גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך חיות תשכנע שהעליון לא מנותק

מערכת המשפט שכרה יועץ תקשורת שיסייע לנשיאת העליון בענייני תדמית. הנה כמה טיפים בשבילו

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות / צילום: שלומי יוסף
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות / צילום: שלומי יוסף

דבר נפל השבוע במערכת המשפט בארץ. לראשונה בתולדותיה שכרה המערכת את שירותיו של יועץ תקשורת שתפקידו לסייע לנשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, בהיבטים הנוגעים לתדמיתה הציבורית של מערכת בתי המשפט ומעמדה בפני הציבור. למשרה שמוגדרת כ"משרת אמון" נבחר חי לוגסי, ששימש בעברו כדובר אלוף פיקוד הצפון אלוף גדי איזנקוט, כראש ענף מבצעים בחטיבת דובר צה"ל וב-3 השנים האחרונות כדובר חיל האוויר.

ההחלטה של הנשיאה חיות לשכור יועץ תקשורת מקצועי במשרת אמון עומדת במידה רבה בניגוד לאתוס של בית המשפט העליון. אתוס לפיו השופטים, המורמים מעם, "מדברים" אל הציבור רק באמצעות פסקי הדין וההחלטות שהם נותנים, או לכל היותר בהרצאות שהם נושאים מפעם לפעם בכנסים ובאירועים שונים. את התיווך היחידי בין השופטים לתקשורת ולציבור עשתה עד היום מערכת הדוברות המשומנת שבראשה עומדת מזה עשור איילת פילו.

אלא שחיות הגיעה למסקנה שהאתוס הנושן הזה הוא כבר לא רלוונטי. שהוא לא יכול להתקיים בעולם של רשתות חברתיות, של שיח ציבורי תזזיתי, של מתקפות שבועיות מצד הפוליטיקאים המשפיעים ביותר על העליון, שופטיו ופסיקותיו. הנשיאה הבינה שהזמנים השתנו, שהשופטים כבר לא יכולים להרשות לעצמם את הלוקסוס לשבת במגדל השן ולהתייחס אל התקשורת כאל מטרד - לוקסוס שהביא בשנים האחרונות לכך שבית המשפט העליון הפך לשק החבטות של הפוליטיקאים מהימין בדרכם לקושש אהדה בקרב ציבור המצביעים הפוטנציאלי שלהם. 

שני יעדי הסברה

לטעמי, שני היעדים ההסברתיים המרכזיים שלוגסי צריך להציב לעצמו הם:

א. להסביר לציבור שבניגוד לדימוי הציבורי (השגוי) לפיו בית המשפט העליון הוא הגוף החזק, האימתני והמשפיע ביותר על המציאות הישראלית שעל פיו יישק דבר - בפועל ההשפעה של העליון על חיינו היא מצומצמת למדי (אפילו מצומצמת מדי).

ב. לשכנע את הציבור שהדימוי המנותק והאליטיסטי (במובן הרע של המילה) שהודבק לבית המשפט העליון ולשופטיו, שנתפסים לעתים כחונטה סגורה שדואגת לעצמה, הוא לא נכון.

כאמור, זה לא יהיה פשוט. אחת הדרכים להסביר לציבור שבית המשפט העליון אינו כה אימתני ודומיננטי ומשנה מציאות כפי שנוטים לצייר אותו, עד שאין ברירה כביכול לחוקק פסקת הגבלה שתרסן את כוחו הבלתי נשלט, היא פשוט ללכת אל ההיסטוריה. להדגים את הפער העצום בין ההלכות של בית המשפט העליון בפסיקותיו ובין היומרה שלו לשנות מציאות - לבין המציאות כפי שהיא קורית.

דוגמה טובה לפער עליו אני מדבר אפשר למצוא למשל בפסק הדין של בג"ץ בעניין קעדאן שניתן בתחילת שנת 2000. באותו מקרה הכיר העליון לראשונה בזכות של ערבים לבנות ביישובים יהודיים, ואסר על היישובים הקהילתיים להפלות בין יהודים לערבים בקבלה אליהם. פסק הדין שכתב נשיא העליון דאז, השופט אהרן ברק, הרעיד את אמות הספים ועורר על העליון ביקורת נוקבת מצד גורמים שונים בעיקר מהימין הפוליטי. אבל במבט של כמעט שני עשורים אחורה, אפשר לומר שההלכה המשפטית שנתן העליון ונועדה לשנות מציאות של אפליה, לא חוללה שום שינוי. אולי אפילו להפך: פסק הדין של העליון בעניין קעדאן - שהתיימר לקדם את השוויון בחברה הישראלית - רק הביא לריאקציה, למכת נגד של הכנסת ושל רוב הציבור היהודי בארץ.

בעקבות פסק דין קעדאן עיגנה הכנסת בחוק את הזכות של יישובים יהודיים קהילתיים וקיבוצים (עד לגודל של 400 בתי משפחה) בנגב ובגליל לכונן ועדות קבלה. ועדות הקבלה רשאיות לדחות מועמד או מועמדת המבקשים לרכוש קרקע או בית ביישוב, בין היתר אם הן מוצאות "חוסר התאמה של המועמד למרקם החברתי-תרבותי של היישוב הקהילתי, שיש יסוד להניח כי יהיה בו כדי לפגוע במרקם זה". או במלים קצת פחות מכובסות: אם הוא ערבי.

אגב, בשל העובדה שהחוק מאפשר רק ליישובים של עד 400 משפחות לקיים ועדות קבלה, קיימת תופעה שבה שני יישובים קטנים סמוכים של עד 400 משפחות שבאופן טבעי יכולים להתמזג לישוב אחד גדול, מסרבים להתמזג, כדי שלא לאבד את האפשרות לסנן את המועמדים לקבלה אליהם.

אבל עזבו יישובים קהילתיים וקיבוצים, שלפחות בהיבט של שוויון זכויות אמיתי למיעוטים הם כנראה לא ממש ליברלים. גם בערים היהודיות הגדולות במרכז הארץ ערבים לא יכולים, או מתקשים מאוד, לשכור או לרכוש דירות. כמה ערבים מתגוררים בצפון או במרכז תל-אביב השמאלנית והליברלית בעיני עצמה? כמה ערבים שכרו בשנים האחרונות דירות בגבעתיים או ברמת השרון?

"אתם רואים?", יוכל יועץ התקשורת החדש של נשיאת העליון אסתר חיות לומר לציבור שחושש מעוצמתו והשפעתו של בית המשפט העליון, "כששופטי העליון קובעים שצריך להיות שוויון זכויות בין אזרחיה היהודים של מדינת ישראל לאזרחיה הערבים, זה לא אומר שזה באמת יקרה. אל תפחדו כל-כך מכוחו של בית המשפט העליון". 

דימוי מנותק 

באשר לדימוי המנותק של בית המשפט העליון ומערכת המשפט בכלל: כאן עבודת ההסברה של יועץ התקשורת של חיות תהיה אפילו יותר קשה. זאת, לאור העובדה שעל אף שהיחס אל מערכת המשפט כאל "חונטה" סגורה שדואגת לעצמה הוא מוגזם, יש בו בסיס של אמת.

קחו למשל את היחס שגילתה מערכת המשפט אל פיני כהן. במהלך דיון שנערך בעניינו של כהן בבית המשפט העליון ב-2010, קם לפתע כהן והשליך את אחת מנעליו לעבר נשיאת העליון דאז, השופטת דורית ביניש, תוך שהוא צועק לעברה: "מושחתת, הרסת לי את החיים". הנעל פגעה בראשה של ביניש, ומעוצמת הפגיעה נשברו משקפיה, והיא נפלה ממושבה על הארץ.

אכן, מקרה חמור של תקיפת השופטת הבכירה על-ידי בעל דין. אבל העונש שקיבל כהן היה כל-כך קשה ביחס למקרים אחרים, עד שאי-אפשר היה שלא לחשוב שמערכת המשפט החליטה לסגור חשבון עם מי שתקף את העומדת בראשה. כהן נשלח בתחילה ל-3 שנות מאסר בגין השלכת הנעל על ביניש. בהמשך, בין היתר, בעקבות ביקורת ציבורית, קוצר עונשו בשליש על-ידי בית המשפט המחוזי והועמד על שנתיים מאסר בפועל.

דוגמה יותר טרייה לאופן שבו מערכת המשפט מגוננת על עצמה ניתן למצוא ביחסה אל "גיבורת" "פרשת המסרונים", שופטת בית משפט השלום בתל-אביב, רונית פוזננסקי-כץ. נציב הביקורת על השופטים, השופט בדימוס אליעזר ריבלין, קבע כי בכך שהשופטת תיאמה עם החוקר ערן שלם-שביט בהתכתבות בוואטסאפ את כמות ימי המעצר של חשודי פרשת בזק, היא עשתה "מעשה שפגע באמון הציבור במערכת המשפט, והתנהגה בצורה שאינה הולמת שופט". למרות זאת, היום כבר די ברור שפוזננסקי-כץ תחזור די בקרוב לעבודתה כשופטת.

אז נכון שפוזננסקי-כץ לא עברה על החוק, ולא צריך חס וחלילה "לערוף את ראשה", אבל ממערכת המשפט מצופה הייתה שתתייחס ביתר חומרה אל המקרה, וקשה שלא לראות ביחס הרחום למדי אל פוזננסקי-כץ ככזה שניתן לה בזכות היותה "אחת משלנו".

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן