גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדרמה מאחורי פרישת הבכיר המסתמנת ממשרד הפרסום דחף

זמן קצר לאחר שדחף איבד את לקוח העוגן שלו, החברה המרכזית למשקאות, הוא עלול לחטוף מכה נוספת: מנהל הפיתוח דני אליקים עשוי לעזוב ולקחת עמו את התקציבים שהעביר למשרד ■ אליקים: "שוקל את המשך דרכי"

אורן ז’ורבין / צילום: אור גפן
אורן ז’ורבין / צילום: אור גפן

האם משרד הפרסום הוותיק דחף בדרך לפרידה ממנהל הפיתוח העסקי של הקבוצה, דני אליקים, ולצמצום משמעותי של פעילות הפרסום שלו? ל"גלובס" נודע כי שבועות ספורים לאחר שהמשרד איבד את לקוח העוגן שלו - החברה המרכזית למשקאות - הוא עלול להתמודד עם מכה נוספת: עזיבה של הפרסומאי דני אליקים שמתכנן, כך מסתמן, לעזוב ולקחת עמו את התקציבים שהעביר למשרד.

ל"גלובס" נודע כי אליקים, שלזכותו נזקפים ניהול תקציבי טונה סטארקיסט, קבוצת מעריב, רונית רפאל ומלון עלמה, פנה באחרונה לגורמים בענף הפרסום במשרד ומחוצה לו, וסיפר כי הוא יוצא לדרך חדשה ומחפש שיתופי פעולה שבמסגרתם הוא יביא עמו את התקציבים למקום חדש ויחלוק ברווחים. על פי גורם אחר, המקורב לעובדים בדחף, אליקים פנה אל כמה עובדים, הציע להם לעזוב עמו את המשרד ולטפל בתקציבים "בשלב ראשון במתחם כמו WeWork". על פי הגורם, המהלך מתנהל כולו בלי שבעלי קבוצת דחף, אורן ז'ורבין, קיבל הודעה מסודרת על כוונות לעזוב. עם זאת, בין השניים קיים נתק זומערכת היחסים ביניהם מוגדרת "מתוחה" בין היתר על רקע סוגיות כספיות.

המקרה של דחף ואליקים הוא יוצא דופן, שכן חזרתו של אליקים למשרד והתקציבים שהביא עמו אמורים היו להיות מעין צינור שיזרים חמצן למשרד שבו היה לקוח עוגן מרכזי, החברה המרכזית למשקאות, שעננה כבדה ריחפה מעל הישארותו במשרד והיכולת להראות התאוששות הייתה משמעותית כדי להשאיר אותו.

ההבטחה של ורטהיים לז'ורבין

כדי להבין את הרקע, יש לצלול שנים אחורה אל הימים הראשונים של ענף הפרסום בישראל. היום קשה להאמין אך באותה תקופה היה משרד הפרסום דחף מהגדולים והמשפיעים בישראל גם כלכלית וגם פוליטית. המשרד הוקם על-ידי אליעזר ז'ורבין ז"ל בשנת 1953 כרשת ארצית למכירת מודעות דרושים, ובהמשך התרחב לתחומים נוספים. ז'ורבין האב היה מעורב מאוד בקלחת הפוליטית - איש סודם של פוליטיקאים מכל קצווי הקשת ושל אנשי עסקים רבים, מה שתרם מאוד להפיכתו של המשרד לגדול ומוביל. תחת ניהולו של ז'ורבין הוביל המשרד קמפיינים נחשבים והחדיר מותגים בינלאומיים לארץ.

אחד מחבריו הקרובים של ז'ורבין היה מוזי ורטהיים, מבעלי החברה המרכזית למשקאות בעלת המותג קוקה-קולה, שהיה עד לאחרונה תקציב העוגן של המשרד. לפי המיתולוגיה בענף הפרסום, ורטהיים הבטיח לפני שנים רבות לז'ורבין כי כל עוד הוא חי, התקציב יישאר במשרדו. ואכן, למרות שעם השנים חל שינוי דרמטי במעמדו של דחף - ההבטחה כובדה.

זה לא רק התקציב הגדול: החברה המרכזית נחשבת למתוחכמת מבחינת האמירה הפרסומית שלה, וחיבור איתה מאפשר להציג יכולות מקצועיות גבוהות, מה שהפך אותה למושא לחיזורים בלתי פוסקים של משרדי הפרסום הגדולים, שראו בקנאה כיצד למרות היחלשותו של דחף בלתי אפשרי להשתלט על התקציב.

בשנת 2013 הלך ז'ורבין לעולמו וב-2016 נפטר מוזי ורטהיים, אך רק בחודשים האחרונים של 2017 התגבש מהלך שבו הוצאו תקציבי החברה המרכזית מהמשרד.

אליקים מגיע, עוזב וחוזר

כוכבו של דחף הלך ודעך, ובצד זה גם פעילותם של בני משפחת ז'ורבין במשרד פחתה. בתחילה פינה ז'ורבין האב את מקומו כמנכ"ל הקבוצה לבנו אורן ז'ורבין. אך הוא לא נשאר לנהל את המשרד לאורך זמן: המשפחה רכשה את ערוץ הקניות והוא הפך למנכ"ל שלו כדי להוביל תהליך הבראה. בשנת 2000 מונה למשרד הפרסום המשפחתי מנכ"ל שאינו שייך למשפחה: הפרסומאי דני אליקים, שבהמשך פרש והקים משרד פרסום עצמאי. אחרי פרישתו של אליקים הייתה סדרה של מינויי מנהלים, אך איש מהם לא הצליח להשיב את המשרד לימי הזוהר שלו.

כשאליעזר ז'ורבין נפטר כבר היה דחף משרד שממוקם מחוץ ל-15 משרדי הפרסום הגדולים, ללא עתודה ניהולית ועם איום על תקציב עוגן שאובדנו היה מהווה איום ממשי גם על משרד איתן יותר. בצומת הזה נפגשו אורן ז'ורבין ואליקים שוב.

גם הדרך של אליקים בענף הפרסום מאז עזב את תפקידו כמנכ"ל דחף הייתה ארוכה ופתלתלה. ב-2000 הוא פתח משרד עצמאי - אליקים רגב עם הפרסומאי אליעד רגב שאותו הכיר כחלק מעבודתם המשותפת בדחף. השותפות באה אל קצה בטונים צורמים לאחר כחמש שנים, והשניים הגיעו לבית משפט בהליך שהסתיים בהפסד של אליקים. בהמשך חבר אליקים לדן הרמן למשרד שנקרא אליקים הרמן. המשרד מיזג לתוכו את משרד הפרסום של גולן נהרדעא. גם חיבור זה הסתיים בטונים צורמים.

התחנה הבאה הייתה משרד הפרסום y&r ישראל, שהיה באותה עת לאחר המשבר הגדול שחווה וביקש להגדיל את פעילותו. גם הרומן הזה לא החזיק מעמד זמן רב והתפוצץ תוך האשמות תקשורתיות חריפות משני הצדדים ובהליך משפטי שנמשך עד היום. בתביעה שהגישו אז y&r הם טענו שאליקים פנה למשרדי פרסום במטרה למכור להם לקוחות שעברו עמו ל-y&r. עוד נטען כי אליקים קיבל מהמשרד הלוואה בסך 1.73 מיליון שקל, המובטחת בחלקה בתקבולים מן הלקוחות שהועברו, אלא שבמקום להשתמש בהלוואה לפירעון חובות, השתמש אליקים בכסף כדי לקיים אורח חיים בזבזני וראוותני.

אל מול טענות של y&r השיב אליקים כי הם אלה שנתנו לו שירות רשלני שעלה לו באובדן הכנסות של אלפי שקלים. מכל מקום, רק לאחרונה נמכרה הווילה שלו במושב בצרה תמורת 14 מיליון שקל, מתוכם יוקצו 10 מיליון שקל כתשלום לבנק.

במקביל למשבר עם y&r, התברר כי אליקים ניהל מהלכים שמטרתם לסלול את דרכו לשיתוף פעולה עם דחף כדי לעבוד עמם בפורמט דומה לזה שעבד עם משרדים בעבר. על פי מקורבים, אורן ז'ורבין הלך למהלך גם בתקווה לקבל חיזוק תקציבי שיסייע לו בהפגנת צמיחה שאולי תסייע בהצלת תקציבי קוקה-קולה.

המהלך לא הוכיח את עצמו, ולפני מספר חודשים הודיעה החברה המרכזית כי היא נפרדת מהמשרד. על פי מקורבים, בין ז'ורבין לאליקים שוררת מתיחות - בין היתר סביב סוגיות כלכליות. אליקים ממשיך להגיע בינתיים למשרד, אבל נראה כי כעת, לאחר שדחף איבד את תקציב העוגן שלו, עלול אליקים להנחית עליו מכה נוספת ולעזוב עם תקציביו. ייתכן שגם לאחר עזיבתו של אליקים תישאר ישות הנקראת "דחף", שתיתן שירותים פרסומיים בעיקר לערוץ הקניות, אך משרד הפרסום המפואר, במתכונת שהיה, יצמצם מאוד את פעילותו בתחום.

דני אליקים מסר בתגובה: "אני עובד כשכיר בדחף ומוגדר כמנהל פיתוח עסקי. הגעתי לדחף אחרי אפיזודה לא מוצלחת עם y&r שלאחריה הם ניסו למנוע ממני לעזוב בכל דרך כדי למנוע התמוטטות נוספת של המשרד. הם נחלו כישלון מוחץ בכל ההליכים ובערכאות שניהלו נגדי, ועובדה שהמשרד נסגר ומנהל תביעות הדדיות נגד אדם אבנון שגרם נזק בלתי הפיך. אני לא חייב ל-y&r אגורה. ההפך הוא הנכון ולמעשה הם אחד הגורמים לתסבוכת הכספית שנקלעתי אליה.

"אני מאשר שקיים נתק ביני ובין אורן ז'ורבין, שהחל מיד לאחר אובדן תיק החברה המרכזית. לז'ורבין אכן היה אינטרס להתרחב ועזרתי לו בכך תוך חיבורים שעשיתי בינו לבין לקוחות חדשים כמו רונית רפאל ואחרים. למרות הכל אני עדיין עובד דחף. אני אכן שוקל את המשך דרכי. מעולם לא הצעתי למי מעובדי דחף הצעה כלשהי, וזה גם לא יקרה בעתיד".

אורן ז'ורבין בחר שלא להגיב לידיעה.

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"