גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדרמה מאחורי פרישת הבכיר המסתמנת ממשרד הפרסום דחף

זמן קצר לאחר שדחף איבד את לקוח העוגן שלו, החברה המרכזית למשקאות, הוא עלול לחטוף מכה נוספת: מנהל הפיתוח דני אליקים עשוי לעזוב ולקחת עמו את התקציבים שהעביר למשרד ■ אליקים: "שוקל את המשך דרכי"

אורן ז’ורבין / צילום: אור גפן
אורן ז’ורבין / צילום: אור גפן

האם משרד הפרסום הוותיק דחף בדרך לפרידה ממנהל הפיתוח העסקי של הקבוצה, דני אליקים, ולצמצום משמעותי של פעילות הפרסום שלו? ל"גלובס" נודע כי שבועות ספורים לאחר שהמשרד איבד את לקוח העוגן שלו - החברה המרכזית למשקאות - הוא עלול להתמודד עם מכה נוספת: עזיבה של הפרסומאי דני אליקים שמתכנן, כך מסתמן, לעזוב ולקחת עמו את התקציבים שהעביר למשרד.

ל"גלובס" נודע כי אליקים, שלזכותו נזקפים ניהול תקציבי טונה סטארקיסט, קבוצת מעריב, רונית רפאל ומלון עלמה, פנה באחרונה לגורמים בענף הפרסום במשרד ומחוצה לו, וסיפר כי הוא יוצא לדרך חדשה ומחפש שיתופי פעולה שבמסגרתם הוא יביא עמו את התקציבים למקום חדש ויחלוק ברווחים. על פי גורם אחר, המקורב לעובדים בדחף, אליקים פנה אל כמה עובדים, הציע להם לעזוב עמו את המשרד ולטפל בתקציבים "בשלב ראשון במתחם כמו WeWork". על פי הגורם, המהלך מתנהל כולו בלי שבעלי קבוצת דחף, אורן ז'ורבין, קיבל הודעה מסודרת על כוונות לעזוב. עם זאת, בין השניים קיים נתק זומערכת היחסים ביניהם מוגדרת "מתוחה" בין היתר על רקע סוגיות כספיות.

המקרה של דחף ואליקים הוא יוצא דופן, שכן חזרתו של אליקים למשרד והתקציבים שהביא עמו אמורים היו להיות מעין צינור שיזרים חמצן למשרד שבו היה לקוח עוגן מרכזי, החברה המרכזית למשקאות, שעננה כבדה ריחפה מעל הישארותו במשרד והיכולת להראות התאוששות הייתה משמעותית כדי להשאיר אותו.

ההבטחה של ורטהיים לז'ורבין

כדי להבין את הרקע, יש לצלול שנים אחורה אל הימים הראשונים של ענף הפרסום בישראל. היום קשה להאמין אך באותה תקופה היה משרד הפרסום דחף מהגדולים והמשפיעים בישראל גם כלכלית וגם פוליטית. המשרד הוקם על-ידי אליעזר ז'ורבין ז"ל בשנת 1953 כרשת ארצית למכירת מודעות דרושים, ובהמשך התרחב לתחומים נוספים. ז'ורבין האב היה מעורב מאוד בקלחת הפוליטית - איש סודם של פוליטיקאים מכל קצווי הקשת ושל אנשי עסקים רבים, מה שתרם מאוד להפיכתו של המשרד לגדול ומוביל. תחת ניהולו של ז'ורבין הוביל המשרד קמפיינים נחשבים והחדיר מותגים בינלאומיים לארץ.

אחד מחבריו הקרובים של ז'ורבין היה מוזי ורטהיים, מבעלי החברה המרכזית למשקאות בעלת המותג קוקה-קולה, שהיה עד לאחרונה תקציב העוגן של המשרד. לפי המיתולוגיה בענף הפרסום, ורטהיים הבטיח לפני שנים רבות לז'ורבין כי כל עוד הוא חי, התקציב יישאר במשרדו. ואכן, למרות שעם השנים חל שינוי דרמטי במעמדו של דחף - ההבטחה כובדה.

זה לא רק התקציב הגדול: החברה המרכזית נחשבת למתוחכמת מבחינת האמירה הפרסומית שלה, וחיבור איתה מאפשר להציג יכולות מקצועיות גבוהות, מה שהפך אותה למושא לחיזורים בלתי פוסקים של משרדי הפרסום הגדולים, שראו בקנאה כיצד למרות היחלשותו של דחף בלתי אפשרי להשתלט על התקציב.

בשנת 2013 הלך ז'ורבין לעולמו וב-2016 נפטר מוזי ורטהיים, אך רק בחודשים האחרונים של 2017 התגבש מהלך שבו הוצאו תקציבי החברה המרכזית מהמשרד.

אליקים מגיע, עוזב וחוזר

כוכבו של דחף הלך ודעך, ובצד זה גם פעילותם של בני משפחת ז'ורבין במשרד פחתה. בתחילה פינה ז'ורבין האב את מקומו כמנכ"ל הקבוצה לבנו אורן ז'ורבין. אך הוא לא נשאר לנהל את המשרד לאורך זמן: המשפחה רכשה את ערוץ הקניות והוא הפך למנכ"ל שלו כדי להוביל תהליך הבראה. בשנת 2000 מונה למשרד הפרסום המשפחתי מנכ"ל שאינו שייך למשפחה: הפרסומאי דני אליקים, שבהמשך פרש והקים משרד פרסום עצמאי. אחרי פרישתו של אליקים הייתה סדרה של מינויי מנהלים, אך איש מהם לא הצליח להשיב את המשרד לימי הזוהר שלו.

כשאליעזר ז'ורבין נפטר כבר היה דחף משרד שממוקם מחוץ ל-15 משרדי הפרסום הגדולים, ללא עתודה ניהולית ועם איום על תקציב עוגן שאובדנו היה מהווה איום ממשי גם על משרד איתן יותר. בצומת הזה נפגשו אורן ז'ורבין ואליקים שוב.

גם הדרך של אליקים בענף הפרסום מאז עזב את תפקידו כמנכ"ל דחף הייתה ארוכה ופתלתלה. ב-2000 הוא פתח משרד עצמאי - אליקים רגב עם הפרסומאי אליעד רגב שאותו הכיר כחלק מעבודתם המשותפת בדחף. השותפות באה אל קצה בטונים צורמים לאחר כחמש שנים, והשניים הגיעו לבית משפט בהליך שהסתיים בהפסד של אליקים. בהמשך חבר אליקים לדן הרמן למשרד שנקרא אליקים הרמן. המשרד מיזג לתוכו את משרד הפרסום של גולן נהרדעא. גם חיבור זה הסתיים בטונים צורמים.

התחנה הבאה הייתה משרד הפרסום y&r ישראל, שהיה באותה עת לאחר המשבר הגדול שחווה וביקש להגדיל את פעילותו. גם הרומן הזה לא החזיק מעמד זמן רב והתפוצץ תוך האשמות תקשורתיות חריפות משני הצדדים ובהליך משפטי שנמשך עד היום. בתביעה שהגישו אז y&r הם טענו שאליקים פנה למשרדי פרסום במטרה למכור להם לקוחות שעברו עמו ל-y&r. עוד נטען כי אליקים קיבל מהמשרד הלוואה בסך 1.73 מיליון שקל, המובטחת בחלקה בתקבולים מן הלקוחות שהועברו, אלא שבמקום להשתמש בהלוואה לפירעון חובות, השתמש אליקים בכסף כדי לקיים אורח חיים בזבזני וראוותני.

אל מול טענות של y&r השיב אליקים כי הם אלה שנתנו לו שירות רשלני שעלה לו באובדן הכנסות של אלפי שקלים. מכל מקום, רק לאחרונה נמכרה הווילה שלו במושב בצרה תמורת 14 מיליון שקל, מתוכם יוקצו 10 מיליון שקל כתשלום לבנק.

במקביל למשבר עם y&r, התברר כי אליקים ניהל מהלכים שמטרתם לסלול את דרכו לשיתוף פעולה עם דחף כדי לעבוד עמם בפורמט דומה לזה שעבד עם משרדים בעבר. על פי מקורבים, אורן ז'ורבין הלך למהלך גם בתקווה לקבל חיזוק תקציבי שיסייע לו בהפגנת צמיחה שאולי תסייע בהצלת תקציבי קוקה-קולה.

המהלך לא הוכיח את עצמו, ולפני מספר חודשים הודיעה החברה המרכזית כי היא נפרדת מהמשרד. על פי מקורבים, בין ז'ורבין לאליקים שוררת מתיחות - בין היתר סביב סוגיות כלכליות. אליקים ממשיך להגיע בינתיים למשרד, אבל נראה כי כעת, לאחר שדחף איבד את תקציב העוגן שלו, עלול אליקים להנחית עליו מכה נוספת ולעזוב עם תקציביו. ייתכן שגם לאחר עזיבתו של אליקים תישאר ישות הנקראת "דחף", שתיתן שירותים פרסומיים בעיקר לערוץ הקניות, אך משרד הפרסום המפואר, במתכונת שהיה, יצמצם מאוד את פעילותו בתחום.

דני אליקים מסר בתגובה: "אני עובד כשכיר בדחף ומוגדר כמנהל פיתוח עסקי. הגעתי לדחף אחרי אפיזודה לא מוצלחת עם y&r שלאחריה הם ניסו למנוע ממני לעזוב בכל דרך כדי למנוע התמוטטות נוספת של המשרד. הם נחלו כישלון מוחץ בכל ההליכים ובערכאות שניהלו נגדי, ועובדה שהמשרד נסגר ומנהל תביעות הדדיות נגד אדם אבנון שגרם נזק בלתי הפיך. אני לא חייב ל-y&r אגורה. ההפך הוא הנכון ולמעשה הם אחד הגורמים לתסבוכת הכספית שנקלעתי אליה.

"אני מאשר שקיים נתק ביני ובין אורן ז'ורבין, שהחל מיד לאחר אובדן תיק החברה המרכזית. לז'ורבין אכן היה אינטרס להתרחב ועזרתי לו בכך תוך חיבורים שעשיתי בינו לבין לקוחות חדשים כמו רונית רפאל ואחרים. למרות הכל אני עדיין עובד דחף. אני אכן שוקל את המשך דרכי. מעולם לא הצעתי למי מעובדי דחף הצעה כלשהי, וזה גם לא יקרה בעתיד".

אורן ז'ורבין בחר שלא להגיב לידיעה.

עוד כתבות

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; אקרו קופצת לאחר מיזוג הענק בשוק הנדל"ן

מדדי ת"א 35 ות"א 90 יורדים ב-0.1% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● עדכונים שוטפים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

פתיחת המסחר בבורסת דרום קוריאה בתחילת השנה. מזנקת לשיאים חדשים / צילום: Reuters, Matrix Images/Jung Ui-Chel

הקוספי זינק בכ-3% לשיא חדש: "קוריאה היא שוב השוק המוביל באזור"

לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו