גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפ"מ תפרסם מכרז דיגיטל נוסף בהיקף 30-40 מיליון ש'

פורום אתרי האינטרנט הישראליים יוצא נגד הקצבת כ-70 מיליון שקל ע"י לשכת הפרסום הממשלתית לפרסום בגוגל ובפייסבוק: "אפליה בוטה של אתרי התוכן המקומיים"

בועז סטמבלר / צילום: איל יצהר
בועז סטמבלר / צילום: איל יצהר

לפני ימים ספורים הסתיים מכרז הדיגיטל של לשכת הפרסום הממשלתית (לפ"מ), שבו נקבעה זהותם של שני משרדים שאמורים לחלוק ביניהם תקציב של כ-70 מיליון שקל שיופנו לפרסום בגוגל ובפייסבוק. המהלך של השקעת סכומי כסף כה גדולים בגופים לא ישראליים הצליח לעורר את חמתם של מנהלי אתרי התוכן הישראליים הגדולים, שהחליטו להביע מחאה כנגד מה שמכונה על-ידם "הכשל מול ענקיות האינטרנט".

ל"גלובס" נודע כי במכתב שהופנה לשר האוצר, משה כחלון; שרת התרבות והספורט, מירי רגב; ומנכ"ל לפ"מ הנכנס, בועז סטמבלר; מוחה פורום אתרי האינטרנט המקומי על "אפליה בוטה של אתרי התוכן הישראליים".

במכתב, עליו חתומים אילן ישועה, מנכ"ל וואלה; אבי בן-טל, מנכ"ל ynet; עמוס שוקן, מו"ל "קבוצת הארץ"; ואורי רוזן, מנכ"ל מאקו; מופנות טענות חריפות על כך שחלק מהותי מתקציב הפרסום הדיגיטלי של ממשלת ישראל מוקצה לאתרים שמושבם בחו"ל ובעליהם זרים. המשמעות, על-פי המכתב, היא העברת תשלום שנתי של עשרות מיליוני שקלים לחברות גלובליות - בעיקר גוגל ופייסבוק, שאינן משלמות מסים בארץ ומעסיקות מעט עובדים מקומיים.

לעומתן, האתרים הישראלים זוכים רק לחלק קטן מההוצאה לפרסום של משרדי הממשלה, למרות היותם משלמי מסים ומעסיקי עובדים רבים, ושעיקר עיסוקם הוא בייצור והפקת תוכן איכותי ומגוון בשפה העברית - התוכן שלמעשה גוגל ופייסבוק מפנים את גולשיהם אליו, ושבלעדיו לא היה תוכן אינטרנטי ראוי בעברית.

"במצב שנוצר, האתרים הישראלים משוועים נואשות לכל מקור הכנסה, שיאפשר המשך מימון ראוי של הפעילות, שעלויותיה גבוהות וצרכניה מעטים ומסתכמים בעיקר בקהל דובר עברית בתחומי מדינת ישראל", כותבים חברי פורום אתרי האינטרנט. "הפרסום הדיגיטלי הוא היחידי שחשוף לתחרות עזה מצד שחקנים גלובליים, ולכן יש צורך בסיוע - בכל דרך שניתן, לרבות העדפה מתקנת מצד משרדי הממשלה".

חברי פורום אתרי האינטרנט טוענים כי אתרי התוכן שרלוונטיים לפרסומים של לפ"מ מכסים את טווח החשיפה שהלשכה מבקשת להגיע אליו. יותר מכך, הם טוענים כי בעצם העובדה שהממשלה מפרסמת בגוגל ובפייסבוק היא מסייעת ליצור להם יתרון תחרותי לא הוגן: "האתרים הבינלאומיים זוכים ליתרון תמחירי מובנה, בכך שאינם משלמים מע"מ. במילים אחרות, בהפניית תקציב ממשלתי לחברות הללו, הממשלה נוהגת כאחרון הסוחרים וחוסכת מעצמה תשלום מע"מ, שהיא כן כופה על האתרים הישראלים. לדידנו, הפניית תקציבי ענק לגופים שאינם משלמים מס חברות ישראלי ואינם משלמים מע"מ - היא הענקת יתרון תחרותי בלתי הוגן בעליל. ובהינתן שמדובר בפרסום שממשלת ישראל עצמה מממנת - מדובר באבסורד צרוף", הם מוסיפים.

"המדינה מפרנסת את המונופול"

מנהלי האתרים מזכירים במכתב את כוחם העצום של תאגידי האינטרנט, שכבר הגיע לדיון בכנסת וזכה שם להתייחסות של הממונה על ההגבלים העסקיים. "גוגל ופייסבוק, וכל קבוצת האתרים והאפליקציות שבבעלותם (ענקים כשלעצמם כגון אינסטגרם ויוטיוב), הם מונופולים ששולטים בכל שרשרת הערך האינטרנטית - משלב החיפוש ואיסוף המידע ונתוני פרופיל של גולשים, ועד לשליטה במערכות הפרסום", הם כותבים. "התייחסות מפורשת לכוחן המונופוליסטי אף נאמרה על-ידי הממונה על ההגבלים בדיון בכנסת. זה שעד כה לא הוטלו סייגים על פעולת המונופול מהווה כשל שוק שיש לקוות שיטופל במהרה. אך העובדה שהמדינה גם מפרנסת את המונופול הזה באמצעות הפניית תקציבי דיגיטל אליו - זו כבר שערורייה רבתי. גם עוולה וגם איוולת".

מנהלי האתרים טוענים כי המפסיד ממהלך זה הוא המשק הישראלי. "אשר על כן, מן הראוי כי הפרסום הממשלתי באתרים הבינלאומיים יצומצם באופן דרסטי, ובמקביל יופנו תקציבי לפ"מ וחברות ממשלתיות לאתרי האינטרנט הישראלים", הם כותבים.

כאמור, הכעס של האתרים הישראלים נובע מכך שכל מכרז הדיגיטל התמקד בפרסום בגוגל ופייסבוק - בין היתר בטענה כי מדובר בתכנים של משרד התיירות שאמורים לדבר לתיירים וגופים פוטנציאליים בחו"ל.

ל"גלובס" נודע עוד כי בחודשים הקרובים צפוי להתפרסם מכרז דיגיטל נוסף - הפעם בהיקף כספי מצומצם יותר של 30-40 מיליון שקל, שבו אמורים להיבחר גופים שיטפלו בתקציב הדיגיטל של לפ"מ בתוך ישראל. אין זה אומר שהתקציב יופנה כולו לאתרים הישראלים - אלא רק שקהל היעד יהיה ישראלים. 

מלפמ נמסר בתגובה: המכתב רצוף בעובדות לא נכונות.

לפ"מ היא גוף מקצועי, שמחויב לפרסום אפקטיבי עבור לקוחותיה- משרדי הממשלה, ומרבית הטענות המועלות במסמך (מיסוי גופים גלובליים, העסקת עובדים או כשלי שוק) - אינן קשורות לאפקטיביות פרסום ובחירת תמהיל מדיה. לפ"מ מפרסמת באתרי המדיה, אתרים מגזריים ופלטפורמות תוכן נוספות.

היחס האמיתי (שווי המדיה בפועל) להשוואת הוצאות לפ"מ במדיה דיגיטלית אל מול כלל שוק הפרסום בדיגיטל- הינו כ-66% באתרים המקומיים, ו-34% בגוגל ופייסבוק. הלכה למעשה, ההשקעה בזירה המקומית בגוגל ופייסבוק - נמוכה מהמקובל בשוק. לפ"מ קונה מדיה דיגיטלית במחירים הנמוכים עשרות אחוזים ממחירי הפרסום בפועל.

כלל השוק השקיע בשנת 2017 - 54% מההוצאה על מדיה דיגיטלית, בפלטפורמות גוגל (לרבות יוטיוב) ופייסבוק (לרבות אינסטגרם). כלומר, אין בהוצאה של לפ"מ חריגה בהשקעה ביחס לשוק. אין הוראה המגבילה או מונעת פרסום בפלטפורמות הפרסום הבינלאומיות, או מציינת היקף השקעה או קריטריונים להשקעה.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות