גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף לשגשוג? הברקזיט דחק את אירלנד לעבר צומת מסוכן

העוצמה שצבר המשק האירי בשנים האחרונות, צפויה לעמוד בזמן הקרוב בפני פרשת דרכים משמעותית ■ העזיבה הצפויה של בריטניה את האיחוד האירופי מייצרת לאירלנד סיכון גבוה, בטווח הקצר והארוך כאחד

מרכז דבלין / צילום: רויטרס  Cathal McNaughton
מרכז דבלין / צילום: רויטרס Cathal McNaughton

אירלנד היא מדינת אי קטנה ומודרנית, השוכנת אל מול חופי בריטניה ואוכלוסייתה מונה 4.6 מיליון תושבים. רמת החיים של התושבים האיריים היא מהגבוהות בעולם, עם תוצר לנפש מתואם כוח קנייה של יותר מ-70 אלף דולר.

המיקום הגיאוגרפי של אירלנד גורם באופן די טבעי לכלכלת המדינה להתבסס על רכיב היצוא, כששותפות הסחר העיקריות הן ארה"ב (25%) ובריטניה (15%), כך שבתקופות של גאות בכלכלה העולמית היא מהראשונות לקצור את פירות הצמיחה.

את העשור הקודם סיימה אירלנד כשהיא סובלת ממשבר פיננסי עמוק, על רקע התפוצצות בועת נדל"ן מקומית, שאילצה את הממשלה לבקש חבילת חילוץ מהאיחוד האירופי שבו היא חברה מן המניין. למזלה הרב, היתרונות היחסיים שפיתחה אירלנד עוד בשנות ה-90 "העליזות" של המדינה, שכוללים, בין השאר, שוק עבודה גמיש, כוח עבודה פרודוקטיבי, נטל מס נמוך וסביבה עסקית תומכת, סייעו לה להתאושש מהר ובאופן מרשים ביחס לשאר החברות באיחוד (יוון, פורטוגל וספרד), שנקלעו גם הן למיתון עמוק. על כך יש להוסיף כמובן את המדיניות הכלכלית האחראית והלא-פופולרית שהנהיגה הממשלה בשנים שלאחר המשבר. לראיה, בין השנים 2010-2016 עמד קצב הצמיחה הממוצע באירלנד על קרוב ל-7% - מהגבוהים ביותר בקרב מדינות ה-OECD.

הצמיחה השנתית באירלנד

הגירעון הממשלתי ממשיך לרדת בעקביות

הרבעון הראשון של 2017 נפתח עם קצב צמיחה שלילי (בהשוואה רבעונית), שלא מאפיין את אירלנד של השנים האחרונות. זה בא על רקע שינוי מתודולוגי שביצעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה האירית, שנועד לתת תמונה מדויקת יותר של המצב הבסיסי במשק המקומי. במסגרת השינוי נוטרלו ההשפעות על סעיפי ההשקעות והייבוא של החברות הזרות הרבות שפועלות במדינה, בעיקר בתחומי הקניין הרוחני, כלי רכב ומטוסים.

עם זאת, במונחים שנתיים המשק האירי המשיך להציג התרחבות מרשימה, כשצמח מעל ל-6%. הצמיחה החזקה נמשכה גם ברבעונים הבאים, ועיקר התרומה הגיעה מסעיפי ההשקעות והצריכה הפרטית. למעשה, הצמיחה החזקה באירלנד לא אמורה להפתיע יותר מדי, לאור האינדיקטורים המאקרו-כלכליים שיוצאים ממנה, וסביבת הריבית האפסית של הבנק המרכזי האירופי (ECB).

האבטלה, שרק ב-2012 הגיעה לרמות שיא של קרוב ל-15%, נחתכה משמעותית ועומדת על כ-6% בלבד. זה בא לידי ביטוי בלחצי השכר, שמתחילים להתבסס במדינה, כשברבעון השלישי של 2017 הגיע קצב הגידול בשכר לרמה של 2.5% - הגבוה ביותר מאז ימי המשבר. עם זאת, השכר הנומינלי באירלנד עוד לא הצליח לחזור לרמות של טרום-המשבר - מה שיכול להסביר את המשך השהייה של האינפלציה סביב נקודת האפס.

בצד היציבות הפיננסית, יחס החוב-תוצר נחתך בתוך ארבע שנים משיעור תלת-ספרתי לרמה של כ-70% בלבד, בדומה לממוצע של מדינות OECD. נוסף על כך, הגירעון הממשלתי ממשיך לרדת באופן עקבי מרמות השיא שאפיינו אותו, כשעמד בתום השנה החולפת על 0.7% תוצר בלבד.

העוצמה, שצבר המשק האירי בשנים האחרונות, צפויה לעמוד בזמן הקרוב בפני צומת משמעותי. העזיבה הצפויה של בריטניה את האיחוד האירופי מייצרת לאירלנד סיכון גבוה, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. למעשה, השפעת הברקזיט עשויה להגיע מגורמים רבים, כמו למשל השפעת שער החליפין. הפיחות של הליש"ט מול האירו (שבו מחזיקה אירלנד) מאז פרסום תוצאות הברקזיט פוגע ברווחיות של היצואניות האיריות, שעלולות לצמצם פעילות ולפטר עובדים.

בטווח הארוך יותר, כניסה של בריטניה להאטה עלולה לייצר שינויים בביקוש הבריטי לתוצר האירי. נוסף על כך, צפויה עלייה בחסמי הסחר בין המדינות עם היוודע תוצאות המשא ומתן בין בריטניה לאיחוד בכל מה שקשור להסכמי הסחר. למעשה, כל אלה עלולים להשפיע לרעה על הכלכלה האירית, לאור התבססותה על היצוא כמנוע צמיחה מרכזי של המשק.

אומדנים שפרסם הבנק המרכזי באירלנד, מעלים כי כישלון ביצירת הסכמי סחר חדשים בין בריטניה לאיחוד האירופי עשוי להביא את התמ"ג האירי בעוד 10 שנים להתכווץ לפחות ב-3%. נתון זה צפוי להביא לצמצום של לפחות 40 אלף משרות במשק, ובעיקר בסקטורים שמתבססים על סחר בין שתי המדינות.

ה"פצצה" של טראמפ על הסכמי הסחר

אם החשש מהשפעת הברקזיט לא הספיק, אז בתחילת החודש הגיע נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, והטיל "פצצה", כשהודיע על הטלת מכסים על יבוא פלדה ואלומיניום לארה"ב, כשעד עתה רק קנדה ומקסיקו הוחרגו מהצו בעקבות המשא ומתן שמתנהל מולם על הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה (NAFTA). בתרחיש הרע, צעד זה הוא סימון כיוון של הבית הלבן לצעדים דרסטיים יותר בהמשך, כמו ביטול הסכם NAFTA או הטלת סנקציות על יבוא סיני. בהתממשות תרחיש כזה, מלחמת סחר גלובלית יוצאת לדרך, והמדינות הקטנות יותר שפתוחות לסחר בינלאומי, כמו אירלנד, יהיו הראשונות לחטוף.

על היציבות באירלנד מאיימים גם סיכונים מבית, והמרכזי שבהם הוא שוק הדיור. לראיה, היחס בין מחירי הבתים להכנסה של משקי הבית חצה במהלך השנה האחרונה את הממוצע של מדינות האיחוד האירופי, כשעלה לרמתו הגבוהה ביותר מאז שנת 2010. פירות הצמיחה של השנים האחרונות באירלנד חלחלו אל ההכנסה של משקי הבית - כך שהעלייה, ביחס בין מחירי הדיור להכנסה, מגיעה מעלייה מהירה יותר בקצב התייקרות הבתים במדינה.

נוסף על כך, חובות משקי הבית כאחוז מהתוצר שוהים כיום ברמה גבוהה יותר ממשקי הבית הפורטוגליים, הספרדיים, היווניים והאיטלקיים. אם נוסיף עוד שמן למדורה, אז ביחס לשאר מדינות האיחוד, חלק גדול מהמשכנתאות שלקחו משקי הבית האיריים בשנים האחרונות הן בריבית משתנה. נתון זה עלול להדליק נורה אדומה, לאור כוונת ה-ECB להעלות את הריבית במהלך 2019.

בשורה התחתונה, ההווה באירלנד אכן נראה טוב, הכלכלה ממשיכה לשגשג ותורמת גם לרמת החיים הגבוהה של התושבים. עם זאת, הסיכונים שעומדים כיום בפני המשק האירי גבוהים ומשמעותיים הרבה יותר מכפי שהיו לפני שנה.

מניה מומלצת: ריינאייר

על רקע התנופה שחווה ענף התעופה הקמעוני, ובעיקר נוכח הפריחה של חברות הלואו-קוסט, בחרנו להתמקד בחברת Raynair האירית, שרושמת צמיחה מדהימה בשנים האחרונות ונסחרת ברמות מכפילים אטרקטיביות באופן יחסי. זאת, אף שבדרך כלל המכפילים של חברות התעופה נמוכים נוכח הסיכונים הקיימים בענף.

האטרקטיביות של ריינאייר נובעת, להערכתנו, מהצמיחה בפעילות החברה בשנים האחרונות, שאמנם צפויה להתמתן בשנים הבאות, אבל עדיין קיימת. הגידול בביקושים לצד הרחבת הפעילות באמצעות השקעות בהרחבת הצי שלה, צפויים לתמוך בהמשך הצמיחה גם בשנים הבאות. חשוב לציין כי נכון להיום מדובר בחברה הצומחת ביותר באירופה, וכרגע גם החברה הגדולה ביותר.

בשנים 2015-2016 רשמה ריינאייר צמיחה דו-ספרתית בהיקף הפעילות. בשנת 2017 הצמיחה התמתנה, וגם בשנים הבאות ההערכות הן לצמיחה חד-ספרתית, שתנוע בטווח של 5% ל-8% במכירות. הצמיחה החדה בפעילות הובילה לעלייה ברווחיות התפעולית של החברה, בעיקר נוכח השיפור בניצולת והשפעה פוחתת של הוצאות התקורה, כאשר נרשמה גם ירידה בהוצאות התחזוקה השוטפת. שיעור הרווחיות התפעולית בשנת 2017 הגיע לכ-23%, בהשוואה ל-18.4% ב-2015. נראה כי בהמשך צפויה סטגנציה ברווחיות, אם כי המשך עלייה במחירי האנרגיה, אם לא תגולגל במלואה על הצרכנים, תוביל ככל הנראה לירידה ברווחיות העתידית.

הרחבת הפעילות הגדילה בשנים האחרונות את ההשקעות של החברה, ובשנים 2016-2017 נמנעה מלחלק דיבידנד לבעלי המניות. להערכתנו, הדבר נובע בעיקר מהצורך להשתמש בתזרים מהפעילות להפחתת החוב של החברה והנטל הפיננסי.

ריינאייר צפויה לחלק שוב דיבידנד בעתיד

אחת הסיבות לרמות המכפילים היחסית אטרקטיביות היא ירידה בפוטנציאל הצמיחה העתידי. אחרי הכל, ריינאייר היא כיום החברה הגדולה באירופה, גם בהשוואה לחברות לואו-קוסט אחרות וגם בהשוואה לחברות לגאסי (חברות תעופה של טיסות סדירות).

היעדר חלוקת הדיבידנד לבעלי המניות בשנתיים האחרונות נובע, ככל הנראה, מהגידול שנרשם בחוב החברה והצורך לכווץ אותו בחזרה. אנו מעריכים כי בעתיד, נוכח פוטנציאל הצמיחה של החברה לצד הרווחיות הגבוהה, היא תחזור לחלק דיבידנד - גם אם לא בשנה-שנתיים הקרובות - וזוהי סיבה נוספת לאופטימיות, לאלה שמחפשים השקעות ערך לטווחים ארוכים.

■ הכותבים הם אנליסט מערך מחקר ואסטרטגיה בפסגות ומנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' בבית ההשקעות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע. 

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?