גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פינוי-בינוי: האם תקן 21 השמאי מציג תמונה כלכלית נכונה?

תקן 21 נוצר ע"י מועצת שמאי המקרקעין על מנת לשמש את הוועדות השונות בבואן לבחון היתכנות כלכלית של פרויקטי פינוי-בינוי ■ האם הוא ממלא את מטרתו, או שנדרשת חשיבה מחדש לגביו?

פינוי בינוי. תקן 21 מאפשר להביט דרך עיני היזם / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
פינוי בינוי. תקן 21 מאפשר להביט דרך עיני היזם / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף קרדן נדל"ן

כבר חמש שנים (וקצת יותר) שתקן 21 אשר נכתב על ידי מועצת שמאי המקרקעין בישראל משמש בפרויקטים לפינוי-בינוי כמעין דוח לבדיקת כדאיות הפרויקט. בתחילת הדרך ראו בו רבים כלי מקצועי בעל משמעות רבה, שימצא את האיזון החשוב כל כך בין כל בעלי האינטרסים בפרויקטים מסוג זה, ואילו אחרים הצהירו כי הוא יביא לעצירת הפרויקטים להתחדשות עירונית וכי מטרתו היא צמצום הרווח של היזמים והקבלנים - ותו לא.

כיום, כמה שנים לאחר שנכתב והחל להיות מיושם בשטח, אפשר לבחון אותו בעיניים חכמות יותר ולבדוק כיצד הוא נתפס, באמת, מעיניו של היזם? "תקן 21 מניח תמונת מצב כלכלית בפני קובעי המדיניות, ומייצר עבורם את 'גבולות הגזרה' של הפרויקט - הדיירים יקבלו כמות מסוימת של מ"ר נוספים לדירתם, הצפיפות תהיה ברמה מסוימת, והיזם יוכל להתחיל את הפרויקט וגם לסיים אותו ברווחיות", מסביר דני מור, סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת קרדן נדל"ן. "בעזרת תקן 21, אדריכלי העיר יודעים להביט דרך 'העיניים של היזם' ולראות את מה שהוא רואה".

לדבריו, התקן מיועד גם לבדוק הערכות מקדימות ולהפריך הצהרות חסרות בסיס שמגיעות מצד כזה או אחר. "אם, למשל, היזם מצהיר כי בעיר מסוימת מחוץ לאזור הביקוש הוא חייב מכפיל של שש דירות לפחות כדי שהפרויקט יהיה רווחי, באה הוועדה, בודקת ואומרת - 'תסתפק במכפיל של חמש וצא לדרך'. מצד שני, אם רואים שמכפיל של חמש אינו כלכלי, אבל מכפיל של שש כן חוצה את רף הרווחיות - זה מה שאכן יקרה. כך מונחת בפני הוועדה תמונת מצב כלכלית נאמנה למציאות בשטח".

המציאות משתנה

אבל לא הכול ורוד בנוגע לתקן 21, רחוק מכך. מתברר, שעם השנים התגלו בו גם הרבה מאוד חסרונות ופערים, שזקוקים להתייחסות ואולי אף לבחינה מחדש: "היום, אחרי חמש שנים של פעילות, תקן 21 נמצא כתקן חסר לעומת המציאות המשתנה", מציין מור, שמאי מקרקעין במקצועו בעל ותק של 20 שנה. "הוא לא מבטא את כל המרכיבים שצריכים להיכלל בו, ואפשר לומר שהוא מעין תבנית גנרית. לא כל מה שבסיכומו של דבר הועמס על הפרויקט נכלל בתקן, וכך על היזם מועמסות מטלות שהתרגום הכלכלי שלהן גבוה יותר ממה שמובא בפני הוועדות. גם אם אנחנו יוצאים לדרך עם 18%-20 רווחיות בשלב אישור התוכנית, בסופו של דבר יכול להיות שנישאר רק 15 או 14 אחוז - ואף נמוך מכך".

בדבריו מתכוון מור בעיקר לשלוש סוגיות: כתבי השיפוי שעל היזם להגיש לוועדה כצעד מונע בפני חשיפה לתביעות, המטלות הציבוריות שמתבקש היזם לבצע לא פעם במסגרת הפרויקט, והיטלי ההשבחה שעשויות ועדות התכנון להטיל על היזם במסגרת הפרויקט (התקן כיום משקף את אי-הוודאות בדבר קיומו של חיוב בהיטל השבחה או פטור ממנו).

בהסתכלות לאחור על חמש השנים שעברו מאז נכתב התקן, נדמה כי הסוגיה שנותרת מעורפלת מכולן היא סוגיית המטלות הציבוריות - עבודות למען הקהילה, שהיזם מתבקש לבצע במסגרת הפרויקט - החל, למשל, בדרכי מעבר לציבור, דרך הקמת חניונים ציבוריים ועד להקמת גני ילדים בצמוד למבנה החדש. "כל נושא המטלות הציבוריות לא זוכה לביטוי בתקן, משום שמדובר בסוגיה שהתפתחה לאחר כתיבתו", מסביר מור. "יש לסוגיה הזו השפעה קריטית על השורה התחתונה שאיתה יוצא היזם מהפרויקט. יש לכך משמעויות רבות וצריך לתת להן ביטוי אמיתי בעלויות הישירות ובעלויות הנלוות".

"לדעתי, הפתרון הראוי הוא הפרדת משתנים, דהיינו הפרדה מוחלטת בין העלויות הישירות של הפרויקט לבין עלויות חיצוניות לפרויקט", מציע מור דרך שתסייע להתגבר על הפער הזה. "הוועדה רוצה להעמיס מטלות ציבוריות חיצוניות על הפרויקט? בבקשה, אבל בואו נבדוק אותן בפני עצמן, ונדע גם להשוות אותן ביחס לפרויקטים אחרים. כך נייצר פרויקט שנחלק לשניים עם סעיף עלויות חיצוניות נפרד, וניצור את המודל של הפרויקט כשלצידו פירוט בדבר העלות הנוספת שצפויה להיגרם בעקבות ביצוע המטלות הציבוריות. היום זה אינו קיים בתקן, אין לכך אפילו אזכור. אני יודע שיש כוונה לבצע שינויים בתקן, ונכון שהם יעשו כמה שיותר מוקדם".

למען השקט הנפשי של הדיירים

כאן המקום לעבור ולהתמקד בעניין נוסף: התועלת שהדיירים מפיקים מקיומו של תקן 21. כאמור, התקן נכתב במטרה ליצור איזון בין שלושה גורמים עיקריים - גופי התכנון, היזמים והדיירים בפרויקט. אם כך, האם התקן מיטיב עם הדיירים? לדברי מור, "בעלי הדירות היו רוצים לדעת שהפרויקט עצמו נבחן על ידי אנשי מקצוע ושהוא עובר את רף הרווחיות הכלכלית. הם לא היו מעוניינים בפרויקט שנעצר בשלבי ההתחלה רק כי מישהו 'פספס', לא הכניס פרמטרים נוספים לחישוב או לא חשב בצורה מעמיקה. הבדיקה במסגרת תקן 21 נעשית גם על ידי השמאי של היזם וגם על ידי השמאי של הוועדה, וכששני אנשי מקצוע יושבים על תוכנית כזו ונותנים לה ביטוי כמותי וכלכלי, גם הדיירים, לדעתי, מרגישים הרבה יותר בטוחים".

בסופו של דבר, גם היום תקן 21 הוא הכלי המקצועי היחידי כמעט שנחשב אפקטיבי ומדיד בכל הנוגע לבחינת הכדאיות של פרויקטים בתחום הפינוי-בינוי. "כשאתה מעמיד את נתוני הפרויקט במסגרת תוכנית כלכלית, אתה מקבל ביטוי אמיתי למה שעומד בפני היזם, ועד כמה התמריץ שניתן לו אפקטיבי אל מול התמורות שמובטחות לדיירים", מסכם מור. "הפערים שנוצרו הם חלק מעקומת הלמידה של התקן החדש. בסופו של דבר, כולם רוצים שהפרויקט יתנהל תחת תוכנית כלכלית שתקבל את הליווי הבנקאי היציב ושכמובן יסתיים בהצלחה. הטווח שאנחנו נעים בתוכו מייצר דיון מקצועי אמיתי, אבל עדיין לא מקבל ביטוי מספק - אני מקווה שבקרוב זה יקרה".

דני מור, סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת קרדן נדל"ן.

לכניסה לאתר הקליקו כאן

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק