גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ נגד העולם: מודיע שאין לארה"ב צורך בבעלי ברית

לאומן כלכלי, קרא לו פעם איש סודו לשעבר, סטיב באנון ■ לפני שנה הוא הכריז כי "הנשיא מתמקד כאחוז טירוף במימוש הבטחות הבחירות שלו" ■ הוא הגזים, אבל ההתמקדות האחוזה נכנסת עכשיו לשלב חדש ■ מלחמת סחר או לא מלחמת סחר, הנשיא מודיע שאין לארה"ב צורך בידידים ובבעלי ברית ■ זו כלכלה, אבל לא רק כלכלה

טראמפ וטילרסון /  צילום: רויטרס
טראמפ וטילרסון / צילום: רויטרס

בלתי חזוי כאשר יהיה, אי-אפשר להגיד על הנשיא דונלד טראמפ שהוא מחוסר היגיון. לא על פי שיטתו.

הוא גולש אל מלחמת סחר, או לפחות משתעשע בה, מפני שהוא רוצה לפרוק את עולן של ההסכמות הרב-צדדיות, אשר עמדו ביסוד המשטר הכלכלי העולמי מאז סוף מלחמת העולם השנייה.

הוא מאמין שארה"ב סבלה מנוסחאות רב-צדדיות, גם בענייני סחר וגם בענייני דיפלומטיה. שני המהלכים החשובים הראשונים שלו במדיניות חוץ היו ההתנערות מהסכם הסחר הרב-צדדי של האוקיאנוס השקט (TPP) וההסתלקות מהסכמי פריז על תקנת האקלים. המחווה הדיפלומטית הראשונה שלו על אדמת אירופה הייתה גינוי פומבי ל-28 החברות האחרות של ברית נאט"ו ש"אינן משלמות את חלקן" להגנת המערב.

המשטר הכלכלי האמור, שנולד בוועידת ברטון-וודס (במדינת ניו-המפשייר, צפון מזרח ארה"ב), הניב במרוצת השנים ילדים, נכדים ונינים. חלק מצאצאיו היו אותנטיים ומלאים, אחרים היו חלקיים, אחרים היו מאומצים. לא כולם היו כלכליים גרידא, ולא בכולם השתתפה ארה"ב. אבל הבה נדבר להלן על הכלכלה.

ברטון-וודס נועדה למנוע חזרה של הנסיבות הכלכליות, אשר איפשרו את ההידרדרות אל מלחמת העולם השנייה. בעשור שקדם למלחמה אבד פחות או יותר הרצון למצוא פתרונות משותפים לבעיות גלובליות. ארצות גמרו אומר להעמיד את האינטרסים של עצמן תחילה.

לא ברור מה דעתו של הנשיא טראמפ, אם יש לו דעה, על הסיבות לברטון-וודס; ומה הוא היה עושה, אילו ישב בכסאו של הרברט הובר, הנשיא ה-31.

ביוני 1930, שמונה חודשים לאחר ההתמוטטות בוול סטריט, הובר חתם על חוק, שהקיף את ארה"ב בחומות מכס. הוא נקרא "פקודת סמוט-הולי" (Smoot-Hawley Act), על שם שני המחוקקים שיזמו אותו. כוונתם הייתה רצויה. הם קיוו לעודד חברות מקומיות לשכור עובדים לאחר הפיטורים ההמוניים של החודשים הקודמים. מה לך סיבה טובה יותר לשכור עובד מאשר הידיעה שלא תהיה תחרות בשוק המקומי. סגירת השערים בפני יבוא הייתה אפוא טבעית והגיונית.

אבל אין פרוטקציוניזם בארץ אחת. חולשתו הגדולה של פרוטקציוניזם היא מהירות התפשטותו. מכסי ארה"ב נענו במכסים באירופה. הואיל וקומץ של ארצות אירופיות משלו באימפריות ענקיות מעבר לים, חומות המכסים קמו במהירות סביב נחלותיהן באסיה ובאפריקה. הסחר הבינלאומי התמוטט. עד שהובר סיים את כהונתו, במארס 1933, סחר החוץ של ארה"ב הצטמק ב-70%, הייצור התעשייתי - כמעט ב-50%, האבטלה גדלה פי שישה. דפלציה אכלה כל חלקה טובה.

נתונים דומים בגרמניה הביאו חילופי שלטון גם שם, בסך הכול שישה שבועות לפני שהובר יצא מן הבית הלבן. לגרמני קראו היטלר, או משהו כזה.

סדר היום הגלובליסטי

ברטון-וודס וצאצאיה יצאו מגדרם להבטיח, שלא תתפתח עוד מלחמת סחר. חזון ברטון-וודס הניב בסופו של דבר התארגנויות אזוריות רחבות, כמו הקהילה האירופית, שהבשילה לכלל איחוד (450 מיליון, לא כולל בריטניה); ואזורי סחר חופשי בארבע יבשות, כולל NAFTA, המשתרע מאלסקה עד הים הקריבי (486 מיליון); ו-ASEAN בדרום מזרח אסיה (640 מיליון). ב-1995 קם ארגון הסחר העולמי, שמספר חברותיו עומד כיום על 164.

היישויות האלה מוקצות מחמס מיאוס בעיני "הלאומנים הכלכליים" (economic nationalists). זה מושג שזכויות היוצרים עליו שמורות כנראה לסטיב באנון, איש סודו של טראמפ בחודשי נשיאותו הראשונים. הלאומנים הכלכליים גמרו אומר לשים קץ לסדר היום ה"גלובליסטי", שכפתה על אמריקה "האליטה של התקשורת" (בלשון באנון). ההפך מגלובליזם נועד להיות אונילטראליזם, זאת אומרת התנהלות חד-צדדית של ארה"ב כל אימת שהאינטרסים שלה מוטלים על הכף.

הבטחות הבחירות של טראמפ היו מפליגות. הוא לעג לשלושת קודמיו - ברק אובמה, ג'ורג' דאבליו בוש וביל קלינטון - על הסכמי הסחר הרב-צדדיים שחתמו, או שעליהם נשאו ונתנו. ההסכמים ההם "שמו את אמריקה ללעג ולקלס", הוא אמר בעברית קצת מליצית. ההסכמים הניבו פרי באושים: גירעונות סחר עצומים עם כל שותפי הסחר המרכזיים של ארה"ב, בייחוד סין.

אובמה, אגב, ניסה להעניש את סין ב-2009, כאשר הטיל מכסים על צמיגים מתוצרת סין. התועלת הייתה מוגבלת, והסינים הגיבו במכסים משלהם.

שאלה של זמן

טראמפ אמר בעצרות הבחירות שלו, כי טעות גדולה הייתה להעניק לסין מעמד של "כלכלת שוק", מה שאיפשר את הצטרפותה אל ארגון הסחר העולמי ב-2001. הוא הבטיח כי תיכף להשבעתו הוא יורה לשר האוצר שלו להכריז על סין "ספסרית מטבע", מה שיאפשר לארה"ב להטיל עיצומים.

לסינים היה הרבה מאוד מה להפסיד. הנשיא שי ג'ינפינג מיהר לפלורידה, לבלות סוף שבוע בחברת הנשיא, במועדון הגולף שלו על חוף מפרץ מקסיקו. כימיה אישית התפתחה, טראמפ אימץ את שי אל לבו, חזר ודיבר עליו בחמימות מיוחדת, התפעל מהצלחתו לכונן דיקטטורה עם פולחן אישיות - והעיצומים לא יצאו אל הפועל. רק בתחילת השנה הטיל הנשיא מכסי עונשין על מדיחי כלים ולוחות שמש מתוצרת מזרח אסיה.

זה היה רק הד קלוש להבטחות 2016. סטיב באנון הכריז בשבוע השני של נשיאות טראמפ, פברואר 2017, כי "הנשיא מתמקד כאחוז טירוף (maniacally) במימוש הבטחות הבחירות שלו". זה לא קרה, אבל היה ברור בהחלט שזה יקרה, שאלה של זמן בלבד.

לנצח בקלות

המכסים על פלדה ועל אלומיניום אינם מתקרבים למילוי ההבטחות, אבל הם הצעד הברור הראשון. הנשיא היה שרוי במידה כזאת של אופוריה ב-24 השעות שלאחר הודעתו, עד שביום שישי הוא פלט את המשפט המדהים ביותר של נשיאותו לפי שעה: "מלחמת סחר היא דבר טוב, ואפשר לנצח בה בקלות".

נשימתה של המערכת הפוליטית נעתקה. תהיה הדעה על הגיונם של המכסים אשר תהיה, הגיונו והתאמתו של טראמפ לכהונתו הועמדו בספק. וול סטריט ג'ורנל, שמאמרי המערכת שלו בדרך כלל נוטים חסד לנשיא, קרע הפעם את הנשיא לגזרים, בטון פרופסוריאלי המיועד בדרך כלל להציל סטודנטים קלי דעת מנטיותיהם השרלטניות.

לקינוח, אתמול (שבת) הנשיא הואיל להוסיף איום. הוא צייץ, שאם האירופים יטילו מכסי עונשין משלהם, "אנחנו פשוט נטיל מס על מכוניותיהם, הזורמות באין מפריע לארה"ב".

היה אפשר לשמוע את קול תלישת השערות מפדחותיהם של אילי עסקים באמריקה, שתמכו במועמדותו לנשיאות והתייצבו לצדו בשנת כהונתו הראשונה.

הימים האחרונים מצריכים עיון נפרד, לא כאן, לא היום, במה שבעלי ברית של אמריקה צריכים ללמוד מהתנהגות טראמפ. האם מישהו חושב ברצינות, שנשיא ארה"ב מתחשב באינטרסים של ארצות קטנות ומשגשגות, או רוחש להן איזשהם סנטימנטים בני קיום? לטובת שלומה של ישראל מוטב להניח, כי ראש הממשלה, העומד לבלות כמה ימים השבוע בוושינגטון, מודאג מאוד. לדונלד טראמפ אין בעלי ברית. אין לו צורך בהם. הוא אינו מאמין בהם.

עוד כתבות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין