גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העדות הגנוזה של נוחי דנקנר בפרשת רשות המסים

קונצרן אי.די.בי שילם מס מופחת עבור רכישת מניות סלקום ● "גלובס" חושף כי ב-2007 הגיע דנקנר לתשאול ב"פרשת רשות המסים", אך לא נשאל לגבי הטבת מס של מאות מיליוני דולרים שקיבל קונצרן אי.די.בי ● דנקנר הודה בחקירה כי נפגש עם ג'קי מצא מרשות המסים ● היום יחל הדיון בבית המשפט העליון בערעורו של דנקנר בתיק הרצת מניות אי.די.בי

נוחי דנקנר / צלם: איל יצהר
נוחי דנקנר / צלם: איל יצהר

בתחילת 2007 נחשפה פרשת שחיתות בצמרת רשות המסים בארץ. באותו מקרה התברר כי גורמים אינטרסנטים החיצוניים לרשות המסים ובראשם אנשי העסקים קובי בן-גור ויורם קארשי (אחיה של שולה זקן) הפעילו לחץ על בכירים ברשות כדי לקדם מינויים שהם היו מעוניינים בהם.

הפרשה הסתיימה בהרשעתו של ראש רשות המסים לשעבר, ג'קי מצא, בעבירות של מרמה והפרת אמונים ובשליחתו לכלא של מצא לשנת מאסר. זקן הורשעה בהפרת אמונים. קארשי נדון לשנת מאסר בפועל, לאחר שהורשע בעבירות של מתן שוחד וסיוע לשוחד. בן-גור נשלח ל-8 חודשי מאסר לאחר שהורשע בעבירות דומות.

לפני כחצי שנה, בנובמבר 2017, שוב עסקה התקשורת בפרשת רשות המסים לאחר שנחשף ב"גלובס" כי נציב התלונות על פרקליטים, השופט בדימוס דוד רוזן, העלה חשש שפרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, רות דוד, טייחה חלק מחקירה שעסקה בשחיתות ברשות המסים בכך שגנזה תיק עב-כרס בתוך 3 ימים בלבד מיום קבלת ההמלצה מהמשטרה. נזכיר כי רות דוד עומדת כיום לדין בגין מעורבותה בפרשת רונאל פישר.

את התהיות על גניזת אותו תיק העלה רוזן במסגרת חוות-דעת שכתב בעקבות תלונה שהגיש חושף השחיתויות רפי רותם. רוזן אישר את טענת רותם והבהיר כי סגירת תיק, שאותו הגדיר "מגה-תיק", בתוך ימים ספורים בלבד על-ידי פרקליט מחוז שעיין בחוות-דעת שנפרשה על פני 160 עמודים "אינה יכולה שלא לעורר תמיהה".

הפרק השני של הגניזה והטיוח

היום (א') אנו חושפים את מה שניתן לכנות הפרק השני של פרשת הגניזה והטיוח. הפרק השני של הפרשה, שגם לגביו הגיעו לאחרונה תלונות לנציב רוזן, התחיל בסדרת תלונות של "קבוצת ה-15", חוקרים ביחידת החקירות של רשות המסים, שניסו לעקוף את רות דוד על-ידי הפניית התלונות המקוריות ותלונות נוספות ליאח"ה, במסגרת התיק שכונה "כרטיס פתוח".

מנהיגי "קבוצת ה-15", שוקי משעול שהיה ממונה מע"מ תל-אביב ורותם שהיה קצין המודיעין של יחידת החקירות, מבקשים שרוזן יבצע בדיקה דומה בפרק השני של הפרשה.

אחת התלונות נוגעת להקלת המס הגדולה שקיבל דנקנר בעסקה, שבה קונצרן אי.די.בי בשליטתו רכש ב-2005 מהאחים ספרא את מניות השליטה בסלקום. ראש רשות המסים בשנים 2004/5 היה איתן רוב, מינוי של שר האוצר דאז בנימין נתניהו. מטעמו של דנקנר פעל בן-גור, אותו בן-גור שהורשע במתן שוחד. ב-6 במאי 2010 נחשפה בערוץ 10 קלטת שבה התרברב בן-גור כי הוא סידר לנוחי דנקנר הקלות מס כשדנקנר רכש את חברת סלקום.

בהמשך התברר כי על-פי "דוח הוועדה לבחינת מתן החלטות מיסוי על-ידי רשות המסים" מדצמבר 2004, שבראשה עמד ג'קי מצא, ובין חבריה היו גם מי שהיה היועץ המשפטי של רשות המסים משה מזרחי, רק המוכר בעסקת סלקום, רשאי היה לבקש פרה-רולינג. אולם רשות המסים הסכימה לטיפול חריג בשאלת המיסוי, בכך שבכלל קיבלה את בקשתו של דנקנר לפרה-רולינג.

רוב מינה את ג'קי מצא, שהיה אז סמנכ"ל לעניינים מקצועיים, לטפל בבקשה של דנקנר לפרה-רולינג בעסקת סלקום. העסקה נאמדה בשווי של כ-1.4 מיליארד דולר, והיתה אמורה להניב מס של 36% בגובה כ-500 מיליון דולר. מצא קבע בפרה-רולינג מס של 3% - כ-40 מיליון דולר. עסקת רכישת מניות השליטה בסלקום הניבה לאי.די.בי ולדנקנר רווח אדיר, בזכות המיסוי המקל.

מצא מונה בהמשך, בתחילת 2006, למנהל רשות המסים במקומו של רוב. ואילו רוב עצמו היה אמור להתמנות שנה אחרי פרישתו לתפקיד יו"ר מפעלי נייר חדרה מקבוצת אי.די.בי. אולם בהמשך, על רקע חשיפת פרשת השחיתות ברשות המסים, הוחלט בקונצרן לבטל את המינוי.

פגישה עם קארשי? "יכול להיות"

במסגרת חקירות פרשות השחיתות ברשות המסים זומן נוחי דנקנר למסור עדות פתוחה במשטרה. 

דנקנר נלחם כיום על חפותו בבית המשפט העליון בתיק אחר. ובכל זאת, התמיהות שהעלה לאחרונה הנציב דוד רוזן אודות נסיבות גניזת התיק על-ידי רות דוד, הופכות את העדות הזאת למעניינת.

דנקנר (שמעולם לא היה חשוד במעורבות בפרשת רשות המסים), מסר את העדות ב-1 בפברואר 2007 ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה).

בתחילתה, ביקשו החוקרים רפ"ק אלישע קוגן ורפ"ק רון פרידל מדנקנר לתאר את עבודתו. "אני משמש כמנכ"ל ויו"ר ובעל השליטה של קבוצת אי.די.בי מאז חודש מאי 2003", אמר דנקנר.

החוקר שאל את דנקנר האם הוא מכיר את יורם קארשי (שהורשע כאמור במתן שוחד בפרשת רשות המסים).

דנקנר השיב: "לא מכיר אותו בכלל. קראתי לאחרונה בעיתונים על החקירה ברשות המסים וראיתי את שמו מצוין שם".

חוקר: האם אתה מכיר את ג'קי מצא? (ראש הרשות לשעבר שהורשע בהפרת אמונים)

דנקנר: "כן. בתחילת 2005 נפגשתי אתו לכוס קפה. לא זוכר מי המליץ שניפגש כדי שנכיר. זה היה במסגרת הכרויות שאני עושה עם אנשים מרכזיים במשק. הייתה שיחה נחמדה שלא התייחסה לשום נושא ספציפי בתחום הטיפול".

חוקר: נפגשתם גם לאחר שמונה כראש רשות המסים?

דנקנר: "לאחר הפגישה שסיפרתי עליה, אני חושב שפגשתי אותו באירועים חברתיים מספר פעמים, אולי חלק מהמפגשים החברתיים נערכו לאחר שמונה כראש רשות המסים".

בשלב זה שאל אחד החוקרים את דנקנר האם ג'קי מצא ביקש ממנו "בקשות שונות".

דנקנר הגיב במהירות: "לא, אף פעם לא".

החוקר שאל את דנקנר האם אייל סולגניק (בכיר בקונצרן אי.די.בי לשעבר) ביקש ממנו להיפגש עם יורם קארשי וזאת לבקשתו של ג'קי מצא.

דנקנר ענה: "לא זכור לי".

חוקר: האם אייל סולגניק עדכן אותך בעובדה שנפגש עם ג'קי מצא וג'קי מצא ביקש ממנו לסדר ליורם קארשי פגישה איתך?

דנקנר: "לא זוכר כזה דבר".

חוקר: אם היית מקבל פנייה מאייל סולגניק שג'קי מצא מבקש שתיפגש עם אח של שולה זקן, יורם קארשי, האם היית מסכים?

דנקנר: "ייתכן שכן וייתכן שלא. אם זה היה נראה לי, על פניו, כביטול זמן או במטרה עסקית לא ראויה אז כנראה שלא".

בהמשך שואל החוקר: "מחומר החקירה עולה שיורם קארשי ביקש מג'קי מצא לארגן לו פגישת עסקים איתך. ג'קי פנה לאייל סולגניק חברו, נפגש עמו ועדכן אותך בעניין. מה תגובתך?

דנקנר: "לא זוכר. אם אייל יאמר דבר כזה אז יכול להיות שזה קרה. אני רוצה לציין שהרבה מאוד אנשים מבקשים שאני אפגש עם הרבה מאוד אנשים. אני לא תמיד נעתר. לעיתים אני נעתר, לעיתים לא. לאור עומס הפגישות שלי, המזכירה והעוזר שלי מבקשים לבטל חלק ממה שאני קובע, או ממה שמבקשים ממני לקבוע, ובצדק".

נציין כי לאורך כל התשאול שלו ביאח"ה לא נשאל דנקנר אפילו שאלה אחת על פרשת הקלות המס לכאורה שקיבל בעסקת רכישת סלקום.

יום הדין של דנקנר ושטרום

ביולי 2016 הרשיע השופט חאלד כבוב את נוחי דנקנר, לשעבר יו"ר קונצרן אי.די.בי, בהרצת מניות ובעבירות דיווח והלבנת הון. יחד עמו הורשע איש שוק ההון איתי שטרום, שביצע לבקשתו של דנקנר רכישות מאסיביות של מניות אי.די.בי אחזקות, אותן מכר מחוץ לבורסה, ושב לרכוש מניות חדשות - הכול, כך קבע כבוב - כדי להשפיע באופן בלתי חוקי על שער המניה ערב "הנפקת החברים" שביצעה החברה ב-2012.

בהמשך גזר השופט על דנקנר שנתיים מאסר בפועל וקנס בסך 800 אלף שקל. על שטרום גזר כבוב עונש של 12 חודשי מאסר בפועל.

דנקנר ושטרום ערערו לעליון על הכרעת הדין וגם על גזר הדין. המדינה מצדה ערערה לעליון על קולת העונשים שהטיל השופט כבוב על דנקנר ושטרום. בערעורה מבקשת המדינה מבית המשפט העליון לקבוע כי מתחמי הענישה ההולמים את מעשיהם של דנקנר ושטרום עומדים על 60-36 חודשי מאסר ועל 54-30 חודשי מאסר, בהתאמה, ודורשת להחמיר בעונשי המאסר של שני הנאשמים במידה ניכרת. מחר ידונו שופטי בית המשפט העליון, ניל הנדל, ג'ורג' קרא, ודוד מינץ בערעור שהגישו השניים על ההרשעות והעונשים. שופטי העליון ידונו גם בערעור הפרקליטות על קולת העונש.

עסקת סלקום

עוד כתבות

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

סביון בר / צילום: תומר שלום

"טרחן למות": בכירה בדיסקונט פורשת ומפרסמת פוסט חריג

סביון בר סבר, ראש אגף שיווק של דיסקונט, הודיעה בפוסט חריג בפייסבוק שהיא עוזבת את תפקידה • "זאת הייתה מערכת יחסים כביכול דו-סטרית, אבל תלותית ולא שוויונית", כתבה בפוסט, כתבה בפוסט שרבים פירשו ככזה שמכוון נגד מנכ"ל הבנק אבי לוי ● מסביון בר סבר נמסר בתגובה: "מדובר בפוסט הומוריסטי. כל מה שאמרתי הוא שאני שמחה לא לנסוע באיילון"

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"