גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי הולך להרוויח אם במשרד האוצר יוחלט על הורדת מס חברות

שר האוצר צפוי להודיע על הפחתת מסים קרובה, אך טרם ידוע אילו מסים יושפעו ● כחלון נתון ללחצים להורדת מס על רווחים מניירות ערך, בעוד בסביבתו של ראש הממשלה לוחצים להורדה נוספת של מס החברות, כתגובה להורדת מס החברות בארה"ב

שר האוצר, משה כחלון / צילום: משה מילנר, לע"מ
שר האוצר, משה כחלון / צילום: משה מילנר, לע"מ

מתן נקודות זיכוי נוספות והגדלת מענקי מס הכנסה שלילי - זו ההמלצה המתגבשת ברשות המסים בראשותו של ערן יעקב, אם יוחלט על הורדת מס נוספת.

הדרג המקצועי באוצר וברשות המסים טרם הציג לשר האוצר משה כחלון את עמדתו בנושא הפחתת מסים נוספת, אך בדיונים פנימיים ובשיחות בלתי פורמליות בנושא הביעו בכירים באוצר וברשות הסתייגות מהפחתה במסים עקיפים דוגמת מע"מ ומסי קנייה, וציינו כי הפחתת מסים ישירים כמו מס חברות ומס הכנסה תסייע בעיקר לאלפיון העליון של בעלי ההכנסות.

גם האפשרות להורדת המס על רווחים מניירות ערך אינה נראית כרגע מעשית, למרות הלחצים הרבים המופעלים בנושא על שר האוצר. על רקע זאת נוטים ברשות המסים לתמוך במתווה דומה לזה שהופעל במסגרת תכנית נטו משפחה, זו של הגדלת הטבות המס למשפחות עובדות וזוגות צעירים - אלא שכאמור כלל לא ברור האם אכן יוחלט על הפחתת מסים.

בסביבתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לוחצים להורדה נוספת של מס החברות, כתגובה להורדת מס החברות בארה"ב במסגרת רפורמת המס של הנשיא דונלד טראמפ. מבדיקת "גלובס" עולה כי מי שיהנה מהפחתה נוספת במס החברות יהיה חברי האלפיון העליון של השכירים בישראל, גם אם הם כלל לא משלמים אותו. זאת כיוון שהפחתה נוספת במס החברות תיאלץ את המדינה כמעט בוודאות להפחית במקביל גם את מס ההכנסה השולי, המוטל על בעלי הכנסות הגבוהות ביותר.

כמה מס משלם מי שהכנסתו השנתית

העשירים ירוויחו יותר?

בדיקת "גלובס" מגלה כי חברי האלפיון העליון של השכירים בישראל צפויים ליהנות מהפחתה נוספת במס החברות - גם אם הם משלמים מס הכנסה כשכירים ואין בבעלותם חברת ארנק. הסיבה לכך היא שהפחתה נוספת במס החברות תיאלץ את המדינה להפחית במקביל גם את מדרגת מס ההכנסה הגבוהה ביותר המוטלת על בעלי הכנסות גבוהות.

מדיניות המס של ישראל גורסת שצריך לשמור על שוויון בגובה המס הכולל בין המסלול של מס הכנסה ליחידים למסלול של מס חברות ודיבידנדים. ההגיון הפשוט שעומד מאחורי הכלל הזה הוא הרצון למנוע הקמת חברות ארנק כאמצעי לתכנון מס של שכירים בעלי שכר גבוה.

מבדיקת "גלובס" עולה כי כבר היום, לאחר ההורדה האחרונה במס החברות ל-23% שנכנסה לתוקף ב-1 לינואר, קיימת עדיפות למסלול של מס חברות ודיבידנד על פני המסלול של מס הכנסה ליחידים. כפי שמתואר בתרשים, שכיר שהכנסתו השנתית עולה על 640 אלף שקל לחודש, ישלם מס נמוך יותר אם יקים חברת ארנק שתקבל במקומו את שכרו החודשי ותחלק את אותו כדיבידנד בסוף השנה.

נכון להיום, שכיר שיבחר במסלול של הקמת חברה יצליח להשאיר בכיסו אחרי תשלום המס 51 שקלים ו-59 אגורות מכל 100 שקל שיקבל מעבר להכנסה השנתית המינימלית (כאמור 640 אלף שקלים). לעומת זאת, אם יבחר אותו שכיר להמשיך ולשלם מס הכנסה כיחיד, יישארו בכיסו רק 50 שקלים. לדעת בכירים ברשות המסים, מדובר בפער לא גדול אך משמעותי - ואם יוחלט על הורדה נוספת במס החברות, לא יהיה מנוס מהורדת המדרגה הגבוהה ביותר של מס ההכנסה או מס היסף, על מנת לשמר את הרלבנטיות של המסלול הזה עבור שכירים.

הדרג המקצועי צפוי להתנגד

בדיון המקצועי על הורדות המס צפויים להשתתף הכלכלן הראשי, ראשי אגף תקציבים ורשות המסים. כחלון הצהיר בעבר כי יקבל את ההחלטה האם להוריד מסים רק לאחר שיראה את נתוני גביית המסים של הרבעון הראשון. משום כך, בהנחה שיש עודף בהכנסות לעומת התחזית, תעלה השאלה האם מדובר בעודף פרמננטי ומשמעותי, שצפוי להישמר במהלך השנה כולה ומצדיק עדכון התחזית של הכלכלן הראשי להכנסות המדינה ממסים ב-2018 (התחזית ל-2017 עודכנה 3 פעמים על-רקע עסקאות חד-פעמיות גדולות כמו מכירת מובילאיי לאינטל).

העודף הצפוי בקופת האוצר מתחילת השנה עומד על-פי הערכות על כחצי מיליארד עד 600 מיליון שקלים בלבד. מאחר ומדובר בסכום כמעט זניח, אפשר להעריך בזהירות כי הדרג המקצועי ימליץ שלא לעדכן את תחזית ההכנסות ממיסים ולא להוריד מיסים.

כחלון דוגל בהפחתה

כחלון הוריד מתחילת כהונתו מסים בהיקף המוערך בכ-10 מיליארד שקלים לשנה. אם כחלון יחליט בכל זאת על הורדת נוספת, רשות המסים תציג לשר האוצר את האפשרויות השונות. הפחתת נטל המסים הישירים, כלומר המסים המוטלים על הכנסה, תסייע כאמור בעיקר לעשירים. כבר היום משלמים שני העשירונים בעלי ההכנסה הגבוהה ביותר כ-90 אחוז מסך הכנסות המדינה ממס הכנסה, וכל שאר העשירונים משלמים מס הכנסה נמוך מאד, אם לא אפסי.

מעבר לכך, צריך לזכור שהמיסים הישירים כבר הופחתו על-ידי כחלון, ויותר מפעם אחת. מס החברות הופחת בהדרגה מ-26.5% עם כניסתו של כחלון לתפקיד ל-23% כיום. מדובר בהפחתה המנוגדת להמלצות וועדת טרכטנברג שהמליצה להעלות את מס החברות ל-25%. הוועדה הסבירה שהורדת מס החברות היא אחד האשמים העיקריים בבעיית יוקר המחייה בישראל, וכתוצאה מהורדת מס החברות נאלץ האוצר לכסות את הפער בהכנסות שנוצר בדרך של העלאת המסים העקיפים (המוטלים על צריכת שירותים ומוצרים).

בנוסף להפחתת מס החברות הכללי, הפחית כחלון את מס החברות לחברות המייצאות מישראל הפועלות בפריפריה מ-9% ל-7.5% ולחברות הייטק ל-12% או 6% (לחברות שמחזורן השנתי עולה על 10 מיליארד שקל). גם את מס ההכנסה כחלון הפחית באמצעות "ריווח" של מדרגות המס, הורדת המס השולי המירבי והקלות לבעלי שכר של עד 20 אלף שקל.

יופחת המס על הבורסה?

מס ישיר אחר שאפשרות הפחתתו מעוררת תקוות רבות בשוק ההון, הוא המס על רווחים מניירות ערך. מדובר במקור הכנסה קטן יחסית: בשנת 2017 הגיעו הכנסות המדינה ממיסוי ניירות ערך ל-4.2 מיליארד שקל בלבד, ומדובר היה בעלייה של 42% לעומת ההכנסות ב-2016 שהגיעו בקושי ל-3 מיליארד שקלים.

גופים כמו איגוד החברות הציבוריות פועלים במרץ להורדת המיסוי על ניירות ערך והנימוק העיקרי שלהם הוא שהמשקיעים בשוק ההון מופלים לרעה בנטל המס המוטל עליהם לעומת המשקיעים בנדל"ן. מנכ"ל האוצר שי באב"ד אמר בעבר כי הוא סבור שיש מקום להוריד את המס על ניירות ערך וגם סגן שר האוצר ח"כ יצחק כהן (ש"ס) צפוי לתמוך במהלך כזה. אלא שכחלון עצמו אינו מתלהב מהורדת המס על הבורסה. בפעמים הרבות שנשאל על כך בעבר השיב בתשובה מתחמקת לפיה "כל האופציות על השולחן ויישקלו".

הגדלת נקודות זיכוי ומענקי עבודה

בתחום המיסוי העקיף שני המסים העיקריים הם המע"מ ומסי הקנייה והמכסים. את המע"מ לא משתלם להוריד משום שכל הורדה של אחוז במע"מ גורעת מהכנסות המדינה סכום עתק של כ-5 מיליארד שקלים. בנוסף, הורדת המע"מ לרוב נשארת אצל הקבלנים וספקי השירותים שאינם מגלגלים אותה לכיסו של הצרכן.

מקור משמעותי נוסף של הכנסות ממסים עקיפים הוא המיסוי על רכב - מיסי קנייה, בלו ומע"מ על הרכב, שמכניסים לקופת המדינה, לפי הערכות, סכום עתק המוערך בכ-40 מיליארד שקל לשנה. אלא שהורדת המיסים בענף הרכב תתמרץ רכישת רכבים פרטיים, ונראית בעייתית על רקע בעיית הפקקים ומאמצי הממשלה לעודד את השימוש בתחבורה הציבורית.

הנטייה ברשות המסים היא להמליץ על צעדים של הגדלת נקודות זיכוי והרחבת מענקי עבודה (מס הכנסה שלילי). לצעדים האלה יש מספר יתרונות משמעותיים: הם מעודדים יציאה לעבודה, הם פרוגרסיביים ומגדילים באופן יחסי יותר את הכנסת השכבות החלשות. בנוסף, הם אינם יוצרים עיוותים בתכנון התקציבי. גם כחלון נוטה לתמוך בהטבות כאלה משום שהן מגדילות את הנטו החודשי של רבים מבוחריו, בניגוד למשל להורדת מע"מ.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע