גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלוף התעסוקה המלאה שהרג את מעמד הביניים בארה"ב

אם המשק האמריקאי מוגדר במצב של תעסוקה מלאה, איך ייתכן שיש בו 92 מיליון אישה ואיש שאין להם עבודה? הכול שאלה של שיטת החישוב האבטלה הנרחבת בארה"ב, אף שאינה נספרת, יחד עם השחיקה המסיבית בכוח הקנייה פוגעות בחסכונות של האמריקאים באופן שמסכן את עתיד הדמוקרטיה

מחפשי עבודה ביריד תעסוקה בלוס אנג'לס / רויטרס, Monica Almeida
מחפשי עבודה ביריד תעסוקה בלוס אנג'לס / רויטרס, Monica Almeida

הנה חידה לסטטיסטיקאים: אם בארה"ב יש 251 מיליון אנשים שהם בגיל העבודה וכשירים לעבוד (מתוך אוכלוסייה של 323 מיליון) ומתוכם לכ-149 מיליון (63%) יש עבודה ול-92 מיליון (37%) אין, איך ייתכן שהאבטלה "נסוגה לרמה של 3.9%, רמה שלא הייתה מאז ימי הנשיא קלינטון"?

ועוד חידה: אם בימי קלינטון היו כ-10 מיליון יותר אנשים מועסקים מאשר היום, איך ייתכן שרמת האבטלה היום זהה לרמתה אז, וזאת עוד בשעה שהאוכלוסייה הרלבנטית גדלה בכ-22 מיליון איש?

התשובה הפשוטה היא פייק ניוז. התשובה הארוכה יותר היא סטטיסטיקה, או ליתר דיוק הספין שלה.

בינואר 2017 בישרה ג'נט ילן, אז יו"רית הפדרל ריזרב, לאמריקה כי "אנחנו קרובים לתעסוקה מלאה". מאז הוסיף המשק האמריקאי לפי הנתונים הרשמיים כמיליון משרות. ניתן להניח אפוא כי כבר עברנו את נקודת התעסוקה המלאה, ובא לוושינגטון גואל.

כמה אמריקאים מועסקים

ואכן בפברואר 2018 דיווח הפדרל ריזרב לקונגרס כי "שוק העבודה כבר עבר את נקודת התעסוקה המלאה". אך אם כך, איך יוסבר שב-2008, בלב המשבר, 66% מן האמריקאים היו מועסקים ועתה, לאחר עשר שנים של תמרוץ, יש 7.5 מיליון איש פחות בגיל העבודה, המועסקים בפועל?

ושאלה אחרונה: אם אנחנו היום מעבר ל"נקודת תעסוקה מלאה", מה עושים שאר 92 מיליון המובטלים מבחירה? חיים על חשבון הוריהם? לומדים באוניברסיטאות בשכר לימוד של 20,000 דולר לשנה?

התשובה לכל המספרים הסותרים הללו פשוטה למדי: הכול תלוי בהגדרות. על פי הגדרת המשרד לסטטיסטיקה של הממשלה הפדרלית, מי שמובטל ולא חיפש עבודה במהלך ארבעת השבועות האחרונים מקוטלג על ידי המשרד כמי שיצא ממעגל העבודה לחלוטין ואינו נספר עוד כמובטל.

ברוכים הבאים לקבוצה של 92 מיליון אמריקאים בגיל העבודה הנמצאים "מחוץ לכוח העבודה". ומה עם אותם אישה או איש שמועסקים בשליש משרה אך מעוניינים במשרה מלאה? הם נספרים כעובד מועסק.

מי הוא מובטל?

הדרך שבה נאספים הנתונים האלה היא באמצעות סקר חודשי שנעשה בקרב 60 אלף משקי בית, שתשובותיהם מעצבות את מפת האבטלה הרשמית, לא הנתונים על תשלומי דמי אבטלה בפועל ולא הדיווחים המצטברים במס הכנסה מתשלומי העובדים. אם בתשובה לסקר, אדם אומר שהוא מובטל אך חיפש עבודה בארבעת השבועות האחרונים, הוא יימנה כמובטל. אם לא הסביר לשביעות רצון השואל למה בדיוק הכוונה ב"חיפש עבודה", הוא ייחשב כמי שיצא ממעגל "כוח העבודה", ולכן לא יקוטלג כמובטל.

ההגדרה מי הוא מובטל ומה מספר האמיתי של המובטלים אינה פשוטה, כשמנסים למדוד כוונה ולא רק מציאות אובייקטיבית, במיוחד שההחלטה להיות מובטל מרצון גם תלויה בגורם סובייקטיבי, קרי בשכר המוצע. במילים אחרות, אדם שאינו מוכן או אינו יכול לעבוד 12 שעות בשמש בקטיף תותים בשכר של 7.5 דולרים לשעה, אך היה שמח לעבוד במשרד ממשלתי ממוזג בשכר שנתי של 88,809 דולר - שהוא השכר הממוצע של העובדים בשירות הממשלה הפדרלית, מן הדין למנותו כמי שיצא ממעגל העבודה או דווקא כמובטל עני שהיה שמח להחליף את עורך הסקר מהצד השני של השפופרת?

"הנתונים מזויפים"

מסתבר כי הסוד הזה גלוי למדי. הנשיא טראמפ, בהיותו מועמד, חזר ואמר פעמים רבות כי נתוני האבטלה "מזויפים לחלוטין", ואף הסביר כי "הם מוצגים ככה כדי שהפוליטיקאים ייראו טוב". אך מסתבר כי הלשכה הסגלגלה ניחנה ביכולת מופלאה גם לשנות את הראייה. לאחר שנבחר ונתוני האבטלה המשיכו לרדת, הסביר דובר הבית הלבן כי "המספרים היו בלוף בעבר, אבל הם מאוד אמיתיים היום".

אין ספק כי יש כמעט 100 מיליון אמריקאים בגיל העבודה שאינם עובדים, לפחות לא באופן רשמי, אך כמה מהם עושים זאת מבחירה מלאה או בגין עיסוק אחר, כמו לימודים באוניברסיטה, טיפול בילדים במשרה מלאה וכו'? על פי הלשכה לסטטיסטיקה, מספרם של אלו שאינם מועסקים במשרה מלאה והיו מעוניינים לעשות כן עומד על כ-8%, כלומר יותר מפי שניים מהמובטלים רשמית.

ב-1994 הלשכה לסטטיסטיקה שינתה את השאלות בסקריה ואת דרך חישוב מספר המובטלים. אם בעבר כל מי שהעיד על עצמו שהוא מובטל נספר כמובטל, מאז השינוי רק מי שבאופן אקטיבי חיפש עבודה בארבעת השבועות האחרונים נכנס לסטטיסטיקה כמובטל.

ניסיון של כמה חוקרים למדוד את מספר המובטלים בהתבסס על שיטת טרום 1994 תוך שימוש בסקרים של היום מעמיד את המספר באזור 20%. כ-50 מיליון איש ואישה בגיל העבודה, או כמחצית מאלו שנמצאים מחוץ למעגל העבודה, היו מעוניינים במשרה מכניסה אילו זו הייתה זמינה להם. באופן מקרי, או לא, נתון זה מתכתב היטב עם מספר האמריקאים המקבלים "תלושי מזון", תוכנית סעד פדרלית המיועדת למשקי בית שהכנסתם מתחת ל-1,750 דולר לחודש, וליחידים 1,290 דולר. מספרם של המקבלים תלושי המזון עומד כיום על כמעט 70 מיליון איש. בתקופת קלינטון ("אותה רמת אבטלה"), אגב, עמד המספר על כ-15 מיליון.

המספר האמיתי של מחוסרי העבודה קשה מאוד למדידה או להערכה, אך לפי כל הנתונים שלעיל סביר להניח כי הוא נמצא באזור שבין 12% ל-16%, רחוק מאוד מהנתון הרשמי של 3.8%, "מעבר לתעסוקה מלאה".

בעבר הראו כיצד מעוותים במכוון את מדידות המדד וההתייקרויות, כדי שהנפילה בכוח הקנייה תיראה נמוכה ממה שהיא באמת. אין ספק כי גם מספר חסרי התעסוקה ושאינם משתכרים כלל זוכה לטיפול דומה. ביחד שני הנתונים, רמת השכר והיקף העבודה, הם שקובעים את מצבו של מעמד הביניים. הנפילה הדרמטית בכוח הקנייה, הן בגלל העדר התעסוקה והן בגלל רמת ההתייקרויות האמיתית, הביאה לשקיעתו של מעמד הביניים באמריקה.

את כל הסיפור של מעמד הביניים ניתן לסכם בעזרת הדוגמה של מורה מאוהיו. בשנת 1959 עמד השכר החציוני של מורה בתיכון בארה"ב על 5,276 דולר. באותו זמן המחיר החציוני של בית עמד על 9,627 דולר. היחס בין משרה של מעמד הביניים, מורה בתיכון, לבית שמיועד למעמד הביניים עמד על 0.55, או בקיצור בית עלה קצת פחות משנתיים עבודה. היום הבית החציוני עולה 323,000 דולר, השכר החציוני של המורה בתיכון עומד על 58,030 דולר, יחס של 0.18 . במונחי בית, הרכישה הגדולה ביותר בחיי משפחה ממעמד הביניים, כוח הקנייה של המורה בתיכון נשחק ב-66%.

השחיקה המסיבית בכוח הקנייה והאבטלה הנרחבת, אף שאינה נספרת, מקבלות ביטוי חד וממשי בחסכונות. לפי מסמך שפרסם המשרד לבקרת נתונים של הקונגרס האמריקאי (GAO), לכ-55% ממשקי הבית שבין גיל 55-64 יש פחות מ-25,000 דולר בחיסכון לפרישה, כאשר לרוב הקבוצה הזו, 41% מכלל משקי הבית, אין דבר (אפס) בחיסכון לפרישה. בסך הכול ל-75% ממשקי הבית שבין גיל 55 ל-64, יש פחות מ-150 אלף דולר לפרישה.

סקר שערכה חברת קרייר-בילדר אישרה את הנתונים מכיוון אחר. על פי הסקר, 78% מהמועסקים במשרה מלאה דיווחו כי הם חיים מתלוש לתלוש, 56% דיווחו כי הם שקועים בחובות "מעל הראש", וכמעט מחצית הנשאלים דיווחו כי אין ברשותם 400 דולר לכסות הוצאה דחופה ולא צפויה.

לב הדמוקרטיה

קיומה של דמוקרטיה פעילה ומלאת חיות תלוי בקיומו של מעמד ביניים גדול ופורח, כזה המעורב בתהליכים הפוליטיים ומגלה אכפתיות למתרחש.

מעמד ביניים חזק הוא מרכזה של החברה הדמוקרטית. בלב הדמוקרטיה נמצא חוזה כלכלי-חברתי בלתי כתוב בין הממשלה לאזרחים המבטיח להם תחושה של צדק וסיכוי . מציאות כלכלית ההורסת את מעמד הביניים, הורסת את החוזה הזה. לאור הנתונים שלעיל אין פלא כי בסקר של "פיו ריסרץ'" מ-2015 רק 19% מהאמריקאים סומכים על הממשלה שלהם שתעשה את הדבר הנכון בדרך כלל. בשנות השישים של המאה העשרים, אגב, עמד המספר על כ-60%.

"חבורת דאבוס", קרי הגופים והמוסדות הפיננסיים העיקריים בעולם כמו גם הממסד הפוליטי המרכזי, מאמינים כי ניתן להגדיל את הפערים לנצח, בדיוק כמו שניתן להגדיל לנצח את החוב, הגורם לפערים אלו. הניסיון ההיסטורי מצביע דווקא לכיוון אחר. מעניין מי יצדק בסופו של הניסיון החברתי בן שלושים השנה שצבר תאוצה עצומה בעשור האחרון.

כמה האמריקאים חסכו לפרישה

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון זה 22 שנה. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com

עוד כתבות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

פתיחה ירוקה בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

נאסד"ק עולה ב-1% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי