גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

2017: הפרסום צמח ב-100 מ' ש'; הרוויחו בגדול - פייסבוק וגוגל

הגידול המשמעותי בדיגיטל אינו בשורה משמחת לענף הפרסום, כי הוא פחות רווחי ■ אמנם יותר כסף הגיע לטלוויזיה לאחר פיצול ערוץ 2, אך התוספת אינה מספיקה לתמוך ב-3 ערוצים ■ הרדיו רשם ירידה של 18% אחרי 4 שנים של גידול רצוף, בעיקר בשל התקלה במערכת הפרסום בתאגיד השידור

פרסום ברשת / אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
פרסום ברשת / אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

לראשונה זה כמה שנים ניכרת עלייה בהוצאה לפרסום בישראל. מנתוני איגוד השיווק הישראלי ויפעת בקרת פרסום עולה כי היקפי הפרסום גדלו ב-2017 בשיעור מינורי של 2.6% והגיעו לסך של 3.98 מיליארד שקל. על פניו מדובר בנתון משמח שאמור לעודד את ענף הפרסום - אחרי שלא התווסף כסף חדש לשוק הפרסום כבר יותר משנתיים. אך צלילה לעומק הנתונים מגלה שהתמונה פחות משמחת: רוב הגידול בכסף הוא בדיגיטל, שבו גוגל ופייסבוק הן השחקניות הגדולות.

יש לכך השלכות גם במובן הכלכלי הרחב - ישראל לא מרוויחה מהן דבר כי הן אינן משלמות מס - וגם על ענף הפרסום במובן הצר: יותר כסף מופנה לתחומים הפחות רווחיים לענף. הדיגיטל דורש תחזוקה שוטפת לאורך כל השנה והשקעות כספיות גדולות בכוח אדם ובטכנולוגיות. כך שעל הנייר העוגה אולי תופחת אך פירוט המרכיבים בה מסביר מדוע ענף הפרסום עובר דיאטה רצחנית.

לדברי תלמה בירו, מנכ"לית איגוד השיווק הישראלי: "השחקנים הגדולים בשוק הפרסום הישראלי הם גוגל ופייסבוק, הכובשים את כל שרשרת הערך של הפרסום וגורפים סכומי עתק. בשנה הקרובה אנו צופים שילך ויגבר לחצם של גופי השידור והתוכן הישראליים, הדוחקים ברגולטור למסות את השחקנים הגלובליים, בעיקר לאור העובדה שמחקרים מלמדים שהדיגיטל יגיע ל-50% מעוגת הפרסום העולמית כבר ב-2020".

נתי יעקובי, מנכ"ל יפעת בקרת פרסום, מסביר כי הדיגיטל ממשיך להיות הקטר של עוגת הפרסום בשל היותו סביבת מחיה מקבילה ולא רק מדיה. ומציג זווית נוספת המסבירה מדוע הנתונים הם לא בהכרח בשורה משמחת: "בראייה רב-שנתית הגידול בהוצאות לפרסום קטן משמעותית מהצמיחה במשק".

הדיגיטל היווה ב-2017 כשליש מעוגת הפרסום - ואלה רק המספרים של מפרסמים ישראלים המפרסמים בישראל. לפי הערכות, חברות ישראליות משקיעות סכומים גדולים לא פחות בפרסום באמצעות גוגל ופייסבוק כדי להגיע לצרכנים בשווקים בחו"ל. לפי הנתונים, היקף הפרסום בדיגיטל בישראל עמד השנה על כ-1.3 מיליארד שקל, המשקפים גידול של 13% בפרסום הדיגיטלי.

גוגל ממשיכה להיות הגורם הדומיננטי בשוק הפרסום בארץ עם כלי הפרסום AdWords, יוטיוב, GDN ו-AdX. עם זאת, לפי הערכות, הגידול שלה בשוק המקומי נעצר יחסית וכעת פייסבוק מזנקת בכמות ההשקעות המופנות אליה. פייסבוק נכנסה לפעילות מאסיבית בישראל זמן רב אחרי גוגל, הנציגות שלה כאן קטנה יותר וגם למפרסם בישראלי לקח זמן להבין איך לעבוד עם הפלטפורמה, אך נראה כי האסימון נפל ופייסבוק מצמצמת בהדרגה את הפער מול גוגל.

הקטגוריות הצומחות ביותר בדיגיטל הן הווידאו, התוכן השיווקי ושיתופי-הפעולה המסחריים. יוטיוב ממשיכה להיות פלטפורמת הווידאו הגדולה בארץ, והקושי שלה בעולם בהקשר של פרסום על גבי תכנים לא הולמים, עדיין לא מחלחל באופן מהותי לביצועים בישראל.

הצורך של אתרי התוכן במקורות הכנסה שייתנו מענה לגוגל ופייסבוק ולקיטון במכירה ישירה של באנרים, מביא לגידול בתוכן השיווקי ובשיתופי-הפעולה המסחריים. לפי הערכות, ההכנסות של אתרי התוכן הישראליים מתחום זה הן 25%-50% מסך ההכנסות שלהם. שיתופי-הפעולה באים לידי ביטוי לא רק כתוכן ממותג באתרים עצמם, אלא גם ביצירת תוכן שיווקי מחוץ לפלטפורמות.

המפרסמים מגדילים את הפרסום הדיגיטלי באופן אבולוציוני, אבל גם כתמיכה במוצרים דיגיטליים כמו מגזינים דיגיטליים ואתרי תוכן. במובן זה משמש הדיגיטל כמדיום המזין את עצמו. המפרסמים הבולטים בווידאו אונליין ב-2017 הם פרוקטר אנד גמבל, שטראוס וסופר-פארם. המפרסמים הבולטים במובייל הם ישראכרט, שטראוס וסופר-פארם. 

סך הפרסום גדל

ביקוש גבוה מההיצע בטלוויזיה

אף שהגידולים המשמעותיים בפרסום מגיעים מהדיגיטל, נתח הפרסום בטלוויזיה עדיין גדול יותר בישראל, והשנה נרשמה בו אפילו עלייה של 4%. הפרסום בטלוויזיה מהווה 37% מכלל העוגה בהיקף של כ-1.7 מיליארד שקל.

2017 הייתה שנה דרמטית מבחינת המדיה הטלוויזיונית, ולראשונה נרשם ביקוש גבוה מההיצע לפרסום. בשנים קודמות היו תקופות כאלה, אך זה היה בדרך כלל לחץ זמני שהשתחרר בתוך שבועות. הפעם נמשכו הביקושים הגבוהים כמה חודשים ברצף והותירו מחוץ למסך הרבה דקות פרסום. היו לכך כמה סיבות עיקריות, והמשמעותית בהן היא התפכחות מסוימת של מפרסמים גדולים מהדיגיטל כפתרון קסם זול והפנמה שעבודה פרסומית יעילה היא שימוש בכלל המדיות והתאמת המסר לכל מדיה בנפרד.

הביקוש הגבוה נמשך גם לאחר פיצול ערוץ 2, אך כמות נקודות הרייטינג שנמצאת על המדף השתנתה: לוחות שידור מושקעים במיוחד לצד קמפיינים אגרסיביים לקידום התכנים הביאו לכך שהרייטינג המסחרי המצרפי עלה - כלומר יש יותר נקודות רייטינג בשוק מה שמאפשר את קליטת עודפי זמני הפרסום.

בשורה טובה למפרסמים, אבל לא לבעלות ערוצי הטלוויזיה. זאת מאחר שהרייטינג הגבוה יחסית מושג תוך השקעה כספית גבוהה מאוד, והתוספת ברייטינג ובזמן הפרסום, שהייתה אולי מעבירה לרווחיות את יצרניות התוכן במצב שבו יש שני ערוצים מסחריים, רחוקה מלהספיק לשאת 3 ערוצים. כך, הגידול ברייטינג ובכסף המופנה לפרסום הוא אולי נעים לאגו, אך כלכלית הוא מבשר קריסה - אלא אם כן יתרחש המהלך הצפוי ושני ערוצים יתמזגו.

מי שחווה דרמה גדולה הוא ערוץ 10 - וזאת דווקא בחודשים שבהם נראה כי הוא מצא את הכיוון הנכון והשיג איזון בשוק. במשך רוב השנה רשם הערוץ את אחת השנים הטובות שלו, גם ברייטינג וגם בהכנסות מפרסום. בניגוד לחלק מההערכות שהיו בשוק, גם בימים שלאחר הפיצול הצליח לשמור על רייטינג גבוה יחסית ואפילו לתת פייט לזכייניות ערוץ 2 במתכונתן החדשה.

אבל זה כשלעצמו לא מספיק כי ההכנסות מפרסום של הערוץ נגזרות לא רק מהביצועים שלו, אלא מהתנהלות השוק כולו. וכשהרייטינג המסחרי המצרפי גדל באופן משמעותי, הנתח שמהווה בו ערוץ 10 קטן וכפועל יוצא מכך גם החלק שהוא מקבל מכלל הפרסום בטלוויזיה.

לעומת זאת, מי שהרוויח בגדול מהפיצול הוא שילוט החוצות, שספג את כל הקמפיינים המאסיביים שהעלו הערוצים בימים שלפני ואחרי הפיצול, והתחום רושם השנה גידול של כ-9% בהכנסות. השילוט צומח השנה גם כתוצאה מהסטת תקציבי פרסום מהעיתונות הנחלשת.

עלייה בקולנוע

מגמת ההתרסקות של העיתונות נמשכת, וב-2017 נרשמה ירידה דרמטית של כ-12% בהיקף הפרסום בה, שמשמעותה הוא אובדן הכנסות של כ-85 מיליון שקל. הירידה מורגשת בכל כיוון: ירידה של כ-6% במספר האינצ'ים לפרסום בעיתונים הגדולים, וירידה דו-ספרתית במקומונים ובמגזינים. בנוסף חולק יותר פרסום בונוס, וניתנו יותר הנחות למפרסמים. מגמת הצמצום וההתכנסות נמשכת, ועוד שני עיתונים נסגרו השנה: "ראש אחד", שעבר לדיגיטל, ו"וסטי" בשפה הרוסית שהפך מעיתון יומי לעיתון המופץ בימי שישי בלבד. גם ההוצאות על פרסום תדמיתי המשיכו לרדת, והמפרסמים הקטנים המחפשים תגובות ישירות ומכירות ממשיכים לעבור לרשת על חשבון העיתונות.

מדיה נוספת שרושמת ירידה דרמטית היא הרדיו, שאחרי 4 שנים של גידול רצוף רושמת השנה ירידה של 18% בהכנסות, המשקפים 49 מיליון שקל שהועברו למקומות אחרים. בהתאם, חלקו של הרדיו בעוגת הפרסום ירד ל-6%. אחת הסיבות המרכזיות לנתונים אלה היא השיתוק הכמעט מוחלט בחודשיים הראשונים של עלייתו לאוויר של תאגיד השידור הציבורי עקב תקלה במערכות ההגשה. הרדיו האזורי אמנם קלט חלק מהביקוש אך לא את כולו.

המשמעות הייתה שחלק מהכסף לא מצא מענה ברדיו והמפרסמים מצאו פתרונות אחרים. גם כשהתקלה נפתרה לא בהכרח מיהרו להשיב את הכסף או את החלק היחסי המופנה למדיה זאת. החודשים הקרובים ילמדו אם בעיות ההתנעה של התאגיד היו אפיזודה חולפת שתישכח או שיהיו לכך השלכות גם בטווח הארוך.

הפרסום בקולנוע רשם גידול של כ-3% וסך כל השקעת המפרסמים במדיה, כולל חסויות שמשקלן עולה זו השנה השמינית ברציפות, היה 46 מיליון שקל. גם בשנה החולפת נהנה הקהל הישראלי מסרטים עתירי תקציב המתברגים בצמרת שוברי הקופות העולמיים וכן בעלייה במספר המסכים והמבקרים. המפרסמים הבולטים בקולנוע היו מקדונלד'ס, קוקה-קולה ו-yes. 

עוד כתבות

זום גלובלי / צילום: MDPI.com / Heritage

"אפשטיין סוטה מינית": עדות המיליארדר משנות ה־80 נחשפת

האזהרות המוקדמות על אפשטיין שנחשפות • הפנים של האדם הקדמון ביותר שוחזרו לראשונה • קריין החדשות שהפך למלך באפריקה • ועירייה ביפן זייפה אלפי תושבים בשביל כסף ● זום גלובלי 

רונן יפו, מנכ''ל דוניץ־אלעד / צילום: שי בראל

מניית דוניץ צללה בתל אביב במחזור ענק. מה הסיבות?

ליאור וידר, האנליסט ומנהל שירות המידע "מכפיל רווח", מעריך כי מאחורי תנועת המניה עומדת מכירה של מספר קרנות גידור לקופת גמל ● דוניץ משכה לאחרונה עניין בעקבות מזכר הבנות למיזוג עם פעילות הנדל"ן של חברת דן

פינוי בינוי ברמת השרון / צילום: שרון ענבי

79 מיליון שקל בלבד: כמה מעט צריך כדי להפיל קבלן בענף הבנייה

חברת הבנייה נטע ליפשיץ הגישה השבוע בקשה להיכנס להליכי חדלות פירעון ● כשסכום כזה מפיל חברה עם רקורד של עשרות שנים, שמסווגת בדירוג הגבוה ביותר של משרד השיכון, מתבהר כמה קרובה התהום לעוסקים בתחום המסוכן הזה

מתחם הזיכרון של מסיבת הנובה ברעים / צילום: Shutterstock

המענה לשורדי הנובה: המעטפת קיימת, הליווי עוד חסר

הממשלה הקימה מערך ייעודי לשורדי המסיבות בדרום, ורוב סעיפי ההחלטה כבר קודמו ● אבל מאגר המידע עדיין לא זמין לשורדים, והדרך בין הזכויות, הטיפולים והליווי נותרה מורכבת ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי המעטפת לשורדי המסיבות מ־7 מאוקטובר

מלון נורמן / צילום: נועם פריסמן

הישראלים שמככבים בדירוג המלונות של המזרח התיכון

דיוויד קמפינסקי ת"א ודה נורמן דורגו בין 12 המלונות המובילים במזרח התיכון ל־2026 ● תושבי הדרום והעוטף יוכלו לרכוש כרטיסים מוזלים להופעה של שלמה ארצי בפארק אשכול, ביוזמת קרן רש"י ו־toMix ● וקניון הזהב משיק קומה חדשה בהשקעה של 100 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מדד הדגל של ת"א ירד השבוע בכמעט 4%; נקסט ויז'ן מחקה רבע מהשווי שלה

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.7%, מדד ת"א 90 זינק בכ-1.6% ● טאואר ונובה איבדו גובה בעקבות פערי ארביטראז' שליליים ● נקסט ויז'ן המשיכה ליפול אחרי מימוש הענק של פידליטי ● הנאסד"ק נפל אמש בחדות אחרי שדיווח חשף כי קצב ההכנסות השנתי של OpenAI נמוך בכ-20 מיליארד דולר מהערכות השוק ● וגם: המניה שיותר משילשה את ערכה מתחילת השנה - וצופים שיש לה עוד הרבה לאן לעלות

פקק על כביש 4 / צילום: גיא ליברמן

אחרי שעתיים של חסימות: כביש 4 נפתח לתנועה

מפגינים מהפלג הירושלמי חסמו כבישים על רקע מעצרי עריקים חרדים בימים האחרונים • כביש 4 והחסימות בירושלים נפתחו לתנועה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

מתקפת בזק של שלושה ימים: תוכנית התקיפה באיראן שגיבש הפנטגון

בניו יורק טיימס דווח כי בכירים אמריקאיים דנו באפשרות למערכה קצרה שתתמקד במאגרי הטילים והכטב"מים של איראן ● ארה"ב הזהירה את אזרחיה במזרח התיכון מפעולות של החות'ים ואיראן

מגדל אינפיניטי של קבוצת חג'ג'. 61 דירות לא מכורות, נכון למחצית הראשונה של 2026 / צילום: קבוצת חג'ג'

כיכר המדינה בתל אביב עולה לגובה: המכירות תקועות, ומה עם המחירים?

רובע 4 בתל אביב - בין נתיבי איילון לרחוב אבן גבירול - התאפיין תמיד בבניינים נמוכים יחסית, אולם מגדלי המגורים שצפויים להתאכלס בו בקרוב ישנו את פניו ● המחירים במגדלי DUO ואינפיניטי במתחם סומייל ומגדלי כיכר המדינה מגיעים ל־80 אלף שקל למ"ר ויותר ● אלא שבעוד הבנייה מתקדמת, המכירות מתקשות לשמור על הקצב של שנות הגאות

בובות ברבי בחנות / צילום: Shutterstock

בעלים חדשים לברבי? הלחץ על מאטל למכור, והקשר הישראלי

חברת מאטל נמצאת תחת לחץ גובר מצד בעלי המניות לבחון מכירה, מיזוג או מכירת נכסים, לאחר שמנייתה איבדה יותר מחמישית מערכה השנה ● הלחץ גבר בעקבות עזיבת המנכ"ל ינון קרייז והצעה אפשרית לרכישת החברה ביותר מ־20 דולר למניה

פרויקט בנייה / צילום: כדיה לוי

כשהקבלן קורס: העליון נותן עדיפות לרוכשי הדירות על פני הבנק

בית המשפט העליון קבע לראשונה כי בנק שמלווה פרויקט בנייה ובוחר להשלים אותו כשהקבלן נקלע לקשיים, אינו יכול לקיים את הסכמי המכר באופן סלקטיבי ולהתנער מפיצוי לרוכשים בגין עיכובים ● נקבע כי הפיצוי ישולם מתוך כספי הפרויקט, לפני שהבנק יקבל את חלקו ● המחוזי יקבע את הסכום

מפגין שורף דגל ישראל בהפגנה בניו יורק / צילום: Shutterstock

בקבוקי תבערה ואלימות בגני ילדים: האנטישמיות יוצאת מהשוליים

ירי לעבר בתי כנסת, אלימות בחצרות בתי הספר והסתה ממוסדת במסדרונות האקדמיה כבר אינם אירועים נקודתיים בשולי החברה ● הנתונים החדשים, התיקים המשפטיים והעדויות הקשות חושפים מציאות יומיומית מאיימת עבור הקהילות היהודיות בארה"ב ובקנדה ● כשההנהגה מגמגמת והמוסדות מעניקים רוח גבית, הפחד הופך לחלק מהשגרה והשיח הפומבי מאבד כל רסן

מערכת ההגנה האווירית ברק MX / צילום: תע''א

המדינה שמציבה מערכות הגנה אווירית סיניות לצד ישראליות

באזרבייג'ן לא מהססים לרכוש מכל מי שהם רואים לנכון, וכך נוצר מצב שבו מערכות הגנה אווירית סיניות מוצבות לצד כאלו מישראל ● חברת המל"טים המתאבדים הישראלית יוויז'ן חתמה על הסכם עם חברת מאסטוניה ● לראשונה הושלם ייצור מלא של מיירט כיפת ברזל מתוצרת אמריקאית ● ושר ההגנה לשעבר של אוקראינה השיק פרויקט לייצור צבא רובוטים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צ'נגאן דיפאל S05 פלאג אין / צילום: יח''צ

החל מ-155 אלף שקל: המכונית שנכנסת לפלח שוק צפוף במיוחד

גרסת הפלאג־אין של הקרוס־אובר המשפחתי של צ'נגאן שומרת על העיצוב הידידותי והמרחב הפנימי הענק של הגרסה החשמלית, אבל מציעה מערכת הנעה חסכונית ומעודנת ויכולת דינמית משופרת ● היא יוצאת לפלח תחרותי רווי

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Africa Studio

בני הזוג נפרדו והבעל ירכוש לאישה דירה בכ-4 מיליון שקל

בית המשפט המחוזי קבע כי לפי הסכם הממון שנחתם, על הבעל לרכוש לאישה דירה חדשה והוא אינו יכול להעביר לה דירה שברשותו בשרון ● האישה תקבל דירה בשווי 4.2 מיליון שקל בתוספת ריבית מיום הפרישה לפני שלוש שנים

אילוסטרציה: איל יצהר

מפקח לשעבר ברשות המסים נשלח ל-18 חודשי מאסר בגין עבירות מס

הנאשם, רו"ח ארז מינס, הורשע כי במסגרת עבודתו כרואה חשבון עצמאי סייע ללקוחותיו לקבל החזרי מס שלא הגיעו להם באמצעות תרמית, דיווחים כוזבים וזיוף, זאת על-מנת לגזור עמלות מאותם החזרים ● ביהמ"ש בפ"ת קבע: "הנאשם ניצל את הידע שיש לו על דרך התנהלות גופי אכיפת המס על-מנת לבצע עבירות כלפיהן"

עיתונות / אילוסטרציה: Shutterstock

המקרה הטורקי: מה ישראל באמת יודעת על עיתונאים זרים הפועלים בשטחה?

תחקיר של מרכז ירושלים למדיניות יישומית חושף את עברו של פארוק האנדר, שליח סוכנות הידיעות הטורקית אנאדולו בישראל, שעבד בעבר בירחון המזוהה עם תנועה שזרועה מוגדרת כארגון טרור בטורקיה ● למרות הרקע שלו, האנדר מחזיק בתעודת עיתונאי מטעם לע"מ ● במרכז קוראים לבדוק כיצד אושרה פעילותו בישראל והאם עברו היה ידוע לרשויות

ליין הדגמים של GWM לאירופה / צילום: יח''צ

החל מ-2027: GREAT WALL הסינית חוזרת לאירופה ולישראל

GWM הסינית נערכת לחזרה לאירופה עם לפחות 10 דגמים חדשים, ובהם קרוס־אוברים, רכבי שטח, מיניוואן וטנדר, וגם ישראל צפויה להיכלל במהלך • בינתיים השוק הישראלי ממשיך לשבור שיאים בחדירת המותגים הסינים, עם נתח של 46.5% מהמסירות מתחילת השנה ● וגם: משרד התחבורה צפוי לצמצם משמעותית את האפשרות לייבא כלי רכב בתקינה לסדרות קטנות ● השבוע בענף הרכב

פרופ' ענת אלון־בק / צילום: איל יצהר

הישראלית מאחורי התביעה נגד הניו יורק טיימס: "כשלא מפקחים על סיקור מוטה - יש פגיעה במשקיעים"

העיתון נאלץ לבצע תיקונים והבהרות נוכח טענות לסיקור אנטי־ישראלי ותלונות של עובדת לשעבר, המניה צנחה ב־11% ביומיים ובעלי מניות דורשים להיכנס לעובי הקורה ● בריאיון לגלובס טוענת פרופ' ענת אלון־בק, שמייצגת אותם, כי הדיון אינו רק על סיקור - אלא על האחריות של תאגיד ציבורי לשמור על מוניטין ואמינות

''לוס טאקוס'' / צילום: דוד מויאל

העולים ממקסיקו סיטי ייבאו לישראל מטבח אסלי ושמח

לוס טאקוס היא מזללת אוכל רחוב שבה אוכלים טאקוס בידיים, מתלכלכים ונהנים - בלי להתאים לחך הישראלי (מלבד כשרות)