גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי הנפילה: וול סטריט ממתין לרעידת אדמה נוספת

האם הרעידה הבאה בשוקי המניות תהיה חלשה יותר ותסמן חזרה למגמה חיובית - או שמא תהיה חזקה יותר ותאותת דווקא על האפשרות לשינוי מגמה בשווקים לאחר 9 שנים של עליות שערים?

מחכים לרעידת האדמה הבאה / צילום: שאטרסטוק
מחכים לרעידת האדמה הבאה / צילום: שאטרסטוק

אפטרשוק, או בעברית רעידה עוקבת, היא רעידת אדמה המתרחשת לאחר רעידה קודמת שמוגדרת כ"רעידת אדמה ראשית". אלא שאם מתבררת הרעידה השנייה כחזקה יותר מהראשונה, ישתנו ההגדרות והרעידה הראשונה תהפוך לרעידה מקדימה, בעוד שהשנייה תזכה להגדרה של רעידת אדמה ראשית.

לרעידה שנייה כזאת מצפים כעת רבים מהאסטרטגים הבכירים בוול סטריט. למעשה, הוויכוח העיקרי בשוק הוא לא אם המימוש החריף של תחילת פברואר כבר מאחורינו, אלא אם הטלטלה הבאה תתברר כרעידה עוקבת בלבד, או כרעידת האדמה הראשית.

במילים אחרות, האם הרעידה הבאה תהיה חלשה יותר ותסמן את סיום התיקון הנוכחי וחזרה למגמה חיובית, או שמא היא תהיה חזקה יותר ותאותת דווקא על שינוי מגמה אמיתי בשווקים לאחר 9 שנים של עליות. כך או כך, התקופה שבין שתי הרעידות, עשויה להיפרס על פני שבועות או אפילו חודשים, ולמתוח בינתיים את עצבי המשקיעים.

בגל הירידות הנוכחי, רשם מדד S&P 500 ירידה יומית מצטברת של 10% בתוך שבועיים, לפני שנבלם ביום שישי האחרון והספיק מאז לטפס ביותר מ-3%. בשוק הסולידי, נסחרה אתמול האג"ח הממשלתית האמריקאית לעשר שנים ברמת תשואה של 2.83%, לאחר שזינקה ביותר מ-40 נקודות בסיס מתחילת השנה.

לדעת חברת ניהול הנכסים של גולדמן זאקס, תשואה זו צפויה לזנק ל-3.5% בתוך שישה חודשים, על בסיס ההנחה כי הפדרל ריזרב (פד) יעלה השנה את הריבית ארבע פעמים (0.25% בכל פעם) ובמקביל יפחית את החזקותיו באג"ח ממשלתיות שרכש בעבר. מצב זה אמור יהיה להתגלגל בסופו של דבר להשפעה שלילית גם על שוק המניות, השאלה היא רק מתי ובאיזה היקף.

"חיכינו לתיקון הזה"

בינתיים, המתינו הבוקר המשקיעים בעולם בדריכות לנתוני מדד המחירים לצרכן לינואר, כדי להבין טוב יותר את קצב האינפלציה הנוכחי בארה"ב ואת השפעותיו האפשרויות על קצב העלאות הריבית.

עוד קודם לכן, התראיין בסוף השבוע האחרון האסטרטג הוותיק מבלקסטון, ביירון ווין, לערוץ CNBC והעריך כי הירידות האחרונות בשוק המניות האמריקאי טרם הסתיימו. עם זאת, ווין גם חזר על הערכתו מתחילת ינואר, כי לאחר המימוש ישוב השוק להתחזק ויטפס לשיאים חדשים עד סוף 2018.

"יותר משנה חיכינו לתיקון של 10%. אז זו באמת לא הפתעה", אמר ווין ל-CNBC. לדעתו התיקון לא הסתיים, מאחר שהשוק טרם הספיק להתנקות באופן שיספק הזדמנות קניה רחבה. עם זאת, אמר שלדעתו "נסיים את השנה גבוה יותר מהיכן שהתחלנו".

ווין ציין בריאיון כי אינו מאמין שהתנודתיות האחרונה בשוק היא סימן למיתון מתקרב, וזאת לאור הנתונים החזקים שמציגה כיום הכלכלה האמריקאית והציפיה שלו לצמיחה ב-3% השנה.

בגישה דומה נקט השבוע גם נאדר נעימי מ-AMP קפיטל, שהמליץ למשקיעים לחכות לגל הירידות השני לפני שיחליטו להסתער מחדש על שוק המניות. "לאחר ירידה ראשונית חדה ראשונית, שוקי המניות נהנים לרוב מהתאוששות קצרה לפני התקף נוסף של מכירה מתמשכת", אמר נעימי לבלומברג והעריך כי שוק המניות האמריקאי יישאר תנודתי עד החלטת הריבית הבאה בעוד חמישה שבועות.

נעימי גם הסביר באותו ריאיון, כי התוכנית היא לקנות בשלב השני של הירידות. לדעתו, הדרך הטובה ביותר ברוב המקרים, היא לחכות שהשוק יבנה בסיס חדש, לפני שמתחייבים באופן משמעותי לצד של הקונים. עם זאת, הוא גם הדגיש כי החל לרכוש מניות במגזרים מחזוריים ובהם האנרגיה והפיננסים.

"בחרו את הרעל"

אבל ישנם כאמור גם אסטרטגים אחרים, המזהים סימנים לכך שגל הירידות האחרון מהווה את סיומה של תקופת השוק העולה, שהחלה במארס 2009. אחד מהם הוא דיוויד רוזנברג, שמכהן כאסטרטג וכלכלן ראשי בחברת הפיננסים גלוסקין שף. רוזנברג כתב בשבוע שעבר למשקיעים, כי התפלא לראות את תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים עולות ב-16 נקודות האחוז בעת הנפילות בשוקי המניות.

את המצב הזה, בו תשואות האג"ח עולות בעת בריחה של משקיעים מנכסי סיכון, הוא הגדיר כאירוע נדיר ביותר. "תופעה של תשואות אג"ח שעולות גם בעת ירידה בשוקי המניות, נצפתה גם בשנים 1987 ו-1994", הוא כתב למשקיעים. "מה שהיה לתקופות הללו במשותף, הוא חשש מהידוק מוניטרי של הפד בגלל התחממות יתר של הכלכלה והשתטחות של עקומת התשואות. באחת השנים הללו היה תיקון ענק, ובשנייה תנודתיות גבוהה עם תיקונים מתגלגלים. תבחרו את הרעל שלכם", הוסיף רוזנברג, כשהוא מאותת לאפשרות של קריסת השווקים שנרשמה ב-1987.

השוק פחות פגיע

כך או כך, מה שברור הוא שאם מחזור העליות של וול סטריט טרם הסתיים, הרי שהוא הולך ומתקרב לכך. על השאלה הגדולה מתי בדיוק יסתיים הראלי במניות וכיצד תראה הנפילה שלאחריו, ניסה השבוע לענות ריי דליו, יו"ר קרן הגידור הגדולה בעולם ברידג'ווטר ומנהל ההשקעות הראשי שלה, בטור שפרסם בעמוד הלינקדאין הפופולרי שלו.

"אנחנו יודעים שאנחנו נמצאים בשלב 'המחזור המאוחר' של מחזור העסקים/החובות קצר הטווח", כתב דליו, "אבל אנחנו לא יודעים בדיוק היכן אנחנו נמצאים. אנחנו לא יודעים בדיוק כמה רחוקים אנו עדיין מהפסגה בשוק המניות ולאחר מכן גם בכלכלה, אבל ברור לחלוטין שבשוק איגרות החוב אנחנו כבר מעבר לשיא".

לדבריו, באופן הקלאסי, בהנחה שקצב צמיחת הרווחים (שהוא טוב למניות) הוא מהיר יותר מעליית הריבית (שהיא גרועה עבור מחירי הנכסים), הרי שמדובר בגורם שורי במקצת. בנוסף, עדיין קיימת לדבריו כמות גדולה של מזומנים מחוץ לשוק שאמורה להביא עימה לקפיצה אחרונה במחירי המניות. אלא שכניסת מזומנים זו לשוק תהיה רעה לשוק האג"ח, משום שהיא תביא עמה להידוק מוניטרי מצידו של הפד ותסמן בכך את נקודת השיא הקלאסית, שלאחריה יהיה השוק צפוי להתחיל לרדת.

"לפני כעשרה ימים, זה המקום שבו חשבתי שאנחנו נמצאים", מספר דליו. "אולם פרץ התמריצים האחרון, הצמיחה ונתוני השכר, אותתו שהמחזור מקדים במקצת את המקום שבו חשבתי שהוא אמור להיות. הדיווחים הללו הובילו לתגובה בשוק האג"ח, שהתגלגלה גם לשוק המניות. ואז ביום שישי שמענו את ההודעה על עסקת התקציב, שתביא עימה הן תמריצים פיסקאליים נוספים והן מכירות נוספות של אג"ח בידי הממשל, שיחריפו את המגמה הדובית בשוק האג"ח. וזמן קצר לאחר מכן, אנחנו נשמע על תוכנית תשתית גדולה (ונחוצה) ועל גירעונות גדולים יותר ומכירת אג"ח ממשלתיות נוספות, שתידרש כדי לממן אותם".

כך שלפי דליו ישנם כעת גורמים רבים בשוק עצמו שיחייבו עלייה בריבית הנומינלית, כשתגובות הפד אליהם והשיעור של עליית הריבית הריאלית הם שידרשו מעקב מקרוב. "מה שאנחנו יודעים הוא שאנחנו נמצאים כעת בחלק של המחזור שבו לבנקים המרכזיים קשה יותר לדייק בקביעת המדיניות המוניטרית ושבזמן הזה פעולות האיזון יהיו מורכבות במיוחד, כך שהסיכונים למיתון בתוך 18-24 חודשים הולכים וגדלים".

דליו מוסיף כי בעוד שמרבית השחקנים בשוק מתמקדים בשנת 2018 החזקה, הרי שבברידג'ווטר מתמקדים יותר באפשרויות המיתון ב-2019 וב-2020, שגם תהיה שנה של בחירות לנשיאות. כך, שמיתון בתקופה של בחירות עלול להוביל לצעדים והחלטות אותם יהיה קשה מאוד לחזות, כשהבנקים המרכזיים יגיעו לתקופה זו עם כמות התחמושת המוניטרית הנמוכה ביותר שהייתה בידיהם מעולם.

"מסיבות אלו אני חושש כיצד תיראה הנפילה הבאה למרות שהיא לא צפויה בקרוב", מדגיש דליו. עם זאת, הוא מבהיר כי כמות הכסף הגדולה שנמצאת כיום בידי החברות, המוסדות הפיננסיים, המשקיעים ומשקי הבית, הופכת את הכלכלה והשווקים לפגיעים פחות לעומת בועות שהתפוצצו בעבר.

S&P 500

עוד כתבות

בניין הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, Fabio Nodari

לאחר התקיפה הישראלית באיראן: הבורסות יורדות, הנפט מזנק ומה צפוי לשקל?

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי מאבד כ-2.5% ● מחירי הנפט מזנקים: מחיר חבית ברנט קפץ ל-89 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים ● הדולר צפוי להתחזק באופן משמעותי מול השקל

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?