גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה חברות הביטוח מחזירות לכם על כל שקל שמשלמים להן

השבוע פרסמה רשות שוק ההון את מדדי השירות בביטוח לשנת 2017 - וסיפקה הצצה מעניינת לתשלום שקיבל הלקוח במסגרת תביעות שאושרו ● עיבוד נתוני הרשות מגלה באילו תחומים התשלום הממוצע עלה, ובאילו תחומים משולמות התביעות הגבוהות ביותר

דורית סלינגר / צלם: איל יצהר
דורית סלינגר / צלם: איל יצהר

חברות הביטוח שילמו בשנת 2017 תשלום כולל של כ-16.3 מיליארד שקל למבוטחיהן בתחומי הביטוח "הצרכניים" - שרלוונטיים לציבור הרחב ולא לעולם העסקי. הכסף שולם במסגרת 600 אלף תביעות ביטוח כמעט שהטיפול בהן הסתיים באותה שנה, ושאושרו על-ידי חברות הביטוח, כלומר שהן שילמו בגינן ולא דחו אותן.

מדובר בשיעור אישור תביעות כולל של 87%, בדומה לזה שנרשם בשנת 2016, ועל פי נתוני רשות שוק ההון, ב-2017 נרשמו בישראל כ-690 אלף תביעות בתחומי הביטוח, בעוד שבשנת 2016 נרשמו יותר מ-702 אלף תביעות ביטוח בתחומים הללו, ומתוכן אושרו כ-611 אלף תביעות, שבגינן שולמו באותה שנה על-ידי חברות הביטוח תשלומים בהיקף מצטבר של 14.7 מיליארד שקל.

כלומר, מעיבוד נתוני רשות שוק ההון, בשנת 2017 חלה עלייה של כ-10% בתשלומי תביעות הביטוח בפועל למבוטחים, וזאת לאחר שבשנת 2016 נרשמה עלייה של כ-5% בתשלום הכולל, ביחס ל-2015.

מהיכן הגיע השינוי הגדול בתשלום הכולל, אם באותה תקופה נרשם קיטון במספר התביעות שהוגשו, וגם במספר התביעות שאושרו? השינוי הוא בתמהיל התביעות שאושרו, ובהיקפי התשלום הממוצעים בשורת תחומים. למעשה, רק בתחומי הרכב רכוש (הביטוח המקיף וביטוח צד ג') וביטוחי הנסיעות לחו"ל חלה ירידה בהיקף התשלום הממוצע לתביעת ביטוח שאושרה, ובתחום האחרון זה קרה הן ב-2017 והן ב-2016, כנראה על רקע שינוי במאפייני הטיסות לחו"ל.

תביעת ביטוח

עלייה בתשלום בסיעוד פרט ובאכ"ע

מוקדם יותר השבוע פרסמה רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, שבראשות דורית סלינגר, את מדד שירות חברות הביטוח לשנת 2017, ובו דירוגי שלל החברות שעובדות עם הציבור הרחב בתשעה תחומי ביטוח. זו השנה הרביעית שרשות שוק ההון מפרסמת את המדד, שבין יתר הנתונים כולל גם את התשלום הכולל ששילמו חברות הביטוח שנסקרו למבוטחים שתבעו אותן, במה שמספק הצצה מעניינת על היקפי התביעות הממוצעים בשלל תחומי ביטוח.

מהנתונים שפרסמה הרשות, ומעיבודם, עולה כי בשנת 2017 הסתיים הטיפול בכל מה שקשור ל-690 אלף תביעות בתחומי הביטוח הכללי (ביטוחי הרכב חובה, הרכב רכוש, והדירה - ביטוחי התכולה וביטוחי המבנה), בביטוחי הבריאות (כולל ביטוחי תאונות אישיות, הביטוח הסיעודי - פרט וקבוצתי, וביטוחי נסיעות לחו"ל), ובביטוחי החיים (למקרי מוות) ואובדן כושר עבודה. אגב, שלא כמו בדוחות הכספיים, הנתונים הללו ממש מציגים את הכסף שיצא, לעומת התביעות שנסגרו. כלומר, את התשלום בפועל למבוטחים, בלי התחשבות בעתודות של החברות.

ומהם עיקרי הנתונים שמצאנו בבדיקתנו? התשלום בתביעה ממוצעת בתחום הרכב חובה, שמספק מענה ביטוחי לנזקים גופניים בגין תאונות דרכים, עמד ב-2017 על קצת יותר מ-92 אלף שקל, בעוד שבביטוחי הרכב רכוש (ביטוח עצמי "מקיף" וביטוח צד ג'), התשלום הממוצע לתביעה שאושרה עמד על כ-16.5 אלף שקל לתביעה.

בביטוח הדירה-רכוש (תכולה ומבנה) עמד ב-2017 התשלום הממוצע לתביעה שאושרה על-ידי החברות על כ-28 אלף שקל, בעוד שבביטוחי נסיעות לחו"ל התשלום הממוצע לתביעות שאושרו עמד בשנה שעברה על 5,000 שקל.

בביטוחי הבריאות והתאונות האישיות התשלום הממוצע לתביעה שאושרה עמד על 18.1 אלף שקל ועל 20.6 אלף שקל, בהתאמה. מדובר בשני תחומי ביטוח צומחים מאוד, שחברות הביטוח שמות דגש גדול על שיווקם.

שחיקה בתוצאות בתחומי הסיעוד

ומה לגבי התחומים "הכבדים" יותר? חברות הביטוח שפועלות בתחום ביטוחי הסיעוד מדווחות כבר תקופה ניכרת על "הרעה" בתביעות, ועל שחיקה בתוצאותיהן. עיבוד נתוני מדד השירות של רשות שוק ההון מעלה, כי התשלום בגין תביעות הסיעוד פרט וקבוצתי יחדיו, וגם כל אחד בנפרד, גדלו בכל אחת מהשנתיים האחרונות. גם בשורת התביעה הממוצעת, הן בפרט והן בקבוצתי, התשלום הממוצע בתביעות שאושרו גדל.

כל זאת בעוד שמספר התביעות הכולל בסיעודי הקבוצתי ירד מהותית בשלוש שנות הבדיקה, וכך גם מספר התביעות המאושרות, שירד משמעותית בתחום זה (בגלל ביטול הביטוחים הקבוצתיים שהובילה הרגולציה). כמו כן בביטוחי הפרט חל גידול במספר התביעות שהוגשו, ובוודאי שחלה עלייה ניכרת במספר התביעות שאושרו, משיעור תביעות של 59% ב-2015, לשיעור אישור של 73% ב-2017 בביטוחי סיעודי פרט (בדומה לשיעור האישור שקיים, ושהיה קיים, בביטוחי הסיעוד הקבוצתיים).

בהשוואה לתחומים אחרים, היקף התשלום בתביעת ביטוח שאושרה בביטוח סיעודי גבוה משמעותית מאשר בתחומים אחרים, מה שאולי מסביר את הזווית של חברות הביטוח, שנוטות לאשר הרבה פחות תביעות בתחום זה, לעומת, למשל, בביטוחי הרכב רכוש, שם שיעור התביעה הממוצעת נמוך בהרבה.

אגב, התשלום הכי גבוה בתביעה ממוצעת הוא בתחום ה"סיכון חיים", הלא הוא "ביטוח חיים טהור", או "ריסק מוות", שבו התשלום הממוצע בתביעה שאושרה עומד על כ-277 אלף שקל - גידול עקבי ביחס לשנים שעברו. בתחום זה שיעור התביעות המאושרות גבוה, ועומד על 93% בעקביות. מצד אחד בתחום זה כמעט תמיד אין מחלוקת על קרות האירוע (מות המבוטח), אלא שלעתים נסיבות הפטירה עלולות להוביל לאי-תשלום. גם ברכב חובה, שמבטח נזקי גוף בתאונות דרכים, היקף התביעה הממוצעת גבוה יחסית, וכך גם בביטוחי אובדן כושר עבודה.

ביטוחי אובדן כושר עבודה, המוכרים גם כאכ"ע, ושבהם כל תביעה שאושרה מסתכמת בתשלום ממוצע של כ-60 אלף שקל, מתאפיינים בשיעורי אישור תביעות נמוכים למדי, של פחות מ-80%. זה נכון גם לביטוחי תאונות אישיות ולביטוחי סיעוד. עם זאת, מורגשת עלייה משמעותית בתשלום הממוצע בביטוחי הסיעודי פרט ובביטוחי אובדן כושר עבודה, וזה קורה הודות להתערבות רגולטורית, בהובלת הממונה דורית סלינגר וצוותה, ובו הסגן הבכיר אסף מיכאלי, שפועלים לשינוי סטנדרטים בענפי הביטוח, בדגש על הענפים הללו, שבהם מצב המבוטח חלש ובעייתי באופן מסורתי.

תשעת התחומים שאותם סוקרת רשות שוק ההון במדדי השירות שלה, הצרכניים במהותם, שונים מהותית האחד מהשני בשלל היבטים חשובים, ובהם גם מועד מתן התשלום. ישנם ביטוחים שבהם התשלום ניתן בגין נזק משנים עברו, כמו רכב חובה, ויש ביטוחים שבהם התשלום ניתן למבוטח מיידית, כמו ברכב רכוש.

ואולם, רק כדי לסבר את האוזן, נציין כי התשלום הממוצע עבור תביעת ביטוח שאושרה על-ידי חברות הביטוח עמד בשנת 2017 על סך של 27,126 שקל, גידול של כ-12.6% ביחס לתשלום הממוצע שנרשם ב-2016, אז כל תביעה שאושרה שילמה בממוצע סך של כ-24,099 שקל. 

עוד כתבות

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה אל על דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנת 2025, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגבירה את התחרות בשמיים והקטינה את נתח השוק של אל על

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

שעה ו־47 דקות: הצד הכלכלי של הנאום הארוך בתולדות ארה"ב

בנאום "מצב האומה" המסורתי, ניסה נשיא ארה"ב להציג תמונת ניצחון, למרות הקשיים מבית ומחוץ איתם הוא מתמודד ● טראמפ קרא להקמת פנסיה בגיבוי ממשלתי לכל העובדים שאין להם תוכנית פנסיונית דרך העבודה, והבטיח שהמכסים יחזרו, ואף יחליפו את מס ההכנסה

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

חברת פלאפון הודיעה: 10% מעובדי החברה יפרשו. כמה הם יקבלו?

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פרישה של 150 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות ● לגלובס נודע כי על פי ההסכם שעתיד להיחתם עם ועד העובדים כל עובד שירצה יוכל להגיש בקשה לפרוש ולקבל 280%

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל משבוע הבא

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מההאשמות לא נכללו בהחלטת הרשות ● אל על: "דוחים מכל וכל את הטענה"

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

מכונת בדיקת שבבים של קווליטא / צילום: אתר החברה

לאחר זינוק של 4,000% בחמש שנים: הגיוס הענק של מניית השבבים בת"א

קווליטאו גייסה כ–225 מיליון שקל על רקע הביקוש גובר למערכות שאותן היא מייצרת, המשמשות לבדיקת השבבים של חלק מענקיות התחום ● וגם: טדי שגיא נכנס לבורסה עם אולטרייד מחזור

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס