהרייטינג המסחרי המצרפי עלה - כלומר יש יותר נקודות רייטינג בשוק מה שמאפשר את קליטת עודפי זמני הפרסום.

בשורה טובה למפרסמים, אבל לא לבעלות ערוצי הטלוויזיה. זאת מאחר שהרייטינג הגבוה יחסית מושג תוך השקעה כספית גבוהה מאוד, והתוספת ברייטינג ובזמן הפרסום, שהייתה אולי מעבירה לרווחיות את יצרניות התוכן במצב שבו יש שני ערוצים מסחריים, רחוקה מלהספיק לשאת 3 ערוצים. כך, הגידול ברייטינג ובכסף המופנה לפרסום הוא אולי נעים לאגו, אך כלכלית הוא מבשר קריסה - אלא אם כן יתרחש המהלך הצפוי ושני ערוצים יתמזגו.

מי שחווה דרמה גדולה הוא ערוץ 10 - וזאת דווקא בחודשים שבהם נראה כי הוא מצא את הכיוון הנכון והשיג איזון בשוק. במשך רוב השנה רשם הערוץ את אחת השנים הטובות שלו, גם ברייטינג וגם בהכנסות מפרסום. בניגוד לחלק מההערכות שהיו בשוק, גם בימים שלאחר הפיצול הצליח לשמור על רייטינג גבוה יחסית ואפילו לתת פייט לזכייניות ערוץ 2 במתכונתן החדשה.

אבל זה כשלעצמו לא מספיק כי ההכנסות מפרסום של הערוץ נגזרות לא רק מהביצועים שלו, אלא מהתנהלות השוק כולו. וכשהרייטינג המסחרי המצרפי גדל באופן משמעותי, הנתח שמהווה בו ערוץ 10 קטן וכפועל יוצא מכך גם החלק שהוא מקבל מכלל הפרסום בטלוויזיה.

לעומת זאת, מי שהרוויח בגדול מהפיצול הוא שילוט החוצות, שספג את כל הקמפיינים המאסיביים שהעלו הערוצים בימים שלפני ואחרי הפיצול, והתחום רושם השנה גידול של כ-9% בהכנסות. השילוט צומח השנה גם כתוצאה מהסטת תקציבי פרסום מהעיתונות הנחלשת.

עלייה בקולנוע

מגמת ההתרסקות של העיתונות נמשכת, וב-2017 נרשמה ירידה דרמטית של כ-12% בהיקף הפרסום בה, שמשמעותה הוא אובדן הכנסות של כ-85 מיליון שקל. הירידה מורגשת בכל כיוון: ירידה של כ-6% במספר האינצ'ים לפרסום בעיתונים הגדולים, וירידה דו-ספרתית במקומונים ובמגזינים. בנוסף חולק יותר פרסום בונוס, וניתנו יותר הנחות למפרסמים. מגמת הצמצום וההתכנסות נמשכת, ועוד שני עיתונים נסגרו השנה: "ראש אחד", שעבר לדיגיטל, ו"וסטי" בשפה הרוסית שהפך מעיתון יומי לעיתון המופץ בימי שישי בלבד. גם ההוצאות על פרסום תדמיתי המשיכו לרדת, והמפרסמים הקטנים המחפשים תגובות ישירות ומכירות ממשיכים לעבור לרשת על חשבון העיתונות.

מדיה נוספת שרושמת ירידה דרמטית היא הרדיו, שאחרי 4 שנים של גידול רצוף רושמת השנה ירידה של 18% בהכנסות, המשקפים 49 מיליון שקל שהועברו למקומות אחרים. בהתאם, חלקו של הרדיו בעוגת הפרסום ירד ל-6%. אחת הסיבות המרכזיות לנתונים אלה היא השיתוק הכמעט מוחלט בחודשיים הראשונים של עלייתו לאוויר של תאגיד השידור הציבורי עקב תקלה במערכות ההגשה. הרדיו האזורי אמנם קלט חלק מהביקוש אך לא את כולו.

המשמעות הייתה שחלק מהכסף לא מצא מענה ברדיו והמפרסמים מצאו פתרונות אחרים. גם כשהתקלה נפתרה לא בהכרח מיהרו להשיב את הכסף או את החלק היחסי המופנה למדיה זאת. החודשים הקרובים ילמדו אם בעיות ההתנעה של התאגיד היו אפיזודה חולפת שתישכח או שיהיו לכך השלכות גם בטווח הארוך.

הפרסום בקולנוע רשם גידול של כ-3% וסך כל השקעת המפרסמים במדיה, כולל חסויות שמשקלן עולה זו השנה השמינית ברציפות, היה 46 מיליון שקל. גם בשנה החולפת נהנה הקהל הישראלי מסרטים עתירי תקציב המתברגים בצמרת שוברי הקופות העולמיים וכן בעלייה במספר המסכים והמבקרים. המפרסמים הבולטים בקולנוע היו מקדונלד'ס, קוקה-קולה ו-yes. 

עוד כתבות

אקזיט / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר באמצעות Adobe firefly)

הסטארט-אפ הישראלי אפונו נרכש ב-250 מיליון דולר על ידי חברה קנדית

וואן פסוורד הקנדית רוכשת את אפונו במעל ל-250 מיליון דולר במזומן ותקים מרכז פיתוח בישראל ● בנובמבר האחרון גייסה החברה לפי שווי של 115 מיליון דולר

טהרן, היום / צילום: Reuters, Fatemeh Bahrami

"צעד גדול לקראת ניצחון סופי": באיראן חוגגים את ההסכם

מה חושבים באיראן על ההסכם עם ארה"ב? בעוד כלי התקשורת המזוהים עם המשטר מציגים את ההסכם כהישג היסטורי ומתייחסים לפערים בין ישראל לטראמפ, כלי תקשורת המזוהים עם האופוזיציה בוחרים להדגיש את הסתירות בהסכם המסתמן

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה מפתיעה לטובה במאי - הקצב השנתי נותר על 1.9%; מחירי הדירות חזרו לרדת

מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.3% במאי, מעט מתחת לציפיות הכלכלנים ● ירידות בולטות נרשמו בסעיפי ירקות טריים ותחבורה; מחירי הטיסות לחו"ל צנחו בחדות ● מחירי הדירות חזרו לרדת באפריל, מחירי השכירות קופצים

תל אביב. שוק השכירות מתחמם / צילום: נוי מאיה

העיר שבה קפץ שכר הדירה ב-500 שקל לחודש

עלייה של 0.8% במדד שירותי הדיור במאי וקפיצה של כמעט 7% במחירים לשוכרים חדשים ממחישות את הלחץ הגובר בשוק השכירות ● במקביל, מדד מחירי הדירות נותר כמעט ללא שינוי וירד ב־0.3% בלבד, תוך פערים בולטים בין הערים

אשתו של סוכן השחקנים חשודה בהעלמת הכנסות משכירות בהיקף של כ-3 מיליון שקל

טלי פרתוק-זהבי, רעייתו של סוכן השחקנים פיני זהבי, חשודה בהעלמת הכנסות מהשכרת דירות שבבעלותה ● עפ"י החשד, בשנים 2025-2018 הושכרו לפחות ארבע דירות לדיירים שונים, אשר הניבו הכנסות בסכום של לפחות 3 מיליון שקל, שהופקדו בחשבונות הבנק של פרתוק-זהבי ושל שני ילדיה ולא דווחו כחוק

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב ומוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

היום שאחרי ההסכמות: מה תהיה התחתית של מחיר הנפט, ולמה המשקיעים בישראל מאוכזבים?

הכרזת טראמפ על גיבוש הבנות עם איראן ופתיחת מצד הורמוז הפיגה חלק מהחששות ממשבר אנרגיה עולמי, והשווקים בעולם הגיבו בעליות ● בישראל, לעומת זאת, המשקיעים נותרו זהירים יותר בעקבות תוצאות המלחמה והשלכותיה הכלכליות ● "בשוק המקומי נותרות שאלות פתוחות שהשווקים הגלובליים פחות רגישים לזה", אומרים כלכלנים ● שאלת השעה

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת

ועדת הכנסת אישרה לח"כ טלי גוטליב חסינות מפני העמדה לדין

בחודש שעבר הודיעה היועמ"שית על כוונתה להגיש כתב אישום נגד ח"כ גוטליב, לאחר שחשפה את זהותו של איש שב"כ במכוון. בעקבות זאת ביקשה גוטליב שהכנסת תקבע שתהיה לה חסינות ● 11 חברי כנסת תמכו בבקשה, ושלושה התנגדו; ההצבעה הסופית תתקיים במליאה

שִי ג'ינפינג ו־ולדימיר פוטין. ירוויחו מהסרת הסנקציות על איראן / צילום: ap

נפט ונשק: האינטרסים של סין ורוסיה בהסכם בין ארה"ב לאיראן

שתי מעצמות העל יפיקו תועלת כלכלית מההסכם בין ארה"ב ואיראן ● סין זקוקה לנפט, והסרת סנקציות יקלו עליה ● רוסיה, מהצד השני, מסייעת בהקמת הגרעין וסוחרת בנשק עם איראן

ד''ר יפעת בן חי שגב. הפרקליטות ביקשה לכריז עליה כעדה עויינת / צילום: רמי זרנגר

בג"ץ ידון היום בעתירות נגד שינוי הרכב הרשות השנייה

העתירות מבקשות גם למנוע את מינויה של ד"ר יפעת בן חי-שגב ליו"ר הרשות, לאחר שהייתה עדה במשפטו של נתניהו ● הייעוץ המשפטי לממשלה הביע את עמדתו כי נתניהו לא היה צריך להיות מעורב במינויה של בן חי-שגב נוכח ניגוד עניינים

מטה הבנק המרכזי של יפן, טוקיו / צילום: ap, Shuji Kajiyama

יפן העלתה את הריבית לשיא של 31 שנה. אלו הסיבות

הריבית ביפן עלתה ל-1%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 • בשוק מחכים לראות האם הצעד הזה מסמן את סוף עידן "הכסף הזול" במדינה • ואיך ישפיעו המלחמה והשלום באיראן?

שופט העליון בדימוס יוסף אלרון ועו''ד מיכאל ראבילו / צילום: רפי קוץ, אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

יוסף אלרון לבג"ץ: ההצבעה על מבקר המדינה לא הייתה חוקית

עו"ד מיכאל ראבילו, פרקליטו של רה"מ נתניהו, נבחר למבקר המדינה ברוב של 61 מול 57 קולות שקיבל השופט בדימוס יוסף אלרון בסבב ההצבעה השני, לאחר שחברי כנסת התבקשו עפ"י הנטען להצטלם עם פתק ההצבעה מאחורי הפרגוד - אף שהחוק קובע כי ההצבעה תהיה חשאית ● בעתירות נטען כי הליך הבחירה זוהם, וכי עיקרון חשאיות הדיון נפגע

העיר לייפציג. מוצגת כחלופה לברלין / צילום: Shutterstock

ה-AI משנה את יעדי החופשות ואת מפת הביקושים העולמית

גם אם גוגל עדיין מובילה את שוק החיפושים באינטרנט, יותר ויותר צרכנים בעולם עוברים לכלי בינה מלאכותית ● דוח חדש של חברת מאסטרקארד מגלה מתי זה גורם להם להכפיל את ההוצאה בתחום התיירות, ומוביל לתובנות שרלוונטיות למותגים ישראלים רבים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב, בהובלת מניות הביטוח והביטחוניות

מדד ת"א 35 יורד בחצי אחוז ● הבורסה בת"א ננעלה אתמול בירידות חדות, בניגוד לעליות שנרשמו ביתר העולם ● וול סטריט סיימה את יום המסחר החולף בירוק בוהק, הנאסד"ק זינק במעל 3% ● הריבית ביפן עלתה לרמתה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● וגם: בית ההשקעות שמעריך - הנפקת הענק של SpaceX עשויה להטיס את ה-S&P 500 במעל 20%

נמל חיפה / צילום: דוברות נמל חיפה

השאלות שכדאי להפנות ל־AI לפני רכישת רכב ממותג לא מוכר

40% מהמכוניות החדשות בישראל הן מתוצרת סין, אך השינויים המהירים מציבים סימן שאלה סביב הערך שלהן בשוק המשומשות ● ממותגים "רדומים" ועד זינוק טכנולוגי שמיישן את הדגמים במהירות: הכלים הדיגיטליים שיעזרו לכם לגלות אם היצרן שלכם בדרך לברוח מהשוק

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; SpaceX מזנקת במסחר המוקדם בוול סטריט

מדד הדאקס עולה בכ-0.8% ● בורסת טוקיו טיפסה לשיא חדש, הריבית ביפן עלתה לרמתה הגבוהה מאז 1995 ● וול סטריט סיימה את יום המסחר החולף בירוק בוהק, הנאסד"ק זינק במעל 3% ● מחירי הנפט יציבים, לאחר שצנחו בכ-5% אתמול ● הדולר מתחזק בעולם

בנימין נתניהו / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ

נתניהו במסיבת העיתונאים: "אנחנו עדיין לא יודעים מה יהיה בהסכם עם איראן"

בכירים אמריקאים מאשרים - נחתם מזכר הבנות עם איראן: "נסיגה ישראלית מדרום לבנון אינה תנאי להסכם" ● בצה"ל ממתינים להנחיות ברורות מהדרג המדיני, אך מתכוננים להתחיל תנועה דרומה בלבנון ● טראמפ: "ספינות מתחילות לנוע בנתיב בטוח לחלוטין ומאובטח דרך מצר הורמוז" ● ביקר בחריפות את נתניהו: התקיפות הישראליות כמעט הביאו לקריסת ההסכם - הוא אדם מאוד קשה • טקס החתימה על ההסכם בין ארה"ב ואיראן נקבע ליום שישי בשווייץ • עדכונים שוטפים

יו''ר הוועדה לשינוי מבנה הדוחות, פרופ' אסף חמדני, ויו''ר רשות ני''ע, ספי זינגר / צילום: ענבל מרמרי

שיימינג לדירקטור שנעדר ודיווח על שכר מעל מיליון שקל: כך ייראו דוחות החברות

אחרי שנים של תפיחת דוחות החברות בעשרות עמודים, רפורמה שמקדמת רשות ני"ע מבקשת להעביר את המוקד מכמות המידע לאיכותו ● הוועדה לרפורמת הדיווחים בראשות פרופ' אסף חמדני פרסמה את הדוח הסופי שלה, ומציעה בין השאר להרחיב את השימוש בניתוחים עסקיים ותחזיות על חשבון פרטים טכניים וכלליים ● אלה ההמלצות

שר החינוך יואב קיש. פרסום ברשתות החברתיות, 03.05.26 / צילום: דוברות הכנסת עדינה ולמן

כמה נכשלו באנגלית? תלוי איך קוראים את הנתונים

בתקשורת דווח כי 78% מהתלמידים נכשלו במבחן באנגלית, ושר החינוך יואב קיש קבע שמדובר ב"שקר מוחלט" • הנתונים שהוא סיפק לא פחות בעייתיים • המשרוקית של גלובס

עליות בוול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בניו יורק: דאו ג'ונס בשיא חדש, SpaceX זינקה בכ-20%

הנאסד"ק זינק במעל 3%, הדאו ג'ונס טיפס לשיא חדש ● בורסות אירופה ננעלו גם הן בעליות ● "ספינות העולם הניעו מנועים" הכריז טראמפ - ומחיר הנפט צנח לאזור ה-80 דולר לחבית ● SpaceX עלתה ביום המסחר השני שלה ● ההסכם בין ארה"ב לאיראן הקפיץ את הביטקוין; מניות הקריפטו זינקו

חיים בוטנרו, מנהל מרכזי ההשקעות בבנק הבינלאומי / צילום: אורי בן דור

מנהל ההשקעות שבטוח: הסקטור הזה ייתן תשואה עודפת בשנים הבאות

אחרי ש"פגע" במדויק לפני שנה וחצי, חיים בוטנרו מהבנק הבינלאומי מזהיר את החוסכים מפני השקעה גדולה מדי במניות הטכנולוגיה: "ברמות המחירים האלה זה מסוכן" ● מעריך שהריבית בישראל תרד מהר, מה הסקטורים שייהנו מכך, ובארה"ב שסקטור הבריאות יפתיע לטובה