גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזם שעשה אקזיט מתחת לרדאר חש אחראי לתעסוקה בצפון

פרדי זינגר, שניהל בעבר את מפעל טבע מיגדה בקריית שמונה ואח"כ הקים ומכר בכ-60 מיליון דולר מפעל מכשור רפואי, מקדם חממה טכנולוגית בקצרין, בלי יומרות לאקזיט: "אם אני מחזיר את ההשקעה - סחבק מבסוט לגמרי" ■ האם המנכ"ל לשעבר של מיגדה יהיה מוכן לשלוח יד לכיס ולרכוש אותו כדי להציל את התעסוקה? "אני לא פוסל כלום"

פרדי זינגר / צילום: איל יצהר
פרדי זינגר / צילום: איל יצהר

מעטים הקוראים שמכירים את שמו של פרדי זינגר, אף שהמפעל שניהל בעבר, טבע מיגדה בקריית שמונה, נמצא בכותרות בעקבות כוונת חברת התרופות למכור אותו. האם טבע הצליחה לשמר את המודרניות של המפעל והוא עדיין אטרקטיבי? זינגר, שחנך את המפעל ב-1988 ועזב אותו כדי להקים חברה משלו, מודאג בעיקר מהשפעת המהלך על התעסוקה בגליל.

"המפעל הזה המציא את עצמו מחדש לפני 5-6 שנים", אומר זינגר, "היום הוא מפעל מאוד מוצלח שמראה שחברות יכולות לקום בפריפריה ולהגיע לרווחיות גבוהה, על בסיס מוצרים מאוד ייחודיים שהומצאו בארץ. אני לא חושב שמישהו שוקל ברצינות לסגור את מיגדה או להעביר את הייצור לחו"ל".

מיגדה מעסיק היום כ-200 עובדים. טבע טרם הגישה לקונים הפוטנציאליים את מסמכי המכרז, ועדיין לא ידוע מי עשוי להשתתף בו. אחת האפשרויות שעלתה היא קבוצה בראשון דן ושמואל טופז, אולם הם אינם היחידים.

אתה שוקל לקנות את המפעל שניהלת?

"אני לא פוסל כלום". 

זינגר לא מתלהב לדבר על טבע, החברה שבה צמח, אך לבסוף הסכים לומר כמה מילים על המשבר בחברה. "הכתובת הייתה כתובה על הקיר", הוא אומר. "המהלך גבל בשחצנות ישראלית בלתי הגיונית. רבים מחבריי עבדו ועובדים בטבע, חבל שזה מה שקרה ל'סירת הדגל' של הבורסה".

דווקא את מי שהחליפה את טבע במקום הראשון בבורסה, צ'ק פוינט, זינגר מעריך מאוד. "נראה לי שלגיל שויד, בלי שאני מכיר אותו, לא יכול לקרות מה שקרה לטבע. זה אדם שכבר עשה הכול, ובכל זאת מגיע בכל יום לעבודה בכפר-סבא. יש בו את הצניעות שטובה למנהלים".

לאחר שפרש מניהול מיגדה הקים זינגר את חברת מדימופ, שאותה מכר ב-2005 לחברת ווסט האמריקאית, בעסקה של 60 מיליון דולר. "היזם יקבל הכול" הייתה הכותרת של הידיעה הקטנה שפורסמה אז ב"גלובס". זינגר, שהקים את המפעל בשנות ה-90 ללא תמיכה מקרנות או משקיעים חיצוניים, מעולם לא התראיין על הקמת מדימופ או המכירה שלה. היום הוא אומר, "מדימופ פיתחה בתחילת דרכה, כקבלן משנה, את מערכת הערבוב וההתזה של מוצר הדבר הביולוגי של חברת אומריקס. אם הם יודו בזה ואם לא, חלק נכבד מההצלחה של המוצר הוא בזכות זה". אומריקס, נזכיר, נמכרה ב-2008 לג'ונסון אנד ג'ונסון תמורת 438 מיליון דולר.

בהמשך פיתחה החברה באופן עצמאי סדרת מוצרים מוגני פטנט, לערבוב ומתן תרופות להזרקה בבית. מרכז הפיתוח היה ברעננה, והמפעלים היו בגליל - אחד בשלומי ואחד בתפן. מדימופ המשיכה לפעול תחת ווסט, ולדברי זינגר הכנסותיה צמחו מ-15 מיליון דולר ל-60-70 מיליון דולר מאז המכירה.

"במפעלי מיגדה של טבע עובדים 200 עובדים, בווסט שלומי עובדים 150 ובתפן 50. אני מרגיש אחראי לתעסוקה בגליל, מחובר למקום לא ברמת ההצהרה, אלא ברמת התכלס".

מה סוד הייצור של ווסט בישראל? מדוע לא העבירו אותו לחו"ל?

"הם הבינו את כושר הפיתוח בארץ. אלה מוצרים שמוליכים תרופות יקרות, אז חשוב שהם יעבדו כמו שצריך, יותר מהעלות השולית. הם קיבלו בארץ עבודה ואיכות ושירות. מבחינתם זו רכישה לדוגמה".

"אין לי יומרות לעשות מכה"

במשך שנתיים אחרי הרכישה, הוביל זינגר את הטמעת מדימופ בווסט, ואחר-כך עסק בהשקעות בתחום המכשור הרפואי, בפעילות למען הקהילה ובהקמת חברת "מדינגליל" בשותפות עם כמה קיבוצים ועם צביקה רובינשטיין המנוח, בעבר מנכ"ל החממה הטכנולוגית בקריית שמונה. החברה הוקמה כדי למסחר בין היתר את ההמצאות של מיג"ל, מכון המחקר בקריית שמונה המתמחה בתחומי הרפואה והחקלאות. לאחר מותו של רובינשטיין היא פנתה לכיוון מחקרי יותר.

אולם האירוע שהביא את זינגר לצאת מהצללים היא הקמתה של חממת "גליל אופק חדשנות", שבה הוא מתכנן לטפח מיזמים נוספים שיעודדו תעסוקה בגליל.

החממה של זינגר ושותפיו שונה מהחממות הטכנולוגיות שמקימים היום ברשות החדשנות: לא מעורבים בה גורמים עסקיים בינלאומיים שמובילים בתחומם. המעורבים בגליל אופק חדשנות מגיעים כולם מעולם התעשייה, אנשים שהקימו חברות במו ידיהם, למעט השותפה החדשה ביותר שנכנסה לחממה ממש השבוע - חברת מור יישומים, חברת המסחור של קופת חולים כללית. "מור היו עד היום גורם מאפשר ומזרז להקמה של 60 חברות הזנק, ויש להם כ-20 שנות ניסיון וגישה ל-9,000 רופאים וחוקרים בבתי החולים ובקופות החולים", אומר זינגר.

"אני מחובר לתעשייה במשך 35 שנה, אבל בקושי הגעתי לעיתונות ותמיד שמחתי על כך", הוא אומר. "הגעתי לתחום הזה לא מההייטק אלא מתחום ייצור מוצרים רפואיים, וזה גם החזון שלי לחממה. אין לי שום יומרות לעשות מכה בסיפור הזה. אם אצליח להחזיר את ההשקעה, סחבק מבסוט לגמרי. אם יבוא משהו מעבר? מצוין".

מי שמנהל את החממה הוא אלישע ילין, שניהל את חממת קצרין במסגרת תוכנית החממות הממשלתית ולאחר מכן תחת הזכיינות של קפיטל פוינט. "תחת ידיו יצאו כמה חברות תעשייתיות כמו ליטוטק ותו טק", אומר זינגר.

עד היום התקבלו חמש חברות לחממה: מרפא אפשר, שפיתחה שיטה לצילום סריקה של הגוף לשם שלילה או איתור סרטן העור; ViCut, שפיתחה מכשיר להוצאת גידולים שטוחים מהמעי בזמן קולונוסקופיה; ביובטר, שמייצרת חלבונים מעלי טבק; אפיק אם די, שפיתחה מכשיר לסגירת חתכים בבטן לאחר ניתוח; ואנדוסטרים, המטפלת במפרצת בכלי דם במוח.

אילו סוגי יזמים אתם מחפשים?

"אנחנו ממוקדים במכשור רפואי, אבל יכולים ללכת על תרופות אם הפרויקטים מעניינים במיוחד. אני לא מת על תחום הקנביס, אבל לא אפסול אולו. צמחי מרפא באופן כללי זה מעניין הודות לידע הייחודי שיש למיג"ל בתחום.

"אנחנו מחפשים את היזמים שלקחו את 20 אלף השקלים הראשונים ממקורות שלהם, ואולי כבר הגיעו למשהו, ואנחנו שואלים את עצמנו לאן הם יגיעו אחרי שנתיים של חממה".

אפשר יהיה למשוך את היזמים הסדרתיים לצפון?

"אני לאו דווקא מחפש את היזמים הסדרתיים. צריך להיזהר ממי שמגיע, מדליק אותך על רעיון ואז עובר לדבר הבא. צריך מישהו שיהיה מחובר לפרויקט שלו. אנחנו לאו דווקא רוצים אקזיט. חברה שיעבדו בה 10, 30 או 5 אנשים זה על הכיפאק.

"צריך לשנות את הסטיגמה שלפיה הגליל יפה רק לטיולים. לאחרונה בנו כבישים נהדרים בגליל וזה מצוין כי היום הרבה יותר נוח להגיע אלינו. אבל כבישים הם למרבה הצער דו-צדדיים. הם לא בהכרח רק מאפשרים לאנשים המנוסים והמוכשרים של המרכז להגיע אלינו לעזור לנו לפתח את הפעילות שלנו, אלא גם מאפשרים לאנשים מהצפון להגיע לעבודה במרכז, ובכך עלולים להפוך את יישובי הצפון ליישובי שינה.

"אנחנו צריכים מקומות עבודה בצפון, גם למשפחה, שאנשים לא יבלו את היום בכביש, שתהיה קהילה. זה אבסורד שאנחנו חממת פריפריה, ומקבלים תנאים דומים לחממה ביקנעם".

יקנעם אינה פריפריה?

"יקנעם היא לא פריפריה".

מה ההצעה שלכם ליזמים?

"אני משקיע בלא-מעט סטארט-אפים רפואיים בשלב הסיד ואני מתיימר להבין די מהר את ההיתכנות שלהם. כולנו מגיעים מהשטח, אנחנו מקבלים את ההחלטות מהר יחסית, כי אנחנו בעלי הכסף. לפעמים אנחנו מחליטים לפי הפרצוף של אנשים. אנחנו כן הולכים על פרויקטים קצת מוזרים, עם סיכון, אבל שיש בהם היתכנות. בדיוק בשביל זה יש חממה".

חממות אחרות מתהדרות בשמות משקיעים נוצצים ובחברות תרופות ומכשור רפואי גדולות. האם אתם יכולים להתחרות בזה?

"כשעובדים עם חברה גדולה, בסוף מי שיושב מולך הוא לרוב רפרנט צעיר. אנחנו זקנים ומנוסים ומי שיושב מולך בפועל הוא מי שמקבל את ההחלטות ומייעץ לך".

אופק חדשנות

שנת הקמה: 2016

מיקום: קצרין

פעילות: מכשור רפואי וביוטק

מנכ"ל: אלישע ילין

שותפים: פרדי זינגר, חברת תב מדיקל שבבעלות משפחת בן שבת, המייצרת את מוצריה במפעל בשלומי, חברת נקסט נורת' בראש פינה, בבעלות עודד ואוהד בשן, ומיקאל, חברת החזקות פרטית הפעילה בין השאר בתחום הביומד, המכשור הרפואי והרפואה הדיגיטלית

עוד כתבות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?