גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבחן דרכים: מיצובישי אקליפס קרוס אישי אך לא ספורטיבי

המצטרף האחרון לפלח רכבי הפנאי הצפוף, מיצובישי אקליפס קרוס, סוגר את הפער בין להיטי המכירות אאוטלנדר ו-ASX, בזכות עיצוב אופנתי ותא נוסעים מרווח ● יש לו מנוע חדש וחזק ואבזור מקיף אבל הוא לא ספורטיבי כפי שמרמזים העיצוב והשם

ענף הרכב החל את השליש הראשון של השנה ללא התלהבות יתרה. הלקוחות, שבשנים עברו ערמו הזמנות מוקדמות חודשים רבים לפני תחילת שנת המכירות, לא מיהרו השנה להושיט את היד לארנק. למרות מאמצי שיווק נמרצים מותגי רכב רבים סיימו את השליש הראשון עם ירידה לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

בתוך התמונה האפרורית הזו בלטה לטובה מיצובישי. לאחר ירידה של עשרות אחוזים בשנה שעברה היא האירה ברבעון הראשון של 2018 את טבלת המכירות המקומית עם עליה של 13% ורשימת המתנות לא מבוטלת לחלק מהדגמים.

התהפוכות הללו הן חלק מאופי ה"נופל וקם", שמאפיין את מיצובישי מוטורס בשנותיה הארוכות בישראל. היא הייתה המותג הנמכר ביותר בישראל לפני שני עשורים, הודחה משם לתחתית הטבלה, נדדה שנים רבות במדבר וחזרה בשנים האחרונות לקאמבק בצמרת הטבלה בזכות כמה דגמי להיט. אחרי שהמתחרים סגרו את הפער, היא שוב חזרה לתמונה עם ה-ASX וכעת היא מקווה לסגור מרווח שיווקי די צר בין אאוטבק ל-ASX עם "אקליפס קרוס".

חיצונית האקליפס מבצע היטב את המשימה שלשמה תוכנן, כלומר פניה ללקוחות יותר צעירים ואופנתיים. חלקו הקדמי מזכיר מאד את בן הדוד אאוטלנדר עם פנסים מתוחכמים, גריל עתיר כרום ופנסי דרך גדולים, ששקועים בתוך נישה. אבל רוב מאמצי הבידול הושקעו בחלק האחורי שמציג עמוד גג משתפל לאחור בחדות, תפיחות שריריות מעל הגלגלים ודלת אחורית עם ספוילר עילי, מגן תחתי ויחידת תאורה רוחבית, שחוצה את השמשה האחורית ומחברת בין שני פנסים זוויתיים.

המכלול הזה נראה קצת יותר מדי עמוס ומצועצע, אבל הוא בהחלט מעניק הרבה "אופי" דינמי. ביחד עם פרופורציות מאוזנות וחישוקים גדולים ונאים הוא הצליח לכבוש לא מעט תשומת לב מעוברי אורח, שעבורם אוטלנדר הוא הרכב של אבא ואמא (או הרכב הצמוד מהעבודה).

האקליפס קצר בכמה עשרות סנטימטרים מהאאוטלנדר אבל שניהם ניצבים על אותו בסיס גלגלים (2.67 מ'), רוחבם מקביל כמעט והם מתנשאים לגובה דומה. זה מתבטא באחד מתאי הנוסעים היותר מרווחים בפלח הזה עם שפע של מרחב לברכיים ולכתפיים מלפנים ומאחור. המפתן גבוה מהמקובל בפלח אבל הוא עדיין נוח לכניסה וליציאה ומרחב הראש סביר אם כי לא נדיב כמו באאוטלנדר בשל מבנה הגג.

את המחיר של הדלת האחורית התלולה ושל הסנטימטרים החסרים באורך משלמים בתא המטען, שבמצבו התקני מסתפק ב-341 ליטר בלבד, כמו האצ'בק משפחתית. מנגד מי שמסיע מאחור בעיקר ילדים יכול להסיט את המושב האחורי קדימה על מסילה ולהגדיל בכמה אחוזים את נפח ההטענה. הראות לאחור מבעד לשמשה האחורית המפוצלת לרוחב דורשת הסתגלות אבל לא פוגמת בתחושת הבטיחות.

מיצובישי השקיעה לא מעט בעיצוב סביבת הנהג של האקליפס וזה בולט במיוחד כאשר משווים אותה לעיצוב הארכאי של ה-ASX. הנהג מוקף בלא מעט חומרי דיפון רכים עם טקסטורות מודרניות, רוב בקרי הפיקוד הם חדשים ונוחים לתפעול ולוח המחוונים האנלוגי הברור מגובה בצג צבעוני עם שפע של מידע. מסך המולטימדיה המקורי חד וברור אם כי הוא בולט מעל הקונסול המרכזי ומושך קצת יותר מדי תשומת לב משדה הראייה.

הדגם שלנו, בדרגה אחת מתחת לרמת האבזור הגבוהה, הגיע מאובזר היטב כולל ריפוד עור, גג פנורמי ועוד. כמקובל כיום האקליפס מגיע גם עם חבילה מקיפה של עזרי נהיגה אקטיביים כולל סיוע אוטונומי לבלימה.

החידוש העיקרי באקליפס הוא מנוע 1.5 ליטר טורבו-בנזין חדש, שעל פיתוחו עמלה מיצובישי לא מעט שנים. למרבה האירוניה זה יהיה כנראה מנוע הבנזין העצמאי האחרון של החברה לאחר רכישתה על ידי רנו-ניסאן. כך או כך, זהו מנוע קטן ומצוין, שעולה בכמה דרגות על מנוע ה-2 ליטר האטמוספירי הפופולרי של החברה (אאוטלנדר, ASX). הוא מייצר 163 כ"ס וכמעט 20% יותר מומנט מאחיו גדול הנפח והמומנט שלו זמין כבר ב-1800 סל"ד. זה אומר שפע של דחף בכל השיפועים לצד שיוט רגוע ושקט במהירויות גבוהות. המנוע גם חסכוני יותר משמעותית עם כ-12 קילומטרים לליטר בנהיגה נמרצת.

חבל רק שהוא משודך לתיבה רציפה (CVT) שאינה בת הזוג האידיאלית למנועי טורבו נמרצים - במיוחד בתאוצות נמרצות, עקיפות בעליה וכדומה, שבהן הסל"ד מזנק אל-על, וגם הדציבלים, ללא צורך. כדרכן של תיבות רציפות גם זו של האקליפס "מחנכת את הנהג" מי שנוהג רגוע עם רגל קלה נהנה מהעברת כוח חלקה ושקטה. מי שרוצה להשתובב ייענש. כך או כך זה רכב זריז יחסית לקטגוריה שלו ומי שישתמש לעיתים תכופות בידיות לשליטה ידנית שעל ההגה (יש שמונה יחסי העברה מקובעים) יוכל להפיק את המיטב מהמנוע.

כבר התרגלנו לא לצפות ליותר מדי שאר רוח מרכבי "פנאי" משפחתיים, וגם שלדת האקליפס מכוילת עבור המכנה המשותף הרחב. היא קלה לנהיגה ולתמרון בעיר. ההיגוי מספק משקל מכובד והיזון חוזר סביר אם כי הוא אינו חד באמת ותנודות הגוף בפניות מרוסנות במידה סבירה. רכב ההדגמה שלנו צויד בהנעה קדמית כך שלא הזדמן לנו לדגום את המומחיות של מיצובישי - הנעה כפולה מתוחכמת ונשלטת אלקטרונית, שמגיעה בדגם הבכיר בלבד.

גם עם הנעה קדמית, לאקליפס אין בעיה לשמור על אחיזה בתנאים חלקלקים ולצלוח דרך עפר כבושות. מהמורות עירוניות איטיות מטלטלות את המרכב לא מעט, אם כי סביר להניח שהנוחות תשתפר בדגמים עם חישוקים/צמיגים מתונים יותר.

מחיר האקליפס קרוס מתחיל ב-149 אלף לדגם בסיס ומעפיל עד כ-180 אלף שקל לדגם הנעה כפולה מפואר. אלה מחירים שמציבים אותו מול גרסאות הקצה העליון החזקות של רכבי הפנאי הפופולריים. אבל בהתחשב במוניטין האמינות/סחירות של המותג, במראה הרענן ובמפרט הנדיב, הוא לא ייתקשה למכור בישראל כמה מאות יחידות בחודש. כמה מהן יבואו על חשבון הדגמים הקיימים של המותג? זו כבר שאלה אחרת.

מיצובישי אקליפס קרוס 5-18

חלק מהמתחרות

יונדאי טוסון/קיה ספורטאג' 2 ליטר

במחירים שנעים בין כ-145 אלף ל-160 אלף שקלים מציעות בנות הדור הקוריאניות תא נוסעים מרווח, ממדים חיצוניים מעט גדולים יותר מהאקליפס ולא מעט אבזור תקני בהתאם לגרסה. המנוע הוא 2 ליטר בנזין, שמשודך לתיבה אוטומטית מסורתית ומייצר 155 כ"ס. יש גם גרסאות טורבו חזקות, מעל 180 אלף שקל

טויוטה C-HR

במחיר של 139-150 אלף שקל ה-C-HR הוא אחד מרבי המכר הגדולים של הפלח. בסיס הגלגלים קצר שלו קצר יותר ב-3 סנטימטרים מהאקליפס והמושב האחורי די אפלולי. אבל המראה החיצוני הספורטיבי והנועז מצליח למשוך הן לקוחות אופנתיים והן פנסיונרים. ההנעה היא היברידית עם 122 כ"ס וחיסכון רב אך ביצועים די מתונים

סקודה קארוק

בטווח המחיר של 150 עד 180 אלף שקל מציעה המצטרפת החדשה של קבוצת פולקסווגן את מנוע ה-1.5 ליטר טורבו החדש של קבוצת פולקסווגן עם 150 כ"ס, 26 קג"מ, תיבה כפולת מצמדים ותאוצה מאפס ל-100 ב-8.6 שניות בלבד תודות למשקל עצמי נמוך. הרכב נמוך מהמיצובישי ובסיס הגלגלים קצר יותר, אבל תא הנוסעים מרווח למדי

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו