גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות האטת פעילות החומוס בארה"ב: שטראוס צמחה במכירות

הצמיחה מיוחסת בעיקר לפעילות הקפה, אף שברבעון הרביעי נפגעה זו מירידה במכירות במזרח אירופה ומהשפעות מט"ח

גדי לסין, נשיא ומנכ"ל קבוצת שטראוס / צלם: תמר מצפי
גדי לסין, נשיא ומנכ"ל קבוצת שטראוס / צלם: תמר מצפי

יצרנית המזון והמשקאות שטראוס  סיכמה הבוקר (ד') שנת פעילות חיובית ל-2017, שבאה לידי ביטוי בצמיחה של 7% בהכנסותיה, שהגיעו ל-8.5 מיליארד שקל. בשורה התחתונה הציגה שטראוס צמיחה של 24%, לרווח נקי שנתי של 415 מיליון שקל. ברבעון הרביעי של השנה המגמה הייתה דומה, עם עלייה של 6% במכירות לכ-2 מיליארד שקל, וזינוק של 34% ברווח, שהגיע ל-77 מיליון שקל.

את הצמיחה ברווח מייחסת שטראוס בעיקר לעליית הרווח התפעולי ולעלייה בתרומת רווחי פעילות הקפה שלה, לאחר שבמהלך 2017 רכשה את מניות המיעוט בשטראוס קפה (25.1%) תמורת כ-1 מיליארד שקל.

תוצאות שטראוס 3-18

פעילותה של שטראוס, בשליטת משפחת שטראוס, נחלקת לארבעה מגזרים מרכזיים, הכוללים את שטראוס ישראל, שטראוס קפה, פעילות מטבלים וממרחים בינלאומית (בעיקר "סברה" בארה"ב) ופעילות בתחום המים ("תמי 4"). בסך-הכול מעסיקה הקבוצה 15,180 עובדים.

למרות המגמות החיוביות בדוחות, מניית שטראוס הגיבה לתוצאות בירידות, שעמדו בשעות הצהריים על כ-2%-3%, וזאת כשהמניה נמצאת ברמות שיא של כל הזמנים, ומשקפת לחברה שווי של יותר מ-9 מיליארד שקל, אחרי שבשנה האחרונה טיפסה בקרוב ל-30%.

המגמה החיובית ברבעון הרביעי נרשמה לאחר שברבעון האחרון של 2016 סבלה החברה, בניהולו של גדי לסין, מתקלת ייצור בחברת סברה, שבה מחזיקה שטראוס ב-50% לצד תאגיד הענק פפסיקו. זאת בעקבות החלטה על איסוף (Recall) וולנטרי בצפון אמריקה של כמה מוצרי חומוס, שנעשתה בנובמבר 2016.

ההחלטה שחקה את תוצאות הקבוצה אז, והשפעותיה ניכרות גם בסיכום הרבעון האחרון של השנה החולפת ובסיכום 2017. ברמה הרבעונית המכירות של סברה (100%) קפצו ב-26% ל-294 מיליון שקל, אולם היא הציגה הפסד תפעולי של 3 מיליון שקל, אחרי הפסד של 26 מיליון שקל ברבעון המקביל. בסיכום שנתי ירדו הכנסות סברה ב-6.5% ל-1.25 מיליארד שקל, והרווח התפעולי שלה צלל ב-49% ל-60 מיליון שקל. למרות השחיקה בפעילות, סברה היא עדיין חברת המטבלים והממרחים המצוננים הגדולה בארה"ב, עם נתח שוק כספי של כ-24%, שבתחום החומוס עומד על כ-57%.

הפעילות העיקרית של שטראוס, פעילות הקפה, האחראית לכמחצית ממחזור המכירות שלה, סיכמה את 2017 בצמיחה של כ-12% בהכנסות, ל-4.1 מיליארד שקל, והרווח התפעולי ממנה עלה בכ-11%, ל-393 מיליון שקל.

עם זאת, ברבעון הרביעי השיפור בהכנסות מתון יותר, והוא עמד על כ-2.5% ל-1.1 מיליארד שקל, וזאת לצד שחיקה של 6% ברווח התפעולי, ל-79 מיליון שקל, תוך שחיקת שיעורו מהמכירות. בשטראוס מייחסים מגמה זו, בין היתר, לירידה במכירות ברוסיה וברומניה ולהשפעות מט"ח.

בישראל נחשבת שטראוס לחברה השנייה בגודלה בשוק המזון, לאחר תנובה, עם נתח שוק של קרוב ל-12% (מונחי ערך כספי). בסיכום שנתי מציגה שטראוס צמיחה של כ-5.5% במכירות בשוק המקומי ל-3.1 מיליארד שקל, לצד עלייה של 4.5% ברווח התפעולי מפעילות זו, ל-328 מיליון שקל.

התוצאות הטובות של שטראוס בשוק הישראלי נובעות בין היתר מהיתרונות המובהקים שיש לה על המתחרות, הן מבחינת המגוון והן מבחינת הרגולציה. בסך-הכול, תוצאותיה הכספיות של שטראוס יוצאות דופן אל מול המתחרות, שחלקן מתמודדות עם ירידות בנתחי שוק ועם צמיחה צנועה יחסית בשוק המזון.

שכרו השנתי של מנכ"ל שטראוס, גדי לסין, התקרב ל-11 מיליון שקל

דוחות שטראוס שלחו את מנהלי החברה לצמרת שיאני השכר של 2017 בחברות הבורסאיות, ובראשם המנכ"ל גדי לסין, שעלות העסקה מרשימה במיוחד - שהתקרבה אשתקד ל-11 מיליון שקל - שלחה אותו היישר לעשיריית השיאנים הבורסאיים עד כה.

לסין, המכהן כמנכ"ל ונשיא שטראוס החל מחודש יולי 2009 (וטרם לכך כיהן כשנתיים כמנכ"ל שטראוס ישראל), נהנה בתפקידו הנוכחי משכר חודשי ברוטו של כ-153 אלף שקל, ומהטבות נוספות, וכן הוא נהנה בסיכום שנתי ממענק בהיקף של כ-1.7 מיליון שקל, כך שהתשלומים שקיבל ללא תגמול מנייתי הסתכמו ב-4.4 מיליון שקל, שהתווספו לכ-6.5 מיליון שקל שקיבל כתשלום מבוסס מניות.

יו"רית החברה, עופרה שטראוס, נהנתה אשתקד מתגמולים בהיקף של 5 מיליון שקל - שלא כללו תשלומים מבוססי מניות כלל.

שכרה החודשי של שטראוס, ממשפחת בעלת השליטה בחברה, המכהנת בתפקיד מחודש יוני 2001, עומד על 175 אלף שקל ותנאים נלווים, ובסיכום שנתי עלות שכרה הצטברה ל-3.1 מיליון שקל, נוסף על מענק בהיקף של כ-2 מיליון שקל.

היקף תגמולים זה מיקם את שטראוס בין 30 שיאני השכר ל-2017, ומבין הנשים היא ניצבת רק שנייה לאחראית על המו"פ בענקית הגנריקה טבע, האפרון פרידריקסדוטיר, שעלות שכרה התקרב ל-13 מיליון שקל.

בסך-הכול עלות חמשת שיאני השכר בשטראוס הצטברה אשתקד ל-29 מיליון שקל, ומלבד לסין ושטראוס, שלושת הבכירים הנוספים (ששניים מהם כבר עברו תפקיד) נהנו מתגמולים בהיקף של כ-4.5 מיליון שקל כל אחד.

חמשת שיאני השכר של שטראוס

עוד כתבות

מוסך דן ברמת החייל / צילום: איל יצהר

הפרויקט השאפתני של דן בצפון ת"א מסתבך בגלל מחלוקת על 20 דירות

עיריית ת"א דרשה לקבל 20 דירות בפרויקט המיועד לקום במקום חניון האוטובוסים ברמת החייל, אך ועדת הערר המחוזית התנגדה ● בעירייה יגישו עתירה: "מדובר בשטחים השייכים לציבור"

סופר ספיר ו-A2Z חתמו על עסקת עגלות חכמות בהיקף 30 מיליון דולר

בעסקה ששווה 30 מיליון דולר, חברת A2Z חתמה על הסכם לאספקת 3,000 עגלות חכמות לרשת סופר ספיר ● "זה יאפשר לנו להגדיל ב–10% את סל הקנייה", אמר אורן ספיר, מנכ"ל הרשת

חי גאליס, מנכ''ל ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

"פופוליזם זול, ובסוף הציבור ישלם": מנכ"ל ביג נגד הצעד של סמוטריץ'

שר האוצר פרסם מוקדם יותר היום (ד') את כוונתו להכפיל את תקרת הפטור ממע"מ על רכישת מוצרים מחו"ל דרך האינטרנט, ובעלי העסקים בישראל זועמים ● "בכל העולם לא רק שלא מגדילים את הפטור, אלא מבטלים אותו לחלוטין", אומר מנכ"ל ביג חי גאליס ● "אם שר האוצר רוצה לדפוק את המשק הישרלי ואת העסקים בישראל - שיחתום על הצו"

משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock

"שוק משעמם שהחל לבעוט": האם חברות הפארמה הן ענקיות הטכנולוגיה הבאות?

אלי לילי עשתה היסטוריה בתעשיית הפארמה כשנכנסה בסוף השבוע האחרון למועדון הטריליון, רכובה על הצלחתן המסחררת של התרופות נגד השמנה ● מה זה אומר על שוק הפארמה והאם מהפכת ה־AI תפתח את המועדון לחברות תרופות נוספות?

ניר ברקת ובצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

סמוטריץ׳ לברקת: "חלף זמן רב מההחלטה, קדם את תו התקן לעסקי המילואימניקים"

חצי שנה אחרי החלטת הממשלה לקידום עסקים של מילואימניקים - טרם גובשה תוכנית עבודה ● שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שיגר מכתב לשר הכלכלה ניר ברקת, שהגיע לידי גלובס, ובו קרא לזרז את יישום ההחלטה

שבע המופלאות / צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחד האנליסטים המשפיעים בוול סטריט ממליץ על 10 מניות ומשוכנע: חברות ה־AI עוד יזנקו

בעוד דמויות בולטות כמו סם אלטמן וריי דליו מזהירות מבועה בענף ה-AI, האנליסט דן איבס מציג תמונה אחרת ואופטימית ● בראיון ל-Yahoo Finance העריך שההשקעות בתחום יזנקו למעל חצי טריליון דולר בתוך שנתיים, המליץ על 10 מניות טכנולוגיה מועדפות, וקבע: אין בועת AI

מגדל השעון ביפו. המערערת חויבה בהוצאות המשפט / צילום: Shutterstock

האם מכירת מניות בחברה שהחזיקה בניין להשכרה מזכה בתשלום מס שבח מופחת?

בעקבות סכסוך שהוכרע בעליון חויבה חברה למכור את חלקה בחברה אחרת שהחזיקה בניין אחד להשכרה ביפו ● המוכרים ביקשו לשלם מס שבח מופחת לפי החוק לעידוד השקעות הון, אך מנהל מיסוי מקרקעין חשב אחרת ● מה קבעה ועדת הערר?

מנכ''ל מקורות, עמית לנג, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

דוחות מקורות: הרווחים קפצו ב-47% בתשעת החודשים הראשונים של 2025

הזינוק ברווחי חברת המים הממשלתית נרשם בעיקר בעקבות עלייה בשיעור התשואה על ההון שמוכר לה, בעקבות העלייה בתשואות על אגרות החוב הממשלתיות ● מתחילת השנה, השקיעה החברה כ-1.3 מיליארד שקל בהקמה וחידוש מפעלי מים

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

סמטוריץ' מכפיל את הפטור ממע"מ על רכישות באינטרנט - יעלה ל-150 דולר

משרד האוצר פרסם צו להערות הציבור שיכפיל את הפטור ממע"מ על רכישת מוצרים מהאינטרנט מחוץ לארץ ● לגלובס נודע כי המהלך כבר מעורר התנגדות בכנסת

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

אחות נתנה לאח את הדירה שירשו, ואז התחרטה. מה קבע ביהמ"ש?

אחות העבירה לאחיה את כל זכויותיה בנכסים שירשו יחדיו מהוריהם המנוחים ללא תמורה ● לאחר שהאח העביר את הזכויות בנכסים לבתו ללא תמורה, הגישה האחות תביעה נגד אחיה ובתו בטענה כי החוזים היו למראית עין בלבד ● מה קבע בית המשפט?

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי מבצר שליטה בנופר באמצעות לאומי פרטנרס

ינאי יעביר את מניותיו בנופר לחברה משותפת, שלתוכה תזרים לאומי פרטנרס כחצי מיליארד שקל בהון וחוב לטובת רכישת מניות נוספות ● בחודש האחרון מניית החברה סובלת ממומנטום שלילי ואיבדה כ-11%

שי באב''ד, מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: אבי רוקח

שטראוס מציגה זינוק ברווח, תעניק למנכ"ל הטבה של 12 מיליון שקל

חברת המזון מציגה עלייה במכירות וקפיצה ברווח הרבעוני, בעיקר עקב עדכון מחירי המכירה בחו"ל ● האופציות למנכ"ל שי באב"ד יעמידו את התגמול השנתי שלו על 9.3 מיליון שקל

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: דוברות משרד הביטחון

דיווחים בגרמניה: מערכת החץ תתחיל לפעול כבר בשבוע הבא

ע"פ דיווחים בכלי התקשורת הגרמנית, מערכת החץ 3, שנרכשה מהתעשייה האווירית במחיר של 3.5 מיליארד אירו, תחל לפעול באופן חלקי כבר בשבוע הבא ● "המערכת תאפשר הגנה של 360 מעלות, מה שיבטיח להגן על תושבי גרמניה והתשתיות שלה מפני התקפות בטילים ארוכי טווח", נכתב בהודעה לעיתונות של חיל האוויר הגרמני

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

חברת המכשור הרפואי שגייסה מיליוני דולרים וחתמה על הסכם הפצה

חברת המכשור הרפואי Pathkeeper Surgical הודיעה על השלמת גיוס סיד בהשתתפות משקיעים בולטים ● לפני כמה חודשים חתמה החברה על הסכם הפצה בארה"ב עם חברת המכשור הרפואי Highridge Medical בהיקף של מאות מיליוני דולרים בשנה

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; פומה מזנקת בכ-15%

הדאקס מטפס בכ-0.3% ● הניקיי עלה בכ-1.3% ● וול סטריט סיכמה אתמול יום רביעי רצוף של עליות, אם כי לא ברור כמה זמן המגמה תימשך ● אנבידיה טיפסה ואלפאבית נפלה, אך האחרונה עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● הביטקוין התאושש אתמול ונסחר הבוקר סביב 91 אלף דולר ●

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מאחורי הנתונים על ירידת מחירי הדיור יש עיר אחת שהמחירים בה רק עולים

מדד מחירי הדיור מבשר כבר שבעה חודשים רצוף על ירידות שלא נראו זמן רב בשוק המקומי ● אבל כשצוללים לנתונים מגלים שהירידות מתמקדות במרכז, בעוד שבירושלים ובפריפריה המחירים ממשיכים לעלות ● מה הסיבות לתופעה ואיך תשפיע הורדת הריבית של בנק ישראל על השוק?

מגן אור, מערכת קרן הלייזר הישראלית / צילום: דוברות משרד הביטחון

ישראל לא לבד: המדינה האירופית שמתקרבת למערכת לייזר להגנה

למרות הביקורת על ישראל, נורבגיה רוכשת את טנקי ליאופרד החדשים שמצוידים במערכת מעיל רוח של רפאל ● שמונה חברות דיפנס-טק ישראליות הציגו בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באסיה ● בריטניה קידמה חוזה לפיתוח מערכת דראגון פייר ● רוסיה החלה להשתמש בדגם איראני מתקדם של חימוש משוטט ● וגם: אוקראינה ויוון חותמות על הסכם לייצור כשב"מים משותף ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

הצעת החוק נפלה, סיוע במיליוני שקלים לא יועבר לשורדי שבי

ישראל העבירה הצעה לחמאס לפיה כל המחבלים ששוהים בכיסי הטרור התת-קרקעיים יוכלו לצאת מהמנהרות, להיכנע - ולהיכלא בבתי הסוהר בישראל ● משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים בשנת 2026 ● משפחות שכולות בקריאה לסמוטריץ: "אל תיתן יד לחוק הגיוס" ● הקואליציה הפילה הצעת חוק להענקת סיוע מיידי לשורדי השבי ולמשפחות החטופים החללים ● עדכונים שוטפים

רני צים / צילום: רמי זרנגר

היעד הבא? רני צים מתרחב למדינה חדשה

איש העסקים נכנס לפעילות משותפת עם רשת המרכולים מאס (MAS) מקפריסין ● חברת התוכנה אלעד מערכות פועלת להכשיר ולגייס 120 ג'וניורים ופונה במיוחד ללוחמי צה"ל ● חברת סופרגז משיקה שירות לאספקת גז המבוסס על בינה מלאכותית ● אירועים ומינויים