גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המודל העסקי של שוק הסלולר בישראל מאיים לקרוס

הדרך להתייצבות ועלייה מהותית בהכנסה הממוצעת ממנוי סלולר עוד ארוכה, ואחד התרחישים המרכזיים להתממשותה הוא יציאת שחקן סלולרי או שניים מן השוק, באמצעות מיזוג או בשל פשיטת רגל ● ניתוח מיוחד

טלפון סלולרי / צילום: שאטרסטוק
טלפון סלולרי / צילום: שאטרסטוק

בעלי המניות של חברות התקשורת בישראל חווים ימים קשים מאוד, לאחר שעם החלפת הבעלות בגולן טלקום אשתקד היו שהעריכו כי מניות הענף סימנו את התחתית, וכי רמת התחרות בו צפויה לדעוך.

בעוד העיניים הציבוריות מופנות באופן טבעי לחברת בזק - בשל הקטסטרופה בממשל התאגידי אליה נקלעה קבוצת התקשורת המובילה בישראל - הרי שדווקא מניות חברות הסלולר, שהיו אמורות ליהנות מהשיתוק הניהולי בבזק, צוללות בחדות ואיבדו עשרות אחוזים מערכן מתחילת 2018. הכניסה של חברת אקספון כמפעילה סלולרית שישית בישראל במחירים אטרקטיביים, הניעה שוב גל של מבצעים הצפויים להביא להמשך השחיקה בהכנסה הממוצעת ממנוי סלולר.

אם עד לאחרונה נדמה היה כי חברות הסלולר יוכלו להגדיל את רמת ההכנסות שלהן ממכירת חבילות גלישה בנפחים גדולים, במתכונת של "שלם יותר, קבל יותר" הנהוגה בחלק ממדינות אירופה - הרי שבישראל המשוואה העדכנית היא "שלם פחות, וקבל הרבה יותר".

בסיטואציה התחרותית הנוכחית, סביר להניח כי גם מחירי חבילות הטלפוניה והגלישה לנוסעים לחו"ל בקיץ 2018, אשר מהוות מצבור שומן אחרון בתחום, יעברו דיאטה במחירים כתגובה לסיטואציה התחרותית.

מבנה העלויות השונה של המפעילים הסלולריים, החוסן הפיננסי המשתנה בין אחד למשנהו והעובדה שנתח שוק הוא פונקציית המטרה של כלל השחקנים בשוק, גורמים לנו להניח כי הלחצים התחרותיים בתחום ימשכו בעתיד הנראה לעין.

בישראל 2018 הנאמנות למותג הסלולרי מגוחכת ובאה לידי ביטוי באחוזי נטישה עצומים, וזאת למרות העובדה שפעמים רבות הניוד סלולרי עשוי לחסוך שקלים בודדים בחודש. כך, ניתן היה לחשוב כי תחול דעיכה מהותית בקצב המעבר בין המפעילים. אבל הצרכן הישראלי, שנעשק שנים ארוכות, רואה רק מחיר מול העיניים, ולפיכך חברות הסלולר כושלות במאמץ לבדל עצמן על בסיס ערכים אחרים, כגון שירות, תוכן וטכנולוגיה.

ההשקעה בענף מעולם לא נראתה פחות אטרקטיבית

פוטנציאל ההתייעלות של חברות הסלולר הוא נמוך, אחרי שנים שבהן הפחיתו שומנים ומיצו במידה רבה את יכולתן להתייעל. פרטנר וסלקום הקטינו במהלך השנים האחרונות את החוב הפיננסי נטו שלהן באופן דרמטי, וכיום היחס בין החוב הפיננסי שלהן ל-EBITDA (רווח לפני ריבית, מסים, פחת והפחתות) הוא נמוך יחסית. ואולם, השחיקה המתמשכת ב-EBITDA המנוטרל רעשים חשבונאיים, לצד הצרכים ההוניים של החברות הצפויים לגדול, עתידים להביא לגידול במינוף של החברות.

חברות הסלולר יכולות אמנם להחליט לעצור השקעות ברשתות באופן שישמר את הקיים בלבד, וכך להגדיל את קצב ייצור המזומנים ולתמוך בפרופיל הפיננסי, ואולם סביר להניח כי החלטות שכאלה יתקבלו רק כאשר הסכין תהא מונחת על צווארן. בנתונים אלה, לא מפתיע שאיש בתעשיית הסלולר המקומית אינו מדבר בקול על הקמת רשת סלולרית מדור 5.

בהינתן התחזית האמורה, הסיכוי לחידוש זרם הדיבידנדים בחברות הסלולר משול לסיכוי למצוא סוס ירוק באורווה, כך שההשקעה בחברות הסלולר בעולם נטול דיבידנדים ועם רווחיות נשחקת - מעולם לא נראתה פחות אטרקטיבית.

סיטואציה שבה השקעות הוניות גדולות מניבות תשואות מעורפלות על ההון, מגדילה את ההסתברות להקטנת ההשקעה בתשתיות טכנולוגיות - בעיה שממנה נסבול בעתיד כולנו, לנוכח הסיכוי הגובר להעמקת הפיגור התשתיתי למול מדינות מפותחות.

בצר להן, שמות חברות הסלולר את יהבן על פיתוח אפיקי הכנסה פוטנציאליים אחרים. הן סלקום  והן פרטנר  עמלות על בניית זרוע טלוויזיונית, אך מדובר במאמץ יקר הכרוך בהשקעות ענק בציוד ובתוכן. השחקניות המובילות בשוק הטלוויזיה - הוט ו-yes - אינן צפויות לשבת בחיבוק-ידיים ולראות את פרטנר וסלקום נוגסות להן בבסיס המנויים, כך שהדרך להגדלת שורת הרווח כפועל יוצא מפעילות זו, צפויה להיות פתלתלה כשביל הנחש. יש רק לקוות כי סופה של פעילות זו לא יהיה "סיפור מצדה" פיננסי.

מיזוגים או פשיטות רגל

החלל התשתיתי בתחום הקווי הוא עקב האכילס של חברות הסלולר, אשר בהיעדר תשתית עצמאית אינן מסוגלות לבצע מוניטיזציה של חבילות הטריפל והקוואטרו להגדלת הרווחיות מחוץ לתחום הסלולרי. המאמץ לגשר על חלל זה בנקודת הזמן הנוכחית, באמצעות הנחת סיבים אופטיים, הוא עתיר הון ומעורפל תשואה. זאת, בשעה שבזק  מחזיקה בידיה תשתית סיבים אופטיים קיימת ועתידה להשמיש אותה בעתיד הנראה לעין.

השוק הישראלי קטן על 6 שחקנים סלולריים, כך שבתהליך הדרוויניסטי שמתפתח למול עינינו, החלשים לא ישרדו (אפילו בארה"ב הגדולה שבה ישנם רק 4 מפעילים סלולריים גדולים, סוכם שלשום על מיזוג ענק בין שתיים מהן - טי-מובייל וספרינט). נראה כי הדרך להתייצבות ועלייה מהותית בהכנסה הממוצעת ממנוי סלולר עוד ארוכה, ואחד התרחישים המרכזיים להתממשותה הוא יציאת שחקן סלולרי או שניים מן השוק אם באמצעות מיזוג או בשל פשיטת רגל. 

בסיבוב הקודם, שבו הרימה גולן טלקום ידיים, רצתה סלקום לרכוש אותה אך נתקלה בסירוב של המדינה, שלא רצתה להקטין את מספר השחקנים הפעילים בשוק. במציאות הפוליטית-חברתית הנוכחית, קשה לי לראות פקיד ממשלתי אשר חתום מבחירה על מיזוג בין חברות סלולר, וזאת מבלי שאחת מהן נקלעה לסחרור ומאיימת לקרוס, שכן פקיד שכזה עשוי להיתפס כפוגע קשות בהישגי רפורמת כחלון (בתחום הסלולר).

המינימום המתבקש בסיטואציה כזו הוא להקל רגולטורית על חברות הסלולר בשם האינטרס הציבורי לתשתיות משופרות, מחיר מוזל לאורך זמן ושירות מניח את הדעת, שכן כל מי שמתבונן בדוחות הכספיים של חברות אלה מבין כי המודל העסקי הנוכחי שלהן מאיים לקרוס, והציבור הישראלי ישלם את המחיר.

■ הכותב הוא האסטרטג הראשי של איילון בית השקעות. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בניירות הערך המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים