גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גדולה? אולי ביפן: מסעדת שיראטויה זקוקה למקצה שיפורים

שיראטויה היא איזאקאיה יפנית, כלומר מסבאת סאקה. תמצאו כאן מבחר מנות קטנטנות לצד השתייה המרובה, שכנראה לא תשתו (כי ייגמר לכם הכסף) ■ ביקורת

מסעדת שיראטויה / צילום: איל יצהר
מסעדת שיראטויה / צילום: איל יצהר

בשנים האחרונות נפוצה שמועה שלפיה, המוני ישראלים מבקרים כמעשה שבשגרה ביפן, שהפכה, כך על-פי השמועה כאמור, להיות יעד נפוץ כמעט כמו, נניח, פריז או ברלין. אני מניח שלו הייתי בודק זאת ברצינות, הייתי כנראה מגלה שלא כצעקתה. אבל למה לקלקל סיפור טוב.

מה שבטוח הוא, שמסעדות יפניות, בעיקר סושיות כמובן, הפכו לנפוצות בישראל כמעט כמו פלאפליות, ולאחרונה כולם כבר מגלגלים על הלשון גם ראמן, גיוזה ושאר מטעמים מלוכסנים.

לאלי גרוסמן שמורה כידוע, למי שעדיין זוכר, זכות ראשונים. הוא זה שפתח לפני שנות דור את טאקאמרו ברחוב הירקון ואחר כך ברחוב הארבעה בתל-אביב, שבו שוכנת היום היפנית אונאמי.

שנים רבות חלפו מאז התערבב גרוסמן בסצנת המסעדות בכלל והאוכל היפני בישראל בפרט. בזמן שחלף, הפכו הישראלים בכלל והתל-אביבים בפרט ל"מבינים" גדולים, כאמור, באוכל יפני. כבר אי אפשר להרשים אותם בסתם סושי או אפילו ראמן.

ועדיין, כצפוי, עוררה חזרתו של גרוסמן לזירה גלי הדף חזקים במיוחד. טאקאמרו זכתה אולי ליורשים רבים, אך מעטים בלבד התעלו למעלתה. על חורבות מסעדות כתית והמזללה של מאיר אדוני, פתח גרוסמן לפני כמה שבועות את שיראטויה (פונדק העיר הלבנה, ביפנית), איזאקאיה יפנית, כלומר מסבאת סאקה.

פיסות צנון כבוש ומעושן עם תלולית גבינה / צילום: איל יצהר

בשיראטויה יש אכן מגוון נאה של סאקה, אף שהיא עדיין נראית כמו עוד מסעדה תל-אביבית מפונפנת ולא ממש חור של שיכורים יפניים (לא שאני יודע איך נראה אחד כזה). לצד הסאקה - אתם הרי לא באתם רק לשתות - מציע גרוסמן, מגובה בשף יפני אורגינל, מבחר עצום של מנות, שרובן הגדול מגיע בממדים מוקטנים, שלא לומר מיניאטוריים, ונועדו ללוות את השתייה המרובה שכנראה לא תשתו. כי ייגמר לכם הכסף.

הזמנו איפה כוסית סאקה שהגיעה בתוך "בריכת" עץ קטנה, מלאה במה שחשבנו שהם מים קרים והתגלה לבסוף כעוד קצת מהמשקה. "כך נהוג ביפן", התנשאה עלינו המלצרית, שלדעתי ביקרה בטוקיו כמו שאני למדתי בקיוטו, אבל מילא.

לצד הכוסית הראשונה החלו לזרום לבקשתנו שלל מנות קטנות עד קטנטנות. פרוסות דקיקות של צנון יפני כבוש ומעושן ועליו תלולית גבינת שמנת (לא נשמע יפני, אבל אומרים שזה משם) התגלו כמוזרות לא מדליקה. מנת חתיכות מלפפון ברוטב יוזו ומיסו הייתה כבר קשקוש של ממש, ושערורייתית במחירה שנשמע זול, עד שרואים מה מקבלים תמורת 14 שקל. סתמי מאוד.

5 פיסות מלפפון ברוטב / צילום: איל יצהר

קוביות טמאגו (חביתה יפנית) עם פטריות יפניות זעירות ורוטב דאשי מצומצם הייתה כבר יותר מעניינת וטעימה, ובעצם מוצלחת מאוד.

מנה ענקית של סלט אורז עם קוביות טופו ודג נא התגלתה לא רק כמנה הכי גדולה, והיחידה שהייתה כזו בערב שלנו, אלא גם כאחת הטעימות שבתפריט. היא הגיעה לשולחננו בטעות, ולכן גם לא חויבנו עליה בסוף, אז אין לי מושג כמה היא עולה (נדמה לי ש-64 שקל). נהדר.

ממחלקת השיפודונים הזמנו שיפודי פרגית, אנטרקוט, עורות של עוף ובטן חזיר מגולגלת סביב אספרגוס. כולם היו טובים מאוד.

ממחלקת הסושי הזמנו טונה אדומה, וקיבלנו שוב בטעות ספייסי טונה עם מיונז. שגרתי. ניגירי היילו טייל, לעומת זאת, היה מופתי, והיווה לא רק את הביס (מילולית, ביס אחד) של הערב אלא כזה שזוכרים זמן רב ורק בשבילו שווה להגיע לכאן. ביס שמנמן, נימוח ומופלא של אחד מהדגים הכי מוצלחים לטעימה נאה. נתח נוסף של ילו טייל, הפעם צרוב ברוטב טריאקי, היה מצוין גם הוא.

בטן החזיר חזרה שוב בגרסה צלויה, הפעם בפרוסות מרוחות אף הן ברוטב ומוגשות ליד סלט ירקות לא ממש קשור, אבל טוב. מנה טובה מאוד.

פלטת טמפורה כללה שני שרימפסים, חתיכת חציל, רבע בצל ואולי עוד משהו, והייתה שגרתית, אבל מספקת. גם ההמבורגר היפני, קציצה קטנה בלי לחמנייה, שהוזמנה לבקשת הנוער - היה טוב.

ילו טייל צרוב בטריאקי / צילום: איל יצהר

לקינוח דגמנו כדור גלידת וניל מלוחה לא ממש מוצלחת, וכיסון של בצק אורז ממולא בממרח מאצ'ה (תה ירוק). מוזר, לא מתוק ודי מדליק.

חלק גדול מהמנות שחשקנו בהן היו חסרות. מילא לחי אינטיאס, אפשר להבין, אבל למה לעזאזל שלא יהיו כיסוני גיוזה כבר בתחילת הערב? חבל.

שיראטויה זקוקה אולי לעוד כמה שבועות או חודשי הרצה, כמו גם למקצה שיפורים בשירות המבולבל/מתנשא/מרצה. חוץ מזה, הכול טוב.

כדאי להכיר

דאשי הוא בעצם מעין ציר מהיר, העשוי ממיצוי של אצות קומבו ושבבי דגי בוניטו (פלמידה). ישנם גם מיני דאשי ממיצוי של סרדינים מיובשים או דאשי צמחוני, מאצות ופטריות שיטאקי. הדאשי משמש כבסיס ללא מעט מרקים ורטבים במטבח היפני וניתן להשיגו כאבקת אינסטנט גם בארץ.

שיראטויה | פרטים: נחלת בנימין 57, תל-אביב, טל' 077-7101711. ימים ב'-ש' 00:00-18:00

מחירים: מלפפון - 14 שקל, צנון עם גבינת שמנת - 21 שקל, שיפוד פרגית - 18 שקל, שיפוד אנטרקוט - 24 שקל, שיפוד עור - 15 שקל, טמפורה - 45 שקל, ניגירי ילו טייל - 21 שקל, טריאקי ילו טייל - 38 שקל, המבורגר - 34 שקל, רול חזיר עם אספרגוס - 22 שקל, ספייסי טונה - 34 שקל, פרוסות חזיר - 37 שקל, קינוחים על חשבון הבית. פיצוי על עיכובים במנות וכי "היינו נחמדים - מצאתם חן בעיניי'" (אשכרה)

השורה התחתונה: טוב

עוד כתבות

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ

בכיר אמריקאי: הצבא לא יהיה מוכן באופן מלא לתקיפה בסוף השבוע ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ●  צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון  ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

ברקע המתיחות הגיאו-פוליטית בין ארה"ב לאיראן, המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● הדואליות בפערים שליליים של עד 4% ● בהראל סבורים שבנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר