גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי ימצמץ ראשון: משחק הפוקר של עדי המדינה והפרקליטות

על רקע הסכם עד המדינה שנחתם עם שלמה פילבר בתיק 4000, "גלובס" משרטט שלב אחר שלב את ההליכים המתרחשים מאחורי הקלעים של אחד המהלכים הסודיים ביותר במסגרת החקירות הפליליות - הליך גיוס עדי המדינה

שלמה פילבר  / צילום: שלומי יוסף
שלמה פילבר / צילום: שלומי יוסף

מי ימצמץ ראשון ויציע לצד השני לחתום על הסכם עד המדינה; איך לתת למדינה מספיק מידע כדי שיבינו את הערך של החשוד כעד מדינה, אבל לא יותר מדי מידע, כך שהם לא יוכלו לפצח את החקירה בלעדיו; ולמי יש פוקר פייס יותר מוצלח במשא-ומתן על פרטי ההסכם - כך, במעין טנגו סוער ומלא פתוס ודרמה, מתנהלים היום המגעים להסדרי עדי המדינה הגדולים הנחתמים בישראל.

במרבית סדרות המשטרה והמשפט ההוליוודיות משודרת סצנה קבועה ומוכרת: חשוד בעבירה פלילית חמורה נחקר בחדר חקירות אפלולי, והחוקרים מציעים לו לחתום על הסדר עד מדינה "מהר", לפני שהחשוד השני, שיושב באותה פוזה ממש בחדר החקירות הסמוך, יקדים אותו ויפיל את התיק עליו.

"זה או שאתה תשב בכלא או הוא. תבחר", אומרים החוקרים, ויוצאים ונכנסים ברוב דרמטיות מהחדר כדי לגרום לחשוד הנחקר להאמין שהם מציעים לנחקר השני את אותה הצעה ואו-טו-טו הוא חוקר.

התסריט המוכר הזה לא רחוק מהמציאות של חדרי החקירות במשטרת ישראל. במרבית החקירות הגדולות הוא חוזר על עצמו בווריאציות שונות ומגוונות, ולא פעם המציאות בחדרי החקירות עולה על התסריטים ההוליוודיים.

על רקע הסדר עד המדינה שנחתם עם שלמה (מומו) פילבר בתיק 4000, "גלובס" משרטט שלב אחר שלב את ההליכים המתרחשים מאחורי הקלעים של אחד המהלכים הסודיים ביותר שמתנהלים במסגרת החקירות הפליליות - הליך גיוס עדי המדינה.

הליך הגיוס מתחיל בדרך-כלל כבר ברגע שכף רגלו של החשוד דורכת בפתח חדר החקירות, ונפתחת חקירתו באזהרה. אם מדובר בחשוד שהמשטרה סבורה שמחזיק במידע שעשוי לפצח את החקירה ולהפיל חשודים אחרים, בעלי פרופיל גבוה משלו, אז מתחיל הליך חיזור. אך לא מדובר בחיזור מהסוג המוכר. כזה שכולל דברי חנופה ופרגון. מדובר בחיזור לא מהנה בעליל, שעיקרו הפחדת החשוד והטחת שלל פצצות פליליות לעברו ותרגילי חקירה על מנת שירגיש את מלוא כובד החקירה והחשדות נגדו.

המטרה הראשונית היא לגרום לו להרגיש את חבל החקירה מתהדק סביב צווארו. השיטות להוביל את החשוד למצב הזה מגוונות. החוקרים בונים אסטרטגית חקירה בהתאם לחשוד שנמצא מולם, לפעמים מדובר בהפעלת לחץ באמצעות מעצר בתנאים לא נוחים, הפגשה בינו לבין נחקרים אחרים במסדרון, כאילו במקרה, על-מנת לאותת לו שהחשוד השני כבר נשבר או פריטה על המצפון או הרגשות של החשוד בשאלות כמו "למה אתה לא דואג לעצמך", "למה אתה לא דואג לילדים שלך", "אשתך בוכה בחוץ" וכדומה.

ואז, כשהחשוד לחוץ מספיק, על סף שבירה או כבר נשבר, בוחרים החוקרים באחת משתי דרכים: לומר לחשוד באופן ברור aכדאי לו לחתום על הסדר עד מדינה ולהעיד נגד האחרים כדי להציל את עצמו, לפחות באופן חלקי, מהגזירות שההליך הפלילי יפיל על ראשו; או לרמוז לחשוד שיש לו אופציות, מתוך תקווה שהוא יבין את הרמז ויציע בעצמו לשמש כעד מדינה.

על-פי הפסיקה יש משמעות משפטית לשאלה "מי הציע חברות למי". אם המשטרה יזמה את החתימה על הסכם עד המדינה, וההליך לא הבשיל לחתימה על הסכם, הדיאלוג שהתנהל בינם לבין החשוד נותר חסוי. אם החשוד הציע את עצמו, הדברים שאמר גלויים ויכולים לשמש נגדו ונגד אחרים במשפט.

אם החשוד בלע את הפיתיון - הציע או הסכים להצעת החוקרים - אז מתחיל משחק פוקר בין הצדדים, כשכל צד צריך לחשוף מספיק קלפים בפני הצד השני, אך לא יותר מדי. אם באותו רגע החשוד יפרוס את כל המידע שיש לו בפני החוקרים, הוא עלול למצוא את עצמו קירח מכאן ומכאן. החוקרים יכולים לקחת את מה שאמר, להשתמש בכך על-מנת לאתר ראיות נוספות - ולייתר את העדות של החשוד כעד מדינה.

בשלב הזה נכנסים לתמונה הסנגורים, שאמורים להשיג את ההישגים הגדולים ביותר עבור החומר שיספק הלקוח שלהם. הם משחקים את משחק הפוקר עבור החשוד, מפתים את החוקרים עם ראשי פרקים מהעדות שהוא עתיד לתת ומבררים כמה שווה המידע הזה למדינה.

מהצד השני נכנסים לתמונה הפרקליטים שמנהלים את משחק הפוקר. בתיקים בעלי פרופיל גבוה מדובר בפרקליטי המחוזות שמלווים על-ידי הסגנים שלהם, כיוון שרק הם מוסמכים לחתום על הטבות לטובת עד המדינה.

מדובר במשחק רגיש ומורכב, כי ברגע שהחשוד מגלה יותר מדי, מוקדם מדי, הוא נחשף למצב שבו לא ייחתם עמו הסכם לבסוף אך החומר שמסר ישמש כנגדו. המאזניים מאוד רגישים בשלב הזה - אם החשוד מוסר הרבה מידע הערך שלו עולה בעיני החוקרים, אך הוא גם מספק להם כיווני חקירה שלטובת בדיקתם הם לא בהכרח זקוקים לו.

הבדיקה "כמה העד שווה" עוברת דרך השאלות האם הוא מספק אקדח מעשן ונגד מי - כמה בכיר החשוד שהעד "יפיל" והאם הוא מסבך אנשים נוספים. עוד שאלות שנבחנות הן מה טיב הראיות שהוא יספק - הקלטות, מיילים, תיעוד או רק עדות בעל-פה; כמה חזקים החשדות נגדו וכמה הוא מסובך בעצמו.

במקרים רבים, בשלב הזה, בו מתנהל המשא-ומתן בין הפרקליטות לסנגור של החשוד, מדמים החוקרים חקירות לא אמתיות עם החשוד על מנת ששאר החשודים לא יגלו כי מתנהלים עמו מגעים. הפסקת החקירות לחלוטין מאותת במקרים רבים על כך ש"משהו קורה".

השלב שלפני החתימה על הסכם עד המדינה מתואר על-ידי סנגורים ופרקליטים רבים כ"סחר סוסים". כולם הופכים לסוחרים. על השולחן מידע בתמורה להטבות. במקרים רבים, יחסי הכוחות לא שווים, כי בצד אחד יש חשוד במעצר. סנגורים מעידים כי ה"סחר" הזה קל יותר כאשר הלקוח שלהם משוחרר.

השלב הבא הוא "עדות הניקיון" - העדות הראשונית של החשוד, שמספקת תמונה כללית על הראיות שהוא יביא כעד מדינה. פרקליט המחוז מספק לסנגורו של החשוד מכתב שאומר שכל מה שיימסר במסגרת "עדות הניקיון" לא יוכל לשמש כנגד החשוד במידה ולא ייחתם הסכם, ובתמורה מעיד החשוד על דברים הידועים לו.

העדות הזאת היא הבסיס להחלטה אם ייחתם או לא ייחתם הסכם עד מדינה ומה תציע המדינה לעד בתמורה. היא גם פותחת פתח למשא-ומתן נוסף על ההסדר שייחתם. במקרים שהעדות מסבכת - על פניה - חשודים בכירים בפרשה הפלילית, העד יכול להימנע מהליך פלילי נגדו, גם כאשר היה מעורב בלב ליבם של המעשים הנחקרים.

זה התרחיש שאנחנו רואים בימים אלה בעניינו של שלמה פילבר, וגם ראינו בעבר בעניינו של עד המדינה שמואל דכנר, שהעיד בפרשת הולילנד וסיבך את ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. גם בפרשת הרצת מניות אי.די.בי של נוחי דנקנר, זכה עד המדינה עדי שלג לפטור מההליך הפלילי. דנקנר היה שווה למדינה יותר משלג.

אם נחתם עד המדינה, הוא הופך ל"רכוש" המדינה לתקופת המשפט. עורך דינו לא יכול להיות איתו בעת מסירת העדות, המדינה קובעת איפה הוא יישן, עם מי הוא ייפגש ועם מי לא, מתי הוא ייצא לחו"ל, איזה רכוש יחולט לו ומה יוחזר לו מהרכוש שנתפס בעת החקירה ועוד.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק