גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה לעשות בא-סיסי?

נשיא מצרים מנצח בבחירות, שהוא רוקן מכל מראית-עין של תחרות הוגנת

א-סיסי מצביע / צילום: רויטרס
א-סיסי מצביע / צילום: רויטרס

מה ייעשה בעריץ, הדורס את זכויות האדם ואת זכויות האזרח בארצו, גודש את בתי הכלא שלה באסירים פוליטיים, מתיר עינויים פיזיים לצד עינוי הדין, מונע את יריביו מלהתמודד בבחירות - אבל באותה השעה שומר אמונים לבריתו עם המערב? למשל נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, המקווה לחזור ולהשוות השבוע את שיאו הקודם: 97% של קולות הבוחרים (סדאם חוסיין סידר לעצמו בבחירות האחרונות של חייו תוצאת שיא: 100% של הקולות. אבל איש אינו מנסה להשוות אותה. צריך קצת אמינות).

שאלות מן המין הזה הוצגו בארה"ב ב-90 השנה האחרונות, וקיבלו תשובות סותרות. כמובן, הן נשאלו גם במקומות אחרים, אבל ארה"ב בחנה את עצמה על סמך קריטריונים שונים מאלה של מעצמות אירופה. הן היו עסוקות בשימור קיסרויות קולוניאליות מעבר לים, ועניין רגיל בשבילן היה לכרות בריתות עם עריצים מקומיים, כדי להגן על גבולותיהן הארוכים. ארה"ב, בלשונו של מנסח מגילת העצמאות שלה ונשיאה השלישי, תומס ג'פרסון, נועדה להיות "אימפריה של חירות".

אנסטסיו, בן הכלבה

נקבנו כאן באופן שרירותי במספר 90, מפני שלפני קצת יותר מ-90 שנה, הנשיא פרנקלין רוזוולט השמיע את האיפיון הידוע לשימצה, "הוא בן כלבה, אבל הוא בן הכלבה שלנו". האיש שקיבל מידיו את המחמאה היה אנסטסיו סומוסה גרסיה, רודן ניקרגואה, המייסד של שושלת משפחתית שמצצה את לשדה של הרפובליקה המרכז-אמריקאית הקטנה במשך 45 שנה.

סומוסה האב ושני בניו היו אנטי-קומוניסטים מוסמכים בזמן של אי-ודאויות גלובליות. ארה"ב סלחה להם את שחיתותם המונומנטלית (אחרון השושלת, אנסטסיו סומוסה דבאיילה, שלשל לכיסו את כספי הסיוע הבינלאומי שהגיע לאחר רעש אדמה קטלני, ב-1972). לבסוף, התקוממות עממית שהציבה כמעט את כל ניקרגואה נגד השושלת הפילה אותה ב-1979. תוצאה ישירה של העדפת "בן הכלבה שלנו" הייתה שאת מקומו תפסו בני-כלבה-לא-שלנו, וניקרגואה הפכה למעוז מהפכני אנטי-אמריקאי. בני הכלבה שעלו לשלטון לפני 40 שנה עדיין מחזיקים בו, בכל התוקף והחמדה של שושלת משפחתית, בעל ואשתו.

הימנעותה של ארה"ב מלחוש לעזרתה של שושלת סומוסה ציינה פרשת דרכים. בוושינגטון משל ג'ימי קרטר, שהעמיד זכויות אדם במרכז מדיניות החוץ שלו. זמן קצר לאחר השבעתו הוא הודיע שארה"ב תחדל לתמוך אוטומטית בכל רודן שיבטיח לאסור מלחמה על הקומוניזם. הרודנים אמנם התחילו ליפול, בייחוד באמריקה הלטינית.

לייצא זכויות אדם

עניין ניקרגואה היה כמובן כאין וכאפס לעומת נפילת השאה של איראן, חצי שנה לפני סופה של שושלת סומוסה. בימים ההם לא היה ראוי ממנו יותר לתואר "בן הכלבה שלנו". הוא היה עריץ מוכה עיוורון, שפיתח ביטחון מטאפיזי בחושיו, ראה בעצמו יורש ישיר של דרייווש ושל כורש, והחמיץ מעיקרה את תחושת הניכור של המעמד הבינוני. הוא דחף את האופוזיציה החילונית והדתית המתונה לזרועותיהם של כוהני הדת. הסוף ידוע.

אין זה נכון שקרטר "הפסיד את איראן". האשמה נפלה על חולשת הדעת של השאה ושל אנשי חצרו. אבל מבקרי קרטר לא הבחינו בין חלקו לחלקם. הקולניים ביותר היו אלה שהתחילו לכנות את עצמם "השמרנים החדשים" (ניאו-קונס). באותו הזמן הם קראו לתמוך בכל דיקטטור, המשרת את האינטרסים של ארה"ב. רדיפת זכויות אדם הייתה בעיניהם אקט של תמימות ושל היתממות.

מעשה אירוניה, רבע מאה אחר כך הם היו מליצי היושר הקולניים ביותר של יצוא זכויות אדם. הם האמינו של"מעצמת העל היחידה" ניתנת ההזדמנות הנדירה ללוש את העולם בצלמה, ולהנחיל את הדמוקרטיה הליברלית לכל דיכפין. הדוקטרינה הניאו-שמרנית פגשה את "שמרנות החמלה" של ג'ורג' דאבליו בוש, והתמזגה איתה.

קונדוליסה רייס, מזכירת המדינה של בוש, נסעה לקהיר ב-2005, וקראה בנאום פומבי "לעם המצרי" להתייצב "בראש המסע הגדול" לטובת הדמוקרטיה, לא במצרים בלבד, אלא בכל המזרח התיכון. בלשון שלא הייתה מביישת את ג'ימי קרטר היא אמרה, "בכל רחבי המזרח התיכון, הפחד מפני בחירה חופשית אינו מצדיק עוד את שלילת החירות. הגיעה השעה להיפרד מן התירוצים שנועדו להשתמט מן המלאכה הקשה של הדמוקרטיה".

היא רמזה כמובן לפחד שהאיסלאם הקנאי ינצל פתיחות דמוקרטית כדי לקדם את סדר יומו. היא קראה לבחירות חופשיות באמת במצרים, והיא מיהרה לכפות בחירות כאלה על הרשות הפלסטינית. שנה אחת אחר כך תעלה ממשלת חמאס לשלטון. חמש שנים אחר כך ייצאו המוני מצרים אל רחובות קהיר, ויתבעו דמוקרטיה ליברלית.

העם אינו מוכן

מבחינת ארה"ב וישראל, נפילת חוסני מובארק הייתה כמובן תוצאה לא רצויה של "מהפכת תחריר". אבל הטלת האשמה על ברק אובמה לא הייתה במקומה. הנשיא ה-44 של ארה"ב עשה שורה של שגיאות איומות במזרח התיכון. ההימנעות מלתמוך במובארק נגד עמו לא הייתה אחת מהן. למען האמת, אובמה היה להוט הרבה פחות מן הניאו-שמרנים להאציל מזיווה של חוקת ארה"ב על העולם החיצון. הוא רצה פיוס עם ארצות האיסלאם, לא דמוקרטיזציה שלהן. אבל לא הייתה לו כל ברירה, כאשר התברר חד משמעית שהקרקע נשמטה מתחת לרגלי מובארק.

טעותו הגדולה ביותר של מובארק הייתה שלא למד מניסיון השאה. המאבק נגד קנאות איסלאמית הצריך בעלי ברית מן המעמד הבינוני. היה עליו לפתוח מרחב פוליטי בשבילם, כדי שיוכלו להתארגן, להתבטא, לבקר, להפגין; כדי שלא יצטרכו להשליך את יהבם על המסות ועל כוח הארגון של האחים המוסלמים.

את השגיאה הזו חוזר ועושה עכשיו הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי. הוא אומר שהיה שמח אילו היו לו יריבים ממשיים בבחירות, אבל "איננו מוכנים". הוא בעצם מודה, שבחירות חופשיות היו מסתיימות כדרך שהסתיימו הבחירות של 2012: בניצחון האחים המוסלמים. אבל סכנת האיחוואן אינה מחייבת אותו לרוקן את החמצן מכל המכלים הפוליטיים. לפי שעה הוא יכול כנראה לסמוך על חוסר החשק של המעמד הבינוני לחזור ולהתנסות במהפכה ובאנרכיה. אבל הניסיון ההיסטורי נוטה ללמד אותנו לאן הולך המעמד הבינוני אם השלטון מתעלם משאיפותיו הפוליטיות לאורך ימים.

העם עדיין אינו מוכן הוא תירוץ שכל מתלמד בבית הספר לרודנים צבאיים סופג בימי צוערותו הראשונים. התירוץ הזה עצמו חזר ובקע בזמן מן הזמנים מפי הגנרלים של פקיסטן, של תאילנד, של בורמה, של טורקיה, של צ'ילה וארגנטינה, של אלג'יריה, של ניגריה, של קונגו-זאיר; וגם מפי לא-גנרלים שרצו שלטון יחיד. ייתכן מאוד שהם צדקו. אבל כמעט תמיד, התארכות שלטון היחיד היא הרת אסון. אנחנו מקווים שהאמת הזו תיוודע יום לא רחוק אחד ברוסיה, בסין, בטורקיה, בוונצואלה. היא בהכרח תיוודע גם במצרים, לרעת כל מי שמבססים את חישוביהם על תוחלת החיים הארוכה של המשטר.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-sebolg-https://tinyurl.com/karny ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים