גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל מובילת ה-OECD במספר מקרי סרטן חדשים לנפש

הבשורה הטובה היא שבישראל מתים פחות חולי סרטן בכל שנה לעומת כל מדינות ה-OECD האחרות ■ ב-20 שנה האחרונות לא עלה מספר גידולי המוח, ולכן כנראה שהקרינה הסלולרית לא גורמת לסרטן מסוג זה

אבחון / צילום: שאטרסטוק
אבחון / צילום: שאטרסטוק

ישראל מובילה מבין מדינות ה-OECD, במספר חולי הסרטן החדשים בכל שנה ביחס לאוכלוסייה - כך עולה מנתונים שפרסמה היום (ב') האגודה למלחמה בסרטן. זוהי הבשורה הקשה העולה מן הנתונים, ואילו הבשורה הטובה היא כי בישראל מתים פחות חולי סרטן בכל שנה לעומת כל מדינות ה-OECD האחרות. לכן ייתכן והחדשה הרעה היא בעצם חדשה טובה בתחפושת, ונובעת חלקית מן האבחון המקיף והמוקדם הנהוג בארץ.

לדברי מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "החולים בישראל מאובחנים בשלב מוקדם במחלות הסרטן השכיחות, בזכות תוכניות סריקה לאומיות שיזמה האגודה למלחמה בסרטן. במקביל הם זוכים לטיפול מיטבי ברמה גבוהה, כך ששיעורי ההישרדות והריפוי גבוהים וכתוצאה מכך שיעורי התמותה נמוכים יחסית".

בישראל אובחנו בשנת 2015 קרוב ל-30,000 אנשים עם גידול ברמה המחייבת דיווח לרישום הסרטן הלאומי (גידולים המחייבים דיווח הם: גידולים חודרניים - כלומר כאלה שכבר התפשטו מעבר לנקודת המוצר שלהם; גידולים בעלי התנהגות לא ברורה וכן גידולים שפירים במידה והם מופיעים במוח או במערכת העצבים המרכזית). מתוך החולים המדווחים, כ-26,000 אובחנו בסרטן חודרני. התפלגות זו דומה להתפלגות בארה"ב בשנת 2015.

מבין החולים בסרטן חדש, 12,006 הם גברים ו-14,158 נשים. סוגי הסרטן העיקריים בגברים, האחראים ליותר מ-50% מכלל מקרי התחלואה בגברים בישראל, כללו את סרטן הערמונית, סרטן המעי הגס והחלחולת, סרטן הריאה, לימפומה שאינה הודג'קין וסרטן כיס השתן. שיעורי סרטן הערמונית היו גבוהים יותר בקרב גברים יהודים לעומת ערבים (18% לעומת 10%) וההיפך היה נכון לגבי גידולי ריאה (20% לעומת 12%)

אצל נשים, גידולי השד היוו כשליש מכלל הגידולים וגידולי המעי הגס והחלחולת היוו כ-11% מכלל הגידולים. סרטן הריאה, סרטן בלוטת המגן (תירואיד), לימפומה שאינה הודג'קין וסרטן הרחם היו גם הם בין הגידולים השכיחים בנשים..אצל נשים יהודיות שיעורי סרטן הריאה היו גבוהים מאשר אצל נשים ערביות.

ההתפלגות בין סוגי הסרטן באוכלוסיה היהודית בישראל דומה לזו שבארה"ב.

בקרב גברים יהודים, חלה בעשור הקודם עליה בשיעורי הסרטן ולאחר מכן ירידה כך שהמגמה הכוללת היא של ירידה. אצל נשים יהודיות שיעורי הסרטן הם יציבים בתקופה זו. אצל גברים ערבים חלה גם כן עליה וירידה, כמו אצל הגברים היהודים, אולם בסופו של דבר המגמה היא של עליה. אצל הנשים הערביות המגמה היא של עליה. יצויין, כאמור, כי עליה בשיעורי הסרטן מצביעה לפעמים דווקא על אבחון מוקדם.

בתום שנת 2015 חיו בישראל 89,669 חולים (39,213 גברים ו-49,456 נשים) שאובחנו עם סרטן בין השנים 2011-2015, ובתום שנת 2015 החלימו מהמחלה או שהם עדיין מתמודדים עמה. בשנת 2015 נפטרו מסרטן 11,117 תושבים בישראל, 5,719 גברים ו-5,398 נשים.

סוגי הסרטן העיקריים האחראים לעיקר התמותה מהמחלה בישראל היו אצל גברים - סרטן הריאה, סרטן המעי הגס והחלחולת, סרטן הלבלב וסרטן הערמונית. בקרב נשים מוביל מצעד התמותה היו סרטן השד, סרטן המעי הגס והחלחולת, סרטן הריאה, סרטן הלבלב וסרטן השחלה. בגברים יהודים וגם בנשים יהודיות חלה ירידה בתמותה מסרטן בשני העשורים האחרונים (לאחר עשור של עליה), וכך גם אצל נשים ערביות). אצל גברים ערבים לא חלה ירידה בשיעורי התמותה מסרטן בעשורים אלה (הם נשארו יציבים).

בדומה למגזר היהודי בישראל, גם בארה"ב התמותה מסרטן נמצאת במגמת ירידה בשני המינים בין 2006-2015.

הנתונים אינם תומכים בכך שהסלולרי מסרטן

האגודה למלחמה בסרטן מציינת כי לא חלה ב-20 השנה האחרונות עליה בשיעור סרטן המוח באוכלוסיה הישראלית, מה שמוריד משמעותית את הסבירות כי שיחות בטלפון סלולרי מגדילות במידה משמעותית את הסיכון לגידולים ממאירים.. גם לגבי גידולים ממאירים חלה עליה מסוימת על שנת 2000, אך לאחר מכן דווקא חלה ירידה, ולכן שוב קשה מאוד לשייך את המגמות לשימוש בטלפון הסלולרי.

מנתוני אירגון הסרטן הבינלאומי ה-UICC המעודכנים עולה כי כיום ישנם כ-8.8 מיליון מקרי מוות מסרטן בעולם בכל שנה. 70% ממקרי התמותה, מתרחשים בארצות בעלות ההכנסות הנמוכות עד בינוניות.

התחום הברור המדגים את אי השוויון מתייחס לסרטן בקרב ילדים. שיעורי הישרדות של מחלות הסרטן בילדים הינם למעלה מ-80% במדינות המפותחות כלכלית, לעומת שיעורים נמוכים של 20%, בלבד במדינות המתפתחות בעלות ממוצע הכנסה נמוך. אי השוויון מורגש בצורה משמעותית גם בארצות אשר ממוצע ההכנסה שלהן הוא בינוני עד גבוה, באוכלוסיות מסוימות, כגון מהגרים, פליטים, אוכלוסיות מפריפריות חברתיות וגיאורפיות ואוכלוסיות בעלות מעמד סוציו-אקונומית נמוך.

במדינת ישראל עומד היום שיעור ההחלמה מלוקימיה בקרב ילדים, על כ-85%, והאגודה מייחסת זאת להשקעה שלה בטיפול מיוחד בסרטן זה. לדבריה, לפני ההשקעה עמד שיעור ההחלמה על כ-60% בלבד. מדובר בטיפול המיושם במרכזים הרפואיים המטפלים בילדים חולי סרטן באמצעות פרוטוקול ארצי ייעודי, ללא תלות במוצא או מקום מגורים.

סקר שנערך בארצות הברית על ידי הריס פול עבור ASCO האיגוד האונקולוגי האמריקאי ביולי 2017, סקר את היחס של האוכלוסיה האמריקאית לסרטן. מסתבר כי79% מהאמריקאים מאמינים כי ב-50 השנה הקרובות תימצא תרופה לסרטן (או לפחות לכמה מסוגי הסרטן המובילים). האופטימיות אף גבוהה יותר בקרב מי שהתמודדו עם המחלה בעצמם. לעומת זאת לגבי העשור הקרוב, רק 39% מאמינים כי רוב סוגי הסרטן יהיו ברי ריפוי בתקופה זו.

האמריקאים פוחדים מ"סרטן" באופן כללי, כאשר סרטן הלבלב נתפס כמפחיד ביותר וסרטן השד נתפס כפחות מפחיד. המטופלים פוחדים יותר מהכאב והסבל הכרוכים במחלה (58% פוחדים מכך) מאשר מהמוות (56%) אך גם חוששים להיות לנטל (52%) ולאבד שליטה בחיים (50%). 63% מהאמריקאים חוששים מסרטן, וזו המחלה המפלחידה ביותר, אם כי מחלות לב, שבץ ואלצהיימר נמצאות לא הרחק מאחור.

91% מהאמריקאים מאמינים כי העלויות גבוהות מידי ומתוך אלה כ-8%-9% מוותרים על תרופות וטיפול בגלל העלות.

76% מהאוכלוסיה מאמינים כי בדיקות הסקר הן אפקטיביות, אולם רובם לא מתכננים לבצע בדיקה גנטית (כגון בדיקה לאיתור מוטציה בגן BRCA, המעלה משמעותית את הסיכון ללקות בסרטן השד).

ישנה מודעות רבה להפסקת עישון ומניעת חשיפה לשמש וכן צריכה של ירקות ופירות כהתנהגויות שיכולות למנוע סרטן, אולם המודעות להשפעה של הפחתה בצריכת אלכוהול (בעיקר למניעת סרטן הכבד), שמירה על משקל תקין וכן לפעילות גופנית (כל סוגי הסרטן) נמוכה יותר.

יום הסרטן הבינלאומי, שנערך ב-4.2, ייערך השנה תחת הכותרת "אנחנו יכולים. אני יכול" (We can. I can), כלומר באפשרותנו להפחית את התחלואה בסרטן ואת נטל הסרטן על העולם. על ההערכות, גורמים שניתן למנוע אחראים ל-25% מהתחלואה בסרטן.

תוספת הסיכון היחסית לחולות בסרטן

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל