גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש לנו ציפיות מנוירודרם גם לפיתוח מוצרים חדשים"

רכישת החברה הישראלית בוצעה ב-1.1 מיליארד דולר ■ בראיון ל"גלובס", מסאיוקי מיצוקה מסביר מדוע הוא מעדיף להתמקד בפיתוח שיטות הולכת תרופות במקום במציאת חומרים פעילים חדשים ■ גלובס מד

מסאיוקי מיצוקה  / צילום: תמר מצפי
מסאיוקי מיצוקה / צילום: תמר מצפי

במאי 2017, כאשר חברת מיצובישי טנאבה היפנית החליטה לרכוש את נוירודרם הישראלית, היא לקחה סיכון גדול. העסקה, לפי שווי של 1.1 מיליארד דולר, הייתה הרכישה הגדולה ביותר של חברת ביומד ישראלית עד היום, ועוד של חברה שמוצריה לטיפול בפרקינסון עדיין לא אושרו לשיווק ואפילו לא סיימו את מסלול הניסויים הקליניים. אמנם המוצר של נוירודרם הוא גרסה חדשה לתרופה ותיקה והסיכון אמור להיות קטן יותר, וגם תוכנית הניסויים של המוצר בארה"ב ובאירופה מקלה יחסית, ובכל זאת - חברה בשלב הזה מתאפיינת בכמה רכיבים של חוסר ודאות.

מנכ"ל מיצובישי טנאבה, מסאיוקי מיצוקה, מעדיף להסתכל על הסיכוי. בראיון בלעדי ל"גלובס", הוא מסביר שמבחינת החברה שלו, המוצר של נוירודרם הישראלית הוא מפתח לכיבוש שוק הנוירולוגיה בארה"ב, ובשביל הסיכוי שהתרופה לפרקינסון אכן תשנה את גורל החברה - הוא היה מוכן לשלם.

"אנחנו חברה מובילה, מהשורה הראשונה בשוק היפני", הוא אומר, "אבל אין לנו אותן חוזקות בשווקים העולמיים. בשנים האחרונות הצלחנו לפתח כמה מוצרים טובים שהניבו הכנסות של מיליארדי דולרים, ושווקו בעולם דרך החברות נוברטיס וג'ונסון אנד ג'ונסון. כעת המטרה שלנו היא להיכנס לשווקים האמריקאיים ולמכור את המוצרים שלנו באופן עצמאי. הקיץ השקנו את המוצר שלנו לניוון שרירים מסוג ALS, אחרי 22 שנה שלא הושק מוצר בתחום זה".

חולים ב-ALS, נזכיר, מתים בדרך כלל בתוך שנתיים עד חמש שנים מיום האבחון, לאחר תהליך מייסר של שיתוק הדרגתי בכל שרירי הגוף. התרופה של מיצובישי טנאבה לא עוצרת את המחלה, אך מאיטה את התפתחותה. בשל חומרת המחלה, רשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA)הסכימה לאשר את המוצר של מיצובישי טנאבה במהירות, על בסיס ניסויים קליניים ביפן בלבד. למעשה, ה-FDA הייתה זו שפנתה לחברה בבקשה שתרשום את המוצר שלה לשיווק בארה"ב, ולא להיפך. מדובר באירוע חריג מאוד ברשות האמריקאית, אבל מבחינת מיצובישי טנאבה, השוק האמריקאי נפתח לפתע בפניה, ועמו התיאבון למוצרים אינובטיביים נוספים. לכן רכשה את נוירודרם.

"המטרה שלנו היא להשיק את המוצרים של נוירודרם ב-2020, אחרי שכבר נתחיל להתבסס בארה"ב עם מוצר ה-ALS, ונוכל להיעזר באותו צוות מכירות שכבר יגיע לנוירולוגים", אומר מיצוקה. בנוירודרם מועסקים היום כ-80 עובדים בישראל. אם ההימור יצליח, הפעילות שלה בארץ עשויה אף לגדול.

מתעניינים בשיטת ההולכה

המוצר של נוירודרם הוא כאמור גרסה חדשה לתרופה קיימת, בשם לבודופה, שמועילה מאוד לחולים אך היא ניתנת בבליעה וגורמת כך תופעות לוואי קשות שאינן מאפשרות לרשום את התרופה במינונים גבוהים. כאשר המחלה במצב מתקדם, לעתים התרופה שניתנת בבליעה כלל אינה נספגת בדם ברמות הרצויות. כיום, הפתרון לכך הוא מתן תרופה בניתוח. נוירודרם מעוניינת לתת את התרופה דרך העור.

"המוצר של נוירודרם לפרקינסון, המהווה תחליף לניתוח, הוא הסיבה העיקרית שבגללה רכשנו את החברה", אומר מיצוקה, "אולם יש לנו ציפיות מנוירודם גם בפיתוח מוצרים חדשים. כידוע, פיתוח מוצרים חדשים לגמרי למחלות נוירולוגיות הוא עניין יקר מאוד ומסוכן מאוד, כלומר סיכויי ההצלחה לא גדולים. לא רק הגילוי של חומרים חדשים הפעילים נגד מחלות של המוח הוא קשה, גם שיטות ההולכה של תרופות למוח הן מורכבות. לכן אנחנו מאוד מתעניינים בשילוב בין תרופות לבין שיטות הולכה חדשות. הפלטפורמה הטכנולוגית של נוירודרם, המאפשרת העברה של תרופות באופן יציב דרך העור למחזור הדם, מאוד מתאימה לזה, והצוות של נוירודרם מומחה בייצור גרסאות שונות של תרופות קיימות, שכל אחת מתנהגת קצת אחרת.

"חברות ותיקות בתחום הפארמה - ומיצובישי טנאבה עצמה היא חברה מאוד ותיקה, למעשה היא החברה השנייה בעולם מבחינת ותק - התרכזו לאורך השנים בחומרים פעילים חדשים לתרופות, אולם הבנו לאחרונה שניתן לשפר מוצרים גם אם מתחילים לא מהחומר הפעיל אלא מהצורך של החולה. זה מה שנוירודרם עשתה".

"מדינות לא עומדות במחירים"

המוצר של מיצובישי טנאבה ל-ALS נחשב יקר - כ-145 אלף דולר בשנה. המוצר של נוירודרם יתומחר ככל הנראה בפחות, גם משום שהוא מתחרה בטיפולים אחרים למחלה וגם משום שמספר המטופלים הפוטנציאליים גדול יותר, ותמחור גבוה מדי לא יאפשר לחברות הביטוח בארה"ב לכלול אותו בסלי הבריאות שלהם.

האם השוק האמריקאי הוא עדיין השוק האטרקטיבי ביותר לתרופות, במיוחד לאור ההצהרות של הנשיא דונלד טראמפ כי הוא יגביל את תמחור התרופות?

"ארה"ב היא ללא ספק השוק שמשלם את הסכומים הגבוהים ביותר עבור תרופות, וזה לא יוכל להימשך לנצח. ניהלנו דיון מאוד עמוק עם המבטחים על התמחור של התרופה ל-ALS, והגענו יחד למסקנה שהתמחור הוא ראוי ביחס להשקעה בפיתוח התרופה וביחס לחדשנות והתרומה שלה. היו אנליסטים שטענו שניתן יהיה אפילו לגבות מחיר גבוה יותר.

"בינתיים אין תלונות מהמשלמים, אבל השורה התחתונה היא שהתמחור כבר לא יקבע בעתיד רק כתגמול עבור השקעת החברה במו"מ, אלא שילוב של תגמול ראוי עבור ההשקעה, יחד עם מה שהשוק מסוגל לשלם".

ואם המחיר שהשקעת גבוה מכפי שהשוק רוצה לשלם?

"הממשלה מאשימה את חברות התרופות בכך שתהליך המו"פ שלהן לא מספיק יעיל, ושההשקעה היקרה אינה מחויבת המציאות. מדינות כמו יפן (השוק השני אחרי ארה"ב מבחינת מחירי התרופות) כבר הגיעו למצב שאינן יכולות לעמוד במחירים שדורשות חברות התרופות, ומוותרות על חלק מהמוצרים".

מנכ"ל נוירודרם, ד"ר עודד ליברמן, מוסיף: "התמחור הוא שיקול מאוד משמעותי, שצריך להשפיע על הפיתוח של התרופה מהיום הראשון. אם בעבר היינו צריכים להביא בחשבון שני דברים - שהמוצר יועיל לחולים ושהוא יאושר - היום זה לא מספיק, כי יכול להיות שלא ניתן יהיה לתמחר אותו בצורה שתצדיק את ההשקעה. ברור שכשמתחילים את הפיתוח, קשה מאוד לצפות את התמחור הסביר וגם את העלויות הצפויות, והנתונים משתנים כל הזמן. זה חלק ממה שהופך את העסק הזה לכל כך מסובך.

"חברות הביטוח עצמן הן צעירות יחסית וכל הזמן עוברות שינויים. ב-FDA עובדים לפי חוקים נוקשים שנקבעו מזמן, ועדיין אנחנו מקטרים על חוסר ודאות לגביהם. חוקי הביטוח הם רק בני 10 שנים בערך, והם נועדו מלכתחילה להשתנות כל הזמן. עשור הוא פחות זמן מכפי שנדרש לפתח תרופה, כך שחוסר הוודאות גבוה ביותר. הנה, בתוך עשור נחקקו כל חוקי אובמה-קר וכעת הם בוטלו או עומדים באוויר".

התמחור הוא גם דילמה אתית: כמה ראוי שחברה תשלם כדי להאריך את חיי אזרחיה?

מיצוקה: "ביפן הדיון הזה לא מתנהל באופן רשמי, אם כי בפועל ישנם חולים שאינם יכולים לעמוד במחירים. אסיה סובלת במיוחד מהבעיה של חיים ארוכים אבל לא איכותיים. לכן אני שמח שלמוצר ה-ALS, הוספנו גם מוצר לפרקינסון שרוב תרומתו היא דווקא בשיפור איכות החיים, ולא הארכתם. אנחנו יכולים להחזיר לעבודה חולי פרקינסון, שאחרת היו נפלטים מהשוק. כמה החברה שלנו מוכנה לשלם על איכות חיים? זו שאלה שהמוצר של נוירודרם תענה עליה".

יפן הייתה עד היום היחידה באסיה שהוציאה לשוק באופן סדיר תרופות חדשות. האם תהיה לה בקרוב תחרות ממדינות אחרות ביבשת?

"הודו וסין מאוד טובות בייצור המוני, אבל אני לא חושב שהחברות שם מסוגלות לפתח תרופות חדשות שמצריכות השקעה אדירה לטווח ארוך. ארה"ב ואירופה הן המובילות הבלתי מעורערות של התחום, ואפילו חברה מובילה כמו טקדה היפנית, עושה חלק משמעותי מהמו"פ שלה בבוסטון. שאלה טובה יותר היא איך אנחנו יכולים להתמודד מול בוסטון, בירת פיתוח התרופות בעולם, כשהמרכז שלנו הוא ביפן. התשובה שלי נחלקת לשניים. החלק הראשון הוא שאכן הקמנו מרכז פיתוח נוגדנים בסן דייגו, שם מרוכז הידע בתחום, וקנינו חברה בקוויבק שמבוססת על מוצרים חיסוניים המופקים מצמחים, וקנינו את נוירודרם שמתמחה בפורמולציות חדשניות. אגב, בסן דייגו השקענו 30 מיליון דולר, בקוויבק 200 מיליון ובישראל - 1.1 מיליארד. אנחנו רוצים שכל המרכזים ישתפו פעולה ויהפכו אותנו לחברה גלובלית באמת.

"החלק השני של התשובה הוא שכל אחד מהמרכזים מתמחה בתחום שחברות התרופות הגדולות לא מיקדו בו את עיקר מאמציהן. אנחנו מחפשים במכוון תחומים שהם קצת מחוץ למיינסטרים, כדי שנוכל ליצור בהם יתרון אסטרטגי".

בסיום הראיון, אני שואלת את מיצוקה מה דעתו על מה שקורה בטבע, אבל הוא נרתע מהשאלה. לבסוף הוא מתרצה ועונה תשובה דיפלומטית: "הנוכחות של מיצובישי טאנבה בישראל תהיה טובה לתעשיית התרופות המקומית".

מנכ"ל נוירודרם: "על הנייר כדורים זה נהדר, במציאות זה בעייתי מאוד"

"באחד הכנסים שלנו השתתפה חולת פרקינסון שסיפרה כי רוב החולים לא מצליחים להגיע ליותר מ-75% ציות למשטר התרופות בבליעה שדרוש מחולי פרקינסון", מספר מנכ"ל נוירודרם ד"ר עודד ליברמן ומסביר את חשיבות הפיתוח של החברה. "קשה מאוד לזכור לקחת כל כך הרבה תרופות כמה פעמים ביום, להיסחב עם הבקבוקון לכל מקום, לעצור את שגרת היום בשביל ליטול את התרופה. לכן על הנייר כדורים זה נהדר ובמציאות זה בעייתי מאוד, כי הטיפול שמתקבל הוא בהתאמה של 75% לכל היותר למה שנרשם. המוצר של נוירודרם ניתן דרך העור פעם ביום. 'נוחות' זו מילה מאוד קטנה לתאר את השיפור באיכות החיים שצורת המתן של תרופה יכולה לתת".

על ההחלטה לצאת לבסוף למכרז, אומר ליברמן: "עמדנו להיכנס לשלב השיווק והמכירות של התרופה, לשוק גדול יחסית באירופה ובארה"ב. היינו יכולים לגייס בנאסד"ק כנראה את ההון להקים מערך שיווק כזה, אולם היינו צריכים להחליט אם זה באמת מה שאנחנו רוצים לעשות. שיווק של מוצרים רפואיים חדשים הוא תהליך מאוד קשה ומורכב, ולבסוף החליטה נוירודרם שעדיף לא לצאת אליו לבד".

הכנסות החברות הגדולות

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע