גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: מה מסתתר מאחורי הפנים החדשות של פייסבוק?

האם השיפור שעליו הכריז מארק צוקרברג יפתור את הבעיה האמיתית של הרשת החברתית?

מארק צוקרברג / צלם: רויטרס
מארק צוקרברג / צלם: רויטרס

מוזר לדבר על משבר בפייסבוק. הדוחות הכספיים האחרונים שפרסמה החברה, לרבעון השלישי של 2017, הציגו הכנסות של יותר מ-10 מיליארד דולר ורווח נקי של 4.7 מיליארד. היא שולטת במדיה החברתית באופן כמעט מוחלט: למעשה, רק טוויטר מצליחה להחזיק מעמד מולה כרשת חברתית עצמאית. גם מי שלא משוטט שעות מול המסכים הכחלחלים כנראה משתמש בוואטסאפ של פייסבוק, או מסתכל על סטוריז באינסטגרם של פייסבוק - שמחצה את המתחרה הבולטת סנאפצ'ט.

ובכל זאת, פייסבוק במשבר, והיא יודעת את זה. אחרת מארק צוקרברג לא היה אומר בסוף השבוע שבפלטפורמה שטיפח "הופר האיזון בין החדשות לבין הדבר החשוב ביותר שפייסבוק יודעת לעשות - לייצר קשר בין אנשים". כך הוא בישר כי הרשת החברתית תשנה את הפיד שלה בחודשים הקרובים - יותר התמקדות בתוכן מחברים, בני משפחה והקהילה הקרובה; פחות מגופי מדיה ומותגים.

זה לא הצעד הראשון של פייסבוק בכיוון הזה: מי שגולש בה בחודשים האחרונים כנראה שם לב לעלייתן של קבוצות החברים הסגורות, על חשבון הפיד הכללי והדפים ההמוניים. אלא שנראה כי המהלך הנוכחי יהיה דרסטי יותר, למגינת לבם של העסקים הנשענים על הרשת החברתית, שעכשיו יידרשו להשתלב בשיטה החדשה, לשלם הרבה או להיעלם.

צוקרברג התייחס בדבריו גם לפוסטי הווידאו, שפייסבוק שמה עליהם דגש בשנתיים האחרונות, ונראה שהיא לא תוותר עליהם - אבל תתמקד יותר בסרטוני לייב שחברים יעלו.

צוקרברג גם הודה, באמירה לא מובנת מאליה, שהשינויים יפחיתו את הזמן שהמשתמשים מבלים בפלטפורמה, אבל יהפוך אותו למשמעותי יותר עבורם. המשקיעים לא התלהבו מהקו הזה, וביום שישי צנחה מניית פייסבוק בוול סטריט בכ-4.5%.

אלא שההיסטוריה של פייסבוק מלאה בהחלטות שנויות במחלוקת מבחינה כלכלית, שהתבררו שוב ושוב כנכונות: ההחלטה להימנע מהצגת באנרים, הבניית הדרגתית של מודל ההכנסות, ההימור על המובייל, רכישות וואטסאפ ואינסטגרם, השינויים הקודמים בפיד - כל אלה רק חיזקו בסופו של דבר את כוחה הכלכלי של החברה. מאוד סביר שגם הפעם המשקיעים יאכלו את הכובע.

פייק ניוז? מי צריך ניוז

מה הוביל למהלך הנוכחי של פייסבוק? התשובה הרשמית היא, איך לא, שהחברה רוצה לעשות טוב בעולם. בדבריו ציטט צוקרברג מחקרים פסיכולוגיים שטוענים ששימוש אקטיבי ברשתות חברתיות - כתיבת פוסטים ושליחת הודעות - תורם לרווחה הנפשית, בניגוד לצריכה פסיבית של תכנים. זו דרכה של החברה להגיב לביקורת הציבורית נגדה, בין היתר מצד בכירים בה לשעבר, ולפיה היא מנצלת נקודות תורפה בפסיכולוגיה האנושית כדי לערוך מניפולציות רגשיות על גולשיה.

ברור שפייסבוק לא רוצה להיחשב למוקצה מבחינה תדמיתית, אלא לשווק את עצמה כמי שתורמת לקהילה (מילה אהובה במיוחד על בכירי החברה) ומחזקת אותה. ובכל זאת, מדובר בחברה מסחרית, שלא בחלה בשיטות פעולה אגרסיביות כדי להגיע למעמדה כיום.

מה ההיגיון העסקי מאחורי המהלך הזה? צריך לראות איך בדיוק ייראה הפיד בחודשים הקרובים כדי להבין. כרגיל אצל פייסבוק, ההצהרות שלה מעורפלות למדי, והדרך האמיתית שבה האלגוריתם עובד נשמרת בסוד. ובכל זאת, הנה השערה.

ההכנסות של פייסבוק, והיכולת שלה לערער מודלים עסקיים מסורתיים, תלויות ביכולת שלה לבנות פרופיל מדויק ככל האפשר של משתמשיה, ובעיקר של מפת הקשרים ביניהם. נראה שהחברה סבורה כי יכולותיה בתחום השתכללו עד כדי כך שהיא יכולה להרשות לעצמה פחות אינטראקציות עם המשתמשים - בתנאי שכל אינטראקציה נותנת לה מידע רב יותר על החברים, התחביבים וההעדפות הספציפיות שלהם. וזה בדיוק מה שהמבנה החדש של הפיד אמור להבטיח. בטווח הקצר שינוי המודל העסקי אולי יוביל לירידה בהכנסות, עד שפייסבוק והמפרסמים ילמדו איך למקסם אותו - מה שעשוי להסביר את האזהרות שצוקרברג משמיע. אלא שכמו בכל השינויים הקודמים, סביר שבטווח הארוך כולם יתרגלו.

ויש עוד יתרון למהלך הזה: פייסבוק מכריזה בו שהיא אינה גוף מדיה. מאז עלייתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשלטון, החברה סופגת ביקורת קשה על כך שאפשר להפיץ דרכה פייק ניוז ושוברת את הראש איך לברור את התכנים. הפתרון הזה נראה כמעט מבריק: לוותר על החדשות, האמיתיות והמזויפות. החברה אמנם תצטרך עדיין להשקיע בגיוס עובדים שיפקחו על הקהילה, מה שהיה חסר בה במשך שנים, וגם זה עשוי להעיב על צמיחתה בטווח הקצר. אלא שהעובדים האלה לפחות לא יצטרכו לסנן טענות שהילארי קלינטון היא חייזר בתחפושת.

מעניין לשים לב שפייסבוק למעשה בוחרת להתמודד רק עם אחת משתי הביקורות המרכזיות שהופנו אליה בעקבות הבחירות - זו שהתמקדה בהפצת בפייק ניוז. הביקורת השנייה הייתה שהיא הפכה ל"תיבת תהודה", שמשמיעה רק את מה שהאנשים הקרובים אלינו חושבים. בכך היא גורמת לנו לא להיחשף לדעות שונות ולהאמין שיש רק אנשים כמונו בעולם. אחרי הבחירות בארה"ב, כך נראה, פייסבוק דווקא הציגה למשתמשים תוכן ממגוון רחב יותר של מקורות. אבל עושה רושם שהגישה הנוכחית הולכת בדיוק בכיוון ההפוך. אם אנשים אוהבים תיבות תהודה, כפי שמעידה הצלחת הקבוצות בפייסבוק ובוואטסאפ - אז שיקבלו תיבות תהודה.

ויש בעיה עמוקה יותר, שלא ברור איך המהלך הנוכחי של פייסבוק יתמודד איתה. והבעיה היא שמבחינת משתמשים רבים, כולל מכורים לשעבר, כבר אין ממש סיבה להיות בפייסבוק. שזה הפך למקום קצת כבד ומשעמם. הקבוצות של וואטסאפ, הסטוריז של אינסטגרם, הציוצים בטוויטר - כל אלה צורות תקשורת זריזות ולוהטות יותר.

לאורך העשור הכוח של פייסבוק היה דווקא בהפיכתה למדורת השבט החדשה. המקום שאליו כולם מגיעים, שכולם מדברים על מה שרץ בו. עכשיו צוקרברג החליט לזנוח את הכיוון הזה סופית, ואפשר להבין למה. רק שעם כל הכבוד לקבוצות ממוקדות כמו "זיכרונות ילדות באר טוביה" - לא בטוח שיש לו חלופה מספיק טובה בשרוול.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

אמיר דהן בהריסות של בית שנפגע מירי נ''ט, מטולה / צילום: אלה לוי וינריב

מנהל קרן הפיצויים: "בתל אביב לא מפנימים שיש מלחמה בצפון. הנזקים יתגלו ביום אחד"

מאז פרצה המלחמה קרן הפיצויים של רשות המסים שילמה כ־13.9 מיליארד שקל על הנזקים, אך כשהעומד בראשה אמיר דהן מסתכל על הזירה הצפונית הוא מבין שהכיס רחוק מלהיסגר ● בראיון לגלובס הוא מספר על העבודה תחת אש, מסביר למה לא כל מי שנפגע יזכה לשיפוי מהמדינה, ונערך ליום שאחרי: "אי אפשר לתאר את הלחץ שיהיה לנו כשהמפונים ירצו לחזור לבתים שלהם"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

עליות קלות בוול סטריט; גיימסטופ ו-AMC מזנקות שוב בעשרות אחוזים

נאסד"ק עולה בכ-0.2% ● פאוול:"היו סבלניים בקשר להורדת הריבית" ● מלחמת הסחר: ביידן מעלה מכסים על היבוא הסיני, מכוניות חשמליות, שבבים ועוד - טסלה מזנקת ב-3.5% ● מדד מחירי הייצור בארה"ב עלה מעל הצפי ● הום דיפו יורדת בעקבות דוח מאכזב ● שינויים פרסונליים באמזון: אדם סליפסקי, מנכ"ל שירותי הענן, פורש ● הרווח של עליבאבא ירד ב-85% בהשוואה לרבעון המקביל לפני שנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בנעילה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 טיפס בכ-1.4%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● בשבוע הקרוב המסחר יהיה מקוצר בשל יום הזיכרון ויום העצמאות, ומדד המחירים לצרכן לחודש אפריל יפורסם במהלכו ● במוד'יס החליטו להותיר את דירוג האשראי בישראל ללא שינוי, על A2 ● בארה"ב צפויים להתפרסם נתוני האינפלציה של חודש אפריל ● למרות שהציגה דוח חלש, בבנק אוף אמריקה אופיטימיים לגבי חברת השבבים ARM

הציבור לווה החודש משכנתאות בשווי 5.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: Shutterstock, Yuri Dondish

שוק המשכנתאות חוזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי הציבור לווה 5.91 מיליארד שקל בחודש אפריל האחרון ● הסקירות של הלמ"ס, בנק ישראל והכלכלן הראשי באוצר מורות על התאוששות משמעותית שחלה בשוק הדירות

קייטנה של הקרן לנפגעי טרור / צילום: הסוכנות היהודית

מאז פרוץ המלחמה הצטרפו כ־8,500 משפחות לנתמכי הקרן לנפגעי טרור

הקרן העניקה בשבעת החודשים האחרונים סיוע בהיקף כולל של 36 מיליון שקל ● לצד מענקי חירום כספיים למשפחות שבתיהן נפגעו מטילים, ניתנים גם טיפולים אישיים וקבוצתיים, וקייטנות לילדים נפגעי טרור

כוח צה''ל בעוטף עזה / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

בג"ץ אישר למבקר המדינה לבקר את אירועי ה-7 באוקטובר

השופטת כנפי-שטייניץ קבעה שצה"ל ומבקר המדינה יגישו את טיעוניהם עד ה-8 ליוני, אך לא קבעה צו ביניים ● במשרד מבקר המדינה אומרים כי "מצופה מהרמטכ"ל ומכלל הגורמים המבוקרים לשתף פעולה באופן מלא עם נציגי משרד מבקר המדינה, בדומה לגופי הביטחון האחרים"

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אדם סליפסקי, מנכ"ל שירותי הענן של אמזון פורש מתפקידו

סליפסקי: "זהו זמן טוב עבורי לבלות זמן רב יותר עם משפחתי, להיטען מעט, וליצור לעצמי מרחב מנטלי כדי לשקף ולבחון את האפשרויות שלי" ● מאט גרמן, סגן נשיא למכירות ושיווק של שירותי האינטרנט של אמזון, יחליפו ● ברבעון האחרון, שירותי הענן יצרו לאמזון הכנסות של 25 מיליארד דולר, מעל ציפיות האנליסטים

איך לחסוך בחיי הסוללה? / אילוסטרציה: Shutterstock

סוללת הטלפון מתרוקנת במהירות? כך תאריכו את זמן השימוש בה

השימוש היומיומי בסמארטפונים ובמחשבים ניידים מייצר תלות בשקעי טעינה, אך ניתן להקטין אותה בכמה צעדים פשוטים ● מהקטנת בהירות מסך, דרך כיבוי תוכנות "כבדות" ועד תוכנית חיסכון בחשמל

יקי נוימן, מנכ''ל קבוצת דוראל / צילום: מיכה לובטון

המיזם הסולארי החדש שנבנה בתוך מטע אבוקדו

הפרויקט המשותף לחברת דוראל ולקיבוץ רבדים עושה שימוש כפול בקרקע שחוסך מקום והשקעה בהולכה ● גם האבוקדו מרוויח: הפאנלים הסולאריים המותקנים מעל המטע מעניקים לצמח את תנאי ההצללה והאור המדויקים עבורו ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד 

מיזם ''אבנים עם לב אדם'' / צילום: פרויקט אבנים עם לב אדם

המגזר העסקי זוכר: יוזמות ההנצחה האזרחיות

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת חיילים וחיילות שנפלו במערכות ישראל ונפגעי פעולות איבה, ובהם נופלי מלחמת חרבות ברזל

איסטנבול / צילום: Shutterstock

למרות הפסקת המסחר: ישראל החזירה דיפלומטים לשגרירות באנקרה

בחודש האחרון החלה ישראל להחזיר דיפלומטים ישראלים לטורקיה ● זאת למרות התקררות היחסים בין המדינות, והחלטת אנקרה להפסיק את הסחר עם ישראל עד להפסקת אש בעזה ● מה עומד מאחורי ההחלטה הישראלית?

מחאה שקטה בעת דבריו של שר הביטחון גלנט בטקס יום הזיכרון בקריית שאול / צילום: דן בר דוב

"פושע, מה אתה עושה פה": צעקות לעבר בן גביר בבית העלמין באשדוד

עשרות בני משפחות שכולות עזבו את בית העלמין במחאה על הגעת בן גביר, וצעקו לעברו: "החטופים עכשיו" • בני משפחות שכולות אחרות התפרצו לדברי המוחים - ובמקום פרצה מהומה • מחאה גם בזמן נאום גלנט בקריית שאול: "הדם שלהם על הידיים שלך", רגב ושרים נוספים ספגו קריאות "בושה"

הריסת הבניין הישן / צילום: קטה גרופ

3 שנים בלבד להריסה: כך קידמתי פרויקט תמ"א במהירות שיא

גיא ליברמן עמד למכור את הדירה שלו בפתח תקווה אך שיחה מיזם שינתה את דעתו והוא החליט לקדם פרויקט התחדשות עירונית בבניין ● מה הוא למד ומה חשוב שאתם תדעו לפני שאתם חותמים ליזם ● האזינו

עימאד חבקה באירוע ב''גלובס'' לזכר בנו סלמאן ז''ל / צילום: תמר מצפי

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל: הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית והקשר האמיץ עם המדינה

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל, עליו סיפר נשיא המדינה בערב יום הזיכרון, נפל ברצועת עזה בתחילת נובמבר ● במפגש מיוחד שנערך לזכרו במערכת גלובס, לקראת יום הזיכרון, סיפר אביו, עימאד, על הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית, הורי החיילים שהגיעו לנחם והקשר האמיץ עם המדינה

ג'ים סימונס / צילום: Reuters, Reuters

"המשקיע הטוב בעולם" הלך לעולמו. מה למדנו ממנו?

ג'ים סימונס, המשקיע האגדי ומייסד חברת מחקר השווקים רנסנס, הלך לעולמו בסוף השבוע האחרון כשהוא בן 86 ● גלובס צולל לסיפורו של משקיע העל היהודי, שניצח את התשואות של וורן באפט, המציא שיטה חדשה לניהול השקעות, ובכלל חלם בילדותו להיות רב. "מזל שזה בא והלך", סיפר באחד מראיונותיו

מודל ראש שהדפיסה סטרטסיס / צילום: באדיבות בילינסון וחברת סטרטסיס

מדפיסים אפילו חלקי גוף: השוק שהעלה הילוך דווקא בנסיבות קשות

ריבוי הפציעות ומקרי הקטיעות במלחמה הנוכחית הזניק את השימוש בהדפסות תלת ממד, שמאפשרות ייצור בזמן אמת של חלקי גוף וכלי עזר ייחודיים ● במרוץ לרפואה מותאמת אישית, המעבדות להדפסת תלת־ממד עוקפות את עולם התרופות

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: ap, Mikhail Metzel

כלכלן בתפקיד שר ההגנה: טלטלה גדולה בממשלת רוסיה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מציע להחליף את שר ההגנה מאז 2012, סרגיי שויגו, בסגן ראש הממשלה אנדריי בלוסוב ● לפי מרבית ההערכות, ההדחה היא על רקע הקיבעון וההאטה במלחמה באוקראינה שנמשכת מאז פברואר 2022

ענבל קנקה, הממונה על הליך ההפקעות בנת''ע, וכיכר מגן דוד בתל אביב / צילום: כדיה לוי

"זו גם ציונות וגם משתלם לבעלי הבתים": עורכת הדין שמפקיעה נכסים לטובת תוואי המטרו

"ההפקעות יוצאות משתלמות מאוד לבעלים", אומרת עו"ד ענבל קנקה, הממונה על הליך הפקעות הנכסים בחברת נת"ע שאחראית על הקמת המטרו ● בראיון לגלובס היא מספרת על המבצע הגדול מסוגו בתולדות המדינה והודפת טענות ללחצים פוליטיים ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד