גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התביעה שמאיימת על קב' הרכישה: "חג'ג' יזמית בתחפושת"

לטענת חברי קבוצת הרכישה, קבוצת חג'ג' מכרה דירות ספציפיות, כאחרון היזמים, ועל כן יש להחיל עליה את חוק המכר - טענה שאם תתקבל עשויה להיות לה השפעה מהותית על תחום קבוצות הרכישה ● קבוצת חג'ג': התביעה נעדרת תום-לב

155 חברי קבוצת הרכישה שמקימה את פרויקט מגדלי הצעירים בדרך בגין תל-אביב, הגישו תביעה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב נגד קבוצת חג'ג', שגיבשה את הקבוצה, במסגרתה הם מבקשים להכיר בקבוצת חג'ג' כחברה יזמית שחל עליה חוק המכר.

בתביעה שהוגשה באמצעות עו"ד עמרי בירותי, חבר בקבוצה, מבקשים התובעים מבית המשפט להצהיר כי קבוצת חג'ג' התנהלה כיזמית הפרויקט ולא כמארגן קבוצה, שיווקה ומכרה לתובעים דירות ספציפיות בפרויקט והתחייבה לנהל אותו עד השלמתו ומסירת הדירות בו. כתוצאה מכך, מבקשים התובעים מבית המשפט להצהיר כי חוק מכר דירות חל על קבוצת חג'ג' בפרויקט. במקרה כזה, הסיכונים העתידיים בפרויקט, הנוגעים לאיחור במסירת הדירות וחריגה ממחיר הדירה שנקבע, יוטלו על קבוצת חג'ג'.

מדובר בסוגיה עקרונית ומעניינת שצפויה לה השלכה ניכרת על שוק קבוצות הרכישה וגבולות אחריותם של מארגני הקבוצות כלפי חברי הקבוצה.

בתביעה מבקשים התובעים להוכיח כי בניגוד למוצהר, קבוצת חג'ג' לא רק ארגנה קבוצת רוכשים לרכישת קרקע, אלא מכרה לתובעים דירות מגורים ספציפיות ומוגדרות בדיוק כמו יזם. לצורך כך מביאים התובעים שתי ראיות עיקריות, הראשונה היא האופן שבו שיווקה קבוצת חג'ג' את הדירות בפרויקט, ככל חברה יזמית, והשנייה, החלטה של רשות המסים במחלוקת על גובה מס הרכישה, שבסופה הוכרע כי חברי הקבוצה ימוסו במס רכישה לפי דירות מגורים בנויות ולא לפי יחידות קרקע שהמיסוי בהן נמוך יותר. לטענת התובעים, החלטה זו הוסתרה מהם.

בתביעה מזכירים התובעים כי ב-2010 התקשרו אור סיטי נדל"ן שבבעלות ענבל אור וקבוצת חג'ג' בשותפות, לאחר שאור קיבלה אופציה לרכוש את המגרש בדרך בגין תמורת 63 מיליון דולר. בפברואר 2010 נחתם הסכם בין אור סיטי לחברת יעיל שיווק מקבוצת חג'ג' לפיו ישווקו הצדדים יחד את הקרקע לקבוצת רוכשים ויתחלקו באופן שווה ברווחים. עובדה נוספת שנחשפת במסגרת התביעה היא כי חלק ניכר מהדירות לא שווקו עד מימוש האופציה, ועל כן חג'ג' ואור סיטי הכניסו לפרויקט "שותף" בשם חברת אורקם, שרכשה את דירות אלה. החברות החלו בשיווק הדירות בפרויקט בכל דרך אפשרית, תוך התמקדות בדירות ספציפיות. בהמשך כאמור, יצאה אור מהפרויקט, וקבוצת חג'ג' נותרה הדומיננטית בניהולו.

בתביעה, שהוגשה גם כנגד חברת יעיל מקבוצת חג'ג' ונגד אורקם, נטען כי מדובר בפרויקט בנייה עצום ומהמורכבים בארץ שקבוצת חג'ג' פרסמה לאורך כל הדרך כ"פרויקט דגל". עוד נטען כי קבוצת חג'ג', יזמה, תכננה, שיווקה, ומכרה דירות בפרויקט הכולל 486 דירות בשני מגדלים בני 42, ו-46 קומות. הדירות ששווקו ונמכרו הן דירות ספציפיות שנמכרו כמתוכננות, שייבנו על-ידי הקבלן א. דורי, בהסכם פאושלי ובהתאם להצעת מחיר מחייבת ומפרט שניתנו לקבוצת חג'ג' עוד לפני השיווק של הדירות ומימוש האופציה. קבוצת חג'ג' התחייבה לנהל את הפרויקט עד מסירת הדירות, באמצעות "אנשי המקצוע הטובים ביותר שבנמצא". כלומר, ניסיון לכלול בהסכמים האחידים אותם ניסחו המשיבות מנגנונים פיקטיביים כאילו מדובר בבנייה עצמית או כאילו שהרוכשים יבחרו קבלן, נעשו למראית עין בלבד, ועסקה מלאכותית. כדי להיטיב עם היזמיות ומקורביהם וכדי לנסות לעקוף את חוק מכר דירות. התובעים אף אינם בעלי היתר הבנייה.

בין היתר טוענים התובעים כי בסרטון שיווק של קבוצת חג'ג' הוצעה רכישת "דירות מגוונות", בכנס המכירות שקיימה חג'ג' התחייבה החברה לנהל את ההקמה עד מסירת הדירות, במסמכי ההתקשרות נכללו פרטי הדירות, לרבות שטח, מחיר, קומה, כיווני אוויר, תוכניות, מספר חדרים וכו' המעידים על כך שלא מדובר ברכישת קרקע אלא בדירה מוגמרת. לחלק מהרוכשים אף ניתנה הטבה של בית חכם וסלון חכם. כך למשל הוצגו פרסומים של חג'ג 'למכירת דירת 2 חדרים החל מ-950 אלף שקל, 3 חדרים החל מ-1.3 מיליון שקל. 4 חדרים החל מ-1.8 מיליון שקל. עוד נקבע כי הפרש בין כל קומה 15 אלף שקל במחיר הדירה, ולכל דירה תוצמד חנייה פרטית תת קרקעית.

עוד צוין בסרטון כי הבנק המלווה מזרחי טפחות והקבלן המבצע הוא א. דורי. בסרטון אין רמז או איזכור למאפיינים של קבוצת רכישה כמו בנייה עצמית, רכישת קרקע, או ניהול עצמי. בתביעה צוין כי חלק מהרוכשים שוכנעו לשלם את מלוא התמורה על הדירה לפני תחילת בנייתה בפועל.

"המהות הכלכלית האמיתית של העסקאות בשונה מהלבוש אותו ניסו המשיבות להלביש את העסקה היא של רכישת קרקע על-ידי היזמיות בלבד, ומכירת דירות מוגמרות וספציפיות על-ידי המשיבות למבקשים" נטען בתביעה.

עיריית תל-אביב הגדירה את יעיל מקבוצת חג'ג' כיזם הפרויקט

אחד הנימוקים המרכזיים בתביעה מתבסס על החלטה של רשות המסים בנוגע למס הרכישה שאמורים חברי הקבוצה לשלם על העסקה. בהחלטה צוין כי "לאור מערכת הסכמים, בחנו את התוכן הכלכלי והמהות האמיתית של העסקה ובהתאם לכך קבענו את סיווג העסקה. החלטנו לסווג את העסקה בשונה מהמוצהר כי הרוכשים הם אור סיטי ויעיל שיווק בשלמות ולא יחידי קבוצה, ולאר מימוש האופציה על-ידן, נמכרו דירות מגורים ליחידי קבוצה". בתביעה נטען כי על החלטה זו הגישה חג'ג' באמצעות יעיל השגה אותה מימנו מכיסם עם טיעונים שקריים לפיהם כביכול הרוכשים לא ידעו מהי הדירה הספציפית שרכשו, וכביכול טרם נבחר קבלן מבצע. בתביעה מציינים התובעים כי נימוקי ההשגה הוסתרו מהרוכשים. בהחלטה נקבע כי "מיסוי העסקה נקבע בהתאם לתוכן הכלכלי והמהות האמיתי של העסקה. המשקל המצטבר של עובדות מקרה זה מתיישב יותר עם המסקנה כי על אף לבוש החיצוני של ההסכמים טיבם האמיתי הוא רכישת קרקע על-ידי המארגנות ומכירת דירות על-ידי מארגנות לקבוצת רכישה. בהתאם מוסו רכושי הדירות במס רכישה לפי דירה. נקבע כי "המארגנות נושאות הסיכויים ובסיכונים של הפרויקט. המארגנות לקחו על עצמן סיכונים וסיכויים כשל בעלים כבר ממועד לרכישת האופציה". התובעים מבקשים מבית המשפט להצהיר כי מהותו הכלכלית האמיתית של הפרויקט כפי שנקבע בהחלטה של רשות המסים, היא שקבוצת חג'ג' מכרה דירות בהתאם לחוק המכר.

לטענת התועבים, הניסיון של חג'ג' להציג את הדברים כאילו רכישת דירת המגורים, היא רכישת קרקע והזמנת שירותי בנייה, כשל כלפי רשות המיסים אל מול המציאות והאמת. כך גם עיריית תל-אביב הגדירה את יעיל מקבוצת חג'ג' כיזם הפרויקט, והטילה עליה חובה לפעול להקמת הפרויקט כולו והעניקה הטבה הניתנת ליזמים בלבד. "חרף זאת, המשיכה קבוצת חג'ג' ב"נשף המסיכות" ובגלגול אחריותה החוקית והסיכונים הכרוכים בהרפתקאותיה לעבר הרוכשים. קבוצת חג'ג' המשיכה להתייחס לרוכשים כ"פרה חולבת" והכל תוך כדי ניצול העדר הסדרת התחום ואי ידיעת מרביתם ככולם של הרוכשים מהם המבחנים לאבחנה בין יזם המוכר דירות, לבין מארגן קבוצות רכישה". נטען בתביעה

התובעים מבקשים להגן על כספם מפני סיכונים וחובות שלא חלים עליהם אלא על היזמיות בלבד. כמו גם הפסקת איומי קבוצת חג'ג' וניסיון להחזקת הרוכשים כבני ערובה בניגוד להתחייבות חברת קבוצת חג'ג' לנהל את ההקמה עד למסירת הדירות. התנהלות קבוצת חג'ג' מנוגדת לחוק הקיים של מכר דירות.

בתביעה הזכירו התובעים דו"ח שעליו חתום המשנה ליועמ"ש עו"ד ארז קמיניץ שגובש לאחר קריסתה של ענבל אור, שעסק בין היתר בבעיות הטמונות במודל קבוצות הרכישה ובהשלכותיהן על רוכשי דירות וכן בשאלה האם וכיצד יש להטיל רגולציה על מארגני קבוצות הרכישה.

עוד טוענים התובעים כי חרף התחייבות קבוצת חג'ג' לנהל את ההקמה של הפרויקט עד סיומו, וללא תוספת תמורה באמצעות המשאבים שיש לקבוצה, הרי שבימים האחרונים הודיע עידו חג'ג' כי אין ניהול רציני בפרויקט. "מי שאמורה לנהל את ההקמה והתחייבה לכך, מתנערת מהתחייבותה וממעורבותה" נטען. "מי שלטענת חג'ג' היא חברת הניהול לא מנהלת בפועל. בנסיבות אלה אין פלא שהפרויקט לא מנוהל באופן רציני, ויש סכנה לאי תפקוד ויותר כך שיוביל לפגיעה במאות משפחות".

לטענת התובעים הם אינם היזמים של הפרויקט, וכל התמודדות עם סיכונים עתידיים בפרויקט, יחולו על יזמי הפרויקט, כלומר, על קבוצת חג'ג', ששיווקה ומכרה דירות ספציפיות. "בכך ייחסם כל ניסיון נוסף של המשיבות לגלגל אל המבקשים אחריות וחובה" נטען. "היזמיות להבדיל מרובם ככולם של הרוכשים, יודעות היטב באיזה סיכונים בלתי סבירים מדובר, ולכן הסתירו ומסתירות אותם. היזמיות פועלות כלפי הרוכשים בדרכים לא דרכים, בתחכום ובעורמה ובהסתרה שיטתית של עובדות מפתח ושל המהות הכלכלית האמיתית ושל הסיכונים בפרויקט. בדרך של סילוף והטעיה וחוסר תום-לב בניסיון לעקוף את חיוביהן לפי חוק מכר דירות".

"שבע שנים אחרי חתימת ההסכמים"

מקבוצת חג'ג' נמסר: "מדובר בתביעה אשר הוגשה בחוסר תום-לב מובהק וכל מטרתה לשנות בדיעבד את ההסכמים עליהם חתמו התובעים. התביעה הוגשה למעלה משבע שנים לאחר חתימות חברי הקבוצה על ההסכמים, ומסתמכת לשם כך על מכתבים אזוטריים וציטוטים חלקיים ולא על הסכם השיתוף שהתווה את היחסים בין כל הצדדים, שאותו באופן מפתיע גם שכחו לצרף לתביעתם. כמו כן 'שכחו' התובעים לציין עובדות מהותיות כגון העובדה שקבוצת חג'ג' ייזום נדל"ן, שנתבעה בתיק, הוקמה שנה אחרי התארגנות הקבוצה וחתימת כל המסמכים, וזאת כדי להציג מצג שווא של משווקת הקבוצה כאילו היא היזמית".

החמדנות של יזמי קבוצות הרכישה מביאה לרגולציה מיותרת / דרור מרמור

בחודש דצמבר 2017 פרסם משרד המשפטים את דוח הצוות הבין משרדי בראשות המשנה ליועץ המשפטי, ארז קמיניץ, שבחן את הסדרת קבוצות הרכישה. ההמלצה הראשונה שהופיעה בסיכום הדוח עסקה ב"קביעה בחקיקה של גודל קבוצה שעליה תחול הרגולציה".

חברי הצוות אמנם "לא מצאו דרך מקצועית-תיאורטית להכרעה בסוגיית הגודל", וציינו כי "לא הייתה תמימות דעים ביחס לגבול התחתון (המחייב הסדרה) ולגבול העליון", אבל הם הדגישו במפורש כי "רוב חברי הצוות סברו כי קבוצה של יותר ממספר מאות של חברים תתקשה לתפקד, ועל כן יש לאסור בחוק את התארגנותה".

זהו תפוח האדמה המסקרן ביותר המחכה לתזכיר הצעת החוק שנמצא כיום בשלבי גיבוש אחרונים ואמור להיות מונח בקרוב על שולחן הממשלה. החוק ינסח כמובן כללים מתבקשים בנוגע לשקיפות ולאחריות של מארגני הקבוצות, אבל הבשורה הגדולה שהובטחה בו תהיה קביעת גודל חוקי מקסימלי לקבוצת רכישה. עד פה מותר, מכאן והלאה אסור.

לפי נתוני משרד השיכון, מספר הדירות הממוצע בפרויקטים של קבוצת רכישה עומד על 58.5. החציון עומד על 40 דירות. תזכרו את המספר הזה, כדי להבין עד כמה קבוצות רכישה שכוללות 350 דירות (שרונה בת"א), של 480 דירות (מגדלי הצעירים בת"א) או של 632 דירות (העיר החדשה חריש) שיחקו באש בתוך שדה של קוצים. תזכרו את המספר, כדי להבין שהפרויקטים הגדולים הפכו אמנם לדגל ולסמל בעידן קבוצות הרכישה (השנים 2006 עד 2016, אז קבוצות הרכישה תפסו נתח של 9.8% בממוצע מהשוק), אבל תמיד הן היו רק הקוריוז, היוצא מן הכלל שלא העיד בהכרח על הכלל השפוי. מציאות בלתי סבירה, שבה מאות חברים צריכים לקבל החלטות תכנוניות ופיננסיות, בענף שבו הבצ"מ (בלתי צפוי מראש) הוא השותף הכי קבוע והכי נאמן בכל פרויקט נדל"ני.

אבל בשורה התחתונה, רק חמדנות ותאוות הבצע של בני האדם הביאו עלינו את הרגולציה המיותרת כל-כך, את הצורך להפוך את הרף המקסימלי מהיגיון טבעי ובריא - מי לעזאזל חושב שמאות אנשים יכולים לקנות ביחד קרקע, ליזום עליה פרויקט שבו כולם תלויים בכולם, ולעבור את הדרך הארוכה עד למסירת מפתחות? - לחוק מסודר ומפורט.

ותהיו בטוחים שעוד יימצאו גם פה פרצות וחורים. עם כל הכבוד לחוק, מי יוכל לוותר על "הזדמנות השקעה של פעם בחיים"?

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס עולה ב-0.1% ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, 
אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן, היום / צילום: חיים צח-לע''מ

בלינקן הגיב בביטול לדברי נתניהו על מבצע ברפיח: "אנשים אומרים דברים"

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים