גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבעיה היא כבר לא דמי הניהול, אלא איכות הניהול של הכסף

התעקשות הגופים המוסדיים הישראליים לא להפנות כספים לקרנות השקעה עולה לנו עשרות מיליארדי שקלים

צילום:Shutterstock :א.ס.א.פ קרייטיב
צילום:Shutterstock :א.ס.א.פ קרייטיב

1.

קחו כמה דקות והציצו בתשואות החיסכון ארוך הטווח שלכם בשנים האחרונות - תשואות החיסכון הפנסיוני שיש לכל אחד מאיתנו - בין שהן בקופת גמל ובין שהן בקרנות פנסיה, פוליסות משתתפות ברווחים או קרנות השתלמות. התשואה שקיבלתם על הכסף הפנסיוני שלכם ב-12 השנים שחלפו בין 2005 ל-2016 מתקרבת ל-7% בממוצע שנתי, 7% נומינלית ברוטו (לפני ניכוי דמי ניהול). נתוני 2017 די דומים לממוצע הרב-שנתי. אין ספק: מדובר בתשואה יפה מאוד, וכל אחד היה מרוצה אם היא הייתה שומרת על שיעורה בשנים הבאות. כולנו גם צריכים להודות לנגידי הבנקים המרכזיים ברחבי העולם שהנהיגו ריבית אפסית שהקפיצה את מחירי הנכסים - מניות, אג"ח ונדל"ן - ובסופו של דבר תרמה תרומה מכרעת לתשואה היפה הזאת בחיסכון הפנסיוני.

וזה בדיוק הזמן להזהיר: הסיכוי שהתשואות הללו יחזרו על עצמן בשנים הקרובות הוא נמוך מאוד. הלוואי שאתבדה, אבל אפשר לראות זאת בעצבנות ההולכת וגוברת בשוקי ההון, בתנודתיות הגבוה בשערי המניות וב"גילוח" התשואות החיוביות שהיו מתחילת השנה, בתוך זמן קצר. מלחמות הסחר עם סין הן תירוץ טוב לירידות, אבל הגורם הכי משפיע על השווקים היה ונותר הריבית. היא אמנם עדיין נמוכה באופן היסטורי, אבל בארה"ב כבר החלה מגמת העלייה, מגמה שתימשך השנה (צפויות שלוש-ארבע העלאות ריבית) ובדרך כלל השווקים מקדימים להגיב להתרחשויות העתידיות, בדיוק כפי שהגיבו בעלייה מהירה אחרי המשבר הפיננסי העולמי, כשקולות ההספדים על סופו של העולם עוד ממשיכים להדהד בתקשורת.

2.

אין סיבה, אם כן, להיות מאוכזב מביצועי הגופים המוסדיים המנהלים את כספי הפנסיה, וזה למרות הביקורת עליהם בנושא שמיטות החוב של כמה חברות מרכזיות במשק. בסופו של דבר, שמיטות החוב הללו לא השפיעו על התשואות ולא יכולות להשפיע כיוון שהן בהיקף מזערי לעומת ההון המנוהל.

האם, אם כן, אנחנו צריכים להיות שבעי רצון מהביצועים של הגופים המוסדיים? התשואה הזאת הרי גבוהה משמעותית מכל תשואה של פיקדון בנקאי שבו היה מונח הכסף לאורך אותה תקופה. בל נגזים. שימו לב שמדד האג"ח הסולידי הניב כ-5% בממוצע לאורך השנים ואילו מדד המניות הניב תשואה כפולה, כ-10%. לכן, התשואה שהניבו המוסדיים בשבילנו היא בטווח של המדדים.

זה רק מראה ש"מבחן הקוף", שמציב קוף במקום מנהל השקעות, מוכיח את עצמו בכל פעם מחדש. אם הכסף שלכם היה חונה בתעודות סל של מדדי מניות או מדדי אג"ח, לא היו צריכים בכלל גופים מנהלים וגם דמי הניהול היו נמוכים יותר. אבל זה דיון תיאורטי לחלוטין, כיוון שאיש לא מתכוון לשנות בשלב זה את מערכת הפנסיה הישראלית וההפרשות הפנסיוניות של כולנו ימשיכו לזרום בקצב אדיר מדי שנה למוסדיים.

3.

כשמדברים על ממוצעי תשואות, עושים כמובן הכללות, כמו בכל מדידת ממוצעים. כמובן, יש כאלה שהן מתחת לממוצע ויש כאלה שמעליו - יש מנהלי השקעות יותר טובים ויש שפחות טובים - כמו בכל מקצוע אחר. ההבדלים בין מנהלי ההשקעות, שאפשר לכנותם "איכות ניהול הכסף", מתורגמים לתשואה גבוהה יותר בתיק הפנסיוני שלנו והבדלים של אחוזים בודדים בתשואה לאורך שנים הופכים לעשרות ומאות אלפי שקלים, תלוי בהיקף החיסכון.

כפי שכתבתי לא פעם, איכות ניהול ההשקעות ובחירה במנהל הטוב ביותר חשובה לאין ערוך מבחינת דמי הניהול. אלה אינם חזות הכול. היום יש לחוסכים כוח מיקוח יותר גבוה, כוח ניידות הרבה יותר גמיש וגם מודעות הולכת וגוברת לחשיבות של ניהול הפנסיה שלהם. כל זה מאפשר לצרכנים לדרוש ולקבל דמי ניהול יותר נמוכים, מה שניכר בדיווחים של הקרנות עצמן על ירידה הדרגתית בדמי הניהול הממוצעים.

לכן, ההתמקדות צריכה לעבור גם לאיכות הניהול של הקרן שבה אתם חברים. נכון שדמי הניהול "אוכלים" מהתשואה, ולפעמים "אוכלים" אותה יותר מדי, אבל הדבר החשוב לא פחות הוא להבחין בקרן פנסיה שמניבה לאורך זמן תשואה גבוהה יותר ממתחרותיה, כי הרי תשואה גבוהה יותר לאורך חיי החיסכון היא קיצבה גבוהה יותר בגיל הפרישה.

הפרש שנתי של אחוז אחד בודד בתשואה עשוי להיות מתורגם להפרש של עשרות אחוזים לאורך כל תקופת החיסכון. גם פה קיימים כלי השוואה באתר של משרד האוצר, שמאפשרים לכל אחד לבחון את קרן הפנסיה שלו לעומת הממוצע בשוק ולעומת קרנות דומות לה. יש גם אפשרות לשנות את הרכב ההשקעות תוך כדי חיי החיסכון. בקיצור: קצת יותר ערנות, קצת יותר זמן שמוקדש לניהול החיסכון הפנסיוני וקצת יותר השקעה בתשומת לב לניהול החיסכון הפנסיוני הזה עשויים להשתלם מאוד.

4.

1.6 טריליון שקל, 1,600 מיליארד שקל, מונחים בתיקי החיסכון ארוך הטווח של המוסדיים, ואליהם מצטרפים מדי שנה כ-50 מיליארד שקל נטו, שזורמים לאפיקי החיסכון הפנסיוני. הזרם הזה ילך ויגבר מדי שנה, והכסף העצום הזה ירדוף אחרי תשואות. יותר מחצי מהסכום הזה זורם לקרנות הפנסיה החדשות, שנשלטות בעיקר על ידי ארבע חברות ביטוח (מנורה, מגדל, כלל והראל) וזו בדיוק הסיבה שכוחן של אותן חברות ילך ויגבר עם השנים.

כאן אני חוזר לאיכות הניהול ולדברים שכתבתי ערב חג פסח הראשון. יחסית לעולם, ההשקעות של המוסדיים בישראל במכשירי השקעה אלטרנטיביים נמוכה באופן משמעותי יחסית לעולם, לפי דוח בנק ישראל האחרון. מדובר בקרנות פרייבט אקוויטי, הון הסיכון, קרנות הגידור וקרנות הנדל"ן והתשתיות. נכון לסוף 2017 עומד התיק האלטרנטיבי של המוסדיים בישראל על כ-3.6% מסך תיק הנכסים, כ-57 מיליארד שקל בלבד. חלקן של קרנות ההון סיכון בזה הוא ממש מזערי. בהשוואה בינלאומית, עומד שיעור הנכסים האלטרנטיביים על כ-14%-15%, פי ארבעה מישראל.

בנק ישראל ניסה להסביר את ההשקעה הנמוכה בישראל והגיע לשתי מסקנות: האחת, הרתיעה מהשקעות שעלולות להניב הפסדים בטווח הקצר, במיוחד על רקע הדיווחים השוטפים החודשיים על התשואות במכשירי החיסכון. השנייה, הרגולציה הייחודית בתחום בנוגע לדמי ניהול כפולים שנוטה גם להרחיק את המוסדיים הישראליים מהשקעות אלטרנטיביות.

5.

השקעות אלטרנטיביות נשמעות כמו מכשיר השקעה מסוכן שעדיף להתרחק ממנו, אלא שזה רחוק מאוד מהמציאות. התעשייה הזאת מגלגלת כ-8 טריליון דולר בעולם, והיא מכשיר לגיטימי מאוד להשקעה. לא רק שזה מכשיר השקעה לגיטימי, זה מכשיר שהכה (שוב, בממוצע) את מדדי הייחוס ההשוואתיים, ולא סתם הכה אותם; הוא הכה אותם שוק על ירך.

מדוח אחרון של חברת המחקר PREQIN עולה כי תשואות החציוניות של תעשיית קרנות ההשקעה הפרטיות כקבוצה (יש גם פירוט לגבי קבוצות המשנה, הכוללות את קרנות הפרייבט אקוויטי, קרנות הנדל"ן, משאבי טבע וחוב פרטי) נעו בין 10% ל-15% נטו בשנים האחרונות - הרבה יותר מכפי שהשיגו המוסדיים הישראליים בשנים האחרונות - כ-6% נטו. הקרנות החזקות ביותר הניבו תשואה של יותר מ-20% (ראו גרף) ואילו הקרנות החלשות הניבו כ-5%-10% ואף פחות בשנים האחרונות.

אפשר לחשב גם את ההפסד התיאורטי שנגרם לציבור החוסכים הישראלים, רק לשם התרגיל החשבונאי, כדי להמחיש עד כמה כולנו מפסידים מתת-ההשקעות של המוסדיים בהשקעות אלטרנטיביות. אם ניקח את התשואה הממוצעת של קרנות הפרייבט אקוויטי - כ-12%, נגיע למסקנה שהיא כפולה מהתשואה הממוצעת אצל הגופים המוסדיים. נניח שהמוסדיים הישראליים היו משקיעים 50 מיליארד שקל לפני 10 שנים בקרנות פרייבט אקוויטי. אז היה אפשר להגיע - בחישובי ריבית דריבית - לאובדן ערך של יותר מ-100 מיליארד שקל, סכומים די משמעותיים, גם אם פורטים אותם לתשואות שנתיות באחוזים.

השאלה היא, אם כך, מדוע המוסדיים מפגרים מאוד אחרי העולם בהשקעות מהסוג הזה? נכון, הם מגדילים אט-אט את ההשקעות בקרנות הללו אבל לא בקצב מספק, וייקח שנים רבות עד שהם ידביקו את מגמות ההשקעה בעולם ויסגרו את הפער הנרחב. אחת התשובות היא אמנם הרגולציה העקומה בישראל בדמי ניהול, אבל יש גם את עניין הידע והניסיון. בסופו של דבר, אנחנו חוזרים לאיכות הניהול.

כדי להשקיע בקרנות הטובות ביותר בחו"ל צריך לפתח ידע וקשרים, וזה מחייב השקעה ומחקר מתמשכים מצד המנהלים הישראלים, כולל פתיחת סניפים בחו"ל. הרי לבחירה במנהל קרן פנסיה כזה או אחר צריך להיות רציונל מאוד ברור: שהוא יצליח להכות את המדדים וגם את המתחרים שלו, והמטרה שלהם מנגד היא להוכיח לחוסכים שהם הטובים ביותר כדי למשוך עוד ועוד כסף אליהם. אם כל השחקנים יפנימו - הן המנהלים והן החוסכים - שהתחרות חייבת להיות על התשואות ועל איכות הניהול ולא רק על דמי ניהול, גם ההכרה הזו תתרום לזרימת הכסף להשקעות אלטרנטיביות.

הפספוס הגדול

eli@globes.co.il

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו