גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרשלנות בטיפול בתיקי רשלנות

יש מאות הרוגים מדי שנה כתוצאה מתאונות עבודה ורשלנות, ועדיין אין מחלקה ארצית בפרקליטות

נפגעי תאונת עבודה / צילום:  Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
נפגעי תאונת עבודה / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

"מה שֶּׁהָיָה הוּא שֶׁיִּהְיֶה וּמַה שֶּׁנַּעֲשָׂה הוּא שֶׁיֵּעָשֶׂה וְאֵין כָּל חָדָשׁ תַּחַת הַשָּׁמֶשׁ" כדברי שלמה המלך (קהלת). 

הסטטיסטיקה מלמדת כי כמעט מדי יום, יוצא אדם במדינה למקום עבודתו ולא שב לביתו. חלקם מגיעים לבתי חולים, אחרים מוצאים את מותם במקום העבודה.

מאות הרוגים בשנה כתוצאה מרשלנות פושעת של נהגים, קבלנים, פועלים, מנהלי עבודה ועוד.

בעת האחרונה הועלה הנושא על סדר היום התקשורתי. עדכונים על עוד פועל שנפל אל מותו נשמעים תדיר. רק בתחילת החודש הזה פורסמו ממצאי מבקר המדינה על חדלות המערכת בטיפול בתופעה חמורה זו של נפגעים והרוגים רבים עקב התרשלות בתאונות עבודה.

ואולם תופעה חמורה זו הייתה מוכרת וידועה לכל העוסקים בדבר עוד לפני עשורים. כבר בשנת 2001 כתב מבקר המדינה דוח חמור בנושא. בדוח זה הפנה מבקר המדינה את הזרקור לבעייתיות שבקו התפר בין רשויות המדינה האמונות על הטיפול הפלילי ברשלנות פושעת זו.

בין היתר מתייחס מבקר המדינה בדוח משנת 2001 לכך שעוד בשנת 1999 מינו מנכ"ל משרד העבודה ופרקליטת המדינה דאז צוות בין-משרדי, שכלל נציגים של הפרקליטות, המשטרה ומשרד העבודה, עליו הוטלו לגבש נוהל ארצי לחקירת תאונות עבודה, במטרה להביא לייעול ולתיאום בין הגורמים המעורבים בטיפול החקירתי והמשפטי בתאונות אלה, להגביר את המודעות הציבורית לנושא ולהטמיע נורמות ראויות של בטיחות בעבודה.

בנובמבר 2000 הוגש לפרקליטת המדינה, למשרד העבודה ולמשטרת ישראל דוח מסכם מטעם הצוות הבין-משרדי. זכיתי להימנות באותם ימים עם הצוות הבין-משרדי שהוציא דוח מסכם בנושא. למיטב ידיעתי, עד היום לא יושמו המלצותיו. ואולם, אף בדוח מבקר המדינה משנת 2001 לא היה כדי להביא לשינוי במציאות העגומה.

בתחילת 2017, לאחר שמבקר המדינה החל לשוב ולבחון את הטיפול הלקוי של משרדי הממשלה השונים במניעת תאונות העבודה, פורסם בתקשורת כי פרקליט המדינה מתח ביקורת חריפה על הטיפול בחקירת התאונות במשטרת ישראל והמליץ על הקמת יחידת חקירה משטרתית ייעודית לנושא.

מדובר, למעשה, בחזרה על המלצת הצוות הבין-משרדי שהוגשו עוד בשנת 2000. חלפה יותר משנה ממועד פניית פרקליט המדינה, ויחידה משטרתית ארצית - אַיִן.

בהתייחסותם לנושא, מפנים היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה את האצבע המאשימה לעבר משטרת ישראל ומשרד העבודה. הם טוענים לחוסר ניסיון של חוקרי תאונות אלה, לבעיה בממשק בין חוקרי המשטרה למפקחי משרד העבודה ועוד.

ואולם, קביעת מדיניות האכיפה הפלילית והתווית סדרי עדיפות באכיפת החוק בנושאים השונים היא לפתחם של פרקליט המדינה והיועץ.

בעולם אוטופי, כל תיקי החקירה היו מטופלים במקביל ובזמן קצר. אך בעולם המעשה, נוכח עומסי עבודה עצומים וחוסר בכוח-אדם ומשאבים, יש חובה לתעדף סדר טיפול בתיקים על-פי קריטריונים שונים.

במבחן המציאות, תיקי הרשלנות שהובילו למוות מעלים לא אחת אבק על מדפי ארונות הפרקליטים. יש לכך סיבות רבות, חלק מוצדקות, אך האחריות לשינוי ההכרחי היא לפתחי הקברניטים.

לא רק קברניטי המערכת לא מציבים נושא זה בראש סדר העדיפויות. חלק לא מבוטל מבין הפרקליטים הפליליים, כמו יתר האזרחים, קיבלו את השראתם ואת תשוקתם לתחום הפלילי ולמלחמה בפשע, מסרטים וסדרות טלוויזיה עליהן גדלו ("פרקליטי L.A", "חוק וסדר" וכו'). רובם לא חלמו על ניהול תיקים של רשלנות בעבודה או של נהג שדרס ברשלנות אחרים.

הפרקליטים באו להילחם במשפחות הפשע, בעברייני צווארון לבן, בפשיעה הקלאסית (אונס, שוד רצח וכו'). משאת-נפשם לא היתה מעולם לנהל תיקים קשים ואפורים של פועל שנפל מבניין או הולך רגל שנהרג מפגיעת רכב.

בשני העשורים מאז יצא דוח מבקר המדינה ביחס למחדלים בטיפול פלילי בעבירות הרשלנות, הוקמו בפרקליטות המדינה מספר מחלקות חדשות, כולן בעלות ייעוד משמעותי וחשוב. רק ב-5 השנים האחרונות הוקמו שתי מחלקות חדשות, אחת מהן היא מחלקת הסייבר. לא קשה לנחש את מידת האטרקטיביות של מחלקה זו.

אין חולק על החשיבות והצורך במחלקות מעין אלו, אך אסור שהדבר יהיה על חשבון או במקום טיפול בתחום תאונות העבודה ועבירות הרשלנות.

מאות תיקי החקירה בשנה בתחום הרה גורל זה מלמדים על היקף התופעה ומחייבים שינויי סדרי העדיפות והקמת מחלקה ארצית חדשה שתרכז את הטיפול ברמה הארצית.

עבירת גרימת מוות ברשלנות ועבירות חבלה ברשלנות הן עבירות ייחודיות המצריכות מומחיות וניסיון.

יש מאות הרוגים ואלפי פצועים מדי שנה כתוצאה מרשלנות (בתחום הרפואה, תאונות דרכים, תאונות עבודה, אסונות ועוד), ונכון להיום עדיין אין מחלקה ארצית בפרקליטות, הממונה על תחום קשה ומורכב משפטית זה.

ראשי המערכת נדרשים למצוא את הדרכים להתגבר על הקשיים המובנים של תחום מורכב זה ולהעמיד פרקליט בכיר שיתמקצע וירכז תחום מורכב זה בראש מחלקה, בדיוק כפי שנעשה בנושאים מרכזיים אחרים, שכן כל יום שחולף גובה חייהם של קורבנות מיותרים.

■ הכותב היה הממונה על משמעת בשירות המדינה וניהל מאבק משפטי אל מול משרד ראש הממשלה ונציבות שירות המדינה.

עוד כתבות

העסקה נסגרה: אלביט עקפה את טורקיה, ותספק נשק לפרו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: פרו תרכוש שלוש מערכות ארטילריה של אלביט בהיקף של 60 מיליון דולר, ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל האשים את חמאס בפשעי מלחמה, ושיתוף הפעולה הצרפתי-אמריקאי שיכול לפרק את חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם

ביג פאשן בת ים / צילום: ענת גרוס

תודה למטרו: BIG בת ים יקבל תוספת שטח בשווי של כ-25.5 מיליון שקל

תמ"א 70 שנכנסה לתוקף מאפשרת הגדלת זכויות בנייה סמוך לתחנות המטרו ● בהתאם לכך, ועדת המשנה המחוזית אישרה תוספת של כ־10,200 מ"ר תעסוקה במתחם BIG בת ים שבבעלות ביג ואשטרום ● התוספת תאפשר הקמת מגדל משרדים בן 20 קומות סמוך לתחנת המטרו המתוכננת ● שווי הזכויות שאושרו מוערך בכ־25.5 מיליון שקל

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

קולקציית החורף של יוניקלו, בייג'ינג / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

סוף עונה: תעשיית האופנה מתמודדת עם מציאות אקלימית חדשה של קיץ שלא נגמר

חורפים קצרים וקייצים ארוכים מייתרים את החלפת הארונות המסורתית ומאלצים את עולם האופנה לחשוב מחדש ● מותגים ישראליים ובינלאומיים מגיבים באימוץ קולקציות רב־עונתיות גמישות, המורכבות מפריטים על־זמניים ● במקביל, הצרכן לומד שקנייה בזול עולה ביוקר: "כל הרשתות המהירות מרעילות אותנו, לא רק שיין"

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

סטארלינק של אילון מאסק תצייד את הלוויינים שלה בשבבים מקריית גת

אקסייט לאבס של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ תספק לסטארלינק של אילון מאסק שבבי תקשורת מהירים לדור הבא של הלווינים שלה - ה-V3 ● מתג התקשורת שפותח בחברה ישמש כמרכז הרשת במהירות גבוהה בלוויני ה-V3

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap

דיווח: המחבל השני שהשתתף בטבח בסידני - אזרח לבנוני ממוצא פלסטיני

משרד החוץ הצרפתי פרסם את שמו של דן אלקיים, תושב צרפת, שנרצח בפיגוע באוסטרליה ● בישראל בודקים אם הפיגוע ההמוני יצא לפועל בהכוונה של איראן או ארגון טרור ● משרד החוץ האיראני פרסם "גינוי", וטען כי "טרור והרג בני אדם בכל מקום בו בוצעו נדחים ומגונים"

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם פרופ' יוסי מן / צילום: גלעד קוולרציק

למה יורש העצר הסעודי כל כך פוחד מנורמליזציה עם ישראל?

שיחה עם פרופ' יוסי מן, מומחה למפרץ הערבי מאוניברסיטת בר אילן ● על הצפי לכינון היחסים עם סעודיה, הכיוון המתון שאליו היא הולכת, השינויים שחווה הכלכלה והתפקיד הבא שלה בעזה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שלישית בסדרה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ביטול פיטורי היועמ"שית: "פסק הדין של בג"ץ היה צפוי ומתבקש"

בג"ץ ביטל היום בפסק דין דרמטי את החלטת הממשלה להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה וכן את החלטת הממשלה ששינתה את המנגנון להפסקת כהונתה ● פרופ' יניב רוזנאי: "פסק הדין נכון ומוצדק" ● עו"ד רז נזרי: "לא בכדי גם השופטים שמוגדרים שמרנים הצטרפו לפסק הדין; שמרנות אין משמעה הפקרות"

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

בג"ץ ביטל את הדחת היועמ"שית: "הממשלה לא הייתה רשאית לפטר אותה"

הרכב מורחב עם רוב של שופטים שמרנים קבע: החלטת הממשלה על הדחת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה - פגומה • השופטים ציינו כי הניסיון לעקוף את ועדת גרוניס ומהירות הבזק שבה התקבלה ההחלטה הובילו לביטולה • לוין וקרעי קראו להתעלם מפסיקת בג"ץ: "לחסום את כניסתה למשרדי הממשלה"; באופוזיציה בירכו

חנות לולו למון בלונדון / צילום: Shutterstock

המנכ"ל התפטר, המניה קפצה ב־10% ביום אחד: האם לולולמון בדרך לקאמבק?

מניית לולולמון, קמעונאית הלבשת הנשים שחוללה מהפכה בתחום, נחתכה במחצית מערכה בתוך פחות משנתיים ● בעקבות הביצועים החלשים, המנכ"ל קלוין מקדונלד הודיע על סיום תפקידו - והשוק הגיב באופטימיות ● האם מדובר בשינוי עומק של החברה?

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

שאלת המעורבות הסינית בתשתיות של ישראל חוזרת לשולחן

מכרז התשתיות הגדול בתולדות המדינה, בעלות של 65 מיליארד שקל, נפתח כשעדיין לא גובשו קווים מנחים לגבי השתתפות חברות סיניות ● בלחץ אמריקאי גובר, לצד דעיכת עניין מצד חברות אירופיות וצמצום התחרות המקומית, שאלת המעורבות הסינית חוזרת למרכז הזירה

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לצמרת האוצר, ומינוי פרוזנפר כנראה יוכשר

מיכל עבאדי־בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית באוצר º זאת, במסגרת מהלך שיאפשר לשר האוצר להשלים גם את מינויו של מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים לאחר שנפסל

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

כך הפך השקל לאחד המטבעות החזקים מול הדולר - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

למרות אי־הוודאות הביטחונית, השקל התחזק מתחילת 2025 בכ־11% ● גורמים בשוק קרנות הנאמנות מעריכים כי בקרוב צפויה עלייה רוחבית בדמי הניהול ● האנליסט שרואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● וגם: אלו התחזיות של מנהלי בתי ההשקעות הגדולים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במשרד הכלכלה מציעים ליצואנים פגישות אישיות, בתשלום

במודעה של משרד הכלכלה ומכון היצוא הוזמנו יצואנים למפגשים של "אחד על אחד עם הנבחרת הכלכלית של ישראל" ● בכנס השנתי של Team8 בניו יורק נדונו השפעות ה־AI על תעשיות גדולות בהשתתפות תאגידי ענק ● מייסד קרן הסייבר הישראלית שדורג שני ברשימה היוקרתית של פורבס ● נשיא המדינה השתתף באירוע ידידי המרכז הרפואי שמיר בניו יורק ● וגם: מינויים חדשים בוינגייט וקפיטוליס ● אירועים ומינויים

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

המרוץ על צים מתחמם: ענקית התובלה MSC הגישה הצעת רכש

לאחר שבגלובס נחשף כי הוגשה לצים הצעת רכישה מחברת התובלה הפג לויד, הצעה נוספת התקבלה ככל הידוע גם מחברת התובלה הגדולה יותר, MSC ● גם מארסק הוזכרה כמתעניינת ● דירקטוריון צים: "נבחנות מספר הצעות מחברות מובילות"

חיפה. הובילה את מכירת הדירות בתקופת חגי תשרי האחרונים / צילום: Shutterstock

היצע הדירות על המדף מתחיל לרדת - לראשונה זה שלוש שנים וחצי

היצע הדירות החדשות הלא מכורות ירד לראשונה מאפריל 2022, מה שעשוי להעיד על כך שהקבלנים התחילו להוריד את הרגל מהגז ● במקביל, מבצעי "דירה בהנחה" שימרו את מיקומה של חיפה בראש טבלת המכירות הארצית בחודשים אוגוסט־אוקטובר, יותר מתל אביב וירושלים

אילוסטרציה: Shutterstock

עשור לאחר ההרשעה: לירז אברג’ל תשלם כ-62 מיליון שקל לרשות המסים

10 שנים אחרי הטלת כפל המס במסגרת פרשיית סחר לא חוקי בזהב והוצאת חשבוניות פיקטיביות, בית המשפט המחוזי דחה את טענותיה של לירז אברג'ל לאי-ידיעה וחייב אותה לשלם לרשות המסים כ-62 מיליון שקל

כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת 2025 / צילום: Shutterstock

לקראת סוף השנה: כך תצמצמו את עלויות המס

חוק הרווחים הכלואים, הוראת השעה להעברת נכסים, חזרת תושבים לישראל והטבות נדל"ן - כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת שנת 2025

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: יח''צ

דילמת נמל אילת: להאריך את הזיכיון לאחים נקש או לצאת למכרז בסיכון

שרי האוצר והתחבורה יודיעו עד סוף החודש אם יוארך זיכיון האחים נקש בנמל שהסב להם רווחים במאות מיליונים ● בממשלה סבורים שהם לא עמדו בתנאים, אולם פרסום מכרז חדש כעת אינו מהלך פשוט

לארי אליסון, מייסד ויו''ר אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

החוב של אורקל תופח, המניה צונחת, ועסקה אחת מדאיגה במיוחד את השוק כולו

אחרי חוזה הענק עם OpenAI והשקעות עתק בדאטה סנטרים, השוק מתחיל להטיל ספק בקצב החזרת ההשקעות ובתזרים המזומנים של אורקל ● האם החברה תצליח להפוך את ההבטחות הגדולות להכנסות ממשיות, ומה זה אומר על עתיד כלכלת הבינה המלאכותית?