גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נלחמים ברגולציה? במקום גרזן קיבלנו טיפול קוסמטי עדין מדי

ספר הפחתת הנטל הרגולטורי שפורסם אתמול מוכיח כי למרות הצהרות הלוחמניות, בפועל הביורוקרטיה ממשיכה לנהל את המשק הישראלי ● פרשנות

בנימין נתניהו / רויטרס
בנימין נתניהו / רויטרס

1. בנימין נתניהו, תולדות "המלחמה" ברגולציה ובביורוקרטיה. השנה היא 2003, ושר האוצר דאז נתניהו טוען כי "מה שממשלת ישראל עושה בתחום הכלכלי זה להפוך כלכלה ריכוזית, בלתי יעילה ומסואבת, שיש בה הכבדה ביורוקרטית אדירה ומונופולים קשיחים, לכלכלה בריאה".

שנה וחצי לאחר מכן, ב-2004 מספר נתניהו כי "אחרי שנה וחצי של רפורמות, אני שמח לבשר לכם: אם האיש "השמן" שקל 55 קילו ו"הרזה" שקל 45 קילו, היום הם שוקלים בערך 50 קילו כל אחד. החדשות הרעות הן שהאיש הרזה, במדינות המפותחות האחרות, הוא המגזר הציבורי שמשקלו במשק הוא בממוצע 40%, כך שהלכנו רק שליש הדרך".

הערה: גם בהנחה שהנתונים היו מדויקים לאותו רגע - הם מזמן התהפכו. נתוני בנק ישראל מראים על גידול מתמשך בשירות הציבורי - ביחס גבוה יותר מהגידול במגזר העסקי. ולא, לא מדובר ברופאים ואחיות כפי שהממסד הביורוקרטי אוהב לספר, כי דווקא בתחומים אלה אין ממש גידול.

ב-2012 נתניהו כבר אומר את הדברים כראש ממשלה: "ישראל סובלת מעודף רגולציה בכל ענפי המשק. אסור שעודף הרגולציה ישלוט על המשק", וב-2014 הממשלה מאשרת תכנית ראש הממשלה להפחתת 25% מהביורוקרטיה הממשלתית ורידוד הרגולציה. באותו המועד אומר נתניהו כי "רגולציה היא כלי חשוב, אך בישראל קיימת רגולציית יתר פראית".

ב-2015 מצהיר נתניהו כי "נילחם בעודף הרגולציה במשק בגרזנים. אנחנו פוגעים בכלל אזרחי ישראל על ידי רגולציה מבהילה. זה היעד הראשון, והוא יושג הרבה יותר מהר ממה שחושבים".

נלחמים ברגולציה

2. במציאות מלחמתו של ראש הממשלה נתניהו ברגולציה נראית קצת אחרת. אתמול (א') שוחרר לפרסום ספר הפחתת הנטל הרגולטורי ל-2017. לא גרזנים לא גרזן, אפילו לא פטיש לילדים - זו בקושי פצירה - מה שהופך את כל הסיפור לסוג של מניקור - פדיקור. טיפ טיפה, בקצוות, בשוליים, קצת לק וזהו זה.

למשל "צעדים מרכזיים של הפחתת נטל" במשרד המשפטים. רשם הירושות בא בקיצוץ רגולטורי מרשים: "יצירת 'מסלול ירוק' לאישור בקשות לצו ירושה - הפיכת ברירת המחדל: במקום שכל הבקשות יועברו לבחינת בא-כוח היועץ המשפטי לממשלה, רק הבקשות המורכבות יועברו לבחינתו". ברצינות? ומי יחליט מה מורכב ומה לא? יקימו ועדה? ימנו עוד משנה ליועץ? והסחבת? הדרישה לעשרות עמודים בהמוני עותקים? או בקצב הדיווח באתר הרשם לענייני ירושות?

"מהפכה" רגולטורית נוספת, הפעם רב-משרדית, היא: "מהלך רב משרדי של רשם העמותות במשרד המשפטים, רשות המסים והחשב הכללי במשרד האוצר - תיאום בין שלושה רגולטורים בממשלה במסגרתו יבוטל הצורך בדיווח כפול לשלושתם ובמקום זאת העמותות ידווחו רק פעם אחת למשרד המשפטים, ובנוסף תצומצם כמות המידע הנדרש לדיווח".

נתחיל בזה שכל המינוח הוא עתידי - יהיה או לא יהיה ומתי יהיה - עוד נראה. ושאלה המתבקשת: מה יעשו המוני הפקידים, אלה שנדרשנו לדווח להם שוב ושוב ושוב, בכל משרד? פתרון ישראלי: הם כבר ימציאו דרישה, מסמך אחר, כדי להצדיק את קיומם, עלייתם בדרגה והגדלת הצוות ביחידה.

עוד הערה: דיווחי ספר הפחתת הנטל לא מזכירים בכלל את הדרישות שנוספו במהלך השנה, מה שלפחות אומר שפרויקט הפחתת הנטל יתקיים לעולמי עד. לאין סוף.

3. אלי גרונר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, זה שהכריז - מכריז - ויכריז שהפחתת הביורוקרטיה והרגולציה הם מטרה לאומית, כותב בפתח הספר: "הנתונים שפרסם האחרונה הפורום הכלכלי העולמי מראים שמדינת ישראל קפצה בתוך שנתיים מהמקום ה-98 בעולם למקום ה-41 בנטל הרגולציה הממשלתית". הבעיה היא שנתוני הבנק העולמי סותרים את מדד הפורום הכלכלי - ארגון ללא כוונות רווח שהוקם על ידי מרטין שוואב, מארגן כנסי דאבוס, שוויץ.

המדד העולמי המכריע לעניין הוא "מדד קלות עשיית עסקים" (Doing business) של הבנק העולמי, הכולל 190 מדינות, ובודק את יעילות המערכת להשקעות ולעסקים. במדד הזה ישראל נמצאת במקום החמישי מהסוף מבין מדינות ה OECD, והיא מתדרדרת, שנה אחר שנה, בדירוג העולמי.

באמצע דצמבר 2017 נערך כינוס שדולת התעשייה (בהובלת היו"רים של השדולה ח"כ רועי פולקמן מכולנו ואיילת נחמיאס ורבין מהמחנה הציוני) תחת הכותרת "קופצים במדד ה-Doing business". לקראת הכנס הכין המכון הישראלי לדמוקרטיה ניתוח של דוח הבנק העולמי. הניתוח כלל פרמטרים שונים כמהלכים נדרשים, משך זמן הביצוע, עלויות, איכות הרגולציה הבונים את המדד הכללי.

ישראל מסתבר, (ראו גרף) מציגה הידרדרות של 25 מקומות מאז 2008. ממקום 29 למקום 54 בעשור. מתוכן צניחה של 21 מקומות - בחמש שנים. חשוב לציין: המדד הוא מדד מרכזי מעשי וקריטי למשיכת השקעות ולמשקיעים ברחבי העולם. מחקרים מצאו ששיפור של 1% במדד, עשוי להביא לגידול דרמטי של מאות מיליוני דולרים בהשקעות זרות במדינות היעד.

4. סיפור אחד קטן ממחיש את גודל הפער בין ההבטחות וההכרזות של השרים והמנכ"לים ליכולת הביצוע בשטח. לקראת העדכון הקודם של מדד Doing Business ב-2017 עשו בממשלה מאמץ גדול להעביר את לשכת רישום המקרקעין - טאבו בעברית - לדיווחים מקוונים.

כל הגופים נתנו כתף והתקנת המערכת הושלמה בזמן. הערכות הפנימיות בממשלה דיברו על זינוק דרמטי במיקום של ישראל בקטגוריה של רישום נכס: מהמקום ה-126 בעולם (!) ישירות אל סביבות המקום ה-80 ואולי אפילו ה-70. אבל כשהתפרסם המדד ל-2018 התברר שישראל עשתה את הבלתי-יאומן ובמקום לזנק קדימה הצליחה להידרדר מהמקום ה-126 אל המקום ה-130, משם כבר באמת קשה לרדת. כיצד זה קרה? מתברר שלא הודיעו על העברת הטאבו לאונליין לבנק העולמי. מייל פשוט באנגלית, זה כל מה שהיה צריך.

הלקח מהסיפור החלמאי הזה הופק. החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו לקח אחריות וידאג לרכז מעכשיו את הטיפול במדד מול הבנק העולמי. הצוות של חזקיהו בדק את כל הפרמטרים וגילה "כסף שמונח על הרצפה". בתחום החיבור לחשמל, למשל, מדורגת ישראל במקום ה-77 רק בגלל שאף אחד בממשלה לא דיבר בשנים האחרונות עם חברת החשמל והתעדכן בשיפורים.

בתחום תשלום המסים אנחנו במקום ה-99 אבל הדירוג לא מבטא את המעבר לדיווח מקוון של מס הכנסה שיושלם השנה. האם זה אומר שבמדד 2019 מיקומה של ישראל צפוי סופסוף לזנק באופן דרמטי? לא בהכרח. דירוג Doing Business הוא יחסי ולא רק בישראל עלו על הפטנט של התמקדות בשיפור הפרמטרים שלפיהם נעשה הדירוג. העולם לא מחכה לנו.

5. רגולציה וביורוקרטיה. כל עוד חבר הכנסת המצטיין הוא זה שמציע הכי הרבה הצעות חוק, מה שבדרך כלל גורר רגולציה על רגולציה שגוררת עימה ביורוקרטיה, כל עוד בנק ישראל מדווח - ממש לפני שבוע - שהשכר הריאלי למשרת שכיר עלה בסקטור העסקי ב-2.7% בעוד שבשירותים הציבוריים, שגם נהנים מ"בטחון תעסוקתי", הוא עלה ב-3.2%, כל עוד מספר עובדי "השירות הציבורי" ממשיך לגדול ביחס לעובדי המגזר העסקי, כל עוד חלומו של צעיר וצעירה זה להיות "עובד מדינה" - ובכך להבטיח תנאים ושכר, תוספת קבועה של שעות נוספות, חופשות יותר ארוכות, ימי מחלה שניתן לצבור, לימודים, וגם קביעות שאין בה פיקוח על יעילות, מה שעלול להביא לסוג של בטלנות (בהחלט לא אצל כולם אבל מי שצריך שירות, לעתים נדירות מקבל אותו בנחת, בזמן, בלי צעקות ועגמת נפש) - אין סיבה שהרגולציה והביורוקרטיה באמת יצטמצמו והשירות יהיה עם הפנים לאזרח. דיבורים - לא נותנים כלום.

עוד כתבות

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; דרופבוקס מטפסת במסחר המקדים

מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● עליות במסחר בחוזים העתידיים על מדדי וול סטריט ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה