גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקור פנס בירושלים: בלי הפתעות, בלי נפילות, בלי תוצאות

מייק פנס, סגן נשיא ארה"ב, הוא אדם רגיל ושגרתי, ללא ניצוצות או כריזמה ■ גם הביקור שלו בארץ היה כזה - בלי בשורות מיוחדות ■ פרשנות

מייק פנס נואם בכנסת / צילום: גיל יוחנן
מייק פנס נואם בכנסת / צילום: גיל יוחנן

ביציאה מן השוק של העיר העתיקה בירושלים, בסמוך לשער יפו, ניצב מכל אשפה ענקי בצבע ירוק. מעין מתקן מחזור או כזה המשמש לאיסוף אשפה. ביום שלישי השבוע, בשעות אחר הצהריים המוקדמות, חסם שברולט סוברבן שחור את המדרכה ברווח שבין ה"צפרדע" לבין נקודת הכניסה לשוק. בין לבין ניצב שומר בהיר, קצוץ שיער וגדל גוף, ולא רחוק ממנו חסם עוד סוברבן שחור את שדה הראייה כשלצדו שומר נוסף. ככל שהתקרבתי למקום, זיהיתי מספר חיילי מג"ב, אנשי ביטחון גלויים וסמויים, וגם קהל רב של עוברי אורח שעצר להתבונן במחזה. אנשים התגודדו וכיוונו את מצלמותיהם לתוך הפתח הצר של הכניסה לשוק. "מי הגיע לשוק עם מאבטחים אמריקאים?", שאלתי את השומר. "האישה השנייה קארן פנס עושה קניות בשוק", הוא השיב. בתרגום לעברית זה נשמע מוזר, "The Second Lady".

כ-20 דקות לפני כן ראיתי וצילמתי את קארן פנס מניחה את ידיה על הכותל בצד הנשי והשומם. היא התעכבה בעמידתה עם היד על הכותל יותר מאשר אותן חמש דקות שהקדיש לכך סגן הנשיא מייק פנס.

את סגן הנשיא לא יכולתי לראות באופן ישיר. כפי שפרסמנו השבוע, רב הכותל הציב בין העיתונאיות לבין המקום שבו ניגש פנס לכותל גדודי צלמים ועיתונאים שחסמו לנו את שדה הראייה והסיקור. קארן פנס, לעומת זאת, עמדה ממש בסמוך אליי, כשאף אחד לא מתעד אותה. אבל כאשר סגן הנשיא סיים להקשיב לרב הכותל וקיפל את ענייניו משם, קארן פנס עדיין הייתה עם הידיים על הכותל ולאחר מכן עוד ניצבה שם, שקטה וקפואה.

עיתונאי אמריקאי קרא לעברה, "התרצי להגיב ולומר לנו איך היה, גב' פנס?", ופנס נראתה לרגע כמי שעומדת לגשת אלינו לשוחח. אבל מיד עצרה עצמה מלהרגיש חופשייה וכשהיא מלווה על ידי שלוש נשים פנתה ללכת. הביקור בכותל היה חרישי. בווידיאו שצילמתי שומעים ציפורים מצייצות, לא תפילה. המקום פונה מכל אדם לכבוד מייק וקארן פנס.

מהכותל הלכה קארן פנס לשוק, לשם הגעתי גם אני רגלית בלי לדעת שהיא תהיה שם. נתקעתי בין הקהל שהתבונן לכיוונה כשהיא מנסה להסתובב בין הדוכנים. היא יצאה משם עם שקית פלסטיק שחורה ותכשיטים שקנתה מאחד הסוחרים. סבר הפנים החמור שעטתה בכותל התחלף, היא חייכה ונופפה לקהל בחמימות. גברת שנייה או ראשונה, אשת סגן הנשיא או אשתו של מייק - קראו לה איך שתרצו - היא קנתה לבד את התכשיטים שלה. היא שלפה ארנק, הסתובבה בין הדוכנים, ורכשה תכשיטים בחנויות המזכרות ההמוניות והפשוטות של סוחרי השוק.

הרובוט פנס בפעולה

מייק פנס הותיר רושם של האדם הסביר - איש רגיל, ללא ניצוצות, כריזמה או יכולות נאום מרשימות. בארוחת הערב הפרטית בבית בבלפור הוא ונתניהו, זה לצד זה, דיברו לכמה דקות. פנס משך את המילים, משפטים כבדים, עם רווח בין מילה למילה. היה נראה שהוא פשוט עייף. העיניים שלו היו מצומצות ועור פניו נראה מעט צרוב. דווקא לוח הזמנים שלו בישראל לא היה מאוד צפוף. נותרו בו לא מעט שעות ריקות. ביום א' אחרי קבלת הפנים עם שר התיירות יריב לוין בשדה התעופה, פנס התכנס בקינג דיוויד כבר בשעה 18:30. מה עשה כל הערב? לפי מה שהצלחתי לברר הוא נותר במלון. ביום שני בבוקר הוא קיים פגישת עבודה עם נתניהו, בצהריים הוא נאם בכנסת, ובשמונה בערב הגיע לבית ראש הממשלה.

את הפלסטינים פנס לא ראה ולא פגש. גם לא פלסטינים נוצרים, וזאת למרות שבנאומיו ציין שמטרת ביקורו במזרח התיכון היא לדאוג גם לנוצרים החיים פה. הביקור היה חשוב בשל מעמדו, במרחק פעימת לב אחת מלהיות נשיא. דונלד טראמפ קרוב לגיל 72 והוא חובב ג'אנק פוד גדול. על אף שרופאו האישי הצהיר השבוע שהוא בריא, זה לא תמיד נראה כך מן הצד. מעבר לכך, טראמפ מקרין ביטחון עצמי רב, אך הוא מאוים מהחקירה של התובע המיוחד רוברט מולר. טראמפ אינו נשיא פופולרי, ופנס נמצא שם. האיש שהווייתו הפוכה לטראמפ.

השבוע חזינו ברובוט פנס בפעולה. חנוט בחליפות, בחולצה לבנה ומחליף את צבעי העניבה מכחול, לאדום, לכחול עם פסים וחזרה לעניבה אדומה. כל שאר אישיותו של פנס, מסביב לעניבה המתחלפת, נותר זהה. הוא לא סוטה מהתסריט, לא מש מהטקסט המונח בפניו, לא שולף אמירה בלתי-מתוכננת, מחייך בתזמון מדויק. פנס הוא תוכנת הפעלה, קוד תיכנות, סט של הוראות סדורות. הביקור שלנו אצלנו תוקתק כפי שתוכנן, לא היו נפילות, לא היו הפתעות, לא היו תוצאות.

באיחור של שנות דור

למחרת המראתו של פנס הודיעה השגרירות האמריקאית שהשליח המיוחד לאזור, ג'ייסון גרינבלט, מברך על התחלת יישום הסכם להפעלת סלולר דור שלישי 3G בשטחי A ו-B של הרשות הפלסטינית, שנחתם עם מפעילות הסלולר Jawwal ו-Wataniya. על ההסכם הזה והתשתית הסלולרית מדברים כבר כמעט עשור. בכל פעם חותמים הסכם, או מרימים איזשהו סוויץ', ומברכים. כמעט כמו הודעות לשכת רה"מ על אישורי בנייה חדשים. 20 הודעות על מבנה אחד. בקושי. וגם אותו לא בנו.

בישראל נמצאים בדור 4, בעולם מתקינים דור 5 וגרינבלט מברך את הפלסטינים על דור 3 ומציין שזה הדבר שיקדם את היזמות ואת החדשנות של העסקים הפלסטיניים. ההודעה כה מגוחכת ולרגע היה נדמה שאחרי עזיבת פנס מנסים להראות שמשהו זז באזור. אבל יזמים פלסטינים שרוצים לעשות עסקים מחזיקים מזמן נייד עם מספר ישראלי ונצמדים לתשתית הישראלית, כדי שיוכלו לדבר בחופשיות.

כוונותיו של גרינבלט חיוביות. באמת. הוא מלא ברצון לעשות טוב לאנושות. בהודעתו נאמר: "שירותי הדור השלישי צפויים לספק דחיפה משמעותית לכלכלה הלאומית של הפלסטינים, ליצור מקומות עבודה וליצור הכנסות נחוצות עבור הרשות". אשריו שהוא מאמין בטקסטים הללו.

בינתיים, פנס לא נפגש עם אבו מאזן כאשר היה פה. הוא קרא לו מעל במת הכנסת לבוא ולהצטרף למו"מ. הנאום הזה, באנגלית, כשפנס פונה לפרלמנט הישראלי, הכמעט-רק-יהודי, מתיימר לשגר הזמנה נדיבה לשיחות?

עדיף היה לפנס לנסות להתקשר אל אבו מאזן בסלולר דור 3 ולנסות לתפוס אותו בבריסל, שם יו"ר הרשות הפלסטינית ישב זעוף עם שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני. כל היזמות והחדשנות ועולמות הטלקום פורצי הדרך של דור 3, ואפילו כל הסטארט-אפ ניישן, לא יצליחו לגבור על הזמנה שמתבצעת באמצעות 107 ח"כים קשובים בצמא לנאום חצי-דתי. פנס או טראמפ יצטרכו לחפש דרך אחרת אל הפלסטינים, אם יתמידו ברצונם להשיג את "הדיל האולטימטיבי".

איראן, פלסטין והסכם הגרעין

בשבוע הבא יתרחשו שני אירועים גלובליים מעניינים. האחד, כנס המדינות התורמות לרשות הפלסטינית. הוא יתקיים בבריסל ויעסוק בעזה. ארה"ב אמורה להשתתף ולשמוע מן הנוכחים דיווחים קשים על ההידרדרות המהירה של המצב בעזה. אבל מבחינת הכסף והתרומות, ארה"ב נמצאת באווירת נסיגה. מושכת ידיה. האם הפלסטינים יצליחו לגייס תרומות ממקומות אחרים?

בוושינגטון, מעבר לאוקיינוס, ביום שלישי (אור ליום ד' שלנו) יעמוד הנשיא טראמפ ויישא את הנאום השנתי על מצב האומה. רוב הנאום יעסוק בכלכלה האמריקאית, במיסוי ובהגירה, יש להניח. טראמפ ישוב לוושינגטון אחרי יממה בקרב האליטות של דאבוס, שם יוכל לרכוב על גל הצלחת רפורמת המס שלו. מי אם לא ראשי הכלכלה העולמית יחבבו את הפחתת המס והתפחת כיסיהם של העשירים בעלי החברות.

היום (ה') טראמפ ייפגש גם עם נתניהו והשניים עשויים לדבר על מנהיגי אירופה (השילוש הקדוש של בריטניה-גרמניה-צרפת) שלא משתכנעים בצורך לתקן או לבטל את הסכם הגרעין. בנובמבר נתניהו נועד עם תרזה מיי בנוגע לכך. בדצמבר הוא ניסה לשכנע את עמנואל מקרון. אתמול בדאבוס הוא קיבל כתף קרה מאנגלה מרקל, אשר הכחישה כי "גילתה הבנה" לצורך לבטל את הסכם הגרעין, וזאת בסתירה להודעת משרד ראש הממשלה בסיום הפגישה.

בנאום על מצב האומה, נשיאים כוללים לעתים גם התייחסות ליחסי חוץ. האם טראמפ יעסוק בנאום שלו באיראן או בפלסטין? אולי בשני הנושאים. בסביבתו של נתניהו ציינו השבוע שהוא הדגיש בפני פנס, עד כמה המדינות האירופיות שהן צד להסכם הגרעין עם איראן לא מפנימות את המהלך האמריקאי. "Fix it or Nix it" - נתניהו ופנס חזרו על המשפט הזה השבוע בירושלים. הייתכן שטראמפ יחזור על המסרים האלה, של נתניהו, בנאום השנתי על מצב האומה?

עוד כתבות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"