גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך ביימה בלקסטון חדלות פירעון והרוויחה מכך

עסקה יוצאת דופן נרקמה לאחרונה בין בלקסטון ל-Hovnanian, שכל מטרתה הייתה ליצור אירוע אשראי יש מאין ● קרן ההשקעות הרוויחה ב-CDS - נגזר להגנה מחדלות פירעון, שאותו רכשה מראש - וחברת הבנייה קיבלה בתמורה מימון זול מבלקסטון

בלאקסטון / צילום: רויטרס
בלאקסטון / צילום: רויטרס

מהם גבולות הלגיטימיות להפקת רווחים בשוק ההון באמצעות תחכום משפטי והנדסה פיננסית? עסקה שביצעה לאחרונה בלקסטון (Blackstone), מנהלת השקעות אלטרנטיביות המנהלת נכסים בשווי 450 מיליארד דולר, תוך שימוש ב-Credit Default Swaps) CDS), מעלה שאלה זו במלוא עוזה.

CDS הם נגזרי אשראי, המאפשרים העברת סיכוני אשראי בין הצדדים לעסקה. המכשירים היו פופולריים מאוד בעשור שעבר, אך נתפסו כאחד הגורמים שהציתו את משבר האשראי. בין היתר, נגזרי CDS הגבירו את חוסר הוודאות בשווקים לגבי סיכוני הבנקים וחברות הביטוח, ותרמו להתמוטטות המהדהדת של בר סטרנס וליהמן ברדרס, ולצורך בחילוץ של AIG.

בעקבות האירועים, ולנוכח שינויים רגולטוריים, שוק ה-CDS התכווץ דרמטית. הערך הנקוב של ה-CDS צנח ביותר מ-80%: מכ-60 טריליון דולר ב-2007 - לפחות מ-10 טריליון בשנה שעברה.

במסגרת עסקת CDS, רוכש הנגזר מקבל מכותב הנגזר הגנה ממקרה שבו ישות צד ג' מסוימת - בדרך כלל חברה המהווה את נכס הבסיס - תעבור אירוע אשראי כלשהו (בעיקר אי-פירעון או ארגון מחדש של חוב), שיגרור בעקבותיו הפסדים למחזיקים במכשירי החוב שלה. תמורת ההגנה, משלם רוכש הנגזר פרמיה תקופתית.

אם יתרחש אירוע אשראי כלשהו בתקופת הנגזר, רוכש ה-CDS יקבל מהמוכר את ההפרש בין הערך הנקוב של ה-CDS לבין שווי אג"ח של הישות שכשלה. לרוב, שווי האג"ח והתשלום הנובע ממנו נקבעים במכרז, הנערך 30 יום לאחר אירוע האשראי. במסגרת זו, רוכשי ה-CDS מעבירים למוכרים את נייר הערך הזול ביותר לאספקה העומד בתנאי סף מסוימים (cheapest to deliver), שעיקרם זהות המנפיק ורמת בכירות ני"ע, כנגד תשלום הערך הנקוב בחוזה. לשם המחשה, אם לאחר אירוע האשראי יעמוד מחיר האג"ח הבכיר הזול ביותר על 70 סנט לדולר - חוזה CDS בערך נקוב של 100 דולר ישלם 30 דולר נטו.

אין הכרח שרוכש CDS יחזיק בחשיפת אשראי לישות צד ג' שעליה מבוסס ה-CDS. משכך, נגזרי CDS משמשים לא רק לגידור סיכוני אשראי של חברות, אלא גם לספקולציה להפקת רווח מאירועי כשל אשראי. נקודה זו חשובה במיוחד להמשך.

תיאור מבנה העסקה שביצעה Blackstone עם Hovnanian

ליצור רווח יש מאין

בדצמבר האחרון הציעה בלקסטון לחברת הבנייה האמריקאית Hovnanian הצעה חריגה. Hovnanian התבקשה לאחר בתשלום חלק מהאג"ח שלה במספר ימים. זאת, למרות שלרשותה די מזומנים לצורך התשלום. בכך, החברה "תיצור" אירוע אשראי באופן מכוון.

כדי להימנע מפגיעה בתדמית החברה בשוק ומסכסוך משפטי עם בעלי אג"ח, חברה בת של Hovnanian רכשה מראש אג"ח ב-26 מיליון דולר, שהן אלה שלא יקבלו תשלום במועד, בעוד שיתר בעלי האג"ח לא ייפגעו. כך, "אירוע האשראי" המתוזמן נשמר בתוך החברה.

בתמורה, בלקסטון תעמיד ל-Hovnanian מימון בתנאים אטרקטיביים, שאותם אין ביכולתה להשיג בשוק, שייטיב את מצבה הפיננסי.

הסיבה להצעה היא שבלקסטון רכשה יותר מ-300 מיליון דולר ערך נקוב של CDS על Hovnanian, שאי-תשלום זמני מצד האחרונה יביא להפעלתם. הרווח שתפיק בלקסטון ישמש בחלקו למימון האשראי הזול ל-Hovnanian. כך, דה-פקטו, השתיים יתחלקו בתמורת המהלך.

ברם, בכך לא תם המהלך המשותף. זאת, מאחר שב-CDS אין די בעצם אירוע האשראי, כדי להניב רווח משמעותי. צריך להתקיים גם נייר ערך מתאים למכרז ה-CDS, שייסחר בדיסקאונט עמוק מערך הפארי שלו. כך, רוכש ה-CDS יוכל למסור אותו במכרז, ולהפיק רווח מהפער בין מחירו לערכו הנקוב.

אולם במועד ההצעה הראשונה של בלקסטון, רוב האג"ח של Hovnanian שילמו קופונים דו-ספרתיים, ונסחרו בהתאם מעל הפארי שלהם. כלומר, גם בהתקיים אירוע האשראי ה"מהונדס", לא היה בנמצא אג"ח שיוכל להניב לבלקסטון רווח מה-CDS.

לכן, כללה העסקה רכיב נוסף. Hovnanian הנפיקה סדרת אג"ח חדשה, בריבית של 5% ל-22 שנה. בשל הריבית הנמוכה והתקופה הארוכה, אג"ח זו נסחרת בדיסקאונט עמוק של כ-60%. אג"ח זו נועדה להוות ה-cheapest to deliver במכרז, ובאמצעותה לקבוע בו תשלום בסכום של כ-60 סנט לדולר - ערך גבוה, בפרט עבור חברה שכלל אינה בחדלות פירעון.

כך, גם התרחש אירוע אשראי, וגם מחיר האג"ח הרלוונטית היה נמוך - והגדיל את הרווח. כלומר, בלקסטון ו-Hovnanian גרמו לשני התנאים הנדרשים להתקיים באופן מתוזמן.

כצפוי, ב-1 במאי הודיעה Hovnanian על כך שבתשלום האג"ח שלה חל כשל, שיהפוך לאירוע אשראי תוך 30 יום. משכך, נראה שהעסקה בדרך להתממש.

קושי למנוע הישנות מקרים דומים

זו אינה הפעם הראשונה שבה בלקסטון מבצעת עסקה המבוססת על פיגור בתשלום לצורך הפעלת CDS. ב-2013 היא עשתה זאת עם חברת משחקים ספרדית בשם Codere. אולם ישנם שני הבדלים משמעותיים בין המקרים: האחד, אז מדובר היה בחברה בסיכון אשראי גבוה, שסביר שאילו לא הייתה מקבלת מימון מבלקסטון, הייתה מגיעה לחדלות פירעון ממילא. השני, כתוצאה מכך, האג"ח שלה נסחרו במחירים נמוכים, ואפשרו הפקת רווח ממסירתן במכרז. לעומת זאת, הפעם "נתפרו" לעסקה אג"ח ייעודיות. זהו מהלך חריג.

כצפוי, משתתפי שוק ורגולטורים הביעו תרעומת, בטענה שהעסקה אינה לגיטימית.

בחודש שעבר הכריזה CFTC (נציבות המסחר בחוזים עתידיים בארה"ב) שאירועי אשראי מכוונים עשויים להוות מניפולציה לשווקים. לשיטתה, נגזרי CDS מתומחרים לפי ההסתברות שהשוק מייחס למצב שבו החברה תעבור אירוע אשראי. ברם, ההנחה המקובלת בתמחור היא שחברות מבקשות להימנע ממצבי אי-פירעון, כך שהתמחור מבוסס על הערכת סיכון האשראי של החברות גרידא.

לכן, ה-CFTC סבורה כי אירועי כשל מכוונים שכאלה עשויים לפגוע באמינות שוקי ה-CDS, ולהוות התערבות אסורה בתמחור הנגזר, שאמור להתבסס על כושר האשראי האמיתי של החברה הרלוונטית. ברם, הסמכות לפיקוח על שוק ה-CDS של חברות נתונה לרשות ניירות ערך האמריקאית (ה-SEC), ששותקת בינתיים.

במקביל, האיגוד הבינ"ל לנגזרים (ISDA) הודיע שהוא בוחן שינויים בתנאים הבסיסיים בשוק נגזרי האשראי, במטרה למנוע הישנות מקרים דומים.

נוסף על כך, Solus, קרן גידור קטנה יחסית שמכרה הגנת אשראי על Hovnanian, ביקשה בבימ"ש פדרלי בניו-יורק צו מניעה זמני נגד העסקה, בטענת הונאה, אולם ביהמ"ש דחה את בקשתה.

עבור כותבי ה-CDS, הקושי העיקרי בתביעה נובע מהיעדר יריבות משפטית עם החברה שעליה מבוסס הנגזר, במקרה זה Hovnanian, שכן היא איננה צד לנגזר.

תובנות למשקיעים

אף שמבנה העסקה שביצעה הוא ייחודי, הוא מעניק למשקיעים בשוק ה-CDS ובמכשירים מורכבים דומים תובנות חשובות.

ראשית, מסחר ב-CDS כרוך במורכבות משפטית, ובקושי להעריך סיכונים למהלכים מורכבים מצד שחקנים עתירי תחכום ומשאבים. נראה שעדיף לשחקנים שאינם בעלי הכלים המתאימים להערכת הסיכונים ולתמחורם להימנע מפעילות בשוק.

זאת, בפרט מכיוון שבעת הנוכחית, שבה מנהלי השקעות מתקשים להניב תשואות, מהלכי הנדסה פיננסית מורכבים עשויים להפוך נפוצים יותר.

שנית, אילו המהלך של בלקסטון יצלח, הדבר צפוי לשנות את שוק ה-CDS - מכלי גידור וספקולציה הנסחר בתנאים מוגדרים, לשוק הנתון בפני סיכונים פיננסיים ומשפטיים משמעותיים למשתתפים בו. בדומה לתחום הביטוח, עשויה להיווצר בעיית בחירה שלילית (adverse selection), שתייקר משמעותית את הפרמיות בענף.

יתרה מכך, הצלחת המהלך עשויה להביא את בלקסטון לכרות ענף שעליו היא יושבת - להחריב את שאריות שוק ה-CDS הקטן, שבו הקרן מהווה שחקנית משמעותית.

לבסוף, המהלך שביצעה בלקסטון מעלה את נושא גבולות השימוש ב"אירועים מתוזמנים" ובהנדסה פיננסית ומשפטית. התנהלות הרגולטורים ובתי המשפט בשבועיים הקרובים עד למכרז ה-CDS - וקביעת הרווח שתפיק, אם תפיק, בלקסטון מהעסקה - יהוו תקדים משמעותי. כך או אחרת, אלה יסמנו כיוון בהיבט מרכזי לעתיד גבולות הלגיטימיות בשווקים. 

■ הכותבים הם שותף וכלכלן במחלקת המימון המורכב של PwC ישראל, בהתאמה. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלה שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.5%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות