גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

32 שנה אחרי החשיפה לאסבסט: טכנאי בזק יוכר כנפגע עבודה

בזק העסיקה טכנאי בניסור אסבסט ללא אמצעי מיגון, וכשחלה בסרטן הריאות, לא מצאה את התיק בעניינו - עד שאיתרו אותו עורכי דינו ■ החברה ספגה ביקורת מביה"ד על חוסר שיתוף-הפעולה שלה עם הביטוח הלאומי, שכעת ויתר "לפנים משורת הדין" על מינוי מומחה שיבדוק את המקרה של הפנסיונר

בזק / צילום: איל יצהר
בזק / צילום: איל יצהר

בעיצומו של הנחשול ששוטף את בכירי בזק בחקירות תיק 4000, ועל רקע העיצומים חסרי התקדים בסך 30 מיליון השקלים שהטילה עליה רשות ההגבלים העסקיים בגין פגיעתה בתחרות, כשמנעה ממתחרותיה שימוש בתשתיותיה - שוב סופגת בזק ביקורת בגין התשתיות הללו, והפעם מבית הדין האזורי לענייני עבודה בחיפה.

המפסיד הפורמלי בהליך היה, אמנם, המוסד לביטוח לאומי, שנתבע בידי פנסיונר של בזק שחלה בסרטן ריאות לאחר שניסר שנים רבות פלטות אסבסט ששימשו את אותן תשתיות, ולאחר ששלושה מחבריו לעבודה נפטרו ממחת הסרטן; אך בין השאר נמתחה בפסק הדין ביקורת על בזק נוכח חוסר שיתוף-הפעולה שלה עם הפנסיונר החולה, יליד 1936, ועם הביטוח הלאומי - שדחה בגלל עמדת בזק, עד לשלב המאוחר של המלצת בית הדין, את תביעת חולה הסרטן להכרה כנפגע עבודה.

בין השאר, הרי שעל אף טענת נציג בזק בהליך בבית הדין כאילו תיקו האישי של הפנסיונר אבד במרוצת השנים - עלה בידי עורכי דינו, עמוס כהן וטל אלבוים ממשרד עורכי הדין מרקמן את טומשין, לאתר את התיק, לאתר את הבוס הישיר של העובד - היום כבן 88 - ולהביא אותו להעיד בהליך. בבית הדין תיאר המנהל לשעבר כי אכן נחשף הפנסיונר לאסבסט במהלך עבודתו.

"עדיף היה שלא לטעון את הטענות"

"עדיף היה שלא לטעון טענות אלה", ציין בית הדין ביחס לטענות המל"ל - נוכח עמדת בזק - כאילו יש מקום לדחות את טענת הפנסיונר, "מאחר שהוגשה כחלוף 19 שנים לאחר סיום עבודתו, כאשר אין בידי המעסיק מידע לגבי מהות העבודה ותנאיה".

בית הדין הדגיש כי עדיף היה שלא לטעון אותן, "גם אם חלוף הזמן הציב בפני הנתבע קושי ראייתי לבדוק לגופן את טענות התובע בדבר חשיפתו לאבק האסבסט".

הפנסיונר הועסק בבזק כטכנאי בינוי מרכזיות באזור הצפון. במהלך השנים 1985-1970, עבודתו הייתה כרוכה בהובלת פלטות האסבסט ממפעל בנהריה למרכזיות השונות, סימונן באמצעות מברג שפיץ וניסורן באמצעות מסור עבור בניית תעלות התקשורת שבהן יונחו הכבלים. בכל מהלך העבודה עם הפלטות - במשך רוב שעות יום העבודה שלו - הטכנאי שהה בחדר סגור "ללא כל אמצעי מיגון, ללא מסיכות מגן, ללא מודעות לכך שאסבסט זה מסוכן, ללא מתן אזהרה מראש", נכתב בפסק הדין.

כ-19 שנה לאחר שפרש מבזק בשנת 1995, בהליך פרישה מוקדמת, חלה בסרטן ריאות, שלושה מחבריו הלכו לעולמם כתוצאה מסרטן, והוא ביקש מהביטוח הלאומי הכרה בו כנפגע עבודה. זה פנה מצדו לבזק, שכאמור טענה כי אין בידה לסייע לעובד נוכח 19 השנים שחלפו מאז, ואובדן התיק האישי.

לבד מנושא התיק האבוד שלבסוף נמצא, וחוסר שיתוף-הפעולה הבוטה של בזק - ציין בית הדין ביקורת נוספת שהוטחה בבזק: זו שכתב בזמנו היועץ הרפואי של הביטוח הלאומי, ד"ר משה קריא. קריא טען בחוות-דעתו כי "תשובת בזק שטחית ולא אמינה", וכי "גם אם עבר זמן רב מאז עבודתו, יש רישומים על נוהלי עבודה. אם היה חשוף לאסבסט - יש לאשר את התביעה". אך ביקורת הרופא על בזק וחוות-הדעת הזו בכללה - לא עזרה בתחילה לפנסיונר המבוטח, ופקיד התביעות במל"ל דחה את תביעתו. הוא מצדו ערער על החלטת פקיד התביעות לוועדת התביעות במל"ל.

הסאגה המשיכה, יחד עם הטענות מצד בזק: ועדת התביעות האמורה אמנם הורתה לביטוח לאומי לבחון בשנית את התביעה, אך התביעה נדחתה בפעם השנייה, בין היתר בטענה כי לאור הזמן שחלף אין בידי בזק מידע לגבי מהות העבודה ותנאי העבודה אשר יוכיחו שאכן עבד בחשיפה לאסבסט, וכי מחלתו הופיעה 20 שנה לאחר שהפסיק לעבוד באסבסט, אם בכלל עבד באסבסט. זאת, אף שנמסר אישור ממנהלו הישיר בבזק שאישר את החשיפה.

התיק של העובד אותר

מכאן קצרה היתה הדרך להגשת תביעה, כאמור, לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה כנגד החלטת המוסד לביטוח לאומי. אותר התיק האישי של העובד, למרות שבזק טענה לאי-קיומו; זומן לעדות מנהלו הישיר, וזו ביססה את עובדת חשיפת העובד לאסבסט; ולאחר ניהול הוכחות - קבעה השופטת אילת שומרוני-ברנשטיין כי הקושי באיתור נתונים ומסמכים אינו אמור לפעול לרעת התובע (הפנסיונר המבוטח), שהצליח להוכיח במידה הנדרשת כי במסגרת עבודתו בחברת בזק הוא נחשף לאסבסט.

בכך דחתה השופטת, למעשה, את טענת נציג בזק בבית הדין, אחראי הבטיחות, כאילו בשנים אלה בזק בכלל לא הייתה קיימת והעבודות בוצעו ישירות על-ידי משרד התקשורת.

עוד קבעה השופטת כי לאור עדות העובד ומנהלו הישיר, ישנה תשתית עובדתית לפגיעה בעבודה על דרך מחלת מקצוע ומיקרוטראומה, וכי נטל ההוכחה שאין קשר סיבתי - רובץ על הביטוח הלאומי.

בית הדין המליץ לביטוח הלאומי להכיר בתביעה נוכח עמדת היועץ הרפואי קריא, מטעם המוסד לביטוח לאומי עצמו - שכאמור קבע כי אם הייתה חשיפה לאסבסט יש לאשר את התביעה - עמדה שהצטרפה לקביעת בית הדין שהתובע נחשף לאסבסט. המל"ל מצידו השתכנע לבסוף, ויתר על הצורך במינוי מומחה והכיר בפנסיונר המבוטח כנפגע עבודה עקב מחלת סרטן הריאות - "לפנים משורת הדין ועקב הנסיבות המיוחדות בתיק".

הפנסיונר תיאר ל"גלובס" כי "עצוב לי שהייתי צריך להיות מטורטר כל-כך הרבה שנים, כאשר החברה שעבדתי אצלה לא עזרה לי ברגע האמת. אבל אני שמח שלא ויתרתי והצלחתי להוכיח שחליתי במחלה עקב חשיפת לאסבסט בבזק". 

עוד הוסיף העובד כי "אני לא מגן על בזק, אבל לא הייתה תחושה בזמנים ההם שיש סכנה באסבסט; רק בדקו שלא עובדים עם מכנסיים קצרים".

מבזק נמסר: "מבדיקתנו עולה כי בזק טרם נוסדה בשנים שאותן מציין המלין בתביעתו. על כן, אם הדברים המתוארים אכן התרחשו, הם התרחשו במסגרת עבודתו במשרד התקשורת".

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי