גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקן 21 בפינוי-בינוי: היטל ההשבחה נופל בין הכיסאות

תקן 21 הוחל במטרה לקבוע האם קיימת התכנות כלכלית לפרויקטי פינוי-בינוי ■ אולם לעתים מושת היטל השבחה על היזם, אשר מעביר את הפרויקט אל מתחת לרף הרווחיות הקבוע בתקן ■ כיצד ניתן להתגבר על בעיה זו?

תקן 21. בוחן היתכנות הפרויקט בעיניים אובייקטיביות /צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
תקן 21. בוחן היתכנות הפרויקט בעיניים אובייקטיביות /צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף האושנר-מלול הנדסה ושמאות מקרקעין

פרויקטים מסוג פינוי-בינוי נחשבים לאתגרים המורכבים ביותר בשוק הנדל"ן הישראלי המודרני. מדובר בפרויקט ארוך וממושך המלווה באי-ודאות תכנונית, משפטית וכלכלית. במצב עניינים שכזה קשה להגיע להסכמות, מה שמרחיק לא מעט יזמים ומאריך את משך הפרויקט.

חלק מהבעיות האלה אמורות היו להיפתר באמצעות תקן 21, שנכתב בדצמבר 2012, ובשמו המלא: "תקן מספר 21 בדבר פירוט מזערי נדרש בשומות מקרקעין המבוצעות לצורך בדיקה שמאית כלכלית לתוכנית פינוי-בינוי". זהו תקן שנכתב על ידי מועצת שמאי המקרקעין, לצורך הסדרת התהליך בין שלושת הגורמים המרכזיים בפרויקטי פינוי-בינוי: הדיירים, היזם והרשויות המתכננות (ועדות התכנון).

היום, כחמש שנים לאחר שהוחל, אפשר כבר לבדוק: האם הוא השיג את מטרתו? "בחלקו הראשון עוסק תקן 21 בבחינת הכדאיות הכלכלית לתוכנית פינוי-בינוי", מסביר ירון מלול ממשרד 'האושנר-מלול הנדסה ושמאות מקרקעין בע"מ'. "בחינת הכדאיות היא למעשה דוח היתכנות כלכלי הבוחן את התוכנית (התב"ע) המוצעת. הבדיקה כוללת ניתוח מוקפד של התקציב (סך עלויות ההקמה - י.נ.), לרבות תשומת לב לעלויות נוספות וייחודיות כמו הוצאות משפטיות (עו"ד מטעם הדיירים - י.נ.), שכ"ד לדיירים, עלויות ההובלה והפיקוח, הקמת מִנהלת לשכונה וכדומה. נוסף על כך נערכת בדיקה לתמורות שאותן מקבלים הדיירים - הן ברמת הדירה הטיפוסית והן ברמת הדירה הספציפית".

תוצאת בחינת הרווחיות על פי חלקו הראשון של תקן 21 היא אחד הנושאים המהותיים בהליך הכרזת התוכנית כפרויקט פינוי-בינוי. פועל יוצא של הכרזה זו הינו הפטור או אי-הפטור שניתן ליזם בנוגע לתשלום היטל ההשבחה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה, וזו נקודת חיכוך מובהקת: על מנת ליהנות מפטור בהיטל השבחה, על היזם לעמוד בכמה תנאים. אחד התנאים המהותיים הוא רמת רווחיות התוכנית בהשוואה לשיעור הרווחיות הקבוע בתקן. רף הרווחיות נקבע בשלב הבדיקה הראשוני על 25%-30 מההשקעה. הרף המקובל כיום לקראת תום הבדיקה הינו 20% רווח, לפני "העמסת" תקציב עבור היטל השבחה.

"בעזרת תקן 21 אפשר לאחר בחינת התוכנית, להבין ולקבוע בצורה מהימנה אם היא רווחית מספיק, כדי שאפשר יהיה 'לצאת לדרך'", מסביר מלול. "אם הרווחיות גבוהה מהרף שנקבע, ניתן להפחית את היקף יחידות הדיור (כדי להשיב את הפרויקט לרף שקובע תקן 21 - י.נ.), או לחילופין להשית חבות בגין היטל השבחה, ואם היא מתחת לרף - יש לחשב מסלול מחדש ולבדוק כיצד להעלות את הרווחיות לצורך יצירת איזון בין כל הגורמים המעורבים".

בחינת התוכנית בהתאם לתקן 21 שונה במעט מדוח אפס (דוח לבחינת כדאיות של פרויקט נדל"ני רגיל'), ובכמה מישורים. כך לדוגמה, התקן אמור להתייחס להוצאות מיוחדות שאינן קיימות בפרויקט רגיל ושהוזכרו קודם, כמו עלויות פינוי הדיירים, עלות שכר הדירה לדיירים המפונים, עלויות ההובלה ועוד. מצד שני, הוא אינו אמור להתחשב בהוצאות יזמיות, כגון הוצאות שכר הטרחה לקבלן החתימות (פונקציה רווחת בפרויקטים נדל"ניים, אך לא הכרחית) - הוצאה אשר לא נחשבת כגורם שמשפיע על הרווח בבוא היזם לבקש פטור מהיטל השבחה בפרויקט פינוי-בינוי, וזאת למרות שבדוח אפס היא כן תיחשב כזו.

"ישנן עוד כמה פעולות כאלו, שמבחינת תקן 21 נתפסות כהוצאה או כקיטון בהכנסה על חשבון רווח היזם בפרויקט", אומר מלול. "לדוגמה, בפרויקטים מסוג פינוי-בינוי מקובל להוסיף שטח של 25 מ"ר, מרפסת וחניה לכל בעלי הדירות במתחם. אך מה אם הקבלן החליט לתת לדיירים תוספת של 50 מ"ר? האם ניתן לראות זאת כהוצאה לצורך בחינת גובה היטל ההשבחה המצדיקה מתן פטור מתשלום ההיטל? או שמא יש לבחון את מתן הפטור שלא מעיני היזם הספציפי ושיקולי הרווחיות שלו?". אלו, למעשה, שאלות שאיתן מתמודדים אנשי ועדות התכנון והבנייה כמעט בכל פרויקט פינוי-בינוי כיום.

לבדוק גם מול הבנק

בנקודה זו אפשר לקבוע כי תקן 21 הוא, למעשה, יוזמה טובה וחשובה: לא עוד תלות בתוצאת פעילות היזם (לעיתים על חשבון הפחתה באחוזי הרווח שלו), אלא בחינת היתכנות הפרויקט בעיניים אובייקטיביות, בהתאם לרף רווחיות אחיד (שעומד כיום על 20% בשלבים הסופיים של הגשת התוכנית לרשויות התכנון). לדעת מלול, ניתן לחדד את תוצאתו של ההליך הזה: "אם הפרויקט הנבחן במסגרת תקן 21 רווחי (לפני הכללת תקציב עבור היטל ההשבחה), בשיעור גבוה מ-20%, אזי תחול חבות בהיטל השבחה. אך אם השיעור נמוך מ-20%, יינתן פטור ועל כן יש לתת לוועדה המקומית סמכות להעניק פטור מהיטל ההשבחה בגובה משתנה ובהתאם לכושר הספיגה של הפרויקט, וזאת עד לרווחיות המקובלת לצורך קבלת ליווי פיננסי".

ומדוע החידוד הזה חשוב כל כך? במצב העניינים כיום יכול להיווצר מצב שבו פרויקט עם שיעור רווחיות גבוה במקצת מ-20% יחויב על ידי הוועדה המקומית בהיטל השבחה והרווחיות תופחת משמעותית, מה שיכול להשפיע עוד יותר בדוח אפס שיוגש לבנק. מצד שני, יכול להיות פרויקט שרף הרווחיות שלו נמוך רק במעט מ-20%, ויקבל פטור מלא מהיטל השבחה. כך, למעשה, קשה לקבוע אם רף הרווחיות שנקבע במסגרת תקן 21 אכן משיג את מטרתו, שכן האיזון שהוא יוצר הוא עדין מאוד. במיוחד בפרויקטים גדולים ומורכבים: שיעור רווחיות גבוה במעט מהקבוע בתקן יכול ליצור מצב שבו רווחיות הפרויקט תהיה בעוכריו - ממש כמו שהדגמנו זה עתה.

אם כן, מהי הדרך הטובה ביותר לשיפור המצב, ולהתנהלות נכונה סביב היטל ההשבחה בפרויקטים לפינוי-בינוי? כאן ממליץ מלול על הטלת חבות בהיטל השבחה בשיעורים שונים, ובהתאם ליכולת הפרויקט, בין היתר על ידי יצירת אחידות בין הדיווח שמוסר היזם לבנק המלווה לבין בקשתו לקבלת פטור מהיטל ההשבחה באמצעות תקן 21. "ההשוואה נחוצה למניעת מחלוקת או אי-התאמה באומדני יסוד הכלולים בשתי חוות הדעת, הן לבנק והן לוועדה - עלות בנייה ישירה, הוצאות כלליות ומימון, רמת מחירים (לרבות הכללת דיווח על מכירות שבוצעו ככל שבוצעו) וכדומה", הוא מסביר. "על כן, אם נוסיף את בחינת הפרויקט אל מול הבנק, ניתן להגיע לתוצאה מדויקת יותר ועימה לבצע בחינה מחודשת למתן פטור מהיטל השבחה או לחיוב בשיעור כלשהו, שבמצב אחר - כפי שקורה היום - ייתכן שלא היה מושת או לא היה נגבה כלל".

ירון מלול, שותף וסמנכ"ל בחברת האושנר-מלול הנדסה ושמאות מקרקעין בע"מ.

לכניסה לאתר הקליקו כאן

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו