גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות האטת פעילות החומוס בארה"ב: שטראוס צמחה במכירות

הצמיחה מיוחסת בעיקר לפעילות הקפה, אף שברבעון הרביעי נפגעה זו מירידה במכירות במזרח אירופה ומהשפעות מט"ח

גדי לסין, נשיא ומנכ"ל קבוצת שטראוס / צלם: תמר מצפי
גדי לסין, נשיא ומנכ"ל קבוצת שטראוס / צלם: תמר מצפי

יצרנית המזון והמשקאות שטראוס  סיכמה הבוקר (ד') שנת פעילות חיובית ל-2017, שבאה לידי ביטוי בצמיחה של 7% בהכנסותיה, שהגיעו ל-8.5 מיליארד שקל. בשורה התחתונה הציגה שטראוס צמיחה של 24%, לרווח נקי שנתי של 415 מיליון שקל. ברבעון הרביעי של השנה המגמה הייתה דומה, עם עלייה של 6% במכירות לכ-2 מיליארד שקל, וזינוק של 34% ברווח, שהגיע ל-77 מיליון שקל.

את הצמיחה ברווח מייחסת שטראוס בעיקר לעליית הרווח התפעולי ולעלייה בתרומת רווחי פעילות הקפה שלה, לאחר שבמהלך 2017 רכשה את מניות המיעוט בשטראוס קפה (25.1%) תמורת כ-1 מיליארד שקל.

תוצאות שטראוס 3-18

פעילותה של שטראוס, בשליטת משפחת שטראוס, נחלקת לארבעה מגזרים מרכזיים, הכוללים את שטראוס ישראל, שטראוס קפה, פעילות מטבלים וממרחים בינלאומית (בעיקר "סברה" בארה"ב) ופעילות בתחום המים ("תמי 4"). בסך-הכול מעסיקה הקבוצה 15,180 עובדים.

למרות המגמות החיוביות בדוחות, מניית שטראוס הגיבה לתוצאות בירידות, שעמדו בשעות הצהריים על כ-2%-3%, וזאת כשהמניה נמצאת ברמות שיא של כל הזמנים, ומשקפת לחברה שווי של יותר מ-9 מיליארד שקל, אחרי שבשנה האחרונה טיפסה בקרוב ל-30%.

המגמה החיובית ברבעון הרביעי נרשמה לאחר שברבעון האחרון של 2016 סבלה החברה, בניהולו של גדי לסין, מתקלת ייצור בחברת סברה, שבה מחזיקה שטראוס ב-50% לצד תאגיד הענק פפסיקו. זאת בעקבות החלטה על איסוף (Recall) וולנטרי בצפון אמריקה של כמה מוצרי חומוס, שנעשתה בנובמבר 2016.

ההחלטה שחקה את תוצאות הקבוצה אז, והשפעותיה ניכרות גם בסיכום הרבעון האחרון של השנה החולפת ובסיכום 2017. ברמה הרבעונית המכירות של סברה (100%) קפצו ב-26% ל-294 מיליון שקל, אולם היא הציגה הפסד תפעולי של 3 מיליון שקל, אחרי הפסד של 26 מיליון שקל ברבעון המקביל. בסיכום שנתי ירדו הכנסות סברה ב-6.5% ל-1.25 מיליארד שקל, והרווח התפעולי שלה צלל ב-49% ל-60 מיליון שקל. למרות השחיקה בפעילות, סברה היא עדיין חברת המטבלים והממרחים המצוננים הגדולה בארה"ב, עם נתח שוק כספי של כ-24%, שבתחום החומוס עומד על כ-57%.

הפעילות העיקרית של שטראוס, פעילות הקפה, האחראית לכמחצית ממחזור המכירות שלה, סיכמה את 2017 בצמיחה של כ-12% בהכנסות, ל-4.1 מיליארד שקל, והרווח התפעולי ממנה עלה בכ-11%, ל-393 מיליון שקל.

עם זאת, ברבעון הרביעי השיפור בהכנסות מתון יותר, והוא עמד על כ-2.5% ל-1.1 מיליארד שקל, וזאת לצד שחיקה של 6% ברווח התפעולי, ל-79 מיליון שקל, תוך שחיקת שיעורו מהמכירות. בשטראוס מייחסים מגמה זו, בין היתר, לירידה במכירות ברוסיה וברומניה ולהשפעות מט"ח.

בישראל נחשבת שטראוס לחברה השנייה בגודלה בשוק המזון, לאחר תנובה, עם נתח שוק של קרוב ל-12% (מונחי ערך כספי). בסיכום שנתי מציגה שטראוס צמיחה של כ-5.5% במכירות בשוק המקומי ל-3.1 מיליארד שקל, לצד עלייה של 4.5% ברווח התפעולי מפעילות זו, ל-328 מיליון שקל.

התוצאות הטובות של שטראוס בשוק הישראלי נובעות בין היתר מהיתרונות המובהקים שיש לה על המתחרות, הן מבחינת המגוון והן מבחינת הרגולציה. בסך-הכול, תוצאותיה הכספיות של שטראוס יוצאות דופן אל מול המתחרות, שחלקן מתמודדות עם ירידות בנתחי שוק ועם צמיחה צנועה יחסית בשוק המזון.

שכרו השנתי של מנכ"ל שטראוס, גדי לסין, התקרב ל-11 מיליון שקל

דוחות שטראוס שלחו את מנהלי החברה לצמרת שיאני השכר של 2017 בחברות הבורסאיות, ובראשם המנכ"ל גדי לסין, שעלות העסקה מרשימה במיוחד - שהתקרבה אשתקד ל-11 מיליון שקל - שלחה אותו היישר לעשיריית השיאנים הבורסאיים עד כה.

לסין, המכהן כמנכ"ל ונשיא שטראוס החל מחודש יולי 2009 (וטרם לכך כיהן כשנתיים כמנכ"ל שטראוס ישראל), נהנה בתפקידו הנוכחי משכר חודשי ברוטו של כ-153 אלף שקל, ומהטבות נוספות, וכן הוא נהנה בסיכום שנתי ממענק בהיקף של כ-1.7 מיליון שקל, כך שהתשלומים שקיבל ללא תגמול מנייתי הסתכמו ב-4.4 מיליון שקל, שהתווספו לכ-6.5 מיליון שקל שקיבל כתשלום מבוסס מניות.

יו"רית החברה, עופרה שטראוס, נהנתה אשתקד מתגמולים בהיקף של 5 מיליון שקל - שלא כללו תשלומים מבוססי מניות כלל.

שכרה החודשי של שטראוס, ממשפחת בעלת השליטה בחברה, המכהנת בתפקיד מחודש יוני 2001, עומד על 175 אלף שקל ותנאים נלווים, ובסיכום שנתי עלות שכרה הצטברה ל-3.1 מיליון שקל, נוסף על מענק בהיקף של כ-2 מיליון שקל.

היקף תגמולים זה מיקם את שטראוס בין 30 שיאני השכר ל-2017, ומבין הנשים היא ניצבת רק שנייה לאחראית על המו"פ בענקית הגנריקה טבע, האפרון פרידריקסדוטיר, שעלות שכרה התקרב ל-13 מיליון שקל.

בסך-הכול עלות חמשת שיאני השכר בשטראוס הצטברה אשתקד ל-29 מיליון שקל, ומלבד לסין ושטראוס, שלושת הבכירים הנוספים (ששניים מהם כבר עברו תפקיד) נהנו מתגמולים בהיקף של כ-4.5 מיליון שקל כל אחד.

חמשת שיאני השכר של שטראוס

עוד כתבות

עופרה גנור / צילום: אבי גנור

עופרה גנור נפרדת מהבייבי: "בארה"ב את קבוצות המסעדות הגדולות מנהלים רואי חשבון, לא מסעדנים רומנטיקנים"

אחרי 27 שנה סגרה עופרה גנור את מאנטה ריי, שהייתה לחלק מקו החוף התל אביבי ● בראיון לגלובס היא מודה שהופתעה מהתגובות ("אני מסעדנית בישראל, תמיד מצפה לרע"), מספרת למה ויתרה על השיפוץ היקר ("ידעתי שצריך גם הידוק קונספט"), וממליצה לצעירה שרוצה לעסוק בתחום: "רק אם יש לה סכין בין השיניים כמו שלי היה"

צחי (מימין) ועידו חג'ג' / צילום: ישראל הדרי

דירות בלי חניה, קומת קרקע ציבורית ותחרות מטורפת: האחים חג'ג' מסבירים איך בכל זאת מוכרים בתקופה מאתגרת

צחי ועידו חג'ג', בעלי קבוצת חג'ג', מספרים איך ניצלו את ההתעוררות שיצר הקמפיין של המתחרה בשדה דב ("בלי הדמיות יצאנו לשיווק") ● בראיון משותף עם האדריכל הישראלי ערן חן הם מדברים על המחירים ועל אתגרי התכנון בקו ראשון לים

הפצועים חווים תחושת חוסר אונים מול חוזי שכר הטרחה / צילום: דוברות ביה''ח שיבא

"לא הבנתי את המספרים": פצועי צה"ל טוענים שעו"ד החתימו אותם על חוזים דרקוניים

עדויות וחוזים שהגיעו לידי גלובס חושפים מציאות עגומה: לוחמים שנפצעו במלחמה מוצאים עצמם מול דרישות לתשלום עשרות ומאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, לעיתים עוד לפני שזכו לקבל קצבה ● בזמן שבוועדות הכנסת דנים בהצעת חוק שתגביל את שכר הטרחה, בלשכת עורכי הדין מתנגדים בחריפות ומזהירים מפני פגיעה באיכות הייצוג ● האם הרגולציה תצליח לעצור את השוק הפרוץ מבלי להשאיר את הפצועים ללא מענה?

יא–פינג (אבי) לי, הדיפלומטית הבכירה של טייוואן בתל אביב / צילום: באדיבות הנציגות הכלכלית והתרבותית של טייוואן בתל אביב

הבכירה שמצהירה: "כשסין תפלוש לטייוואן - הנזק לתמ"ג העולמי יהיה 10 טריליון דולר"

יא-פינג (אבי) לי, הדיפלומטית הבכירה של טייוואן בתל אביב, מזהירה כי האי הוא רק מטרה ראשונה בדרכה של סין "לשבש את הסדר העולמי", ומזהירה כי הפלישה עלולה לקרות עד 2027 ● בראיון מיוחד היא מספרת גם על יחסי הסחר הפורחים עם ישראל והלקחים מהמלחמה במזרח התיכון ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

הרב עמיאל הירש / צילום: Shahar Azran

אחד הרבנים המשפיעים בניו יורק: "שנאת היהודים בארה"ב התפוצצה, השינוי דרמטי ומובהק"

הרב עמיאל הירש הוא מהדמויות המשפיעות ביהדות ארה"ב, וגם אחת השנויות במחלוקת ● הוא הרב הבכיר בקהילה רפורמית ניו יורקית, ומעז לערער על הקונצנזוס של המחנה שממנו צמח ● הוא לא מהסס לפגוש גורמים אנטי-ציוניים, מצעירים שפונים אליו ועד ראש העיר ממדאני, למרות הסערה שזה יצר: "האתגר גובר מבחינת מספרים ומבחינת העוינות"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם הירידות החדות ימשיכו גם במסחר מחר, ומה יעשו הדואליות?

מימושים חדים וחשש מהסלמה ביטחונית צפויים להמשיך להעיב מחר על הבורסה בתל אביב, רגע לפני המעבר לשבוע המסחר החדש ● מניות הארביטראז' ייתנו פוש ירוק מתון בפתיחת המסחר, אך ככל שהירידות יימשכו הן עלולות להשליך על ביצועי 2025 ועל ההנפקות שעל הפרק ● וול סטריט מאותתת על עייפות, הזהב והכסף חוזרים למרכז הבמה והביטקוין מאכזב ● וגם: למה הנפט יורד?

אמנת START / עיצוב: אלישע נדב

אמנת הגרעין עומדת לפוג. האם היא תתחדש? "טראמפ רוצה להראות שבעל הבית השתגע"

מאז המלחמה הקרה הקפידו רוסיה וארה"ב להאריך בכל כמה שנים את האמנה שהגבילה את התחמשותן בנשק אטומי • כעת היא מתקרבת שוב לסיומה, והן יידרשו שוב לסוגיה • אלא שהפעם מארג האינטרסים השתנה: פוטין שקוע בבוץ האוקראיני, לטראמפ יש חזית מתעצמת מול סין, ושתי המדינות מנהלות עסקאות גרעיניות עם מדינות אחרות - שבכוחן לשנות את מאזן האימה ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ הודיע: ארה"ב תקפה יעדי דאעש בניגריה

לדברי נשיא ארה"ב, התקיפות בוצעה בהוראתו וכללו שורת יעדים ● המהלך מגיע לאחר שבועות של איומים אמריקאים לפעולה צבאית בשל פגיעה בנוצרים במדינה ● ממשלת ניגריה דחתה בעבר את הטענות וטענה כי היא מחויבת לחופש דת ולהגנה על כלל האזרחים

מתחם שיכון הרופאים בתל השומר / הדמיה: Arceffect Adi Bueno

החברה שזכתה במכרז הענק לפרויקט דיור להשכרה בתל השומר

אשטרום זכתה במכרז להקמת למעלה מאלף יחידות דיור בתל השומר, הוועדה המחוזית תדון בתוכנית הענק למתחם תחנת נגה בגבעתיים, שתי עסקאות מימון גדולות נחתמו בטבריה ובירושלים, וגם: המהלך החדש של משרד השיכון לטובת אזרחים הזכאים לסיוע בשכר דירה ● חדשות השבוע בנדל"ן

זום גלובלי / צילום: AP

הודו עושה היסטוריה, והתחנה הגרעינית שחוזרת לפעול ביפן

הודו עשתה היסטוריה ושיגרה לחלל את לוויין התקשורת המסחרי הכבד בעולם ● תחנת הכוח הגרעינית הגדולה ביפן שבה לפעול אחרי יותר מעשור ● ובהונדורס המועמד של טראמפ זכה בבחירות - ועורר טענות לזיוף • זום גלובלי, מדור חדש

הדמיית הפרויקט. 475 דירות במקום 196 / הדמיה: משה צור אדריכלים

למה פרויקט ברמת אביב תקוע חמש שנים בוועדה המקומית

שני מתחמים ברמת אביב, ברחובות ליאון בלום וברזיל, מחכים לאישור תוכנית פינוי־בינוי בוועדה המקומית תל אביב אולם שוב ושוב, האישור נדחה

בית פרטי על שטח של דונם בשדה אליעזר / צילום: תמר לוין

עם נוף לחרמון: בכמה נמכר בית פרטי על שטח של דונם בשדה אליעזר?

במושב שדה אליעזר בעמק החולה, נמכר בית פרטי בן 5 חדרים תמורת 3.83 מיליון שקל ● הבית בשטח בנוי של 180 מ"ר, על קרקע בשטח של דונם וממוקם בהרחבה החדשה של המושב ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

תחזיות 2026 / עיצוב: אלישע נדב

גלובס מנתח את האירועים הגדולים של השנה הקרובה בעולם

מרוץ החימוש הגרעיני מאיים להתחדש, אירופה זקוקה לחיילים והמשבר התקציבי מעמיק ● ישראל, ארה"ב והונגריה הולכות לקלפיות, ההנפקות הגדולות אי פעם בדרך לוול סטריט והמונדיאל שייערך בשלוש מדינות הוא היקר בכל הזמנים ● הצצה מרתקת לתחזיות ענקיות הפיננסים בכלכלה העולמית, ומה חושבים הבנקים הישראליים ● פרויקט מיוחד

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

סיכום שנה / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק, נקסט ויז'ן

עסקת הענק, ​הפגישה הדרמטית והמניה שטסה: השנה הזוהרת של שוק ההון

בורסת תל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ● אלה היו האנשים, האירועים והעסקאות שעשו את השנה

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

חנן מור שילם פי 5: מי קנה השבוע קרקע ברמת גן ב-330 אלף שקל לדירה?

באוצר רוצים לפתור בעיית כוח אדם עם AI ● שר הכלכלה לא מתמצא בפטורים ממס ● ומה נדרש כדי לשכנע יזמים להקים פה דירות שמניבות תשואה נמוכה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמדת הטעינה המהירה של אקספנג / צילום: יח''צ

400 ק"מ נוספים בדקות ספורות: טסלה והסיניות מתכננות מהפכה בשוק הטעינה של רכב חשמלי בישראל

בקרוב זמן הטעינה של רכבים חשמליים עשוי להיות קצר כמו זמן התדלוק ● רשות התחרות צפויה לפרסם בקרוב שורה של חוות דעת על חידוש רישיונות ליבוא רכב ● MG משיקה בישראל שני דגמי קרוס-אובר בתמחור אגרסיבי ● השבוע בענף הרכב

המקום שבו עמד בעבר בית מעריב וייבנה בו המגדל החדש / צילום: דרור מרמור

רת"א אישרו להכשרת הישוב 10 קומות נוספות למגדל בבית מעריב

לאחר שנים של מאבקים, רשות התעופה האזרחית נתנה אור ירוק לחברת הכשרת הישוב לבנות את מגדל יעקב נמרודי בגובה כ־220 מטר ובכ־52 קומות ● הפרויקט, שייבנה בבית מעריב המיתולוגי, צפוי להפוך לאטרקטיבי במיוחד הודות לנגישות לשני קווי רכבת קלה ● במקביל, בהכשרת הישוב פועלים לקידום היתר בנייה לשטחים העיליים במגדל

אז מה באמת עומד מאחורי טרנד הילדים סיקס־סבן? / צילום: Shutterstock

אז מה באמת עומד מאחורי טרנד הילדים סיקס־סבן?

מהי אולומואוצקי טברוז'ק, היכן נמצא רחוב שלושת החצים, ואיזו תחנת רדיו שידרה מבניין בית הספר "המנחיל" שברמת גן? ● הטריוויה השבועית