גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרשלנות בטיפול בתיקי רשלנות

יש מאות הרוגים מדי שנה כתוצאה מתאונות עבודה ורשלנות, ועדיין אין מחלקה ארצית בפרקליטות

נפגעי תאונת עבודה / צילום:  Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
נפגעי תאונת עבודה / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

"מה שֶּׁהָיָה הוּא שֶׁיִּהְיֶה וּמַה שֶּׁנַּעֲשָׂה הוּא שֶׁיֵּעָשֶׂה וְאֵין כָּל חָדָשׁ תַּחַת הַשָּׁמֶשׁ" כדברי שלמה המלך (קהלת). 

הסטטיסטיקה מלמדת כי כמעט מדי יום, יוצא אדם במדינה למקום עבודתו ולא שב לביתו. חלקם מגיעים לבתי חולים, אחרים מוצאים את מותם במקום העבודה.

מאות הרוגים בשנה כתוצאה מרשלנות פושעת של נהגים, קבלנים, פועלים, מנהלי עבודה ועוד.

בעת האחרונה הועלה הנושא על סדר היום התקשורתי. עדכונים על עוד פועל שנפל אל מותו נשמעים תדיר. רק בתחילת החודש הזה פורסמו ממצאי מבקר המדינה על חדלות המערכת בטיפול בתופעה חמורה זו של נפגעים והרוגים רבים עקב התרשלות בתאונות עבודה.

ואולם תופעה חמורה זו הייתה מוכרת וידועה לכל העוסקים בדבר עוד לפני עשורים. כבר בשנת 2001 כתב מבקר המדינה דוח חמור בנושא. בדוח זה הפנה מבקר המדינה את הזרקור לבעייתיות שבקו התפר בין רשויות המדינה האמונות על הטיפול הפלילי ברשלנות פושעת זו.

בין היתר מתייחס מבקר המדינה בדוח משנת 2001 לכך שעוד בשנת 1999 מינו מנכ"ל משרד העבודה ופרקליטת המדינה דאז צוות בין-משרדי, שכלל נציגים של הפרקליטות, המשטרה ומשרד העבודה, עליו הוטלו לגבש נוהל ארצי לחקירת תאונות עבודה, במטרה להביא לייעול ולתיאום בין הגורמים המעורבים בטיפול החקירתי והמשפטי בתאונות אלה, להגביר את המודעות הציבורית לנושא ולהטמיע נורמות ראויות של בטיחות בעבודה.

בנובמבר 2000 הוגש לפרקליטת המדינה, למשרד העבודה ולמשטרת ישראל דוח מסכם מטעם הצוות הבין-משרדי. זכיתי להימנות באותם ימים עם הצוות הבין-משרדי שהוציא דוח מסכם בנושא. למיטב ידיעתי, עד היום לא יושמו המלצותיו. ואולם, אף בדוח מבקר המדינה משנת 2001 לא היה כדי להביא לשינוי במציאות העגומה.

בתחילת 2017, לאחר שמבקר המדינה החל לשוב ולבחון את הטיפול הלקוי של משרדי הממשלה השונים במניעת תאונות העבודה, פורסם בתקשורת כי פרקליט המדינה מתח ביקורת חריפה על הטיפול בחקירת התאונות במשטרת ישראל והמליץ על הקמת יחידת חקירה משטרתית ייעודית לנושא.

מדובר, למעשה, בחזרה על המלצת הצוות הבין-משרדי שהוגשו עוד בשנת 2000. חלפה יותר משנה ממועד פניית פרקליט המדינה, ויחידה משטרתית ארצית - אַיִן.

בהתייחסותם לנושא, מפנים היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה את האצבע המאשימה לעבר משטרת ישראל ומשרד העבודה. הם טוענים לחוסר ניסיון של חוקרי תאונות אלה, לבעיה בממשק בין חוקרי המשטרה למפקחי משרד העבודה ועוד.

ואולם, קביעת מדיניות האכיפה הפלילית והתווית סדרי עדיפות באכיפת החוק בנושאים השונים היא לפתחם של פרקליט המדינה והיועץ.

בעולם אוטופי, כל תיקי החקירה היו מטופלים במקביל ובזמן קצר. אך בעולם המעשה, נוכח עומסי עבודה עצומים וחוסר בכוח-אדם ומשאבים, יש חובה לתעדף סדר טיפול בתיקים על-פי קריטריונים שונים.

במבחן המציאות, תיקי הרשלנות שהובילו למוות מעלים לא אחת אבק על מדפי ארונות הפרקליטים. יש לכך סיבות רבות, חלק מוצדקות, אך האחריות לשינוי ההכרחי היא לפתחי הקברניטים.

לא רק קברניטי המערכת לא מציבים נושא זה בראש סדר העדיפויות. חלק לא מבוטל מבין הפרקליטים הפליליים, כמו יתר האזרחים, קיבלו את השראתם ואת תשוקתם לתחום הפלילי ולמלחמה בפשע, מסרטים וסדרות טלוויזיה עליהן גדלו ("פרקליטי L.A", "חוק וסדר" וכו'). רובם לא חלמו על ניהול תיקים של רשלנות בעבודה או של נהג שדרס ברשלנות אחרים.

הפרקליטים באו להילחם במשפחות הפשע, בעברייני צווארון לבן, בפשיעה הקלאסית (אונס, שוד רצח וכו'). משאת-נפשם לא היתה מעולם לנהל תיקים קשים ואפורים של פועל שנפל מבניין או הולך רגל שנהרג מפגיעת רכב.

בשני העשורים מאז יצא דוח מבקר המדינה ביחס למחדלים בטיפול פלילי בעבירות הרשלנות, הוקמו בפרקליטות המדינה מספר מחלקות חדשות, כולן בעלות ייעוד משמעותי וחשוב. רק ב-5 השנים האחרונות הוקמו שתי מחלקות חדשות, אחת מהן היא מחלקת הסייבר. לא קשה לנחש את מידת האטרקטיביות של מחלקה זו.

אין חולק על החשיבות והצורך במחלקות מעין אלו, אך אסור שהדבר יהיה על חשבון או במקום טיפול בתחום תאונות העבודה ועבירות הרשלנות.

מאות תיקי החקירה בשנה בתחום הרה גורל זה מלמדים על היקף התופעה ומחייבים שינויי סדרי העדיפות והקמת מחלקה ארצית חדשה שתרכז את הטיפול ברמה הארצית.

עבירת גרימת מוות ברשלנות ועבירות חבלה ברשלנות הן עבירות ייחודיות המצריכות מומחיות וניסיון.

יש מאות הרוגים ואלפי פצועים מדי שנה כתוצאה מרשלנות (בתחום הרפואה, תאונות דרכים, תאונות עבודה, אסונות ועוד), ונכון להיום עדיין אין מחלקה ארצית בפרקליטות, הממונה על תחום קשה ומורכב משפטית זה.

ראשי המערכת נדרשים למצוא את הדרכים להתגבר על הקשיים המובנים של תחום מורכב זה ולהעמיד פרקליט בכיר שיתמקצע וירכז תחום מורכב זה בראש מחלקה, בדיוק כפי שנעשה בנושאים מרכזיים אחרים, שכן כל יום שחולף גובה חייהם של קורבנות מיותרים.

■ הכותב היה הממונה על משמעת בשירות המדינה וניהל מאבק משפטי אל מול משרד ראש הממשלה ונציבות שירות המדינה.

עוד כתבות

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו: "נפתחו הרבה הזדמנויות - לחלץ את החטופים ולהכריע את חמאס ואפשרויות אזוריות רחבות"

סמל ישראל נתן רוזנפלד, נהרג בפיצוץ בתוך מבנה בג'באליה, האירוע מתוחקר ● שב"כ סיכל תשתית חמאס בחברון, מהגדולות שנחשפו בשנים האחרונות ● צה"ל יגיע בימים הקרובים לשליטה ב-75% משטחי הרצועה, הרמטכ"ל יציג היום לקבינט: אנו מגיעים ליעדים שהגדרתם לנו ● 632 ימים למלחמה 50 חטופים בעזה • עדכונים שוטפים

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

מתחם בזן במפרץ חיפה / צילום: שגיא מורן

בזן חוזרת לפעילות חלקית ותשוב לפעילות מלאה עד אוקטובר

בשל טיל האיראני שפגע בתחנת הכוח של בזן במפרץ חיפה, שלושה מעובדי בית הזיקוק נהרגו, ופעילות בזן הופסקה לחלוטין ● כעת בזן מודיעה: חזרנו לפעילות חלקית ● מניית בזן   עלתה ב-20 הדקות האחרונות של יום המסחר ב-1.6%, ובכך השלימה עלייה יומית של 2.5%

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

אחרי הפיטורים - ספינת הדגל של בני לנדא הגישה בקשה לעיכוב הליכים

לפני כשבועיים ביצעה לנדא דיגיטל פרינטינג של בני לנדא מהלך קיצוצים במסגרתו פוטרו יותר מ-100 עובדים ● כעת הגישה החברה לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים, לאחר שנקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל ● עם זאת, בחברה מאמינים כי יוכלו להשתקם

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

בממשלה רוצים לקצר את התור בנמלים, ובדרך פוגעים במכונת המזומנים שלהם

במשרדי התחבורה והאוצר גיבשו מתווה להרחבת התחרות על פריקת מכוניות – שנחשבת לאפיק רווחי במיוחד עבור הנמלים ● המטרה: לגרום להם לתת עדיפות לסחורות אחרות, כמו ברזל, שתקועות בלב ים זמן רב ● בוועדי הנמלים עשויים לצאת למאבק

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא