גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

הוארך מעצרו של ראש העיר חדרה צבי גנדלמן החשוד בשוחד

(עדכון) - כשבועיים אחרי שפורסם ב"גלובס" תחקיר על הקשר הקרוב בין ראש עיריית חדרה עם קבלן שפועל בעיר, נעצר היום גנדלמן בחשד לקבלת שוחד מקבלן אחר ● יחד עמו נעצרו הקבלן ו-3 חשודים נוספים: עובדת בעיריית חדרה, נהג עובד עירייה וכן מקורבת לגנדלמן ● ראש העיר הושעה מתפקידיו במפלגת יש עתיד; מעצרו הוארך ב-6 ימים

ראש עיריית חדרה, צביקה גנדלמן / צילום: תמר מצפי
ראש עיריית חדרה, צביקה גנדלמן / צילום: תמר מצפי

המשורר נתן אלתרמן כתב באחד משיריו את שורת האהבה האלמותית: "ישנן יפות יותר ממנה, אך אין יפה כמוה". על בכירי עיריית חדרה בשנים האחרונות אפשר לומר, להבדיל, כי "יש מושחתים מהם, אך אין מושחתים כמוהם" (לפי החשד). היום (ב') עצרה המשטרה את ראש העיר חדרה, צבי (צביקה) גנדלמן, בחשד כי הוא קיבל שוחד מקבלן שבונה באזור חדרה ובתמורה סייע לאותו קבלן. גנדלמן חשוד גם בביצוע עבירות מס ובמרמה והפרת אמונים.

מעצרו של גנדלמן בעיתוי הנוכחי הוא רגיש במיוחד, לאור העובדה שהבחירות לרשויות המקומיות ייערכו בעוד כ-4 חודשים. המשמעות היא, ככל הנראה, שיש בידי המשטרה ראיות חזקות נגד גנדלמן. אם יתברר אחרת, יהיו לכך השלכות קשות על טוהר ותקינות מערכת הבחירות בחדרה. 

ממפלגת יש עתיד נמסר בתגובה כי היא משעה את גנדלמן מכל תפקידיו במפלגה. "הנוהל ביש עתיד חד וברור: איש ציבור שנפתחה נגדו חקירה פלילית, ישעה את עצמו מכל תפקידיו באופן מיידי, וחברותו במפלגה תופסק עד לבירור העניין. אנחנו מקווים שהחשדות יתבררו כשווא". 

גנדלמן הוא ראש העיר השלישי של חדרה שנחקר בחשד לעבירות שחיתות. ראש העיר הקודם, חיים אביטן, נחקר אף הוא בחשד לקבלת שוחד מקבלנים בעיר. ביולי 2015 סגרה פרקליטות מחוז חיפה את התיק נגד אביטן בעילה של היעדר ראיות מספיקות. ישראל סדן, שהיה ראש העיר חדרה לפני אביטן, הורשע בנובמבר 2005 על-ידי בית המשפט המחוזי בחיפה במתן שוחד ונידון ל-8 חודשי מאסר בפועל, 7 חודשי מאסר על-תנאי וקנס בגובה 60 אלף שקל. הוא ריצה 4.5 חודשי מאסר בכלא מעשיהו.

היום בשעות הצהריים החליט גנדלמן לוותר על הזכות לאיסור פרסום שמו. סנגורו, עו"ד ליאור אפשטיין, שלח למשטרה מכתב שבו הודיע על הוויתור. לדברי אפשטיין, "בעולמנו המודרני על רשתות התקשורת הלא מסורתיות שבו, ולאור היותו של מרשי שליח ציבור ודמות שהציבור מגלה בה עניין, אין מקום לחרושת השמועות, וחלק מחובותיו המוסריות של מרשי לציבור הוא שקיפות בכל היבט".

הסנגור הוסיף וכתב לחוקרי המשטרה כי "פעולה זו אינה קשורה בחקירה, ואין בה כדי להביא טרוניה או להטיל דופי חלילה". עו"ד אפשטיין גם הודה לחוקרים על "היחס המקצועי והאישי" לו זכה לדבריו גנדלמן מהם עד כה.

הקבלן החשוד במתן שוחד לגנדלמן הוא דמות מאוד מוכרת בחדרה ובעבר אף מילא את תפקיד ממלא-מקום ראש העיר. לא מדובר בפעם הראשונה שהקבלן מסתבך בפלילים. בנובמבר 2016 הוא הורשע על-פי הודאתו בשורה של עבירות מס הכנסה ומע"מ, ונשלח ל-34 חודשי מאסר ו-9 חודשי מאסר על-תנאי. בנוסף, הוא שילם קנס בסך חצי מיליון שקל. קודם לכן הוא הורשע בבעילה אסורה בהסכמה.

בנוסף על ראש העיר והקבלן, שהם שני החשודים המרכזיים, עיכבה המשטרה לחקירה עוד 3 אנשים - את אחת מהעובדות בעירייה שעובדת בצמוד לגנדלמן, נהג שעובד בעירייה וכן מקורבת לגנדלמן.

המשטרה מסרה כי "על-פי החשד, החשודים, כל אחד על-פי חלקו, פעלו לכאורה במסגרת תפקידם על-מנת לקדם תועלתם של אחרים וזאת בניגוד לחוק". עם מעצרם של החשודים נערכו חיפושים בבתיהם ומשרדיהם. החשודים הובאו לחקירה במשטרה, ובשעות הצהריים יובאו ככל שיידרש מבחינה חקירתית, לדיון בעניינם בבית משפט השלום בראשון-לציון.

המעצרים והעיכובים של ראש העיר, הקבלן, ושלושת החשודים הנוספים היום הגיעו אחרי חקירה סמויה נגד המעורבים בפרשה שנמשכה שבועות ארוכים על-ידי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433. מדובר בחקירה המנוהלת על-ידי משטרת ישראל בשיתוף יחידת יהלום ברשות המסים ובליווי פרקליטות מיסוי וכלכלה ומתמקדת בתופעת השחיתות הציבורית. 

עו"ד ליאור אפשטיין מסר בשמו של ראש העירייה גנדלמן: "חובה לחקור וחובה לבדוק, שום אדם אינו מעל החוק. השאלה הקשה היא טיב המכשירים והכלים של חקירה. האוטומטיות של מעצר ויצירת הדהוד תקשורתי לא בהכרח נכונות לנו כחברה. אזרחי המדינה ותושבי העיר הם בעלי המניות האמיתיים, וכלפיהם חלה החובה, ולהם הסמכות לבחור ולהחליט. כרגע כל פרסום הוא אינפורמציה מחושבת וקמצנית, בין שהיא באה מהסנגור, מהדוברות החקירתית או מעיתונאים. במקום שהתשובה תלויה בניתוח משפטי, לא בטוח שמעצר הוא כלי שמשרת פתרון נכון לציבור". 

הארכות מעצר

אחר-הצהריים האריך בית המשפט את מעצרו של ראש עיריית חדרה צבי גנדלמן ב-6 ימים נוספים עד לתאריך 10.6.18.

בית המשפט ציין כי גנדלמן חשוד במספר עבירות, ובהןשוחד בחירות, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה וסיוע לקבלת דבר במרמה וכן עבירות נוספות ונלוות.

השופט אבנון הוסיף כי חומר החקירה נושא מסמכים רבים שנאספו במהלך החודשים האחרונים, ועולה ממנו חשד סביר לביצוע החשדות המיוחסות לגנדלמן.

בא-כוחו של גנדלמן, עו"ד ליאור אפשטיין, הסכים למעצרו של גנדלמן וציין כי גנדלמן אמר לו היום: "אם המשטרה צריכה לעצור, תסכים".

בית המשפט קבע כי אין חולק לקיומן של עילות מעצר, ובראש ובראשונה עבירה של חשש לשיבוש הליכי חקירה. בית המשפט לא התעלם מכך שעוד כ-4 חודשים מתקיימים בחירות, אך דחה את טענותיו של עו"ד אפשטיין כי מעצרו של גנדלמן הוא "סיכול ממוקד", וכי "למעצר יש סוג של מחיר חברתי". בהתאם ציין השופט כי "אם אני הייתי חושב שהתשתית הראייתית מבוססת על תלונות למיניהן של כל מיני אנשים שלא מרוצים או שלא רוצים שיהיה ראש עיר, אם הייתי חושב שזה מה שיש כאן - היינו במקום אחר". 

מעצר נהגו של ראש העיר הוארך אף הוא ב-6 ימים. לחשוד מיוחסות עבירות של סיוע לקבלת ומתן שוחד, קשירת קשר לביצוע פשע, עבירות על חוק איסור הלבנת הון, קבלת דבר במרמה ומרמה והפרת אמונים. לפי בית המשפט, חומר החקירה מבסס תשתית ראייתית המקימה חשד סביר ביחס לכל העבירות המיוחסות לו.

מעצרו של הקבלן החשוד בפרשה, שהוא גם איש עסקים מוכר בעיר חדרה, הוארך על-ידי בית המשפט ב-6 ימים עד לתאריך 10.6.18.

איש העסקים חשוד במתן שוחד בחירות, קבלת שוחד, תיווך לשוחד, קשירת קשר לפשע, שיבוש מהלכי חקירה ועבירות לפי החוק לאיסור הלבנת הון. בית המשפט ציין כי חומר החקירה בעניינו של איש העסקים נאסף לאורך תקופה בלתי מבוטלת, ולפי בית המשפט, "מדובר בחומר חקירה בהיקף ניכר". בנוסף ציין בית המשפט כי חומר החקירה שהוצג בפניו מבסס חשד סביר לביצוע עבירה של שיבוש מהלכי חקירה.

בכל הנוגע לעובדת העירייה שנעצרה היום יחד עם ראש העיר, הקבלן ומקורבת לראש העיר, קבע בית המשפט כי יש כנגדה "תשתית ראייתית לא פשוטה".

בהחלטתו ציין השופט גיא אבנון כי לחשודה מיוחסות עבירות של סיוע בקבלה ומתן שוחד, מרמה והפרת אמונים וכן עבירה לפי חוק המחשבים. בנוסף ציין בית המשפט כי בעניינה של החשודה מתקיימת עילת מעצר מובהקת מסוג חשש לשיבוש הליכי חקירה.

בעניינה של עובדת עיריית חדרה, הנמצאת בתפקיד רגיש בעירייה, בית המשפט הבהיר כי "בניגוד למקרים רבים אחרים, אחת העבירות עצמן, שחומר החקירה מבסס, היא בעוצמה של חשד סביר, היא עבירה של שיבוש אקטיבי של הליכי החקירה". על כן קבע בית המשפט כי לא ניתן להורות על שחרורה בשעה זו, והורה על מעצרה ב-6 ימים נוספים, וזאת עד לתאריך 10.6.18. 

חשיפת "גלובס": הסיפור המוזר של הכביש שנהרס בשעת לילה

יצוין כי לפני כשבועיים פורסם ב"גלובס" תחקיר אודות ראש העיר גנדלמן שנעצר היום. במסגרת התחקיר העלינו תהיות באשר ליחסיו של גנדלמן עם קבלן אחר שבונה בחדרה - עודד תורג'מן שבונה את מתחם "האנרג'י פארק" בחדרה. יודגש כי תורג'מן לא נעצר ולא נחקר היום. עם זאת, חקירת גנדלמן נמשכת, וייתכן שהיא תתפתח למקומות נוספים.

במסגרת התחקיר, שכונה "הסיפור המוזר של הכביש שנהרס בשעת לילה", הראינו איך בגיבוי ובמימון עיריית חדרה סלל הקבלן תורג'מן כביש שמוביל מכביש החוף אל מתחם אנרג'י פארק מעל קווי דלק של חברת קצא"א (חברת קו צינור נפט אילת-אשקלון), באופן שעלול לסכן את שלום הציבור. לדברי קצא"א, הכביש שסללו תורג'מן והעירייה נבנה ללא מיגון מתאים, ללא קבלת אישורים מתאימים ממנה ומהגופים המוסמכים הנוספים, ולכן היא הרסה את הכביש.

בתוך כך חשפנו את מערכת היחסים הקרובה למדי בין הקבלן לבין ראש העיר גנדלמן. בין היתר נחשף כי ראש העיר רכש דירה בפרויקט שבנה תורג'מן בחדרה, שהוא מקדם פרויקטים שבונה הקבלן, ושהקבלן מצדו תורם לקבוצות הספורט בעיר שהן ה"בייבי" של גנדלמן.

במסגרת התחקיר שוחחנו עם גורמים בכירים בפרקליטות שמעורים בנעשה בעיריית חדרה בשנים האחרונות. אותם גורמים אמרו לנו כי "כשקבלן יותר מדי פעיל בשטח גיאוגרפי מסוים, אז זה עלול להטריד. נקודות התורפה של עיריית חדרה, כמו של עיריות אחרות, היא ביחסים מול קבלנים".

עם זאת, הגורמים בפרקליטות ציינו לטובתו של גנדלמן כי מאז שהוא נבחר לראשות העירייה, חל שיפור בתרבות השלטונית בעירייה. המשטרה, כך הסתבר היום, חושבת אחרת.

עוד נציין על רקע המעצרים היום כי בחודש שעבר הגיש קבלן שעבד עם עיריית חדרה תביעה בסך 10 מיליון שקל נגד גנדלמן והעירייה, בטענה כי הם הפלו אותו לרעה במכרזי בנייה בשל קרבתו הפוליטית לכאורה לראש העיר הקודם. במסגרת התביעה נטען כי במקביל גנדלמן פעל לקידום אינטרסים של יזמים שהיו מקורבים אליו.

בתביעה נטען, בין היתר, כי למרות התחייבות מפורשת של העירייה להעברת פרויקטים לידי החברה של הקבלן התובע, ובעיצומן של הכנות אחרונות של החברה לביצוע הפרויקטים, קיבלה החברה לתדהמתה דוא"ל במסגרתו התבקשה להחזיר את תיקי המכרז. הקבלן התובע טען כי אותם פרויקטים הועברו לקבלנים אחרים בעיר עבור תשלום גבוה יותר מזה שהוא עצמו הציע.

למרות הכול, דווקא היום חשוב לנו להדגיש כי גנדלמן הוא בשלב זה בחזקת חשוד, ועומדת לו חזקת החפות. גנדלמן, שמיוצג כאמור על-ידי עו"ד ליאור אפשטיין, טוען כי החשדות נגדו יתבררו כלא כלום. ראינו בעבר מקרים לא מעטים שבהם בכירים ברשויות המקומיות וחשודים בכלל נחקרו בחשד לביצוע מעשים פליליים, אך התיקים בתום החקירה התיקים נגדם נסגרו בנימוק של חוסר אשמה או של חוסר ראיות. 

לאחר שהותר לפרסום כי ראש עיריית חדרה נעצר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות, מהתנועה לאיכות השלטון נמסר בתגובה: "ברשויות המקומיות ממשיכים לספור את הימים עד ליום הבחירות, אך במקביל נאלצים לספור גם את ראשי הרשויות שממשיכים להיות חשודים במעורבות בפרשות שחיתות. עם כל יום שמושכת הפרקליטות את ההכרעה בחקירות שכבר נפתחו, גדל החשש שביום הבחירות ימצאו עצמם התושבים כשהם נאלצים לבחור באדם - שיכול מאוד וימצא עצמו מאחורי סורג ובריח מיד לאחר הכניסה לתפקיד. התנועה למען איכות השלטון קוראת לראשי הפרקליטות ומערך התביעה להגיע להכרעה בהקדם, על-מנת להבטיח מערכת בחירות נקייה ודמוקרטית ואת אמון הציבור ברשויות ובנבחריו".

עוד כתבות

שי אהרונוביץ', יהודה מורגנשטרן, רפי אלמליח וכרמית יוליס בפאנל משותף בהנחיית דרור מרמור / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "הבשילו התנאים להורדת מחירים, השוק השתנה"

בכירי הרגולטורים התכנסו בוועידת ישראל לנדל"ן כדי לדון באתגרי המדיניות בשוק הדיור ● מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ': "הדבר הנכון הוא להוסיף מס על השכירות – ולהוריד את מס הרכישה" ● המשנה ליועמ"שית כרמית יוליס על הרפורמה בהיטלי ההשבחה: "לעבור משומות לעולמות יותר ודאיים"

חי גאליס, מנכ''ל ביג מרכזי קניות, בוועידת ישראל לנדלן / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל ביג מרכזי קניות: "רוב הקניונים היום הם מוצרים ישנים. באנו לעשות אבולוציה"

"אם יש משהו שאני מאוד אוהב זה תחרות. באנו להתחרות, לא באנו למגרש נקי. תחרות עושה טוב", אמר חי גאליס, מנכ"ל ביג במסגרת ועידת ישראל לנדל"ן ● על פתיחת מרכזי הקניות בשבת אמר: "אף פעם לא היינו מהפחדנים. אנחנו עושים את מה שנראה לנו הגיוני ומתבקש - מאמינים בחיה ותן לחיות"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

לתת לזמן לעשות את שלו: כך ארה"ב יכולה לנצח את איראן

כותרות העיתונים בעולם: הבכיר האמריקאי שבטוח שארה"ב רק צריכה למשוך זמן, למה האיראנים כבר לא יכולים לקנות מקרר והתחזית של גולדמן זאקס למחיר הנפט אם ההסלמה תחריף ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

רוני בריק, נשיא התאחדות הקבלנים בונים הארץ / צילום: כדיה לוי

רוני בריק: "מתחילת השנה 800 קבלנים קטנים פשטו רגל"

על רקע המשבר בענף הבנייה והבחירות המתקרבות, אומר רוני בריק נשיא התאחדות הקבלנים ובוני הארץ בוועידת ישראל לנדל"ן, כי הרשויות המקומיות מחזיקות במפתח להאצת הבנייה ומזהיר מפני המשך הפגיעה בקבלנים ● "אני 40 שנה בענף וזאת התקופה הקשה ביותר שהענף חווה", ציין בדבריו

משמאל לימין: יואב תורג׳מן, מנכ''ל רפאל מערכות לחימה מתקדמות; אולף ליס, ראש ממשלת סקסוניה התחתונה; ותומר יעקב, שותף מייסד קרן אוריליוס — במהלך טקס חתימת הסכם שיתוף הפעולה במפעל פולקסווגן אוסנברוק, ספטמבר 2026. / צילום: פריסו גנטש

עכשיו זה רשמי: רפאל מתכננת לייצר רכיבים לכיפת ברזל בגרמניה

בתום חודשים ארוכים של משא ומתן חשאי ומסובך, חברת רפאל מאשרת את ההסכם המתגבש ● העסקה עוקפת את התנגדות קרן ההשקעות הקטרית, המחזיקה ב-10% ממניות פולקסווגן, לשתף פעולה עם רפאל ● מנהיג מדינת המחוז סקסוניה תחתית:"הצהרת הכוונות מעניקה לאתר פולקסווגן באוסנבריק הזדמנות לעתיד"

צחי אבו, מנכ''ל ארי נדל''ן, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: כדיה לוי

"טעיתי": צחי אבו מתוודה לאחר הניסיון שכשל לרכישת ג'י סיטי

בוועידת ישראל לנדל"ן דיבר אבו, מנכ"ל ארי נדל"ן, על אסטרטגיית ההשקעות של הקבוצה, על העסקאות האחרונות ועל ההזדמנויות שהוא מזהה בשוק ● "כל זמן שמחיר מטרה פועלת, שוק הדיור ימשיך לדשדש"", הוא טוען, ומעריך כי "התחדשות עירונית היא כיום המנוע הכי גדול בענף המגורים"

שר הפנים לשעבר, משה ארבל / צילום: משרד הפנים

שר הפנים לשעבר חושף: כך נפל אחד מפרויקטי התקשורת הגדולים של ישראל

פרויקט פריסת הסיבים האופטיים בסמוך לצינור הנפט של קצא"א מאשקלון ועד אילת, יועד כאלטרנטיבה לסיבים האופטיים המחברים כיום בין הים האדום לים התיכון, והיה יכול להפוך את אשקלון ואילת להאב של העברת מידע ו-AI ● בעוד ששר הפנים לשעבר משה ארבל לקח אחריות אישית על אי קידום הפרויקט בתקופתו, יועצו הכלכלי של רה"מ פרופ' אבי שמחון, הטיל את האחריות על פקידי אגף התקציבים, פקידי משרד האנרגיה ומפלגות האופוזיציה

מטוס המטען שהתרסק בנמל התעופה הבינלאומי של מיאמי / צילום: ap, Lynne Sladky

מטוס מטען של אמזון התרסק במיאמי: חמישה נהרגו

המטוס סטה מהמסלול לאחר שהגיע מפורטו ריקו, פגע בכלי רכב ועלה באש • שלושה בני אדם נפצעו באורח קשה וחמישה נהרגו • כ-250 טיסות עוכבו בנמל התעופה

אילוסטרציה: Shutterstock

מה יקרה למס הרכישה? האינטרסים מאחורי המהלך שישפיע על מחירי הדירות

הוראת השעה שהעלתה את מס הרכישה למשקיעים ל־8% תפוג בתחילת 2027, וההכרעה תעבור לממשלה הבאה ● אנשי המקצוע במשרד האוצר דוחפים לקיבוע המצב הנוכחי, בעוד שגורמים פוליטיים מעדיפים לחזור לשיעורי מס נמוכים שיניעו את השוק ● בינתיים המשקיעים מחכים על הגדר והקבלנים לוחצים להפחתה

השקל הפך אדיש להפחתות הריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

השקל הפך אדיש להפחתות הריבית: אלה הכוחות ששומרים על עוצמתו מול הדולר

גם שורה של הפחתות ריבית לא החלישו את כוחו של המטבע המקומי ● אילן גילדין, קרני פמילי אופיס: "חשיפה חסרת תקדים של המוסדיים לחו"ל, מגמדת את השפעת פער הריביות מול ארה"ב" ● המרות מט"ח ע"י יצואניות ביטחוניות תורמות ל"עודף היצע משמעותי של דולרים"

פול לנדס, לשעבר ראש צלצל והמט''ל / צילום: ערוץ היוטיוב של Bitcoin Israel ‏

הבכיר שחושף: מה באמת קרה ליחידת צלצל במוסד

לדברי הבכיר לשעבר, פול לנדס, יחידת "צלצל" הפסיקה לפעול כבר ב-2014, אך לא נסגרה אז סופית ● ב-2017 הוא יזם את העברת פעילותה ממשרד ראש הממשלה למשרד הביטחון, שם הוקם המט"ל ● יוסי כהן היה זה שאישר את המהלך, לדבריו, במטרה להפוך את הלוחמה הכלכלית לאפקטיבית וגלויה יותר

ניו יורק / צילום: Shutterstock

בשורה לטסים: ישראייר מצטרפת מוקדם מהצפוי לקו לניו יורק, והזרות שחוזרות

לאחר קבלת כלל האישורים הרגולטוריים בישראל ובארה"ב, ישראייר פותחת את מכירת הכרטיסים לקו ניו יורק ומקדימה את טיסת הבכורה ל-15 בספטמבר ● החברות האמריקאיות דלתא ויונייטד יחזרו לטוס לארה"ב, לראשונה מאז מבצע "שאגת הארי"

צילום: Shutterstock

פרשה אינווסטק: הבעלים הורשע במרמה והפרת אמונים. זה העונש שקיבל

עדי מרדכי, הבעלים של חברת אינווסטוק גלובל, הורשע בעבירות מרמה בנסיבות מחמירות ● במסגרת הסדר טיעון, מרדכי קיבל 9 חודשי עבודות שירות וישלם פיצוי של מיליון שקל לנפגעים בפרשת אינווסטק

גלית בן נאים, סגנית הכלכלן הראשי באוצר, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: כדיה לוי

בכירה באוצר חשפה: העיר הדרומית שטיפסה לצמרת ביטולי העסקאות

סגנית הכלכלן הראשי במשרד האוצר גלית בן נאים אמרה בוועידת ישראל לנדל"ן כי נתיבות מרכזת 43% מביטולי עסקאות הקבלנים בדרום, אף שחלקה במכירות עומד על 25.8% בלבד ● בן נאים: "שיעור הביטולים בדרום עומד על נתון גבוה של 7%"

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; בורסת סיאול זינקה במעל 4% בהובלת מניות השבבים

בורסת פרנקפורט יורדת בכ-0.3% ● הין מתחזק מול הדולר לרמתו הגבוהה ביותר מאז פברואר, על רקע הציפיות הגוברות להעלאת ריבית במדינה ● בורסת סיאול זינקה במעל 4%, בהובלת ענקיות השבבים SK Hynix וסמסונג ● הנפט נסחר ביציבות ● בוול סטריט לא יתקיים מסחר בשל יום הפועלים ● וגם: אורקל תדווח בסוף השבוע - ומנייתה עשויה לנוע במעל 10% בעקבות הדוחות

ההייטק הישראלי / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

כמעט תשעה מכל עשרה דולרים שגויסו בהייטק הישראלי בשנת 2025 זרמו לחברות AI

דוח של קהילת DatA-IL ונתוני IVC מצביעים על הדומיננטיות של הבינה המלאכותית בגיוסי ההון: חברות בתחום גייסו 11.8 מיליארד דולר במהלך שנת 2025, מה שמהווה לפי הדוח 89% מכלל ההון שגוייס ב2025 בהייטק הישראלי ● אז מהי בכלל ההגדרה המדויקת לחברת בינה מלאכותית, מי החברות שנחשבות לכאלו שעוסקות בליבת התחום, וגם: האם ההכשרה באקדמיה מדביקה את הקצב?

צחי ארצי, יובל גביש, שמאי קמה, צחי דידי ואפי שקדי, בפאנל משותף בהנחיית הלית ינאי / צילום: כדיה לוי

צחי דידי, מנכ"ל אביב מליסרון: "המדינה היא הגורם מספר 1 במחיר הדירה"

האשראי לנדל״ן ממשיך לצמוח, הבנקים נעשים בררניים יותר והאשראי החוץ־בנקאי משמש פתרון משלים ● בוועידת ישראל לנדל"ן שוחחו בכירים בענף על עלויות בנייה ומימון גבוהות, מחסור בעובדים ובירוקרטיה ממושכת ● הבכירים קוראים למדינה להגדיל היצע קרקעות ועובדים, לקצר הליכים ולפתח תשתיות

אסף בן דב, מנכ''ל טבע נאות / צילום: ראובן כהן

מנכ"ל טבע נאות עוזב תוך פחות משנה - מנהלת הפעילות בארה"ב תחליף אותו

אסף בן דב נכנס לתפקידו בטבע נאות בנובמבר האחרון, כעת תחליף אותו איילת לקס, ביתם של הבעלים סטיב וסוזי לקס ● באפריל האחרון מונה מנכ"ל חדש לפעילות בישראל, וחודשיים קודם לכן מונתה סמנכ"לית שיווק

הנתון הגורלי בארה"ב, ומה צפוי היום במניות הדואליות

נתוני האינפלציה בארה"ב יכריעו את הכיוון בהחלטת הריבית של הפד בשבוע הבא ● מחירי הנפט מטפסים, תשואות האג"ח מוסיפות להיות גבוהות - והעימות בין ארה"ב לאיראן מסלים ● טראמפ מאיים על הפד לראשונה מאז מינויו של קווין וורש ● הריבית באירופה צפויה לעלות, בשווקים מתמחרים העלאה גם ביפן בשבוע הבא ● וגם: הבורסה שקיבלה שדרוג ומסתמנת כהזדמנות ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

ירון רוקמן, מנכ''ל אשטרום נכסים, בוועידת ישראל לנדלן / צילום: כדיה לוי

ירון רוקמן, אשטרום נכסים: "שוק המשרדים ממציא את עצמו מחדש כל הזמן"

לדברי מנכ"ל אשטרום נכסים בוועידת ישראל לנדל"ן, פיטורים בהייטק אמנם מקשים על שוק המשרדים, אך בינתיים תעשיות אחרות חוות צמיחה ● על הקצב השנתי של הקמת משרדים בישראל שירד בכ-50% נכון לרבעון הראשון: "השוק מגלה בגרות" ● עם זאת, החברה נוקטת גישה זהירה ומתחילה בבנייה לאחר שיווק בשיעור משמעותי