גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקנס על הפעלת גן אירועים לא חוקי במשך 17 שנה: 150 אלף ש'

המדינה הגישה לאחרונה ערעור על גזר הדין הנמוך שנגזר על קיבוץ שדות ים, שהפעיל גן אירועים על קרקע בייעוד של שטח ציבורי פתוח בתחום הגן הלאומי קיסריה, במרחק 100 מטרים מהים, במסגרתו דורשת המדינה לשלש את סכום ולהורות על צו הריסה של הגן

גן גילי/ צילום: גיל ארבל
גן גילי/ צילום: גיל ארבל

בדצמבר 2017 הורשעו קיבוץ שדות ים ותאגיד בבעלותו המפעיל גן אירועים לא חוקי בעבירה של שימוש חורג בקרקע ללא היתר, על קרקע ביעוד שצ"פ - שטח ציבורי פתוח - בתחום הסביבה החופית, במשך 17 שנים.

למרות שמדובר בשימוש בקרקע במשך 17 שנה, על הקיבוץ והתאגיד נגזר קנס כספי בגובה 150 אלף שקל (75 אלף שקל לכל אחד) בלבד, והם חויבו לחתום על התחייבות להימנע מלעבור עבירה בה הורשעו למשך שלוש שנים בסך 100 אלף שקל. על שני האנשים שמפעילים את התאגידים הוטל קנס של 15 אלף שקל כל אחד, והם חויבו לחתום על התחייבות להימנע מלבצע עבירה למשך שלוש שנים בסך 10,000 שקל כל אחד.

כמו כן, ניתן צו להפסקת השימוש החורג בקרקע, וצו הריסה למבנים בלתי חוקיים, שמועד ביצועם נדחה לסוף אוקטובר 2018 כדי שהמפעילים יוכלו לפעול להכשרת השימוש החורג בקרקע והכשרת הבנייה הבלתי חוקית. המדינה באמצעות המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה הגישה ערעור על הקנס הכספי שניתן בגזר הדין, ודורשת להגדיל משמעותית את גובה הקנס בהתאם לתיקון 116 לחוק התכנון והבנייה.

מהערעור עולה כי גן האירועים "גן גילי" בקיבוץ שדות ים פועל בשטח פתוח של 1.3 דונם בתחום הגן הלאומי המוכרז בקיסריה, ובמרחק של 100 מטרים מקו החוף. הגן הפתוח פועל בין החודשים מאי לאוקטובר בכל שנה, בסופי שבוע ובחגים. "גן גילי" משמש מעין "גוי של שבת" עבור גן אירועים אחר בקיבוץ, שיש לו תעודת כשרות ועל כן לא ניתן לקיים בו אירועים מכניסת השבת או החג ועד תום האירוע. על כן בימי שבת או חג מתנהלים ב"גן גילי" אירועים נוספים שמתחילים ומסתיימים בו בלבד.

בערעור צוין כי על-פי עדות מפעילי הגן, מתקיימים בו עשרות אירועים בעונה, והתשלום העודף המשולם בימי שישי עבור השימוש בגן אחרי כניסת השבת הוא 15 אלף שקל לאירוע. בימי שבת וחג שבהם מתנהל האירוע מתחילתו בגן, התשלום גבוה יותר. עוד עלה מעדותם, כי אם ייסגר הגן, ייגרם לקיבוץ הפסד של מיליוני שקלים. בסך-הכול על-פי מפעילי הגן עצמם, מדובר על הכנסה ישירה של מאות אלפי שקלים לפחות לעונה.

בהכרעת הדין נקבע כי הגן נוהל משנת 2000 והמשיך להתנהל גם במהלך החקירה והמשפט עד לסיום עונת 2017, וזאת מאחר שמפעילי הגן ביקשו לאפשר להם לסיים את עונת 2016 וציינו כי בכוונתם לסגור את הגן באוקטובר 2016. משכך, גזר הדין שניתן, לטענת המדינה, צריך היה לבטא הכנסה מצטברת עבור 17 שנות פעילות לפחות והכנסה של מאות אלפי שקלים ויותר בשנה. למרות הצהרת מפעילי הגן, בטיעונים לעונש מסרו המפעילים כי הוזמנו אירועים לשנת 2018 ואף הגישו רשימת אירועים שנקבעו.

למרות זאת, טוענת המדינה בערעור, בגזר הדין קבע בית המשפט שהנאשמים חדלו מהפעלת הגן ופועלים לרישויו ולהשגת היתרים, שאין ראיות חד-משמעיות להיקף הרווח שגרפו, ועל כן ייגזר דינם ברף התחתון של הענישה.

לטענת המדינה, גזר הדין נמוך מרמת הענישה הנהוגה במקרים דומים וללא הצדקה. "גזר הדין אינו עולה בקנה אחד עם הרטוריקה של בית המשפט עצמו שהדגיש את החשיבות בתרומתו של בית המשפט למאבק בעבירת השימוש החורג", ציינה המדינה בערעור. "מדובר בשימוש חורג בקרקע המיועדת לשצ"פ ולהנאת הציבור בסביבה חוקית בתחומי גן לאומי מוכרז. הקיבוץ הפקיע בפועל מידי הציבור את שטח הגן לפחות במועדים שבהם התקיימו אירועים תוך שימוש במבנים שנבנו ללא היתר בתחום הסביבה החופית שבה אסורה כל בנייה".

על כן ביקשה המדינה לקבוע מתחם ענישה שיביא לידי ביטוי את התועלת הכלכלית שהפיקו המפעילים של הגן ואת חומרת העבירות שביצעו. לטענת המדינה, גזר הדין בסך 75 אלף שקל לתאגידים שניהלו במשך שנים גן אירועים ללא היתר, שלא הפסיקו את העבירה כאשר נפתחה החקירה ונוהל משפט ושהפיקו הכנסה של מיליוני שקלים - מחטיא לחלוטין את מטרת הענישה וההרתעה כאשר מדובר בעבירות כלכליות.

נוסף לכך טוענת המדינה בערעור כי בענישתו המקלה באופן כה חריג לא ייחס בית המשפט משקל לתיקון 116 שנכנס לתוקף באוקטובר 2017 (ראו מסגרת). "אפילו שהתיקון לא חל על מקרה זה, הרי שבבוא בית המשפט להכריע את מתחם הקנס הראוי, עליו להביא לידי ביטוי את כוונת המחוקק והמסר שהעביר בתיקון החוק, בגבולות הקנס המקסימלי שניתן היה לגזור".

"הגישו רשימת אירועים ל-2018"

המדינה טוענת בערעור כי גזר הדין המקל כל-כך, משקף רף ענישה נמוך שקבע בית המשפט, החורג אף הוא ממדיניות הענישה המקובלת, במיוחד כאשר מדובר בגני אירועים. יתרה מזאת, לטענת המדינה הקנס חרג כלפי מטה גם מהרף שקבע בית המשפט עצמו. "אמנם התאגיד נמצא בבעלות הקיבוץ אך מדובר בשני תאגידים שונים ולא הייתה הצדקה לראות בהם כיס אחד לצורך חישוב גובה הקנס", טוענת המדינה ומוסיפה כי גם סכומי ההתחייבות לאי ביצוע עבירה שנעו בין 10,000-15,000 שקל הם נמוכים ולא מרתיעים, וראיה לכך שהמפעילים לא נרתעו מהחקירה ומהגשת כתב האישום.

עוד טוענת המדינה כי הנימוק שנתן בית המשפט לקנס הנמוך, לפיו המפעילים הפסיקו את העבירה - אינו נכון. "עונת האירועים של 2017 הסתיימה בסוף אוקטובר בשל מזג האוויר, ולא כי השימוש נפסק. להפך, המפעילים ביקשו אורכה של שנתיים להמשיך ולהפעיל את הגן בגלל רשימת אירועים שנסגרו לשנת 2018".
המדינה אף תוקפת את מתן הארכה שהעניק בית המשפט למפעילים להכשרת העבירה: "בפני בית המשפט לא הוצגה כל ראיה בנוגע לפעולות שנקטו המשיבים להכשרת העבירה ולא הובאו נימוקים כלשהם להצדקת מתן הארכה, ודאי שלא היה מקום להאריך את המועד ב-11 חודשים בהיעדר נימוקים מיוחדים לכך".

על כן דורשת המדינה בערעור מבית המשפט להתערב בגזר הדין לקבוע רף ענישה גבוה ולהורות על כניסתו לתוקף של צו הפסקת השימוש באופן מיידי ו-30 יום לביצוע צו ההריסה.

מהמחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה נמסר כי "מאחר שמדובר בתיק תלוי ועומד לא נוכל להתייחס".

מהנהלת בתי המשפט נמסר כי "השאילתא מתייחסת להליך תלוי ועומד. על גזר הדין הוגש ערעור, אשר צפוי להישמע ביום 29.5.2018. בנסיבות אלה אנו מנועים מלהגיב".

קנס מקסימלי גבוה פי 8 לקרקע מוגנת

באוקטובר 2017 נכנס לתוקף תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה במטרה להביא ל"עידן חדש בתחום אכיפת דיני התכנון והבנייה בישראל". לפני התיקון הקנס הבסיסי בגין עבירת בנייה ועבירת שימוש היה 75 אלף שקל, ובנוסף ניתן היה להגדיל את הקנס ל-1,400 שקל בגין כל יום שבו העבירה ממשיכה להתבצע. לאחר התיקון הקנס אמור לעמוד על 452 אלף שקל, ועוד 2,800 שקל לכל יום שבו נמשכת העבירה. התיקון קובע כי בעבירות בנייה על קרקע לא מוגנת הקנס המקסימלי יוכפל פי 4, ובקרקע מוגנת, כגון חוף ים, יוכפל הקנס המקסימלי פי 8. כמו כן, הקנס היומי הוכפל ל-2,800 שקל לכל יום שבו העבירה ממשיכה להתבצע. עוד קבע התיקון כי אם מי שמבצע את העבירה הוא תאגיד כל הסכומים יוכפלו פי 3.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

העובדים והיזמים ייהנו מ-100 מיליון דולר. מאחורי הקלעים של אקזיט הענק

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים