גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקיפאון בשוק הדיור שולח את היזמים לחפש אלטרנטיבות

היזם עופר זרף, מנכ"ל ובעלים של חברת יסודות איתנים, מצטרף לשורה של יזמים שמבקשים לצמצמם פעילות בתחום המגורים לטובת נדל"ן מניב ● "במגורים אתה לא נפגש עם הכסף"

עופר זרף  / צילום: ערן גילווארג
עופר זרף / צילום: ערן גילווארג

"ההיגיון אומר ששוק המגורים הוא זה שבדרך-כלל רגוע ויציב, ואילו הנדל"ן המניב - מסחר ומשרדים להשכרה - יותר מסוכן, אבל היום זה כבר לא נכון", אומר היזם עופר זרף. זרף ושותפו עומר חיימוביץ מצטרפים לשורה של יזמים אחרים המעוניינים לשנות את תמהיל הפעילות שלהם ולהפחית את משקל היזמות למגורים. יסודות איתנים, חברת הנדל"ן שבבעלות זרף (70%) וחיימוביץ (30%), הוקמה בשנת 2006, ערב הנסיקה הגדולה של שוק המגורים המקומי. "אם היום הפעילות שלנו מוקדשת 75% למגורים ו-25% לנדל"ן מניב, אנחנו שואפים להגיע ל-50%-50%", אומר זרף. "היום שוק המגורים הוא קשה. קשה למכור דירות, ומי שמוכר נלחם בשיניים על כל מכירה של דירה. היום חייבים להתאמץ כדי למכור ומי שלא עם יד על הדופק לא ימכור דירות. זה עולם אחר ממה שהיה פה פעם.

"כשהיה לנו קונה מתנדנד בפרויקט שאנחנו מקימים בשלומי, שלחתי את עורכת הדין שלנו מראשון-לציון ועד לשלומי, מהרגע להרגע, רק כדי לסגור את העסקה. במגורים אתה מסיים פרויקט אחרי כמה שנים ורק אז אתה רואה רווח, ועם הכסף אתה יוצא לפרויקט הבא. אתה לא נפגש עם הכסף. אין תזרים אמיתי כמו שיש בנדל"ן המניב. ב-2016 למשל, קנינו ב-900 אלף שקל קרקע במצפה רמון שמיועדת למרכז מסחרי בן קומה אחת. היום הגדלנו את הזכויות לקומה נוספת שתכלול משרדים ומרפאות וכבר השכרנו את כל הקומה העליונה לקופת חולים מכבי. יש פה גם השבחה וגם תזרים קבוע שנותן פרויקט מניב. דברים כאלה אין במגורים".

"בית עם גינה ב-1.27 מיליון שקל"

ליסודות איתנים פרויקטים למגורים ולמסחר בעיקר הרחק מאזורי הביקוש הקלאסיים - בשלומי, מצפה רמון, פרדס-חנה, ראשון-לציון, נס-ציונה, והיא ביצעה גם הרחבות בקיבוצים כמו אשדות יעקב ויד-חנה. עיקר העיסוק של החברה כיום הוא בפרויקט הדגל בשלומי הרחוקה, שצפוי לכלול 350 יחידות דיור.

הפרויקט נולד כאשר זרף התקשר בתחילת 2016 עם קיבוץ אדמית שמחזיק ב-800 דונם בתוך היישוב שלומי. הקיבוץ השיב את הקרקע למדינה (תמורת פיצוי בשווי חקלאי) ונותר עם 20% זכות יזום. בפברואר 2016 רכש זרף את זכות הייזום של הקיבוץ המשקפת 350 יחידות דיור ומרכז מסחרי מתוך שכונה של כ-1,000 יחידות דיור הנקראת שכונת יערית שהמדינה תכננה במקום. כיום בונה יסודות איתנים את השלבים הראשונים של הפרויקט שכולל כאמור 350 יחידות דיור גן-גג.

"כשקניתי את הקרקע הייתי בשוק מהפוטנציאל הלא ממומש של המקום", אומר זרף. "משפחה יכולה לקנות בית עם גינה ב-1.27 מיליון שקל, למצוא תעסוקה באזור התעשייה תפן או חיפה, ולקבל זיכוי מס בגובה 17%, ובסוף גם כביש 6 יגיע אל שלומי".

הרבה יזמים הרימו ידיים מקרקעות שהמדינה משווקת, ומפנים את המשאבים שלהם להתחדשות עירונית.

"בעבר רכשתי 50% מחברה עם שלושה פרויקטים של תמ"א 38 במסלול חיזוק ותוספת בנייה, ויצקנו אליה עוד שבעה פרויקטים. אחרי שנה יצאתי משם. מה זה התחדשות עירונית? יזם מתקשר עם בניין שבו 16 דיירים שאמור לקבל תוספת של 10-12 דירות, והוא צריך לדבר עם 100 איש. כי זה 16 דירות כפול 2 בגלל שיש בדרך-כלל שני בני זוג, וגם עם הילדים, והחמות, וזה כאב ראש אחד גדול. ואם הרגולציה בפרויקטים רגילים בעייתית, אז בהתחדשות עירונית היא קורעת אותך לגזרים כי מהרגע שאתה נכנס, זה סיפור של שלוש-ארבע שנים עד להיתר בנייה. העדפתי למכור הלאה את החברה. תמ"א 38 במסלול הריסה ובנייה של פרויקטים קטנים זאת עסקת קומבינציה רגילה - רכישת קרקע עם דירות שישארו בידי המוכרים. פינוי-בינוי דורש לשים המון כסף להמון שנים, כשאתה אפילו לא יודע אם הפרויקט ייצא בסוף לפועל".

אז מה כן? מחיר למשתכן?

"אנחנו הולכים על פרויקטים למגורים שיש בהם אלמנט של השבחה אפשרית, ובאזורים שבהם אנחנו חזקים כמו השרון הצפוני. אני לא פוסל עסקאות של מחיר למשתכן אבל במשורה. אהיה מוכן ללכת על מחיר למשתכן רק עם קבלן כמו תאופיק זידאן כמו בראש העין, ורק איפה שיש ודאות להיתר בנייה בתוך שנה מקסימום, עם אפשרות להוסיף 20% דירות (שבס). לא קרקע שאקבל בעוד שנתיים, ובינתיים ריתקתי הון עצמי, בנוסף לריבית שאני צריך לשלם לבנק. "בשורה התחתונה לקנות קרקעות לא במחיר למשתכן זה מסוכן. בעלים פרטיים מבקשים סכומים לא הגיוניים על קרקעות פרטיות, וחברות גדלות שיש להן מלאי גדול לא מכור - נמצאות בבעיה".

"הרחבות זה נישה, זה לא לכל אחד"

עופר זרף (53) התחיל בכלל כמתווך בתיווך "דירות עידן" ברחוב רוטשילד בראשון-לציון עם דני טנא ושמעון בוימן ז"ל. "בסוף שנות ה-90 רכשתי את הזיכיון של אנגלו סכסון באשדוד, ובהמשך קניתי עוד שלושה סניפים באשקלון, מודיעין ושוהם". בשנת 96' מכר זרף את הזכיונות לשותפיו והקים משרד תיווך בתל-אביב בשם קרן נדל"ן, שעסק בעיקר בשיווק של דירות חדשות וגם במסחר ובמגרשים לבנייה. בין היתר שיווק המשרד דירת בפרויקט המפורסם מלצ'ט שינקין בתל-אביב (בו קנה למשל דירה ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט).

אם יש אדם אחד שזרף חב לו תודה זה חברו אמיר רחלבסקי, בעל חברת הנדל"ן גרופית ושותף עסקי. "יום בהיר אחד בתחילת 2006 הצעתי לאמיר לקנות מגרש מסוים, ואמיר אמר לי 'במקום להציע לי נכסים כמתווך, תביא עסקה עם ערך מוסף, ונהיה שותפים ביזמות'. המשפט הזה גרם לי לחשוב מחוץ לקופסה, ולחפש עסקה אמיתית".

חצי שנה אחר-כך הזדמנה לזרף עסקה לביצוע הרחבה בקיבוץ יד-חנה בעמק חפר. "באתי לאמיר עם העסקה ויזמנו יחד הרחבה של 92 יחידות דיור בחברה משותפת גרופית-יסודות. הימים היו פוסט ימי ההתנתקות, ובג"ץ הקשת המזרחית לא חל במקרה הזה, מאחר שהקיבוץ שיכן 35 משפחות של מפונים מחומש שבשומרון ומרצועת עזה. כל חבר קיבוץ קיבל שני מגרשים של 500 מ"ר בחינם, שהיום שווים 1.5 מיליון שקל. כשהפרויקט הזה הצליח, הבנתי שמכאן אהיה יזם".

לימים ביצעה החברה גם פרויקט הרחבה הכולל 171 יחידות דיור בקיבוץ אשדות יעקב מאוחד בצפון, שרובו מאוכלס וחלקו בשיווק ובבנייה. הקבלן המבצע של ההרחבה בקיבוץ אשדות יעקב היה תאופיק זידאן, ושיתוף-הפעולה בין השניים ממשיך כאמור גם היום, כאשר שתי החברות זכו במשותף בשנת 2016 בפרויקט מחיר למשתכן בן 89 דירות בראש העין החדשה.

על תחום ההרחבות בקיבוצים אומר זרף: "הרחבות זה נישה. לא מתאים לכל אחד. זה סיפור שלוקח המון זמן והמון כאב ראש, אבל בסוף זה כלכלי. היהלומים לא נמצאים על גבי הקרקע, צריך לחפור לעומק כדי למצוא אותם".

חזר כיזם לבית הספר בפרדס-חנה

ב-2008 התקשרו זרף ורחלבסקי בשלוש עסקאות שנמשכו עד היום ביישוב כרכור, האחת קרקע שרכשה החברה המשותפת גרופית יסודות מחברת ברגרואין (יזמית מגדל מאייר ברוטשילד), השנייה קרקע סמוכה שנרכשה מחברת נוה מקבוצת נכסים ובניין, ועסקה נוספת שבה רכשה החברה קרקע סמוכה מבעלים פרטיים. בסך-הכול הקימה ומקימה החברה על שלוש חטיבות קרקע אלה 363 יחידות דיור הכוללות בנייה רוויה וצמודי קרקע בפרויקט שנקרא "פסטורליה", 231 מהן מאוכלסות, והיתר מצויות בשיווק ובבנייה. בשנת 2012 רכשה החברה המשותפת של זרף ורחלבסקי קרקע בתחום בית הספר החקלאי פרדס-חנה, שזרף הוא אחד מבוגריו. "בית הספר נקלע לקשיים ומכר אותה ב-2002 לאדם פרטי שעשור אחר-כך מכר אותה לנו", מספר זרף. "הקרקע הייתה מסובכת משפטית, סידרנו אותה ועשינו תב"ע ל-78 יחידות דיור שאיכלסנו לאחרונה".

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?