גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ע(ו)בדים מודרניים: יש לחדש את חוק שעות העבודה והמנוחה

העובדה שניתן להשיג כל אחד מאיתנו בכל רגע נתון הודות למהפכה הטכנולוגית גרמה לשינויים דרמטיים בשוק העבודה: עובדים רבים ממשיכים את יום העבודה גם בבית דרך המייל והווטסאפ ■ חוק שעות העבודה והמנוחה לא נותן מענה לשעות הנוספות הדיגיטליות - הגיע העת להתאמות

שוק העבודה מתחדש / תמונה: שאטרסטוק
שוק העבודה מתחדש / תמונה: שאטרסטוק

במדינה שבה "הכול שפיט", וסדר היום הציבורי נקבע פעמים רבות על-ידי היועץ המשפטי לממשלה, הפרקליטות, בתי המשפט או המשטרה, מורגלים העיתונאים המסקרים את התחומים הללו בעבודה רבה. אולם השבוע האחרון היה בכל זאת קיצוני במיוחד. המעצרים וההתפתחויות בתיק 4000 (פרשת בזק) שבה מעורב ראש הממשלה, בנימין נתניהו, פרשת החלפת המסרונים בין השופטת רונית פוזננסקי-כץ לחוקר רשות ניירות ערך עו"ד ערן שחם-שביט והבדיקות וההחלטות שבעקבותיה, גרמו לנו העיתונאים לעבוד מסביב לשעון.

גם את מדור סוף השבוע התכוונתי להקדיש לשלל הפרשיות החשובות והרות הגורל הללו. אבל אז נתקלתי, אפרופו, ובמקרה, במאמר מרתק של מתן סטמרי שדן בהשפעת האינטרנט והסלולר על עולם העבודה המודרני ובזכות של העובדים להתנתק מהעבודה שרודפת אותם אל הבית.

סטמרי הוא סטודנט לתואר מוסמך במשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה ומתמחה במשרד עורכי הדין ארדינסט-בן נתן-טולידאנו ושות'. מאמרו פורסם באתר כתב-העת "משפט ועסקים" של בית הסםפר רדזינר למשפטים במרכז הבינתחומי.

בפתיחת מאמרו מזכיר סטמרי כי לפני כשנה התקבל בצרפת חוק ייחודי הקובע את הזכות של עובדים להתנתק מעבודתם בשעות הפנאי, במטרה לשמור על זכויותיהם וגם לאפשר להם לצבור כוח לעבודה. לפי המאמר, המצב בישראל רחוק משם מאוד.

סטמרי מציין כי ההגנה בישראל על זכויות עובדים היא בכללה רחבה ומשתרעת על פני חוקים ספציפיים הנקראים "חוקי מגן" ושתכליתם להגן, בין השאר, על בריאותו, רווחתו וכבודו של העובד. אולם, הוא כותב: "בהשוואה למדיניות המשפטית בצרפת, המציאות בישראל מלמדת כי הקושי להגן על זכויות עובדים טמון, בין השאר, באכיפה חלקית של חוקי המגן והתאמה במשורה של הנורמות החקוקות למציאות החיים המשתנה".

הסדרי העסקה גמישים: החוק לא התעדכן למרות השינויים

החוק הרלוונטי לענייננו הוא חוק שעות עבודה ומנוחה, שמסדיר את מספר שעות העבודה המקסימלי המותר בישראל. סטמרי מתריע כי החוק הישראלי אינו מתייחס לראשיתה של מגמה רווחת ברחבי העולם של העסקת עובדים דה-פקטו מחוץ לשעות העבודה המוגדרות, וכאשר צו ההרחבה שקובע תוספת תגמול עבור שעות נוספות ניתן לפני 28 שנים ואינו התעדכן חרף השינויים בשני העשורים האחרונים.

לדבריו, "בשל כך עובדים רבים אינם זוכים להכרה פורמלית ולתגמול כספי הולם. זאת, משום שהעבודה שמבצעים עובדים במסגרת מענה לדואר האלקטרוני או לשאלה אקראית שהובאה לידיעתם במהלך שעות הפנאי, קשה למעקב ולפיקוח באופן שניתן לכלכל אותה לתפוקה מוחשית שתזכה בתגמול - כאן מצויה אחת הבעיות המרכזיות במצב המשפטי הנוהג".

סטמרי חושב כי להסדרי העסקה גמישים שנרקמו בשנים האחרונות נוכח הרצון לשלב אוכלוסיות נוספות במעגל התעסוקה - דוגמת נשים המעוניינות לנהל קריירה ולכהן במשרות מפתח במשק הישראלי - קיימת "תרומה נאה" למגמה הבעייתית בשוק העבודה בארץ.

לפי מגמה זו, מתקיימת פלישה של ענייני עבודה והפרעה לאפשרות ניהול חיים אישיים ומשפחתיים נטולי דאגות מקצועיות לאחר שעות העבודה.

"הסדרים שתכליתם למנוע את עזיבתן של נשים את מסלולי הקריירה, במודל שזכה לכינוי 'הצינור הדולף', תוך ניסיון להתמודד עם מציאות חברתית המעודדת שעות עבודה ממושכות, שמקשה עליהן לקיים את חיי המשפחה לצד הקריירה".

נזקים בריאותיים: ההשלכות של תופעת עבודת היתר

סטמרי מוסיף ומתריע כי "הסדרי העסקה גמישים, דוגמת האפשרות לעבוד עם המחשב האישי מהבית, מהווים מתן לגיטימציה לכך שלא ניתנת חשיבות למרחב הפיזי שבו נעשית העבודה וכך גם ניתן אישור למעסיק להטריד את העובד בכל עניין מקצועי זה או אחר - במרחב הדיגיטלי". יתר על כן, לפי המאמר, רבים מכירים את התופעה שזכתה לכינוי "עבודת-יתר" והמוגדרת כ"סף מנטלי או פיסי המושג לאחר מספר רב של שעות עבודה או תנאי עבודה אחרים הנדרשים על-ידי העיסוק" - והיא נוגעת לכך שעובדים מתמכרים לעבודה עד כדי הופעתם של נזקים בריאותיים.

סטמרי כותב כי "תופעה זו רווחת יותר ויותר במדינות מערביות, שבמסגרתה עבודה ממושכת מובילה לתופעות בריאותיות חמורות לרבות השמנה, דיכאון ואירועים לבביים. התופעה נתמכת על-ידי מעסיקים המעניקים גישה נוחה לענייני העבודה, באמצעות טלפון חכם או מחשב נייד ("כלוב זהב מודרני"), אמצעים טכנולוגיים שמוענקים על-חשבון החברה בראשית ההתקשרות או במסגרת הליך של קידום בסולם הדרגות, כסוג של צ'ופר.

העובד מצדו מתחייב בהסכם משתמע להשתמש באמצעים האלה גם מעבר לשעות העבודה - דהיינו, לגיטימציה מצד הצדדים כי העובד ימשיך בעשייתו גם לאחר תום שעות הפעילות הפורמליות".

ניתוק גורף או תגמול: נדרשת הסדרה קולקטיבית

סטמרי מזכיר כי הטכנולוגיה ממשיכה לחדור ולהשפיע באופן משמעותי על חיינו - והיד עוד נטויה - לכל אורך שעות היממה ובכל מרחב שבו אנו נוכחים או פועלים. אבל הוא אינו מסתפק בהצגת הבעיות.

יש לו גם הצעות לשיפור המצב בעולם העבודה לקראת העתיד לבוא. לדבריו, "נדרשת הסדרה קולקטיבית, באופן של בחירה אם מורים על ניתוק גורף מעבודה של כלל העובדים, בהתאם למדיניות המוצהרת של הארגונים והחברות; לחילופין, הגדרת תגמול כספי כתמורה לזמינות הנוספת מעבר לשעות העבודה".

לסיכום מאמרו כותב סטמרי כי הוא סבור ש"שעות נוספות דיגיטליות" מהוות חלק בלתי נפרד מתנאי העסקה שעובד נדרש להביא בחשבון, כשהוא שוקל את ראשית העסקתו בארגון מסוים. שעות אלו, לדבריו, עשויות בחלק מהמקרים להסתכם בעשרות שעות עבודה חודשיות וזאת כאשר תוחלת החיים נמצאת בעלייה משמעותית. "כלומר, עסקינן לא רק בהיבט איכות העבודה אלא גם בכמות העבודה ושילובם יחדיו, ללא פיקוח מדינתי - הדבר עשוי להוביל לתוצאות אישיות ובריאותיות קשות מנשוא".

לדברי סטמרי, ביטוי לכך, ניתן לראות במגמה של חברות שדורשות מהעובדים שלא לעסוק בענייני עבודה מחוץ לשעות הפורמליות - הן במטרה להגן על העובד והן לשימור יעילותו ותפוקתו באמצעות צמצום השחיקה הטבעית. "חברות אחדות הנחו על כיבוי טלפונים כדי למנוע שיחות מקצועיות לאחר שעות העבודה ובסופי שבוע; אחרות מוחקות אימיילים שנשלחים לעובדים במהלך חופשתם והפניית השולח לבעל תפקיד חלופי שניתן לקבל ממנו מענה; סגירת שרתי אינטרנט או כיבוי אורות ומזגנים במשרדים", הוא כותב.

מחכים להודעה: התמכרות שנותנת לגיטימציה

לקראת סיום מאמרו כותב סטמרי כי מרביתנו פעלנו בשני צדי המתרס, באינטראקציות רבות ומגוונות שמאתגרות אותנו נוכח צורך אנושי וצפייה הדדית בסביבתנו לזמינות מתמדת, עד כדי דאגה שעה שלא ניתן מענה רגעי להודעה או לטלפון. "ואכן, מעניין יהיה לבחון כמה פעמים, במהלך הדקות האחרונות, הסתכלנו או השתמשנו בטלפון נייד כדי לחפש מישהו או שמא לא לפספס הודעה או פנייה; האם קיבלנו אימייל שציפינו לו בהקשר של לימודים ועבודה או כדי להתעדכן בחדשות היום ובנעשה בעולם.

"נתון זה מבטא יותר מכל את ההתמכרות של דורנו לטכנולוגיה ומתן הלגיטימציה האינדיבידואלית שאנו נותנים לאחרים להכתיב לנו את שגרת יומנו ושאחרים נותנים לנו להכתיב עבורם - במקום האפשרות להתמקד בקריאת ספר מוצלח באופן רציף ונטול הפרעות; בכתיבת סיפורת; באיור או בריצה, בהאזנה לקונצרט או להרצאה מרתקת".

וסטמרי מסכם: "יש לאתר פתרון ברור שיאפשר להגדיר ולחשב מחדש את אופי יחסי העבודה בפרט והמסלול שבו אנו מעוניינים לכונן יחסים אישיים עם הזולת, ככלל - כדי שנדע מהי ההבחנה הראויה במישורים החברתיים והסוציאליים בין העת לנוח לבין העת לעבוד - ולקבל בהבנה את המציאות שלפיה, לעיתים, העובד אינו זמין". חג פורים שמח.

עובדים במרחב הדיגיטלי / איור : אייל אונגר

עוד כתבות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.3% ות"א 90 מטפס בשיעור דומה ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"