גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"די בצרה שנפלה על הבנקים מול ארה"ב, אין צורך להוסיף שמן"

עו"ד עופר חנוך, המלווה את מזרחי-טפחות בחקירה בארה"ב, מוטרד מכך שנפתחה חקירה בישראל נגד בנק לאומי לאחר שהבנק הגיע להסדר מול האמריקאים ■ בראיון ל"גלובס" הוא מספר על מאחורי הקלעים של גיוס המשקיעים לקבוצת אריסון ולמה מורכב למצוא משקיע לבנק בישראל

"מצב שבו ממשלת ארה"ב מסיימת חקירה מול בנק לשביעות-רצונה, ואז הבנק מוצא עצמו עם חקירה נוספת ופתוחה של מדינת ישראל על נושא שקשור לאמריקאים, זה מצב לא נכון ולא הוגן ומזיק למערכת הפיננסית" - כך אומר בראיון ל"גלובס" עו"ד עופר חנוך, שותף וראש מחלקת בנקאות בגרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות' (GKH).

חנוך מתייחס לכך שהיועץ המשפטי לממשלה החליט לפני 5 חודשים לפתוח בחקירה בפרשת הסיוע בהעלמות המס של בנק לאומי ללקוחותיו האמריקאים, אף שהבנק הגיע להסדר בנושא עם הרשויות בארה"ב לפני כ-3 שנים, שבמסגרתו שילם קנס-עתק של 400 מיליון דולר.

"הממשל בארה"ב החליט לצאת למאבק בכסף השחור בעולם, וכחלק מזה קבע כללי משחק חדשים, שחלקם שונה בדיעבד. פרקטיקות שהיו בעבר ידועות ומקובלות הפכו לכאלה שיש בהן שיתוף-פעולה למרמה", הוא אומר. "כשארה"ב החלה בחקירות, כל הממשלות שמערכת הבנקאות שלהן הותקפה ראו צורך לסייע לאמריקאים בגיבוש המגעים. למרות החשיפה הגדולה יחסית של בנקים בישראל לחקירות, המדינה לא נכנסה למגעים עם ארה"ב, ואין לי טענות אליה בהקשר זה", הוא אומר.

אז איפה הבעיה?

"די היה להסתפק בצרה שנפלה על המערכת הבנקאית מול ארה"ב. אין צורך שישראל תוסיף שמן למדורה. המצב שישראל מחכה על הספסל, וכשמסתיים המשחק האמריקאי אומרת 'עכשיו אני', זה מצב לא הוגן".

חנוך מכיר היטב את נושא החקירות בארה"ב. כפי שפורסם בעבר, משרדו מייצג את בנק מזרחי-טפחות בחקירה בנושא הסיוע להעלמות המס מול הרשויות האמריקאיות. עם זאת, הוא מדגיש כי דבריו בנושא החקירה שנפתחה בישראל מול לאומי הם דעתו האישית.

אולי חוקרים אם הבנק סייע בהעלמות מס לישראלים?

"אם חושבים שסייעו לישראלים להעלים מס, למה פתחו בבדיקה רק אחרי החקירה בארה"ב? איכשהו רצף האירועים לא נראה. עכשיו הגיע מידע על אירועים מלפני 10 שנים? קשה לי להשתכנע מהטיעון הזה. אני עובד הרבה עם בנקים בשווייץ - למיטב ידיעתי, לקוחות ישראלים שרצו להעלים מס, נטיית לבם הייתה לא ללכת לבנק בבעלות ישראלית".

כיצד להערכתך החקירה בישראל נגד בנק לאומי תשפיע על החקירות נגד הפועלים ומזרחי-טפחות בארה"ב?

"זה עלול להקשות על הגעה להסדר עם מערכת זרה. בנק שמגיע להסדר רוצה לסיים עם העניין ולהמשיך לדרכו העסקית, ואילו כעת הוא יודע שפתרון של תסבוכת אחת מביא לתסבוכת אחרת בישראל".

אבל זה לא שלבנקים יש באמת בחירה מול האמריקאים בשאלה אם להגיע להסדר.

"זה נכון שכשאתה מנהל מגעים עם ארה"ב, אתה נמצא מול עמדת כוח גדולה. עם זאת, בסופו של דבר כל הסדר בנוי מהרבה מאוד פרטים, גם מבחינת גובה הקנס וגם מבחינת העובדות שמסכימים עליהן. יש סיבה לכך שמתקיימים מגעים, אחרת פשוט היו שולחים בדואר את הקנס".

"שמות המשקיעים באריסון משעממים"

בין לקוחותיו של חנוך נמצאים רוב הבנקים וגם האיגודים של הבנקים, חברות הביטוח ובתי ההשקעות. אחת הפעילויות העיקריות של חנוך בימים אלה היא ליווי העסקה של קבוצת אריסון של שרי אריסון להכנסת משקיעים זרים לגרעין השליטה בבנק הפועלים. לפני כ-4 חודשים נחתם מזכר הבנות בנושא, שבמסגרתו ירכשו 3 מוסדיים מצפון אמריקה 49% מאריסון החזקות. בקבוצת אריסון סירבו לחשוף את שמות המשקיעים, ועד כה דלף שם של אחד מהם - קרן הפנסיה של אוניברסיטת קליפורניה.

למה לא מפרסמים את שמות המשקיעים?

"אני מבטיח לך שכשישמעו את שמותיהם, זה לא ירעיש עולמות. אפשר אפילו לומר שהם 'משעממים' במובן החיובי. צריך לזכור שאנו בשלב שבסך-הכול חתמו על מזכר הבנות בלתי מחייב. ברור שכשיהיו הסכמים מחייבים, שמם יתגלה".

אבל לא לחשוף כבר עכשיו את השם, כשם שנעשה בעסקאות השונות שגובשו למכירת חברות ביטוח?

"בעסקאות שנרקמו בענף הביטוח, דובר על גורם שיחליף את בעל השליטה. אנו מדברים על כך שבשלב זה אריסון נותרת כבעלת השליטה, והם מצטרפים לגרעין השליטה. אני לא מזלזל בחשיבות האירוע, אבל לא מדובר בהחלפת בעל שליטה. בהתחשב בשלב שאנו נמצאים, נכון לכבד את בקשתם ששמם לא יפורסם בינתיים".

עופר מעריך כי השלמת העסקה תארך עוד כמה חודשים. לדבריו, "הרקע להכנסת המשקיעים הוא רצון להכניס גורם זר בעל ידע ויכולות לגרעין השליטה", הוא אומר.

זה לא נבע מכך שאריסון רוצה להקטין חשיפה לבנק?

"אני מניח שזה גם נובע מהרצון של אריסון להקטין בצורה מדורגת את השקעתה בבנק. בנק הפועלים הולך וגדל, ושיעור ההחזקה מתוך סך הנכסים גדל. כמו כן, המחשבה היא שכניסה של גורמים זרים בעלי יכולות תתרום לפעילות של הבנק עצמו".

החקירה של בנק הפועלים בארה"ב, שכבר עלתה לבנק יותר ממיליארד שקל ושאינה נראית קרובה לסיום, לא הרתיעה משקיעים?

"המשקיעים יודעים על החקירה ושואלים שאלות. להבנתנו, הנושא הזה לא מרתיע אותם, ואם זה היה מהווה חסם, כנראה לא היינו רואים אותם. הם מכירים את התהליכים שהרשויות בארה"ב עשו בכל העולם, ולוקחים אותה בפרופורציות המתאימות".

לקח הרבה זמן לקבוצת אריסון לאתר משקיע לבנק.

"זה לא סוד שלמצוא משקיע זר שירצה להיכנס לגרעין שליטה בבנק ישראלי זו משימה לא פשוטה. צריך למצוא גם גורם שיש לו כסף ומוכנות להשקיע, וגם שיסכים לעבור את כל הליך ה'פיט אנד פרופר' של בנק ישראל, ושנדע שבסבירות גבוהה יצלח אותו. אין טעם לעשות הסכם עם גוף שהסיכוי שיקבל היתר שליטה הוא נמוך, כפי שראינו שקרה בניסיונות למכירת גופים פיננסיים אחרים. שילוב התנאים הללו הופך את מציאת המועמד המתאים למשימה מורכבת".

"בעוד כעשור רוב החברות הציבוריות הגדולות בישראל יהיו ללא גרעין שליטה"

עו"ד עופר חנוך עובד לא רק עם בנקים. הוא ליווה בין היתר את ההליך להפיכת פז, שהייתה בשליטת צדיק בינו, לחברה ללא גרעין שליטה. "בהסדר של פז, לראשונה עשו הליך להפיכת תאגיד ריאלי לכזה שהוא ללא גרעין שליטה", הוא אומר. "מדובר בתהליך שארך מעל שנה וכלל הסדר מול רשות החברות הממשלתיות וגם החשב הכללי באוצר, משרד המשפטים והשב"כ. ההיתר שגיבשנו היה ספציפי לפז, אבל הוא יכול להוות בנצ'מרק לחברות אחרות שנמצאות תחת רגולציה".

אתה צופה שיהיו עוד חברות ללא גרעין שליטה?

"תהליך ביזור גרעיני שליטה יקרה באופן טבעי בשוק הישראלי מכמה סיבות - ראשית שווי התאגידים הולך וגדל, כך שלרתק הון כדי לקנות שליטה בחברה הופך למשימה קשה יותר. שנית, היכולת והמוכנות של המערכת הבנקאית לממן רכישות שליטה בתאגידים הולכת וקטנה, ושלוש הכסף של המוסדיים הולך וגדל, והם מחפשים השקעות".

חנוך מאמין כי סיכוי גבוה שבטווח הארוך החברות הגדולות במשק, דוגמת כיל, בזק וגם הבנקים וחברות הביטוח, יהיו ללא גרעין שליטה. "בסופו של יום, ההזדמנויות הטובות ביותר לממש שליטה יהיו באמצעות ביזור המניות בשוק ההון ולאו דווקא בעסקאות למכירת שליטה. מדובר בתהליך ארוך שייקח מעל עשור, אבל בסיומו הרוב המכריע של החברות הציבוריות הגדולות בישראל יהיו ללא גרעין שליטה. בעלי השליטה הפרטיים שאנו רואים היום בחברות עשויים להיות הדור האחרון של בעלי שליטה".

האם השוק הישראלי ערוך לכך?

"יש בכך אתגרים משפטיים ועסקיים. היום החוק מתמקד בהטלת מגבלות על בעלי שליטה. החשש בחברות ללא גרעין שליטה הוא משלטון מנהלים. היתרון הוא שמנהלים ניתנים להחלפה; החיסרון הוא שהמנהלים עלולים להיות מונעים מתוצאות בטווח הקצר".

עו"ד עופר חנוך / תעודת זהות

■ תפקיד: שותף וראש מחלקת בנקאות במשרד GHK

■ אישי: בן 44, נשוי 3, גר בגבעתיים

■ השכלה: תואר ראשון במשפטים בהצטיינות מאוניברסיטת תל אביב

■ עוד משהו: אוהד "שרוף" של מכבי ת"א בכדורסל ויושב באותו מקום במשחקים כבר 22 שנה

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

לא ספג ביקורת אחרי 7 באוקטובר, ונחבא אל הכלים במבצע באיראן: מי האיש שעומד בראש חיל האוויר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

תיקון והתנצלות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן