גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העדות הגנוזה של נוחי דנקנר בפרשת רשות המסים

קונצרן אי.די.בי שילם מס מופחת עבור רכישת מניות סלקום ● "גלובס" חושף כי ב-2007 הגיע דנקנר לתשאול ב"פרשת רשות המסים", אך לא נשאל לגבי הטבת מס של מאות מיליוני דולרים שקיבל קונצרן אי.די.בי ● דנקנר הודה בחקירה כי נפגש עם ג'קי מצא מרשות המסים ● היום יחל הדיון בבית המשפט העליון בערעורו של דנקנר בתיק הרצת מניות אי.די.בי

נוחי דנקנר / צלם: איל יצהר
נוחי דנקנר / צלם: איל יצהר

בתחילת 2007 נחשפה פרשת שחיתות בצמרת רשות המסים בארץ. באותו מקרה התברר כי גורמים אינטרסנטים החיצוניים לרשות המסים ובראשם אנשי העסקים קובי בן-גור ויורם קארשי (אחיה של שולה זקן) הפעילו לחץ על בכירים ברשות כדי לקדם מינויים שהם היו מעוניינים בהם.

הפרשה הסתיימה בהרשעתו של ראש רשות המסים לשעבר, ג'קי מצא, בעבירות של מרמה והפרת אמונים ובשליחתו לכלא של מצא לשנת מאסר. זקן הורשעה בהפרת אמונים. קארשי נדון לשנת מאסר בפועל, לאחר שהורשע בעבירות של מתן שוחד וסיוע לשוחד. בן-גור נשלח ל-8 חודשי מאסר לאחר שהורשע בעבירות דומות.

לפני כחצי שנה, בנובמבר 2017, שוב עסקה התקשורת בפרשת רשות המסים לאחר שנחשף ב"גלובס" כי נציב התלונות על פרקליטים, השופט בדימוס דוד רוזן, העלה חשש שפרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, רות דוד, טייחה חלק מחקירה שעסקה בשחיתות ברשות המסים בכך שגנזה תיק עב-כרס בתוך 3 ימים בלבד מיום קבלת ההמלצה מהמשטרה. נזכיר כי רות דוד עומדת כיום לדין בגין מעורבותה בפרשת רונאל פישר.

את התהיות על גניזת אותו תיק העלה רוזן במסגרת חוות-דעת שכתב בעקבות תלונה שהגיש חושף השחיתויות רפי רותם. רוזן אישר את טענת רותם והבהיר כי סגירת תיק, שאותו הגדיר "מגה-תיק", בתוך ימים ספורים בלבד על-ידי פרקליט מחוז שעיין בחוות-דעת שנפרשה על פני 160 עמודים "אינה יכולה שלא לעורר תמיהה".

הפרק השני של הגניזה והטיוח

היום (א') אנו חושפים את מה שניתן לכנות הפרק השני של פרשת הגניזה והטיוח. הפרק השני של הפרשה, שגם לגביו הגיעו לאחרונה תלונות לנציב רוזן, התחיל בסדרת תלונות של "קבוצת ה-15", חוקרים ביחידת החקירות של רשות המסים, שניסו לעקוף את רות דוד על-ידי הפניית התלונות המקוריות ותלונות נוספות ליאח"ה, במסגרת התיק שכונה "כרטיס פתוח".

מנהיגי "קבוצת ה-15", שוקי משעול שהיה ממונה מע"מ תל-אביב ורותם שהיה קצין המודיעין של יחידת החקירות, מבקשים שרוזן יבצע בדיקה דומה בפרק השני של הפרשה.

אחת התלונות נוגעת להקלת המס הגדולה שקיבל דנקנר בעסקה, שבה קונצרן אי.די.בי בשליטתו רכש ב-2005 מהאחים ספרא את מניות השליטה בסלקום. ראש רשות המסים בשנים 2004/5 היה איתן רוב, מינוי של שר האוצר דאז בנימין נתניהו. מטעמו של דנקנר פעל בן-גור, אותו בן-גור שהורשע במתן שוחד. ב-6 במאי 2010 נחשפה בערוץ 10 קלטת שבה התרברב בן-גור כי הוא סידר לנוחי דנקנר הקלות מס כשדנקנר רכש את חברת סלקום.

בהמשך התברר כי על-פי "דוח הוועדה לבחינת מתן החלטות מיסוי על-ידי רשות המסים" מדצמבר 2004, שבראשה עמד ג'קי מצא, ובין חבריה היו גם מי שהיה היועץ המשפטי של רשות המסים משה מזרחי, רק המוכר בעסקת סלקום, רשאי היה לבקש פרה-רולינג. אולם רשות המסים הסכימה לטיפול חריג בשאלת המיסוי, בכך שבכלל קיבלה את בקשתו של דנקנר לפרה-רולינג.

רוב מינה את ג'קי מצא, שהיה אז סמנכ"ל לעניינים מקצועיים, לטפל בבקשה של דנקנר לפרה-רולינג בעסקת סלקום. העסקה נאמדה בשווי של כ-1.4 מיליארד דולר, והיתה אמורה להניב מס של 36% בגובה כ-500 מיליון דולר. מצא קבע בפרה-רולינג מס של 3% - כ-40 מיליון דולר. עסקת רכישת מניות השליטה בסלקום הניבה לאי.די.בי ולדנקנר רווח אדיר, בזכות המיסוי המקל.

מצא מונה בהמשך, בתחילת 2006, למנהל רשות המסים במקומו של רוב. ואילו רוב עצמו היה אמור להתמנות שנה אחרי פרישתו לתפקיד יו"ר מפעלי נייר חדרה מקבוצת אי.די.בי. אולם בהמשך, על רקע חשיפת פרשת השחיתות ברשות המסים, הוחלט בקונצרן לבטל את המינוי.

פגישה עם קארשי? "יכול להיות"

במסגרת חקירות פרשות השחיתות ברשות המסים זומן נוחי דנקנר למסור עדות פתוחה במשטרה. 

דנקנר נלחם כיום על חפותו בבית המשפט העליון בתיק אחר. ובכל זאת, התמיהות שהעלה לאחרונה הנציב דוד רוזן אודות נסיבות גניזת התיק על-ידי רות דוד, הופכות את העדות הזאת למעניינת.

דנקנר (שמעולם לא היה חשוד במעורבות בפרשת רשות המסים), מסר את העדות ב-1 בפברואר 2007 ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה).

בתחילתה, ביקשו החוקרים רפ"ק אלישע קוגן ורפ"ק רון פרידל מדנקנר לתאר את עבודתו. "אני משמש כמנכ"ל ויו"ר ובעל השליטה של קבוצת אי.די.בי מאז חודש מאי 2003", אמר דנקנר.

החוקר שאל את דנקנר האם הוא מכיר את יורם קארשי (שהורשע כאמור במתן שוחד בפרשת רשות המסים).

דנקנר השיב: "לא מכיר אותו בכלל. קראתי לאחרונה בעיתונים על החקירה ברשות המסים וראיתי את שמו מצוין שם".

חוקר: האם אתה מכיר את ג'קי מצא? (ראש הרשות לשעבר שהורשע בהפרת אמונים)

דנקנר: "כן. בתחילת 2005 נפגשתי אתו לכוס קפה. לא זוכר מי המליץ שניפגש כדי שנכיר. זה היה במסגרת הכרויות שאני עושה עם אנשים מרכזיים במשק. הייתה שיחה נחמדה שלא התייחסה לשום נושא ספציפי בתחום הטיפול".

חוקר: נפגשתם גם לאחר שמונה כראש רשות המסים?

דנקנר: "לאחר הפגישה שסיפרתי עליה, אני חושב שפגשתי אותו באירועים חברתיים מספר פעמים, אולי חלק מהמפגשים החברתיים נערכו לאחר שמונה כראש רשות המסים".

בשלב זה שאל אחד החוקרים את דנקנר האם ג'קי מצא ביקש ממנו "בקשות שונות".

דנקנר הגיב במהירות: "לא, אף פעם לא".

החוקר שאל את דנקנר האם אייל סולגניק (בכיר בקונצרן אי.די.בי לשעבר) ביקש ממנו להיפגש עם יורם קארשי וזאת לבקשתו של ג'קי מצא.

דנקנר ענה: "לא זכור לי".

חוקר: האם אייל סולגניק עדכן אותך בעובדה שנפגש עם ג'קי מצא וג'קי מצא ביקש ממנו לסדר ליורם קארשי פגישה איתך?

דנקנר: "לא זוכר כזה דבר".

חוקר: אם היית מקבל פנייה מאייל סולגניק שג'קי מצא מבקש שתיפגש עם אח של שולה זקן, יורם קארשי, האם היית מסכים?

דנקנר: "ייתכן שכן וייתכן שלא. אם זה היה נראה לי, על פניו, כביטול זמן או במטרה עסקית לא ראויה אז כנראה שלא".

בהמשך שואל החוקר: "מחומר החקירה עולה שיורם קארשי ביקש מג'קי מצא לארגן לו פגישת עסקים איתך. ג'קי פנה לאייל סולגניק חברו, נפגש עמו ועדכן אותך בעניין. מה תגובתך?

דנקנר: "לא זוכר. אם אייל יאמר דבר כזה אז יכול להיות שזה קרה. אני רוצה לציין שהרבה מאוד אנשים מבקשים שאני אפגש עם הרבה מאוד אנשים. אני לא תמיד נעתר. לעיתים אני נעתר, לעיתים לא. לאור עומס הפגישות שלי, המזכירה והעוזר שלי מבקשים לבטל חלק ממה שאני קובע, או ממה שמבקשים ממני לקבוע, ובצדק".

נציין כי לאורך כל התשאול שלו ביאח"ה לא נשאל דנקנר אפילו שאלה אחת על פרשת הקלות המס לכאורה שקיבל בעסקת רכישת סלקום.

יום הדין של דנקנר ושטרום

ביולי 2016 הרשיע השופט חאלד כבוב את נוחי דנקנר, לשעבר יו"ר קונצרן אי.די.בי, בהרצת מניות ובעבירות דיווח והלבנת הון. יחד עמו הורשע איש שוק ההון איתי שטרום, שביצע לבקשתו של דנקנר רכישות מאסיביות של מניות אי.די.בי אחזקות, אותן מכר מחוץ לבורסה, ושב לרכוש מניות חדשות - הכול, כך קבע כבוב - כדי להשפיע באופן בלתי חוקי על שער המניה ערב "הנפקת החברים" שביצעה החברה ב-2012.

בהמשך גזר השופט על דנקנר שנתיים מאסר בפועל וקנס בסך 800 אלף שקל. על שטרום גזר כבוב עונש של 12 חודשי מאסר בפועל.

דנקנר ושטרום ערערו לעליון על הכרעת הדין וגם על גזר הדין. המדינה מצדה ערערה לעליון על קולת העונשים שהטיל השופט כבוב על דנקנר ושטרום. בערעורה מבקשת המדינה מבית המשפט העליון לקבוע כי מתחמי הענישה ההולמים את מעשיהם של דנקנר ושטרום עומדים על 60-36 חודשי מאסר ועל 54-30 חודשי מאסר, בהתאמה, ודורשת להחמיר בעונשי המאסר של שני הנאשמים במידה ניכרת. מחר ידונו שופטי בית המשפט העליון, ניל הנדל, ג'ורג' קרא, ודוד מינץ בערעור שהגישו השניים על ההרשעות והעונשים. שופטי העליון ידונו גם בערעור הפרקליטות על קולת העונש.

עסקת סלקום

עוד כתבות

הטבות המס לחברות הייטק / איור: Shutterstock

יש לכם חודשיים לבצע את תכנון המס הזה, והוא יכול לחסוך לכם הון

פחות מחודשיים לסוף השנה, גלובס יוצא בסדרת כתבות על ההטבות והתכנונים שיעזרו לכם לחסוך במס על ההשקעות שלכם. והפעם - קיזוז הפסדי הון ● איך הפסדים בהשקעה אחת יכולים לחסוך במס בהשקעה אחרת, על אילו נכסים ההטבה חלה, ועד מתי אפשר לממש את הזכאות? ● כתבה ראשונה בסדרה

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

"אחת הפרשות הגדולות שנחקרו בארץ": החשדות, הנחקרים והמעצר של יו"ר ההסתדרות

שוחד, מרמה והפרת אמונים - פרשת "יד לוחצת יד" מטלטלת את המשק ● יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד נעצר בחשד שקיבל לכאורה כסף וטובות הנאה מסוכן הביטוח עזרא גבאי ● ביהמ"ש קבע כי בר־דוד יישאר במעצר עד 10 בנובמבר מחשש לשיבוש חקירה ● המשטרה: מדובר ב־13 פרשיות שחיתות, שכל אחת מהן יכולה לעמוד בפני עצמה, עם מעל 300 נחקרים ומעורבים

עו''ד יפעת תומר ירושלמי, צילום: דובר צה''ל

מעצר הפצ"רית והתובע הצבאי לשעבר הוארך: "חשש לשיבוש לפחות בשתי פעולות חקירה"

הדיון על הארכת מעצר האלופה יפעת תומר-ירושלמי ואל"מ מתן סולומש התקיים בדלתיים פתוחות; הפצ"רית נכנסה לאולם הדיונים לא אזוקה • החוקרת הציגה לשופטת דוח סודי והבהירה: "מדובר בפרשה לא פשוטה" • עורך דינה: "אין שום סיבה להניח שהפצ"רית תשבש חקירה" • הסיבה להארכת המעצר: שיבוש ומסוכנות

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

מה אומרת חוקת ההסתדרות על מעורבות היו"ר בפלילים?

לפי חוקת ההסתדרות, במקרה ש"הוגש כתב אישום נגד יו"ר ההסתדרות בגין עבירה שיש עמה קלון, יפנה יועמ"ש ההסתדרות לראשות השיפוט בתביעה להשעייתו" ● לפיכך, כרגע אין מניעה מיידית מבר-דוד להמשיך לשאת בתפקידו בגדר נחשד בפרשה; תהליך כזה יתחיל אם וכאשר יוגש נגדו כתב אישום בשחיתות שתוגדר כעבירה שיש עמה קלון

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

לפי שווי של 1.45 מיליארד שקל: לאומי פרטנרס רוכשת 10% מקבוצת יוסי אברהמי

זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי חתמה על עסקה לרכישת 10% בחברת הנדל"ן היזמי יוסי אברהמי תמורת 144 מיליון שקל ● כניסתה של לאומי לחברה נעשית כחלק ממהלך לקידום הנפקת החברה והרחבת פעילות המגורים שלה בישראל

שכונת אם המושבות, פתח תקווה / צילום: Shutterstock

התנגדות תושבים להרחבת דרך אם המושבות בצפון פ"ת: "חשש כבד ביותר לנזק תמידי"

קבוצת תושבים משכונת אם המושבות מתנגדת להרחבת הכביש העובר בסמוך לשכונה – הרחבה שתהפוך את הכביש לדו־מסלולי ותלת־נתיבי, וכוללת גשר מיתרים גדול ● לטענתם, התכנון מקודם "במעמד צד אחד" ומתעלם מזכויותיהם ● העירייה: "ביצוע הפרויקט פורסם באופן עקבי, מפורט וברור עוד משנת 2018"

האם הריבית על העו''ש משתלמת? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

כולם מציעים עכשיו ריבית על העו"ש, אבל האם זה באמת משתלם?

אפליקציית התשלומים ביט של בנק הפועלים מציעה ללקוחות 4% ריבית על היתרה החיובית ומצטרפת לשורה של בנקים ופלטפורמות תשלומים עם הצעות דומות ● אבל הסכומים המוצעים מסתכמים לרוב במאות שקלים בשנה בלבד, והאלטרנטיבות נראות אטרקטיביות יותר

איתן יוחננוף, מנכ''ל ובעלי רשת יוחננוף / צילום: גבע טלמור

יוחננוף מתרחבת לשדות: רוכשת כ-107 דונם בנס ציונה לגידול עצמי של פירות וירקות

הרשת תשלם על הקרקע כ-27 מיליון שקל, ובנוסף תשלם 5.1 מיליון שקל לצד שלישי כדמי ייזום ● מטרת הרכישה היא לבצע שימוש חקלאי בקרקע, הכולל גידול של מוצרי פירות וירקות שיוחננוף רוצה למכור בסניפיה, תוך הפחתת העלויות הכרוכות בשרשרת האספקה

ווסטרן דיגיטל, סיגייט, סנדיסק משולב במכשיר נייד / צילום: Business Wire ,מצגת סנדיסק

400% תשואה: גם אנליסטים מנוסים לא עומדים בקצב של הטרנד החדש בוול סטריט

עליות של מאות אחוזים מתחילת השנה במניות שלוש חברות הפועלות בתחום אחסון המידע, מיוחסות לייצור שבבי זיכרון שנהנים מביקוש גובר משוק הבינה המלאכותית ● ברקע, התחום סבל שנים מתמחור חסר ומיעוט השקעות ● ויש גם תזכורת מהיסטוריה ישראלית

בניין להב 433 / צילום: גלובס

אל על ורכבת ישראל מדווחות: המשטרה פשטה על משרדי ועדי העובדים כחלק מפרשת "יד לוחצת יד"

משטרת ישראל פשטה על משרדי ועדי העובדים של רכבת ישראל, אל על, האוניברסיטה העברית ומכון וינגייט ● זאת חלק מפרשת השוחד שבמסגרתה נעצרו עשרות בכירים, ובה מעורבים גם יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, ועדי עובדים גדולים וראשי ערים

משחתת אמריקאית מפליגה מפורט־אוף־ספיין על רקע מתחים גוברים באזור בין ארה''ב לוונצואלה / צילום: Reuters, Andrea de Silva

נפט וקרטלי סמים: ארה"ב בדרך לעימות חזיתי ראשון זה שנים

על רקע החרפת המאבק בקרטלי הסמים, בעולם מדווחים על היערכות אמריקאית למבצע צבאי נגד משטר מדורו ● בעוד טראמפ טען כי אין כוונה לתקוף, בוונצואלה נערכים צבאית ופונים לרוסיה בבקשה לעזרה ● וגם: איך העימות הפוטנציאלי ישפיע על שוק הנפט העולמי?

שלט חוצות בטיימס סקוור מציג את תחזיות ההימורים לקראת הבחירות / צילום: פרופ׳ ניצן גסלביץ פקין

הבחירות בניו יורק כמשל: כך הופכים שוקי החיזוי מכלי למדידה למייצרי מציאות

שוקי החיזוי סביב המועמד לראשות ניו יורק שוברים שיאים - אך האם מדובר במניפולציה? ● פלטפורמות כמו פולימרקט מבטיחות לנבא תוצאות בעזרת "חוכמת המונים", אך בפועל הן משתמשות באלמנטים של הימורים, ויש חשש שהן מתומרנות ע"י גורמים זרים ● טור אורח

יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

ההסתבכות של הפצ"רית: העבירה שעל הפרק, ומה הבעיה במינוי המחליף?

בנוסף לחשד להדלפת הסרטון משדה תימן, האלופה יפעת תומר־ירושלמי עשויה להיות מואשמת בדיווח "בעייתי" לבג"ץ ● דיווחי כזב לביהמ"ש לא הביאו להרבה הרשעות, אבל בכל זאת יש תקדים מפורסם ● ולמה צריכים לשים לב לפני שממנים את המחליף?

שפיר הנדסה / צילום: בר - אל

שפיר הנדסה במימוש ראשון: מוכרת כ-40% משלושה פרויקטים למוסדיים

על פי מזכר ההבנות, ההחזקות בפרויקטים, יועברו לשותפות מוגבלת בשליטת שפיר, והגופים המוסדיים ירכשו ממנה יחידות בשיעור שבין 33.5% ל־38.5% ● העסקה, שנעשית לפי שווי של כמיליארד שקל, היא למעשה מהלך ראשון של מימוש נכסים בתחום הזכיינות מצד החברה

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות, שלומי יוסף

פרשת "יד לוחצת יד": ביהמ"ש הורה להאריך את מעצרו של יו"ר ההסתדרות בשבוע

המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו של יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ב-10 ימים: "אחת מפרשות השחיתות הציבורית הגדולות שנחקרו" ● השופטת: "אם בר-דוד ישוחרר, יש חשש לתיאום עדויות" ● סנגורו: "ידיו נקיות, הוא לא קיבל שקל" ● גם מעצר אשתו של בר-דוד ומעצרו של סוכן הביטוח עזרא גבאי הוארכו בשבוע ● סנגורו של גבאי טען: במשטרה אמרו לו - "תביא ראיה על ארנון ותלך הביתה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

הנגיד רומז על הפחתת ריבית? מדד ספטמבר היה "התפתחות בכיוון הנכון"

בכנס "בנקאות המחר" שעורך אגף הפיקוח על הבנקים, הביע פרופ' אמיר ירון עידוד מנתוני מדד המחירים בחודש ספטמבר: "הפתיע את השוק כלפי מטה" ● הנגיד אף שיבח את הכלכלה הישראלית וקרא להקדים את המאמצים "לגיבוש תקציב אחראי, אמין ותומך צמיחה שיבטיח את המשך חוסנו של המשק"

לוגו ביט / צילום: יח''צ

הקרב על הפקדונות: ביט תיתן ריבית 4%, אבל יש כוכבית חשובה

ביט מציעה ללקוחות להפקיד כסף באותם כיסי חיסכון כך שיצבור ריבית בפיקדונות ייעודיים ● הסכום המקסימלי להפקדה הינו 20,000 שקל, לאחר שלושה חודשים, הקרן והריבית ייפרעו אוטומטית

תאת טכנולוגיות / צילום: איור: גיל ג'יבלי, צילום: מתוך אתר החברה

האם יש עוד הזדמנות במניה הביטחונית שזינקה 100% בשנה?

מדור מיוחד של גלובס מנתח פעם בשבועיים מניה אחת. והפעם: תאת טכנולוגיות היא אחת מחברות התעופה והביטחון הוותיקות בבורסה עם חוזים מול ענקיות כמו לוקהיד מרטין ובואינג השוק שלה צומח בקצב מסחרר, המניה עלתה 300% בשנתיים, והתמחור עדיין לא יקר ביחס לענף ● מדור חדש

מנכ''ל OpenAI סם אלטמן ומנכ''ל אמזון אנדי ג'סי / צילום: ap

38 מיליארד דולר: עסקת הענק של אמזון עם OpenAI

ענקית הבינה המלאכותית של סם אלטמן נפרדת ממיקרוסופט ופונה לאמזון בהסכם ענק לרכישת שירותי ענן ב־38 מיליארד דולר ● המהלך נועד להתמודד עם המחסור בכוח מחשוב לעיבודי AI ● מניית אמזון מזנקת ב־10%

Jaecoo 7 צ'רי / צילום: יח''צ

מהפך בשוק הרכב: קבוצת צ'רי הסינית עקפה את המסירות של טויוטה

קבוצת צ'רי הסינית טיפסה למקום השני במסירות הרכב מתחילת השנה עם המותגים צ'רי וג'אקו, תוך שהיא עוקפת את טויוטה שנמצאת כעת במקום השלישי בחלוקה ליצרניות ● יונדאי מוטורס שומרת עדיין על ההובלה עם כ־52 אלף מסירות מצטברות ● בענף הרכב מצפים כי בחודשים הבאים ימשכו מבצעי ההנחות על רכבי "אפס קילומטר"