גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טרנד הקנאביס הישראלי: מנוע צמיחה או הבועה החדשה?

לאחרונה נראה כי כל חברה בורסאית עם פעילות בתחום הקנאביס רשמה זינוק מרשים, אלא שעדיין לא ברור אם המדינה תתיר את היצוא והאם השוק הישראלי בנוי לאתגרים של השוק העולמי ● ניתוח

צמח הקנאביס / צילום: שאטרסטוק
צמח הקנאביס / צילום: שאטרסטוק

שוק הקנאביס הרפואי בישראל עובר תקופה של דריכות ואי-וודאות. השאלה הגדולה כיום בשוק היא האם יותר יצוא של קנאביס מישראל ואם כן, מתי. אולם למרות אי-הוודאות בתחום, מניות חברות הקנאביס הם הדבר החם ביותר בבורסה, אחרי שהחליפו בתפקיד זה את מניות המטבעות הקריפטוגרפיים, שטלטלו את השוק רק לפני מספר חודשים.

בשבוע האחרון עלו מניות חברות הקנאביס במאות אחוזים, ובימים האחרונים הן נסחרות בתנודתיות רבה. האם זו בועה? את זה תמיד אפשר לומר רק בדיעבד, אולם אין ספק כי תחום הקנאביס מתנהג כשוק השקעה אופנתי.

במצב כיום, עצם אזכור העובדה כי חברה עומדת להיכנס לפעילות בתחום הקנאביס, גם ללא פירוט נוסף לגבי טיב הפעילות הצפויה, מטיסה את מניות החברה כלפי מעלה. ברוב המקרים מסתבר בהמשך הדרך, כי מדובר בפעילות של חקלאות צמחי קנאביס ומפעל לעיבוד התוצרת למוצר רפואי. אלא שבשלב הזה רוב המיזמים כוללים שטח חקלאי שעדיין לא נשתל עליו שתיל אחד ובשטח המיועד להקמת המפעל עדיין לא הונחה אפילו אבן הפינה.

הקנביס ממריא

בעבר נחשב שוק הקנאביס הרפואי לשוק של טכנולוגיה חדשנית, ורוב החברות הישראליות שזכו למוניטין בתחום עסקו בפיתוח מוצרי קנאביס ייחודיים: מכשור רפואי המשפר את צריכת קנאביס, תוכנות לשיפור זני קנאביס או פורמולציות ייחודיות. אך כיום החברות הכובשות היום את הבורסה הן חברות חקלאות לכל דבר. אמנם מדובר בגידול מתוחכם ורגיש הדורש ידע ייחודי ויכול תיאורטית להימכר במחיר גבוה, אולם עדיין מדובר בגידול חקלאי, לא פחות ולא יותר.

החברות הבורסאיות מדווחות על פוטנציאל עצום להכנסות ורווחים, על בסיס הנחת היסוד הבאה: אם אמנם יותר יצוא קנאביס מישראל בזמן הקרוב - וזה כרגע "אם" משמעותי - יהיו החברות הישראליות, למשך זמן מסויים, יחסית בודדות בשוק העולמי. ההיגיון של המשקיעים אומר שגם מאות ישראלים המתנפלים על השוק לא יספקו את הביקושים העולמיים, ולכן המחירים ישארו גבוהים, וכל מי שיכנס לתחום יהנה.

אולם, גישה זו לא לוקחת בחשבון את חוסר הניסיון של רוב החברות הללו בשיווק מוצרים חקלאיים בשוק הבינלאומי, את העובדה שלא פשוט לייצר קנאביס שיעמוד בתקנים הדרושים למוצר רפואי ואת המגבלות על יבוא קנאביס במדינות רבות בעולם. מגבלות אלה משאירות את השוק העולמי קטן מן הפוטנציאל שיוחס לו, וזה עוד לפני שלוקחים בחשבון את שאלת היתר היצוא שעדיין לא ברור אם יגיע.

בסופו של דבר, עדיין לא ברור אילו מחירים יוכלו יצרני הקנאביס הישראלים לגבות עבור התוצרת שלהם, מי ירכוש אותה, וכמה תחרות תהיה בשוק הזה. כרגע. התחרות צפויה לכלול עשרות עד מאות חקלאים ישראלים, ובנוסף גם תחרות מגורמים לא ישראלים, תחילה בעיקר מקנדה, ובהמשך כנראה ממדינות נוספות.

מנקודת המבט של חקלאי הקנאביס הפוטנציאליים, העניין שמגלות בהם לפתע החברות הבורסאיות, הוא פיתוי משמעותי. הקמה של פעילות קנאביס רפואי באיכות גבוהה, יכולה לעלות עשרות מיליוני דולרים. חקלאים רבים מצאו את עצמם עם רישיון לגידול, אבל בלי יכולת לממשו. כעת הם מקבלים לפתע פניות מחברות שיש להן לכאורה גישה להון דרך הבורסה, גם אם לרובן אין באמת הון זמין, שכל מה שהן רוצות הוא להצמיד את המילה 'קנאביס' לשמן, כדי להקפיץ את ערך המניה שלהן.

שתילת הקנאביס בשדות פתוחים מתבצעת לרוב ממש בעונה זו. אם החקלאים לא ידעו בקרוב מה מתוכנן והאם כדאי לשתול, כל שנת 2018 תפוספס עבור חקלאי השדה. חקלאי החממות לא תלויים בעונות השנה, אך מיזם לגידול בחממות, הוא יקר הרבה יותר להקמה.

זה לא מופרך לומר שישראל יכולה להיות מעצמת קנאביס רפואי. ישראל הייתה תמיד מתירנית יחסית ברגולציה בתחום, תחילה כשהתירה מחקר אקדמי בקנאביס ואחר כך כאשר לפני כעשור החלה להתיר שימוש בקנאביס רפואי באופן חלוצי. בשל כך נצבר ניסיון וידע רב בתחום, ולכן בהחלט ייתכן כי חברות מסויימות מישראל יהיו דומיננטיות בשוק, אולם אלה יהיו כנראה רק בודדות מתוך כלל החברות, פרטיות ובורסאיות, שהחלו לפעול בו לאחרונה.

דינמיקה של השקעה אופנתית ועדרית

מדיוי , חברת שלד בורסאי, הייתה החברה הבורסאית הראשונה שנכנסה לתחום בנובמבר 2017. את החברה מנהל מנחם כהן, בעל מתחמי דיור מוגן, אשר הכיר את תחום הקנאביס הרפואי מהעבודה שלו עם קשישים. השוק התלהב משינוי הפעילות של מדיוי, והעלה את מניית השלד ב-400% בתוך כחודש, אבל זו הייתה רק ההתחלה.

בינואר נכנסה לתחום חברת טוגדר , גם היא שלד בורסאי, והציגה תחזיות להכנסות של מאות מיליוני דולרים. השוק לא התרגש מכך שפעילותה של החברה נמצאת בראשית דרכה, בשלב ה-seed במובן הכי מילולי שיש, ולכן יכולתה לחזות קדימה מוגבלת. טוגדר עלתה ב-125% מייד בעקבות ההודעה, אך הנסיקה המשמעותית החלה בחודש מרץ.

מעניין כי העליות החלו דווקא לאחר שהממשלה סרבה לאשר את יצוא הקנאביס וקבעה כי תמנה ועדת בדיקה לסוגיה. דווקא הסירוב לאשר, העלה את התחום לכותרות ואז הסתבר כי רוב משרדי הממשלה, למעט המשרד לביטחון הפנים, תומכים ביצוא קנאביס. לפתע נראה היה כי האישור המיוחד נצא מעבר לפינה.

וכך, אולי גם במקביל לירידה בהתלהבות מסקטור הבלוקצ'יין, גילתה הבורסה את תחום הקנאביס. בין ה-18 ל-27 במרץ עלתה מניית מדיוי בעוד 400%, והשלימה עליות של 1,100% מאז הודיעה על כניסתה לתחום הקנאביס בנובמבר. גם טוגדר עלתה ב-490% בין 11.3-28.3 בלבד, והשלימה בכך עליות של 1,430% מאז כניסתה לתחום בינואר.

ביום שלישי האחרון הודיעה חברת התשומות לחקלאות עמיר שיווק, על כוונתה להשקיע 27 מיליון דולר בחברה בתחום הקנאביס. עמיר שיווק לא חשפה באותו היום במי היא משקיעה או מהיכן תביא 27 מיליון דולר, אך מנייתה עלתה ב-28% באותו היום, ולא מדובר בחברת שלד שהוסיפה לערכה מיליוני שקלים בודדים, אלא חברה תפעולית שעבורה עלייה של 28% פירושה תוספת של כ-60 מיליון שקל לשווי.

באותו יום הודיעה גם די-פארם על כוונתה להתמזג עם חברה בתחום הקנאביס, ללא פירוט נוסף. מנייתה עלתה ב-140%. די-פארם היא חברת שלד שהודיעה בשנה שעברה כי תפעל בתחום הבלוקצ'יין, אך בספטמבר טענה כי תחדל מכך ותבחן פעילות בתחום הרחפנים. כעת הרחפנים נעלמו והגיע הקנאביס.

חברת נקסט ג'ן הצטרפה לטרנד ביום חמישי האחרון. עד אותו יום הייתה נקסט ג'ן שלד עם כוונות לפעול בתחום כריית הזהב בגאנה, אך ביום חמישי הצהירה על ביטול כל פעילות הכרייה ומעבר עקרוני לתחום הקנאביס. אף שמהודעתה ניתן בהחלט להבין כי שינוי הכיוון עדיין לא התבטא בפעולה כלשהי, למעט דיון בדירקטוריון, עלתה מניית החברה ב-22%.

זה כנראה היה כבר יותר מידי עבור חלק מן הספקולנטים בתחום, אשר החלו להרגיש שהטרנד לוהט מידי, וביום חמישי חלה ירידה במניות רוב חברות הקנאביס. היום ירדו מעט מניות מדיוי וטוגדר אך מניות החברות שנכנסו לתחום בשבוע שעבר עדיין עולות.

את מצב המניות כרגע ניתן לראות בתרשים. כמו כן ניתן לראות כי מגמה דומה עברה על מניות הקנאביס בקנדה ובארה"ב, שהגיעו לשיא בינואר אך ירדו מאז.

חממת קנאביס של תיקון עולם / צילום: תיקון עולם בע"מ

בקרוב - קנאביס בבתי המרקחת בארץ

כרגע לא ברור האם יצוא קנאביס מישראל יאושר, משום שלא ברור מה מעכב אותו. משרד החקלאות ומשרד האוצר תומכים בתוכנית בהתלהבות, משרד הבריאות תומך באופן מסוייג אך תומך, ואילו המשרד לבטחון פנים טוען כי הוא תומך באופן עקרוני, אך מעוניין לוודא כי ניתן יהיה לפקח על השוק, ומבקש תקציב נוסף.

הממשלה צריכה לחתור במהירות להחלטה, כדי לאפשר את גידול הצמח בשדות הפתוחים עוד השנה, אולם בינתיים ההחלטה מתמהמהת, וגורמים בשוק הקנאביס טוענים כי ייתכן והשפעתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אחראית להיסוס הממשלה לאשר את המדיניות שאינה תואמת את הגישה הרשמית של ארה"ב לסוגיה.

בינתיים ממשיכה להתקדם הרפומה הפנים-ישראלית בשוק הקנאביס, לפיה כבר לקראת סוף החודש הקרוב ימכר קנאביס רפואי לבעלי מרשם בבתי המרקחת, במקום הנפקתו דרך בתי חולים פסיכיאטריים.

שינוי זה הוא חלק מרפורמה, הכוללת גם דרישה מהמגדלים כי ייצרו את המוצרים במפעלים מאושרים על ידי משרד הבריאות, וכן כי ישווקו אותם דרך גורם ביניים שקיבל היתר לכך.

בסוף החודש הזה, אם לא יהיו הפתעות, אמורים להגיע לרשתות המוצרים של שתי החברות הראשונות המשווקות לפי הרפורמה - חברת פנאקסיה בשיתוף עם המפיץ רפא, וחברת BOL (ראה מסגרת). שבעה מגדלים נוספים שהחלו לפעול טרם הרפורמה, יוכלו לשווק את המוצרים שלהם בשיטה הישנה, דרך בתי החולים, עד שיתארגנו על מפעלי ייצור ומפיצים העומדים בדרישות. יתר החברות כרגע לא יכולות לפעול בשוק הישראלי.

עוד כתבות

העבודות על הגשר בנתיבי איילון / צילום: אסף זגריזק

למה לא בשבת? איילון ייחסם בשבוע הבא. כל הפרטים

נתיבי איילון הודיעו על חסימה הרמטית של הכבישים לצפון ולדרום, החל מערב יום חמישי ה-30 במאי ועד הערב שלמחרת, בשל עבודות להנפת גשר בראשון לציון ● גם תנועת הרכבות באזור תופסק ● בדיקת גלובס העלתה כי לא הוגשה בקשה לקיום העבודות במהלך סוף השבוע - על אף שמדובר בכביש העמוס ביותר במדינה

תמותה של קיפודי ים באי ריוניון / צילום: אוניברסיטת תל אביב

מגיפה עולמית מסכנת את קיפודי הים; חשש לשוניות האלמוגים

מאז דצמבר 2022 מגיפה חיסלה את רוב פרטי קיפודי הים מהמינים שנפגעו בים האדום ● מחקר חדש מגלה שהמגיפה התפשטה לאוקיינוס ההודי ● ד"ר עומר ברונשטיין, אוניברסיטת תל אביב: "המחזה היה סוריאליסטי. לראות מין שהיה כל כך דומיננטי בסביבה מסויימת פשוט נמחק בפרק זמן של שעות"

מדפי במבה. מחירי החטיפים של אסם יעלו / צילום: Shutterstock, defotoberg

בפעם השנייה מתחילת השנה: אסם מעלה מחירים של עשרות מוצרים

אסם הודיעה כי היא מייקרת שורה של מוצרים, החל מיולי ● בממוצע יעלו המחירים ב-2.2% ● מדובר בהעלאת מחירים שנייה השנה, שתשפיע על שורה של מוצרים: מאפים, חטיפים, משקאות קפה וסירופ, תבשילים מוכנים ופתיתים

שבע המופלאות / צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי "מופלאות" שהמשקיעים הכבדים בוול סטריט מוכרים, ואחת שהם קונים

את אנבידיה ומטא הם מוכרים, את אמזון קונים ● זה לא רק מימוש רווחים, המיליארדרים הללו צופים פני עתיד: אל התחרות הגוברת, השקעות ההון הדרושות ותזרים המזומנים העתידי

בית המשפט עלול להעביר מידע מדיונים חסויים לרשות המסים / צילום: Shutterstock, Shutterstock

הסיכון שבית המשפט ילשין עליכם למס הכנסה

בתי המשפט לענייני משפחה נחשפים דרך קבע לעבירות מס שונות ● במקרה שהוכרע לאחרונה החליט ביהמ"ש להעביר לרשויות המס את פרוטוקול פסק הדין, למרות שההליך התנהל בדלתיים סגורות - מתוך חשש שהתבצעו עבירות מס בהיקף משמעותי

אום אל פאחם. המכרזים הקודמים נכשלו / צילום: איל יצהר

רשות מקרקעי ישראל פרסמה גל מכרזים חדש עם 8,200 יח"ד - אחרי חודש רובם עדיין לא פתוחים להצעות

ערב חג הפסח פרסמה הרשות 29 מכרזים, אולם ב־23 מהם, השיווק טרם החל בפועל ● רמ"י: "כל המכרזים שפורסמו נמצאים בתהליכי עבודה וחוברות יתפרסמו בקרוב"

מרינה אשדוד (מימין) מול מרינה אשקלון / צילומים: Shutterstock

מחירי הדירות במרינות באשדוד ובאשקלון מזנקים: "קו שני לים זה מספרים אחרים לגמרי"

המחירים לדירות בבניינים שסביב המרינות של אשדוד רושמים שיאים חדשים ● באשקלון הם עדיין נמוכים יותר, אבל גבוהים מהמחירים בשאר אזורי העיר ● כך משפיעים הפרויקטים החדשים על המחירים של הדירות על קו החוף

בנייה חדשה. יש חשש ליציבות המון שחקנים בשוק / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

תחנת דלק של פז. בעיגול: זוהר לוי / צילומים: תמר מצפי, יח''צ

זוהר לוי מנסה להגדיל ל-40% את כוחו בדירקטוריון פז; הערכה: הוא מתואם עם הראל לוקר

לוי מעוניין להחזיק בעד 40% מדירקטוריון חברת הדלקים והנדל"ן, זאת באמצעות הדחה של לפחות שלושה דירקטורים קיימים והוספה של דירקטור מטעמו ● לצורך כך הוא מבקש לשנות את תקנון החברה ולכנס אסיפה מיידית ● בשוק מעריכים שלוי מבצע את המהלך בתיאום עם יו"ר החברה הראל לוקר ודירקטורית נוספת

הפגנות נגד ישראל מחוץ למשרדי גוגל בקליפורניה, בשבוע שעבר / צילום: Reuters, Tayfun Coskun

בזמן שהעובדים מוחים נגד ישראל, גוגל ואמזון מאיצות את הפרויקטים עם הממשלה

מערכת לניהול המפונים, סריקה מהירה לבקשות רישיון לנשק והיערכות למתקפת סייבר: מאז 7 באוקטובר מהדקות אמזון וגוגל את עבודתן עם ממשלת ישראל, חרף קריאות עובדיהן להפסיק עמה את הקשרים ● וגם: מי המתחרה של וויז שנכנסה למכרז של הממשלה?

דוח המשפחות העשירות השנתי / צילום: Shutterstock, Tyler Olson

עושר עד: כיצד משקיעות המשפחות ששוות 600 מיליארד דולר

דוח הפאמלי אופיס החדש של UBS מבוסס על תיקי השקעות של משפחות בעלות שווי נקי ממוצע של 2.6 מיליארד דולר ● גם הן לא פוסחות על השקעה בתחום הבינה המלאכותית ולמעלה מ-78% מהן מדווחות שסביר שהוא יהיה אחד מאפיקי ההשקעה הבולטים שלהן בשנים הקרובות

חיילי צה''ל וכיפת ברזל. הוצאות המלחמה יעלו את תקציב הביטחון / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מערכת הביטחון דורשת עוד 30 מיליארד שקל. באוצר מתקשים למצוא מקורות

באוצר מבינים שתקציב הביטחון לשנה הבאה יהיה גדול יותר ממה שתכננו עד לפני מספר חודשים, כיוון שעלויות המלחמה מתבררות כגדולות יותר מכפי שחשבו במקור ● השאלה הגדולה היא מאיפה יגיע המימון?

מפעל מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן

זו הייתה הבוננזה של קיבוץ יזרעאל, ואז השווי שלה התכווץ בכמעט 7 מיליארד שקל

יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות פרסמה השבוע דוחות שחשפו צניחה של חצי ברווחיות ובהזמנות ותחזית מאכזבת ● התוצאה הייתה צניחה של כ־30% ביום, שהפכה את הירידה במניה לנפילה של ממש ● מאז השיא, חברי הקיבוץ ששולט בחברה, הפסידו כמעט 4 מיליארד שקל על הנייר

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה הכריזה על ספליט. כך זה יעבוד

ענקית הטכנולוגיה שוב הדהימה את וול סטריט עם ביצועים פנומנליים ● אחת הבשורות בדוח היא מהלך לפיצול מניות ביחס של 1 ל-10: מה עומד מאחוריו, ואיך זה יתבצע בפועל? ● שאלות ותשובות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה עקפה שוב את ציפיות האנליסטים; המניה מזנקת במסחר המאוחר

לאחר ארבעה רבעונים רצופים במהלכם הפתיעה לטובה את התחזיות המוקדמות, אנבידיה עושה זאת שוב ● ההכנסות עמדו על 26 מיליארד דולר וב-260% יותר מהרבעון המקביל ● הרווח למניה היה 6.12 דולר, זינוק של יותר מ-450% ● החברה תבצע פיצול מניות ביחס של 10 לאחד

פאלו אלטו בצמרת, ואיפה אנבידיה? דירוג המנכ"לים עם השכר הגבוה בעולם

ה"וול סטריט ג'ורנל" ניתח את דוחות החברות ב־S&P 500 לשנה החולפת, ומעבר לשיאנים המתבקשים מקרב המנכ"לים מצא כמה עובדות מעניינות ומפתיעות יותר ● שכר מנכ"ל בלקסטון עמד על 120 מיליון דולר ● לצד מנהלי חברות הטכנולוגיה, ניצבים בצמרת גם בכירי חברות ייעוץ ופיננסים ואפילו תקשורת ובידור ● וכמה נשים ברשימה?

המערכת הבריטית מקרינה גלי רדיו כנגד הכטב''ם / צילום: Shutterstock

לכיפת ברזל יש מתחרה חדש, זול ויעיל במיוחד

בבריטניה עובדים על פיתוח מערכות יירוט בעזרת גלי רדיו ● באיחוד האמירויות החליטו להפנות ייצור קליעים למזרח הרחוק ● והצי הצרפתי רוצה לנצל עבור כוחותיו את יכולות הבינה המלאכותית ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תאגיד השידור הציבורי / צילום: שלומי יוסף

התאגיד פנה לאוצר: מעוניינים להעסיק טאלנטים בשכר של כ-60 אלף שקל בחודש

על פי מידע שהגיע לגלובס, מדובר בסכום שמיועד למספר קטן של עובדים ● לדברי התאגיד, מודל השכר הקיים נוצר לפני 8 שנים, והוא אינו מעודכן לתרחישי השכר הקיימים כעת בענף

משתתפי כנס ''עולים על מדים'' / צילום: יונית שילר

הצעירים מרחבי העולם שבחרו להתגייס לצה"ל דווקא בעת המלחמה

כ-500 צעירים בגילאי 16-22 לקחו חלק באירוע "עולים על מדים" - יוזמה של "נפש בנפש", הסוכנות היהודית וקרן מיראז' ישראל ● חלקם עלו עם המשפחה, אחרים ישרתו כחיילים בודדים ● ישראל מתגייסת

אפל / צילום: Shutterstock, Moab Republic

כולם מסתכלים על אנבידיה אבל ההזדמנות עשויה בכלל להסתתר במניה אחרת

מנהל קרנות הגידור שחזה את משבר הסאב-פריים טוען כי אפל תהיה ענקית הטכנולוגיה שתניב את הרווחים הגבוהים ביותר מתחום הבינה המלאכותית ● מדובר בחדשות טובות עבור יצרנית האייפונים שמנייתה הציגה ביצועים חלשים מתחילת השנה