גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפש שמיים

דווקא סופת החול והשמיים הצהובים הזכירו לי למה אני כל-כך אוהב להיות במדבר

נופי מדבר  / צילום: תומר פדר
נופי מדבר / צילום: תומר פדר

א. שועל החולות הקטן הצטנף מבוהל בפינת כלוב המלכודת, למרות ששום רע לא אונה לו. עיניו הענקיות התרוצצו בין האנשים שהקיפו אותו עד שאחד מאיתנו פתח את דלת הכלוב. פחות משנייה של היסוס אחר כך פרץ השועל במהירות ונעלם בחולות בלי להביט לאחור, נושא עליו משדר זעיר שיוכל לספר לחוקרים קצת יותר על אורחות חייו.

שועל החולות, או שועל הנגב, הוא יצור קטנטן - קילו וחצי סך הכול - שמעטים ממנו נותרו בישראל; בסוף השבוע האחרון הצטרפתי לקבוצת חוקרים שמנסה ללמוד עליו יותר. עם כל הכבוד לשועלים, בשבילי זה בעיקר היה תירוץ לצאת מהעיר אל המדבר, להעביר לילה מתחת לכיפת השמיים ולראות קצת כוכבים.

הכול היה מוכן; המדבר, החברה, הבירות, הפויקה, המלכודות. אבל הכוכבים לא באו. בסוף השבוע שעבר, למי שזוכר, לא ממש היו שמיים לראות; סופת חול ואבק כיסתה את המדינה, במיוחד את הדרום. שמי המדבר היו צהובים וחוליים ממש כמו האדמה ורוח חזקה נשבה ללא הרף. כל-כך חזקה הייתה הרוח שלא היה סיכוי להקים אוהל; ישנו על האדמה בין החול שלמטה לחול שלמעלה. שום כוכב לא נראה, אפילו אור הירח הצליח רק בקושי להבקיע דרך האבק.

הבטתי למעלה בתקווה. לא ראיתי כוכבים, אבל ידעתי שהם שם. הדבר היחיד שראיתי זה אוח שישב על צמרת של שיטה, אורב לטרפו, נראה כאילו כבר ראה את הכול פעמיים. אני אוהב את המדבר, וככל שהזמן עובר אני אוהב אותו יותר.

ב. למחרת, כשחזרנו לעיר, קראתי על חברה יפנית בשם ALE (אסטרו לייב אקספריינס) שהוקמה לקראת האולימפיאדה שתיערך בטוקיו ב-2020 ומתכננת לשגר עד סוף השנה לוויינים קטנים, שיקיפו את הארץ בגובה של כ-350 ק"מ; כלומר נמוך יותר מתחנת החלל הבין-לאומית. תפקידם, שימו לב: להוריד מטרי מטאורים מלאכותיים בשלל צבעים לפי דרישה (מטר המטאורים המלאכותיים הראשון מתוכנן ליפול מעל הירושימה עד מחצית 2019), וכשאני אומר דרישה אני מתכוון לתשלום של כארבעים אלף דולרים למטאור אחד. לא כסף. מטר מלאכותי ממוצע יכלול כעשרים מטאורים - כלומר, פיסות מתכת בגודל של כסנטימטר - ויימשך משהו כמו חמש שניות.

אתם מכירים אותי, נכון? אין לי בעיה עם שום דבר מלאכותי, להפך, וזה כולל גם מטאורים. לו היו לי את האמצעים הייתי מפנק את עצמי במטר מטאורים כזה מדי פעם, סתם להעלות לעצמי את מצב הרוח. למרות שאחרי שראיתי את סרטון ההדמיה שסיפקה החברה (לינק למטה), אפשר לומר שמדובר בזיקוקים המשוגרים מהשמיים, שום דבר שמזכיר את ההוד הפלאי והמסתורי של מטר מטאורים אמיתי וחינמי. אבק כוכבים שמגיע מזנבו של כוכב שביט המקיף את מערכת השמש שלנו מיליוני שנים, לא מקופסת מתכת מעשה ידי אדם.

ולמרות שאני אוהב את המלאכותי, שימח אותי גם זיכרון הרוח העזה וסופת החול; את אלה אי-אפשר לייצר. אתה יכול לזרוק חתיכת מתכת שתישרף בכניסה לאטמוספרה ולקרוא לה מטאור, אבל אין שום דבר שהאדם יכול לעשות שיידמה - ולו במעט - לרוח שנושבת במדבר ומרימה סופת חול. תביא את כל המאווררים שבעולם, תעמיד אותם בשורה מול המדבר ותפעיל.

המדבר יצחק לך בפנים

ג. בבוקר שכחה הרוח מעט ויצאנו לסיבוב בין המלכודות. מלבד השועל ששחררנו, נתפס גם קרקל - חתול המדבר חסר הפחד. זו אינה מליצה, הוא באמת נולד בלי פחד. מספרים עליו שהוא תוקף חיות גדולות ממנו בהרבה בלי לחשוב פעמיים. הקרקל לא הצטנף בפינת המלכודת כשהתקרבנו; הוא נהם לעברנו באיום - יותר נמר קטן מחתול גדול. ראינו גם שני פרטים של צבי הנגב, עוד חיה שהולכת ונעלמת מנופי ארצנו, וחוברה - ציפור לא ברורה שנראית כמו יען קטן ולא גמור, כאילו שמישהו התחיל לעבוד עליו וקיבל טלפון באמצע. גם היא הולכת ונכחדת ממקומותינו. זה היה יפה לראות את חיות המדבר שלנו, יפה ועצוב. בקרוב כל מה שיישאר שם זה עקבות של ג'יפים מחורבנים.

שועל הנגב קטן יותר משועל רגיל, כמו שהקרקל קטן מנמר, כמו שהחוברה קטנה מיען, כמו שהצבי שלנו קטן יחסית לבני משפחתו הפריים. למה זה? כי המדבר מקטין את היונקים, מצמצם אותם עד למינימום האפשרי. לא המצאתי את זה, אלה חוקי יסוד באבולוציה וביו-גאוגרפיה: בעלי חיים מאזורים קרים גדולים וכבדים יותר מאחיהם לסוג שחיים בחום. עניינים של שמירת אנרגיה (ככל שגוף גדול יותר כך קטן היחס בין שטח פני הגוף לנפח): ככל שהחיה גדולה יותר, קל לה יותר לשמור על טמפרטורה קבועה של הגוף, ולהפך.

בגלל זה אנחנו עוטפים תינוקות. חיה קטנה "מפסידה" חום מהר יותר מחיה גדולה ולכן בקטבים כמעט ואין חיות קטנות - רק עופות ויונקים גדולים. לעומת זאת, חיית המדבר צריכה להיפטר מכמה שיותר חום, כמה שיותר מהר ולכן היא קטנה יותר. קוראים לזה "כלל ברגמן". זו גם הסיבה שלחיות מדבריות יש בדרך כלל אוזניים גדולות יותר: דרכן הם מצננים את עצמם.

שיעור לחיים. ואז הבנתי - אולי בגלל זה אני אוהב להיות במדבר: גם אותי הוא מצמצם למינימום ההכרחי, גורם לי לשמור על האנרגיה, לדבר פחות, לרצות פחות, להתעצבן פחות, להתעסק פחות בשטויות ופחות בעצמי. ככה אני מצטנן, כמו שועל החולות: דרך האוזניים אני פולט את החום שעושות המחשבות.

הבעיה עם המחשבות היא שהן חוזרות בלילה, כשמתקרר. וככה כל יום - מחירות לעבדות ובחזרה. מעייף.

ד. עם כל הכבוד לצבי, לחוברה, לשועל ולקרקל, הדבר שאני באמת אוהב במדבר שלנו זה את עצי השיטה. חתיכת צמח קשוח זו השיטה הזו; שורדת את החום, את הקור, את היובש, את הטורפים, את הבדידות. מצחיק שהשיטה היא עץ מוגן. כמה הפוך הוא עולם בו אנחנו צריכים להגם על העצים ולא הם עלינו.

אלא שגם השיטה לא חיה לנצח, ודווקא אחרי מותה אני אוהב אותה הכי. אם את חייה מעבירה השיטה בשתיקה - כשהיא גוועת, הופך הגזע שלה לפסל סביבתי עז-מבט. גזע של שיטה מתה מזכיר לי תמיד שלד של דינוזאור או נכון יותר, את האנשים הטובים של פומפיי שקפאו לנצח בזעקתם - אלה שהחום הצורב הקפיא אותם לנצח.

אני יכול לבכות מהרגשות למראה שיטה שגוועה, שנעקרה, שולחת ענפים יבשים אל הרקיע האדיש, לא יודעת שעוד שנה יתחילו ליפול משם מטאורים מלאכותיים. מרגשת אותי גם הידיעה שאבות אבותיי העבריים, אנשי המדבר, ראו ואהבו אותה. השיטה אומנם לא גבוהה במיוחד, לא יפה במיוחד ופירותיה לא טעימים בכלל, אבל היא משלנו וכמונו. לא פלא שדווקא ממנה בנו בני ישראל את ארון הקודש והמזבח.

יודעים מה משגע אותי? שבספר שמות פרק כ"ה מתואר בצלאל, אדריכל המשכן, לוקח את עץ השיטה ומצפה אותו זהב. כל-כך לא מתאים, בחיי! מה לשיטה הצנועה ולזהב הנוצץ? מה לשיטה, שבבדידותה היא החופשית מכולן, לזהב שכולו סמל לתאוות-בצע ושיעבוד? מחירות לעבדות זה לא מסלול טוב. המסלול הנגדי עדיף בהרבה, לא?

אבל הכי עדיף, אם שואלים אותי, לא לעשות שוב פעם את אותו מסלול מוכר מעבדות לחירות, עם כל המכות - למה זה טוב? די, בואו נישאר בחירות ונתחיל להתרגל אליה סופסוף. להיות עבד כל אחד יכול, בשביל להיות בני חורין צריך אופי. פסח שמח לכולכם באשר תהיו. 

להדמיית המטאורים: https://vimeo.com/231032391

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן