גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרתון למרחקים קצרים: איך מודדים אפיקים פנסיוניים?

מהי תקופת מדידת הביצועים הנכונה בבחירה בין שני מכשירים פנסיוניים, וכיצד הכללים שהיו נהוגים במגרש ההשקעות בעשור הקודם פוגעים במדידה ארוכת-הטווח ●  למדריך קופת גמל להשקעה

תשואה / צילום: Shutterstock
תשואה / צילום: Shutterstock

במאמר "דרוש שדרוג" ניסיתי להציג אלטרנטיבות פשוטות יותר, ואולי אף דרושות יותר, למלחמות ההשוואה הקיימות בין המוצרים הפנסיוניים בתוך המכשירים הקיימים (גמל, פנסיה ופוליסות השקעה). בתוך ים של פרמטרים להשוואה - רלוונטיים יותר או פחות - הבחירה בסופו של דבר מסתכמת בהשוואת תשואות פשוטה עבור תקופה רנדומלית.

מטרת המאמר הייתה להציג מדדי השוואה נוספים, אשר אינם קיימים, ויוכלו לשדרג את אופי קבלת ההחלטות, אך מתוך התגובות והשאלות שקיבלתי נראה שהכול יקום וייפול על תשואת X ביחס לתשואת Y לתקופה אקראית, שספק אם תדע ללמד אותנו משהו על העתיד. בעצם אין ספק. היא לא.

המכנה המשותף של התגובות הרבות שקיבלתי, הייתה הקביעה מהי התקופה הנכונה למדוד ולהשוות בין התשואות השונות. האם בקרן השתלמות התקופה היא שש שנים (למרות שרובנו לא מושכים את הכספים מהקרן מיד עם נזילותה)? האם לקופ"ג/קרנות פנסיה התקופה היא עשור? או אולי רק בחינה של המוצרים האלה בשנה/שנתיים האחרונות, כדי לראות "באיזה כושר" נמצאים מנהלי ההשקות במוצרים (כן, גם תגובה כזו קיבלתי)?

לחזות את העתיד על סמך העבר

למעשה, אין תשובה אמתית ונכונה לשאלות האלה, מכיוון שרובנו מבקשים מוצר שאינו קיים בתחום ההשקעות. מוצר שנקרא "לחזות את נתוני העתיד על סמך נתוני העבר". זו גם הסיבה שלטעמי יש מקום להוסיף פרמטרים ומדדים למערכות ההשוואה, אשר יוכלו ללמד אותנו על "התנהגות מכשיר ההשקעה", ובכך לעזור לנו להתאים את עצמנו.

בהנחה שמכירים בעובדה שככל שנמתח את טווח המדידה אחורנית לתקופות שונות, אזי טבלת הדירוגים תשתנה - אין תשובה ברורה מהו טווח המדידה הנכון. מה שכן יש - אם בכל זאת רוצים להיכנס לתוך זווית - זו תקופת מדידה אשר בוודאות אינה נכונה, ואינה מייצגת השוואה נכונה.

מאחר שמדובר בניהול השקעות ארוך-טווח, קיימת נטייה למתוח את טבלת מערכות ההשוואה של האוצר לתאריך הרחוק ביותר - 1999. מעבר לעובדה שהרבה מאוד חוסכים רק סיימו ללמוד לאיית את המוצרים בבית הספר באותה השנה - ניתן לקבוע בוודאות שדווקא העשור הראשון במחוללי התשואות של האוצר אינו רלוונטי כלל להשוואה, וכנראה ניתן לדלג עליו בלב שקט. ראשית, בגלל השינויים בתעשייה.

הרבה מאוד מהגופים הקיימים, בטח בשוק הגמל, לא ניהלו את המוצרים שהם מנהלים היום. התעשייה נשלטה כמעט כולה בידי המערכת הבנקאית, שניהלה את המוצרים ומכרה אותם לחברות הביטוח ולבתי ההשקעות במסגרת רפורמת בכר מ-2006 לערך.

שנית, וזו אולי הנקודה החשובה ביותר למוצרים שלא שינו בעלות ניהולית - מגרש המשחקים בניהול ההשקעות שונה מאוד בעשור הראשון של המאה, ביחס למגרש בעשור השני. בקרנות הפנסיה היו אלה איגרות החוב המיועדות (70% מהפורטפוליו עד שנת 2003 ו-30% מאז ואילך), ששינו את הכללים, ועל המניפולציות שהיו בכלל תעשיית הגמל יכתבו יום אחד יכתבו ספר.

הנה השתיים המפורסמות ביותר, שהיטו את התחרות שהתפתחה לכל מיני מקומות לא רלוונטיים. רבים לא זוכרים, אבל עד שנת 2005 המעבר בין קופ"ג/השתלמות היה אחת לחודש. כשעמית העביר את כספיו לקופ"ג חדשה, לא היה שערוך יומי כמו היום - שידע לחלק לו תשואה מיום ההצטרפות - אז בחודש הראשון קיבל העמית תשואה קבועה מראש, שחושבה על סמך ריבית פיקדון.

מה הייתה התוצאה? אם תשואת הקופה בחודש הראשון של העמית החדש הייתה גבוהה מריבית הקופה החודשית, כספו של העמית ייצר יותר רווחים, אך העמית קיבל רק את ריבית הפיקדון שנקבעה מראש, ואילו עודפי הרווחים חולקו לעמיתים הקיימים, והעלו בצורה מלאכותית את התשואה שרשמה הקופה.

מובן שככל שנתח הכסף החדש היה גבוה יותר מהיקף הנכסים המנוהל, ההשפעה המלאכותית הייתה גבוהה יותר, ופתאום מצאנו את עצמנו עם כל מיני גופים שפותחים קופות וקרנות שניות, שהתשואה שהן ייצרו בתחילת דרכן - הודות לזקיפת הרווחים המלאכותית - מלווים אותם עד עצם היום הזה בהסתכלות ארוכת-הטווח.

בזמנו, חשבו החוסכים שהנה נמצאו מנהלי ההשקעות שמצליחים לראות את הכתובת עוד לפני שהאחרים מספיקים לראות את הקיר, אך החל בשנת 2005 החלו קופה"ג לשערך את נכסיהן ברמה יומית, התופעה נעלמה, ופינתה את מקומה לתופעה חדשה ומעניינת לא פחות - הפיצולים. מקור שורש השם נובע מ"החשבון המפצל", שדרכו מבצעים מנהלי הקופות באופן מרוכז את ההשקעות (קנייה ומכירה של ני"ע), ולאחר מכן מפצלים אותם אל הקופות והקרנות השונות.

התרגיל השיווקי הראשי היה לשחק עם התשואות, כך שאם יש רווח - מחלקים אותו בין פחות קופות, וכך משיאים רווח לקופה שאותה רוצים לשווק. אם יש הפסד - מחלקים אותו בין יותר קופות, כדי לא לפגוע באותן "כוכבות" (לרוב קופות וקרנות חדשות שנפתחו), שמביאות לקוחות חדשים בשדה, הפסיכולוגי של טבלאות מלכת היופי בעיתונות הכלכלית.

תופעות המשנה שהיו נהוגות בחשבון המפצל עד לסוף העשור הקודם היו רכישות של מניה אחת לפי מחירים שונים ביום מסחר אחד, ואז הקצאה של היחידות שנרכשו בזול לקופות השיווקיות, ואת אלו שנרכשו ביוקר לאחרות; נוסף על כך, לא תמיד פיצלו המנהלים את הרווחים וההפסדים שנוצרו באותו היום אל הקופות. לעיתים היה "נוח" יותר להשאיר בחשבון המפצל את ההשקעות שייצרו הפסדים, בעוד שבינתיים גיוס הלקוחות החדשים על סמך התשואות הקיימות מגדיל את היקפי הקופות. כך, הפרופורציה בחלוקת ההפסדים משתנה ומשפיעה פחות.

והיו עוד כמה פוילע שטיקים שהמפקח על הביטוח שם להם סוף בזמנו, והדעה הרווחת היא שמשבר 2008 הציל, לא פחות, את מנהלי ההשקעות המוסדיים מגורל הרבה יותר אכזרי מהוראות הניהול שיצאו. החשש של המפקח היה לערבב את הפאניקה של החוסכים ממצב השווקים באותה תקופה עם פאניקה של החוסכים מאופן ניהול כספם.

בחירה מושכלת ממדרג של משתנים

מאז, כאמור, עברו כמה גשרים מעל המים, הרגולציה התהדקה והגדירה בצורה ברורה יותר את דרכי הניהול; מיזוגי הקופות והקרנות ב-2016 שיצרו רק אחת בכל מסלול, בכל חברה מנהלת, תרמו גם הם ליכולת להשוות עגבנייה לעגבנייה, ולא למלפפון.

אחרי שניקינו לא מעט שנים ממחולל התשואות של האוצר, הגענו אל העשור הנוכחי, שיודע לתת לנו תמונה משקפת יותר. מכאן, כבר אפשר לקבל קצת יותר. בהנחה שזוכרים להשוות מוצרים בעלי אותם מאפיינים ומדיניות השקעה, כל אחד יכול לייצר לעצמו מודל דירוג אישי, שבו ניתנים דירוגים לפי מדידות שונות. מדידות כאלה הן כגון התשואה הארוכה (מתחילת העשור), לצד הטווחים הבינוני והקצר; התשואה הנמוכה ביותר מתחילת העשור; תשואה שלילית מקסימלית (עוד לא פגשתי מישהו שרקד על הגג של המכונית כמו חסיד ברסלב בשנה טובה, אבל כן פגשתי כמה שכמעט הזריקו לעצמם אטרופין במשבר 2008); יציבות ביחס לתעשייה (מספר השנים מעל ומתחת לתשואה הממוצעת) ועוד.

המשקל שניתן לכל קטגוריית מדידה כזה שונה מאחד לשני, אך הציון המשוקלל והבחירה לפיו, בסופו של דבר, נותנים את התחושה של בחירה מושכלת, ולפי מדרג הפרמטרים החשובים לכל אחד מאיתנו בנפרד.

למדריך קופת גמל להשקעה

■ הכותב הוא מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ, מלווה ועדות השקעה/כספים ודירקטוריונים בניהול ההשקעות הפיננסיות והריאליות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים