גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטוח לאומי: "האוצר מעביר לנו את נטל מימון הרווחה"

תוכנית הסיעוד של כחלון וליצמן תוסיף בטווח הארוך כ-2 מיליארד שקל בשנה לטיפול בקשישים, אך מעוררת התנגדות מצד ביטוח לאומי וגופים נוספים בתחום, הטוענים כי "עלולה להיות פגיעה במצב הקשישים" - בין השאר בשל האפשרות לקבל כסף במקום שירות של מטפלים סיעודיים

משה כחלון / צילום: איל יצהר
משה כחלון / צילום: איל יצהר

בנובמבר האחרון כינסו שר האוצר משה כחלון ויעקב ליצמן (אז שר הבריאות, היום סגן השר) מסיבת עיתונאים שבה הכריזו על תוכנית ביטוח סיעודי ממלכתי. "התוכנית הזאת מעבירה לאזרחים מסר ברור - המדינה מכניסה את היד עמוק לכיס ולוקחת אחריות על האזרחים שלה", אמר אז כחלון. ואולם ל"גלובס" נודע כי מי שמתנגד לחלקים בתוכנית הוא הביטוח הלאומי, שמחלקת המחקר שלו הכינה מסמך שבו היא מתייחסת לשינויים שנכללים בחוק ההסדרים. בין השאר מתנגדים בביטוח הלאומי להדרגתיות שבה תיושם התוכנית ולשינוי ברירת המחדל של מתן הקצבה, משירות בעין, בפועל, לגמלה כספית - שתוביל לכך שהקצבאות ישמשו למעשה למימון פעילויות של משרד הרווחה במקום לשעות טיפול סיעודי. המסמך הוכן לבקשת שר הרווחה חיים כץ, שמנהל דיונים בנושא עם הגורמים הרלוונטיים. העלות התקציבית של התוכנית תעמוד בטווח הארוך, כשתגיע להבשלה מלאה, על 1.5-2 מיליארד שקל בשנה.

באחרונה פורסם ב"גלובס" כי בביטוח לאומי מזהירים שיתרת נכסיהם תיגמר בערך ב-2035. גורם במשרד הרווחה טען אז כי הסיבה לכך, בין השאר, היא שתקציבי ביטוח משמשים את האוצר למטרות לא קשורות.חיים כץ ומשה כחלון / צילומים: אוהד צויגגנברג ידיעות אחרונו ואיל יצהר

שינוי ברירת המחדל לגמלה כספית, סעיף מרכזי בתוכנית שמופיע בחוק ההסדרים, מעורר התנגדות גם של כ-50 חברי כנסת שסבורים שלא התקיים דיון מעמיק בנושא, עמותות שמקדמות מדיניות הקשורה לקשישים, וחברות הסיעוד, שהן כמובן בעלות אינטרס. המשמעות היא העברת חלק משעות הסיעוד הניתנות לקשישים משעות שירות שניתן לקבל כשעות טיפול או במרכזי יום - לגמלה כספית, שמאפשרת להם לרכוש שירותים מחברות הסיעוד, לשלם למטפל באופן עצמאי או להשתמש בכסף לצורכיהם האחרים.

בקרב הקשישים ברמות סיעוד קלות, גמלה כספית תהפוך לברירת המחדל, ולפי נתונים שמסרו לנו חברות הסיעוד - מספר שעות השירות לקשישים יירד ב-55% והן יומרו לכסף. הקשישים ברמות הסיעוד הגבוהות יותר יקבלו את עיקר התגמול בשעות שירות, וחלק ממנו יינתן בכסף. בסופו של דבר, 25% משעות השירות יועברו לגמלה כספית שלא ניתן להמירה לשעות שירות.

הסעיף הזה אינו עומד בפני עצמו, והוא חלק מתוכנית חדשה ונרחבת של משרדי הבריאות והאוצר שנועדה לשנות את אופן הטיפול בקשישים הסיעודיים, לנסות להקל את הביורוקרטיה ולחסוך אשפוזים רבים. המדינה מתכננת לעשות זאת על ידי שינוי בשרשרת הטיפול בקשישים. למשל, את הקשישים ובני משפחותיהם ילווה מתאם טיפול, גורם מקצועי שיעזור להם למצות את הזכויות שלהם ולבחור מסלולי טיפול; תוכניות שישלבו טיפולי בריאות לקשישים בביתם, והקמת מערך שיקום בקהילה על ידי קופות החולים, במטרה להאט את הידרדרות הקשישים.

באוצר ובמשרד הבריאות סבורים כי אין לעודד את הקשישים הקלים לצרוך שירותי סיעוד, אם אין להם צורך בהם, כדי לא לדרדר את מצבם. למעשה, הגמלה תשמש מעתה לא רק לשירותי סיעוד, אלא לשירותים נוספים שמציע משרד הרווחה כמו קהילות תומכות או שירותים טכנולוגיים להפגת בדידות הקשישים.

זה אחד המהלכים שעוררו ביקורת בביטוח הלאומי, שם קובעים כי "באמצעות תיקון זה מנסה משרד האוצר להעביר את נטל המימון של פעילות משרד הרווחה, שאמור להיות ממומן על ידי תקציב המדינה, לביטוח הלאומי ובכך פוגע בזכויות שהמבוטחים צברו במשך שנים רבות של תשלום דמי ביטוח. חשוב להקפיד באופן מוחלט על הפרדה בין מקורות המימון של צורכי משרדי הממשלה (מסים) לבין המקורות של הביטוח הסוציאלי". בביטוח לאומי הוסיפו כי "חשוב להיצמד לתכלית הקצבה - שהיא סיוע בפעולות היום יום, ולהימנע מעירוב תכליות אחרות שאינן קשורות לסיוע כגון מניעת בדידות וכו'".

סעיף חשוב נוסף בתוכנית היא הגדלת מספר רמות הסיעוד מ-3 ל-6, במטרה להתאים באופן מיטבי את השירות הסיעודי לצרכי הנזקקים. כך, קשישים ברמה הסיעודית הקשה ביותר יקבלו 40% יותר שעות סיעוד - 30 שעות שבועיות לעומת 22 שעות כיום. מנגד, קשישים אחרים יקבלו פחות שעות מכיוון שאין להם צורך בהן. נתונים של הביטוח הלאומי מעלים כי החלוקה מחדש של רמות הסיעוד יגדילו את שעות הסיעוד ב-5% בתוך כשלוש שנים. קשה להגיד שמדובר בתוספת משמעותית, אבל תהיה התאמה נכונה יותר בין השירות לצרכי הקשישים.

"סבך ביורוקרטי"

מלבד חששות הביטוח הלאומי כי כספיו יממנו את פעילות משרד הרווחה שאליו הוא כפוף, שינוי ברירת המחדל לגמלה כספית מעורר חששות נוספים, מכיוון שמעבר לגמלה כספית, גם אם רק ברמות הסיעוד הנמוכות, יוביל להתנערות של המדינה מהקשישים הסיעודיים ומהפיקוח על שירותי הסיעוד. הם גם סבורים כי קשישים יבחרו לא לנצל את הכסף שיועבר להם לטובת שירותים סיעודיים, ולמעשה יחסכו את הכסף כדי לממן צרכים חשובים אחרים כמו תרופות ואוכל.

"אנחנו חושבים שברירת המחדל צריכה להיות שעות שירות, ואז מי שירצה יעבור לגמלה כספית. אחרת הקשישים יתחילו לחשוב אם משתלם להם לשלם, למשל, על נסיעה למרכז יום. ברמות הסיעוד הקשות אנחנו עוד יותר מודאגים כי מדובר באלפי שקלים - ואנחנו חוששים שמשפחות שבקושי סוגרות את החודש ייקחו את הכסף מהקשיש על חשבון הטיפול שלו", אומר סמי קידר מנכ"ל עמותת הלב, ארגון גג של עמותות למען הזקן שמספקות שירותים שונים לקשישים. בביטוח לאומי מעלים חשש נוסף כי המעבר לגמלה כספית "יסרבל את מבנה הקצבה, עלול לייצר עוד סיבוך ביורוקרטי מיותר ויקשה על יכולת הקשיש ומשפחתו לנהל את הטיפול הראוי עבורו".

גמלה בכסף גם תשפר את מצב הפיננסי של הקשישים רק "על הנייר", קידר ומתנגדים אחרים לתוכנית סבורים כי מכיוון שמדובר בתשלומי העברה, הממשלה תשתמש בכך כדי להראות שיפור במצבם הכספי של הקשישים, למרות שלמעשה רק החליפה שירות בכסף.

הגמלה הכספית שתינתן תהיה בהיקף של 80% ממה שמשלמת המדינה כיום, מכיוון שהיא חוסכת את המע"מ. עדיין לא ברור האם הסכום הזה מספק מכיוון שהקשישים, או לפחות חלקם, עשויים למצוא את עצמם על תקן מעסיקים, לרבות האחריות לזכויות המטפלים הסיעודיים. השאלה היא כמה מהקשישים הסיעודיים ברמות הנמוכות אכן צריכים באמת את שעות הסיעוד או שמא המטפלים מסייעים להם בתחומים אחרים. במדינה סבורים כי הם לא בהכרח יהפכו למעסיקים, מכיוון שהם יחליטו לצרוך שירותים אחרים, כמו מרכזי יום. כך או כך, באוצר סבורים כנראה שיותר מדי כסף הולך לתפעול מנגנון העסקה של חברות הסיעוד ולכן 80% מהסכום הוא מספק.

300 מיליון שקל בשנה לפיקוח

אחד החששות המשמעותיים של המתנגדים היא כאמור התנערות המדינה מהדאגה לטיפול הסיעודי בקשישים. גם עד כה המצב לא היה מזהיר, כפי שעולה מדו"ח מבקר המדינה שפורסם בתחילת אוקטובר:

"תמונת המצב שעלתה בביקורת עגומה. איכות הטיפול הביתי לקשישים סיעודיים רבים לקויה, לעתים עד כדי הזנחת הקשישים", נכתב בדו"ח.

לפי הדו"ח, העובדים הסוציאליים - שאמורים לפקח על איכות הטיפול הסיעודי - דיווחו כי ביצעו פחות ממחצית ממספר ביקורי הבית שהיה עליהם לבצע; וגם הבקרה העצמית של חברות הסיעוד אינה מתבצעת בהיקף שקבע הביטוח הלאומי. המדינה החליטה למעשה שאם הפיקוח אינו מתבצע ברמה מספקת גם היום, אז הטענה על נסיגה מהפיקוח מרוקנת מתוכן. כחלק מהתוכנית החדשה, המדינה מתכננת להקצות קרוב ל-300 מיליון שקל למערך בקרה ופיקוח.

"למעשה, האחריות תועבר, שוב, אל המשפחות שאינן יכולות ואינן מסוגלות לבצע משימה זאת והתוצאה תהיה הזנחה ופגיעה במצבו של הזקן הסיעודי", סבור פרופ' יצחק בריק, יו"ר האגודה הישראלית לגרונטולוגיה. בריק שלח מכתב לשר הרווחה ובו הוסיף כי "המעבר לגמלה כספית מנטרל כל אפשרות לכך שהמטפלות יקבלו הכשרה כל שהיא.

עיקרי תוכנית הסיעוד

1. יוגדרו שש רמות סיעוד (במקום שלוש כיום) כדי להתאים את הטיפול לצרכים

2. חולים סיעודיים יהיו זכאים לביקורי בית שוטפים של אחות ורופא באמצעות קופות החולים. יוקם מערך שיקומי שמותאם לסיעודיים ויאפשר שיקום בקהילה ובבית

3. ברירת המחדל של חלק מקצבאות הסיעוד - גמלה כספית ולא שירות סיעודי בפועל

4. שיעור ההשתתפות העצמית בעלויות אשפוז במוסד סיעודי ייקבע רק על פי הכנסתו של המטופל, ולא על פי הכנסות ילדיו

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד