גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל התייקרויות בדרך? גם מחירי הבשר הקפוא עולים

לאחר שאמש פורסם כי קימברלי-קלארק וסנו מייקרות את מוצרי הנייר בכ-10%, כעת נודע כי גם שניב מעלה מחירים ● במקביל, ל"גלובס" נודע כי מחירי הבשר הקפוא המיובא התייקרו ב-20%, כשבשיא - שיתרחש כנראה באוגוסט - ההתייקרות תגיע עד 40%

דוכן בשר בסופרמקט / צילום: תמר מצפי
דוכן בשר בסופרמקט / צילום: תמר מצפי

גל התייקרויות בדרך? לאחר שהספקית קימברלי-קלארק הודיעה אתמול (ג') לקמעונאים על עליית מחירים בשיעור של 10%, שלאחריה חשף "גלובס" כי חברת סנו מייקרת את מוצרי הנייר בשיעור דומה, כעת נודע ל"גלובס" כי גם יצרנית מוצרי הנייר שניב צפויה לייקר את מוצרים בשיעור זהה (10%). 

ואולם, העלייה לא מתמצה רק במחירי הנייר. ל"גלובס" נודע כי גם מחירי הבשר הגולמי הקפוא המיובא ברשתות המזון התייקרו בשיעור של כ-20%, כשבשיא - שיתרחש כנראה בחודש אוגוסט - צפויה ההתייקרות להגיע לעלייה של 40% במחיר.

גורם באחת מרשתות הקמעונאות סיפר היום (ד') ל"גלובס" כי "קיימת עליית מחירים אגרסיבית יחסית במוצרי הבשר הגולמי. כל אחד מהחלקים נמכר במחיר שונה, אך מדובר בעלייה של כ-20% בממוצע במחיר לקמעונאי - וגם המחיר לצרכן צפוי לעלות בעקבות זאת".

מה הסיבה לכך? לדברי גורם בענף היבוא ושיווק בשר, "נוצר מחסור בבשר בעקבות חוסר תפוקה של מפעלים באורוגוואי שלא עובדים - מה שהביא לעלייה במחירים בדרום אמריקה (משם מיובא רוב הבשר הקפוא - ש.מ)".

במקביל, גם שינויים בהליך השחיטה, שאמורים להיכנס לתוקף בקרוב ולצמצם את הסבל של בעלי החיים בתהליך, יובילו ככל הנראה לעלייה נוספת במחיר. החל מיוני הקרוב כל המפעלים המאושרים לייבא בשר מדרום אמריקה יידרשו לעבוד בשיטה החדשה, שלדברי גורמים בענף דורשת גם השקעה כספית וגם מאריכה את קצב השחיטה. 

נציין כי ב-4 השנים האחרונות קיימות מכסות ליבוא בשר טחון טרי פטורות ממכס שמחולקות לשחקניות הגדולות, ביניהן גם רשתות הקמעונאות. כמו כן, רפורמות בענף שהחלו ב-2014 הגדילו את המכסות ליבוא בשר טרי, והובילו, בין היתר, לירידה של כ-6% במחירו ולגידול בצריכה שלו על חשבון בשר מעובד וייתכן שגם על חשבון בשר קפוא. 

בקרוב נשלם יותר

איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל, התייחס היום בשיחה עם "גלובס" לסוגיה ואמר כי "נתוני סטורנקסט מדווחים על התייקרויות של 0.7% במדד המחירים. אצלנו המספרים האלה לא בולטים, כי אנחנו נותנים הנחה של 180 שקל במסגרת המעבר לכרטיסי האשראי החדשים שלנו בשותפות עם כאל. אם אני מנטרל את זה, עליית המחירים נעה בין 0.4% ל-0.6%".

לדבריו, החלה פנייה של ספקים לרשת שהודיעו על התייקרויות: "פנו אלינו מסנו ומקימברלי. עדיין לא התחלנו לדון בזה, קיבלנו את העדכון על ההתייקרות רק אתמול, ובימים הקרובים נראה לאן זה מוביל".

קמעונאי אחר אמר בשיחה עם "גלובס" כי "קרוב היום שגם ספקי המזון יודיעו על התייקרות. גם חברות המזון צפויות להודיע על עליות מחיר, וזה צפוי לקרות עד ראש השנה. אנחנו מקבלים מהספקים מסרים שאומרים שהם הגיעו לנקודת קצה אחרי עליית שכר המינימום ועלויות התפעול שעלו. להערכתי, הפעם עליות המחירים לא יתבצעו באופן גורף על כל מוצרי החברה, אלא יעשו את זה ברמת קטגוריות, כפי שראינו במהלך הנוכחי".

התייקרות ראשונה של החברה מאז המחאה החברתית 

עד לאחרונה הן הקמעונאים והן הספקים הדגישו שהעלייה נובעת בעיקר משינוי התמהיל ומעבר למוצרי פרימיום, אולם כעת מתברר כי גם מחירם של מוצרי בסיס כמו נייר טואלט נמצא במגמת התייקרות. ההתייקרות לצרכן תורגש בכיס כבר בתחילת השבוע הבא, כאשר, ככל הנראה, גם כאן מדובר במוצרים כמו נייר טואלט, נייר סופג וטישו. לפי הערכות של קמעונאים, ההתייקרות במחיר לצרכן תנוע בין 9% ל-12% בממוצע.

המותג של סנו בקטגוריות הללו נקרא "סנו סופט"; ובקימברלי-קלארק ההעלאה מתייחסת למותגים המרכזיים של החברה: לילי, מולט וניקול. משיחות עם רשתות שיווק עולה כי מדובר בהתייקרות ראשונה של מוצרי החברה מאז ימי המחאה החברתית ב-2011.

מדוע הספקיות מבצעות את העלאות המחירים? לטענת קימברלי-קלארק, ההתייקרות מתבצעת עקב עלייה במחירים של חומרי הגלם, ובראשם עלייה מתמשכת של כ-50% בתאית (חומר הגלם של הנייר) שהחלה בחודש ינואר 2018. כלל הלקוחות הגדולים בשוק כבר אישרו את העלייה לחודש יוני. 

בסנו, לעומת זאת, סירבו להתייחס לטענות לגופן, ומסרו כי "ענייניה העסקיים של החברה מנוהלים במישרין עם הגורמים הרלוונטיים".

לפי נתוני סטורנקסט, נתח השוק הכספי של קימברלי-קלארק מכלל שוק מוצרי הצריכה עמד בתום השליש הראשון של 2018 על 2.4%, וזאת בזכות עלייה של 0.1% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. סנו, שלפי נתוני סטורנקסט היקפי המכירות שלה גדולים מעט מאלה של המתחרה, אוחזת בנתח שוק של כ-2.7% בשליש הראשון של 2018, עם ירידה של 0.1% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

בנוסף, כלל קטגוריית מוצרי הנייר רשמה גידול כספי במכירות בשיעור של 3.4% בשליש הראשון של השנה, וזאת ביחס לשליש הראשון ב-2017.

ואולם, הגידול במכירות הכספיות מאפיין את כל השוק. כלל שוק מוצרי הצריכה רשם גידול כספי של קרוב ל-3% בשליש הראשון של השנה, שמהווה תוספת של כ-284 מיליון שקל במכירות כספיות. לא רק הגידול מאפיין את השוק כולו, כי אם גם ההתייקרות. כך, מדד המחירים של סטורנקסט מצביע על התייקרות בשיעור של 0.7 נקודות שעד היום הוסבר כאמור באמצעות מעבר למוצרי פרימיום, אך במקרה של קימברלי-קלארק מדובר דווקא בהתייקרות של מוצרי צריכה בסיסיים.

מקימברלי-קלארק ישראל נמסר: "קימברלי-קלארק מחויבת להציע לצרכניה את המוצרים הטובים ביותר ובאיכות הגבוהה ביותר. בשל עלייה יוצאת דופן ומתמשכת בעלות חומרי הגלם בכל העולם - ובפרט תאית, הרכיב המרכזי במוצרי הנייר שלנו - אנו נאלצים לבצע עדכון במחיר המכירה לקמעונאים במותגי הנייר. בשלושת המותגים המרכזיים (לילי, מולט, ניקול) השארנו מוצר גליל כפול ללא שינוי מחיר לקמעונאי. ברצוננו להדגיש כי גם לאחר עדכון מחיר המכירה לקמעונאים, קימברלי-קלארק עדיין סופגת את מרבית העלייה בעלות חומרי הגלם. עדכון זה ייושם ביוני 2018. המחיר הסופי לצרכן נקבע על-ידי הקמעונאי בלבד". 

הנקל-סוד הקטינה את ג'ל הכביסה של פרסיל - אך המחיר נשאר זהה

שיטה נוספת לייקור מחירים לספקים היא הקטנת הגודל של המוצר, כלומר צמצום התכולה שלו, מבלי לשנות את המחיר. כלומר, המחיר נשאר כפי שהיה, אך התמורה שהצרכן מקבל עבורו התכווצה. זה המהלך שצפוי להתבצע בג'ל הכביסה של המותג פרסיל של קבוצת הנקל-סוד.

ג'ל הכביסה של פרסיל נמכר בעבר במיכל של 5 ליטרים, ולפני כשנה וחצי הוקטן למיכל של כ-4.5 ליטרים. כעת עדכנה החברה את הקמעונאים כי היא צפויה להקטין את המוצר פעם נוספת - לגודל של 4 ליטר בלבד, בעוד שהמחיר יישאר זהה.

כלומר, התייקרות של 12% מגולמת בהקטנת המוצר, שכן מחיר הקנייה של הקמעונאי והצרכן לא צפוי להשתנות. 

מהנקל-סוד נמסר בתגובה: "חברת הנקל משיקה את פרסיל ג'ל החדש עם פורמולה חדשה שהיא הטובה ביותר שהייתה אי-פעם. מדובר במוצר חדש העונה על מעבר הצרכנים לתוכניות כביסה קצרות ובטמפרטורה נמוכה. לאחר תהליך מחקר ופיתוח ארוך וקפדני הפורמולה החדשה של פרסיל משיגה תוצאות ניקוי והסרת כתמים ברמה גבוהה משמעותית, ויש בידנו את כל ההוכחות והביסוסים לכך באמצעות בדיקה במכון מחקר חיצוני מקצועי ובעל שם עולמי".

עוד טענו בחברה כי "ההשקה החדשה מלווה בשינוי גודל אריזה, אולם המחיר הקמעונאי לבקבוק החדש נמוך יותר מהמחיר הקיים". עם זאת, בחברה סירבו למסור באיזה שיעור.

עוד כתבות

אירוע ''נוצות הזהב'', מייסד האירוע פול אמסלם והזמר הצרפתי תומאס דיטרון. לנער את השיח מאינטרסים / צילום: Paul Bourdel

בצרפת היייננים והמסעדנים מבקרים את המבקרים - האם זה יכול לקרות גם פה?

לפני כעשור מאסה קבוצת מסעדנים ואנשי יין צרפתים מסקירות שטחיות ומוטות יח"צ ● הם החליטו להפנות זרקור למבקרים – ולדרג אותם לפי רמת המקצועיות ● האמצעי: יצירת אירוע אגדי של יין וגסטרונומיה, שבו הטובים שבמבקרים יזכו להוקרה

קרקע חקלאית / צילום: Shutterstock

הקרקע החקלאית הוחזרה למדינה: הסעיף שהפך את העסקאות לחסרות ערך

פסק דין חושף כיצד מצגים מפתים על "הפשרה קרובה" התגלו כעסקה נטולת ערך - בגלל סעיף אחד שהוסתר מהרוכשים

מימין: ראסל אלוונגר, אריאל כהן, דייוויד קוסטמן / צילום: ענבל מרמרי, באדיבות נאבן, נועם גלאי

הישראליות שנפלו בעקבות החששות מבועת AI, וזו שזינקה במעל 10%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טאואר, נובה וקמטק הדואליות נפלו כחלק מהמגמה הרוחבית של ירידות במניות השבבים וה-AI ● נאבן עלתה לאחר שדיווחה על חוזה חדש מול חברת המדיה האירופית Axel Springer ● וטידס (לשעבר אאוטבריין) קפצה לאחר שהודיעה על תוכנית ארגון מחדש

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

בג"ץ ביטל את הדחת היועמ"שית: "הממשלה לא הייתה רשאית לפטר אותה"

הרכב מורחב עם רוב של שופטים שמרנים קבע: החלטת הממשלה על הדחת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה - פגומה • השופטים ציינו כי הניסיון לעקוף את ועדת גרוניס ומהירות הבזק שבה התקבלה ההחלטה הובילו לביטולה • לוין וקרעי קראו להתעלם מפסיקת בג"ץ: "לחסום את כניסתה למשרדי הממשלה"; באופוזיציה בירכו

מערכת החיסון נלחמת חזרה / צילום: Shutterstock

מערכת החיסון נלחמת חזרה: 3 מחקרים שיעזרו למנוע את מחלות העתיד

פרופ' יפעת מרבל, שנבחרה השבוע על ידי כתב העת Nature לאחת המשפיעות במדע, גילתה אוצר של אנטיביוטיקות פוטנציאליות ומתקדמת לשלב הבא במחקר ● פרופ' פמלה ביורקמן, כלת פרס וולף, עובדת על חיסון אחד למחלות שעוד לא נולדו ● ופרופ' רון דיסקין מכין מלכודות משוכללות לווירוסים ● כשהמגפה הבאה אורבת בפינה ומחקרי חיסונים מקוצצים, שלושה חוקרים נותנים סיבה לאופטימיות

אמבולנסים בדרך לאוניברסיטת בראון לאחר אירוע הירי / צילום: ap, Mark Stockwell

ארה"ב: הרוגים ופצועים באירוע ירי המוני באוניברסיטת בראון היוקרתית

לפחות 2 הרוגים ועוד 8 פצועים במצב קשה מאוד אך יציב, בתקרית שעדיין מתנהלת • הסטודנטים הונחו להסתגר בכיתות נעולות ולהשאיר טלפונים על שקט • מפקד המשטרה המקומית: "מנהלים מרדף אחר גבר לבוש בשחור" • גורמים רשמיים טענו שהיורה נתפס - וחזרו בהם לאחר מכן

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

עץ האשוח בכיכר המעיין בנצרת / צילום: יזיד חמיס

ביקרנו בשלושה יישובים שחוגגים כריסמס. אלה האטרקציות המרכזיות

שוק לילה במלון מיתולוגי, מאפייה מטריפה, ארוחה אותנטית בבית אבן עתיק, מסעדת שף וגם יקב ● ביקרנו בשלושה יישובים נוצריים בגליל שיציינו בשבוע הבא את חג המולד ● חגית אברון תופרת יום

BYD SEALION 05  פלאג–אין / צילום: יח''צ

בפחות מ-170 אלף שקל: הקרוס אובר הזה עושה כמעט 50 ק"מ לליטר דלק

הסינים ממשיכים לשנות את שוק הרכב, והפעם מגיע אלינו BYD SEALION 05: קרוס-אובר משפחתי מרווח ומאובזר היטב, המצויד בהנעת פלאג-אין בוגרת ומעניק טווח משולב חשמל-בנזין של מעל 1,000 ק"מ ● הרכב אינו חף מפגמים, אבל במחיר פתיחה של פחות מ–170 אלף שקל יש לו פוטנציאל להיות להיט מכירות

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

סטארלינק של אילון מאסק תצייד את הלוויינים שלה בשבבים מקריית גת

אקסייט לאבס של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ תספק לסטארלינק של אילון מאסק שבבי תקשורת מהירים לדור הבא של הלווינים שלה - ה-V3 ● מתג התקשורת שפותח בחברה ישמש כמרכז הרשת במהירות גבוהה בלוויני ה-V3

ראאד סעד, מס' 2 בחמאס

האזהרה הדחופה של חמאס למחבלים אחרי חיסול סעד

שני לוחמים במילואים נפצעו קל בפיצוץ מטען בדרום רצועת עזה ● גורם ביטחוני אמר כי גוברת ההערכה שראאד סעד, מספר 2 בחמאס, חוסל בתקיפה במערב העיר עזה ● ברויטרס דווח כי בשלהי כהונת ביידן, גורמי מודיעין אמריקאים השעו זמנית חלק משיתוף המודיעין עם ישראל, בשל חשש בנוגע להתנהלותה במלחמה ברצועת עזה ● עדכונים שוטפים 

מגרש ריק ברחוב איינשטיין בת''א / צילום: איל יצהר

אחרי 25 שנה: המס שבדרך חזרה לשוק הנדל״ן. כל הפרטים

המס יטיל חובת תשלום על קרקע פנויה, עבור הגדלת הכנסות המדינה ● עם זאת, מומחים מזהירים כי העיוותים מהעבר עלולים לחזור, בעוד חברות נדל"ן צפויות להעדיף לשלם ולא לשמש קרקעות ● גלובס עושה סדר

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

פרשת "יד לוחצת יד": ביהמ"ש ידון בבקשת המשטרה להרחיק את ארנון בר דוד מההסתדרות עד מרץ 2026

לפי המשטרה, יו"ר ההסתדרות "רקם מנגנון שוחדי", וחזרתו לתפקיד עלולה לאפשר ביצוע עבירות זהות ושיבוש חקירה ● בר דוד, המורחק מההסתדרות מאז נעצר בנובמבר, מסכים להרחקה נוספת לשבועיים בלבד – ומציע כי אז יחזור לתפקיד, אך לא יעסוק במינוי דירקטורים ובמכרזים, וייפגש עם מעורבים בפרשה רק בנוכחות יועץ משפטי או מבקר ההסתדרות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכל לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס ● 3 פסקי דין בשבוע

דירת חדר ליד שוק הכרמל / צילום: דניאל בוזגלו - צימוקי נכסים

בכמה נמכרה דירת חדר בשטח של 15 מ"ר ליד שוק הכרמל בתל אביב?

במרכז תל אביב, ליד שוק הכרמל, נמכרה דירת חדר בשטח של 15 מ"ר, בקומת קרקע, תמורת 800 אלף שקל ● הרוכשים הם זוג מאזור השפלה שרכש את הדירה להשקעה, ובכוונתו לשפץ אותה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

אילוסטרציה: shutterstock

שתי המניות שמדאיגות את וול סטריט, ואיך זה ישפיע היום על ת"א?

לאחר שבוע שיא נוסף בבורסה בתל אביב, המסחר צפוי להיפתח היום בצל סגירה מעורבת בוול סטריט ● בעוד דאו ג'ונס ו-S&P 500 עלו לשיאים חדשים, נאסד"ק נחלש עקב האכזבה מדוחות אורקל וירידה במניות ה-AI • מניות דואליות, ובראשן טאואר, נובה וקמטק, יחזרו למסחר בת"א עם פערי ארביטראז' שליליים • ברקע: חדשות מהזירה הגיאופוליטית ופרסום מדד המחירים לצרכן

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

בודקים את המיתוס. על היוונים וחנוכה / צילום: אייל פישר

בחנוכה הבסנו את היוונים? זו לא הייתה ממש תבוסה, ואלה לא היו ממש יוונים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: אנטיוכוס בכלל לא מלך ביוון, והממלכה שלו לא הסתלקה בגלל החשמונאים

התוואי התת קרקעי ברפיח / צילום: דובר צה''ל

שורדי שבי פנו בדרישה לנתניהו: "תקים ועדת חקירה ממלכתית"

התקיפה שהושהתה בלבנון - והפגישה המדינית הדחופה של נתניהו ● המסר של חמאס לפעילי הארגון לאחר החיסול: "גלו ערנות וזהירות" ●  משרד הפנים של חמאס: אחמד זמזם, קצין במשרד הפנים של חמאס - חוסל בידי חמושים במחנה הפליטים אל-מע'אזי שבמרכז הרצועה ● עדכונים שוטפים

מערכת ההגנה האווירית ''ספיידר'' של רפאל

טיסה סודית אחת חושפת: רוסיה מוקפת במערכות הגנה אווירית ישראליות

מערכות ההגנה האווירית הישראליות עוטפות את רוסיה ● הסטארט־אפים הישראלים מכוונים לארה"ב ● סין מפתחת את היכולות ההתקפיות של מצרים ● סין מעתיקה את הכטב"ם האיראני שאהד 136 האיראני ● וגם: הרכש הביטחוני הגרמני מזנק ● השבוע בתעשיות הביטחוניות