גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הפדרל ריזרב יתחיל בתהליך של הורדת הריבית במהלך 2020"

מייקל סקוט, מנהל קרן להשקעה באג"ח High Yield בחברת שרודרס, לא צופה גלישה למיתון בארה"ב, אך חוזה האטה בקצב הצמיחה ל-1%-1.5% בלבד אולי כבר בשלהי 2019 ● בראיון ל"גלובס" הוא מספר על שיטת ההשקעה שלו, ומה הוא חושב על האג"ח של טבע ● לנתוני הריבית הממוצעת על הלוואות בבנקים

בתקופה שבה הפדרל ריזרב נמצא בעיצומו של תהליך העלאת הריבית בארה"ב, קיימת מחלוקת בין כלכלני המאקרו בארץ ובעולם בנוגע למידת ההשפעה של כך על המשק האמריקאי, וכמובן בשאלת השאלות: האם הפד יצליח לעצור בזמן את התהליך ולמנוע גלישה למיתון. מרבית הכלכלנים מעריכים שהפד יעלה את הריבית עוד 2-3 פעמים השנה (בשבוע שעבר ועוד פעם או פעמיים בספטמבר ובדצמבר), ולאחר מכן יבצע עוד 2-3 העלאות ריבית של 0.25% כל אחת במהלך 2019.

"אנחנו חוששים מההאטה בארה"ב ומעריכים שהפד ייאלץ להתחיל להוריד את הריבית בשנת 2020. בנקודת הזמן הזאת בכלל לא בטוח שהמשק האמריקאי יגלוש למיתון, אבל כן צפויה האטה בקצב הצמיחה לכיוון של 1%-1.5% בלבד, כנראה בשנת 2020 ואולי כבר בחצי השני של 2019", אומר מייקל סקוט, מנהל קרן השקעה באג"ח בחברת שרודרס הבריטית. "כבר היום מתחילים לראות עלייה במספר פשיטות הרגל של עסקים ואנשים פרטיים, ואם הפד ימשיך להעלות את הריבית, יותר ויותר עסקים, וגם אנשים, ייכנסו לקשיים", מציין סקוט בראיון ל"גלובס".

הקרן שמנהל סקוט מתמחה בהשקעה באיגרות חוב בתשואה גבוהה (High Yield Opportunities) עבור חברת ההשקעות שרודרס הבריטית, המנהלת נכסים בהיקף של כ-500 מיליארד דולר. הקרן נחשבת לאחת הטובות בקבוצת ההשוואה שלה (בעלת דירוג 5 כוכבים ממורנינגסטאר, כשסקוט עצמו מדורג AAA על ידי Citywire).

סקוט הגיע לחברת ההשקעות שרודרס במהלך 2006, ובשנים הראשונות עבד כאנליסט לאיגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות. ב-2010 החל לנהל קרנות שונות ומשנת 2012 הוא מנהל את הקרן הנוכחית, שמשקיעה באיגרות חוב בתשואה גבוהה תוך מזעור מקסימלי של הסיכונים. "שיטת ההשקעות שלנו היא מלמטה למעלה, כלומר אנחנו בודקים לעומק כל חברה לפני שאנחנו מחליטים להשקיע באג"ח שלה, ופחות לפי מגמות מאקרו. בדרך כלל אנחנו מחפשים חברות עם רווח EBITDA שנתי של 100-150 מיליון דולר לפחות", אומר סקוט.

ביצועי קרן

החברות שאתה מחפש נמצאות בצפון אמריקה, באירופה או בכל העולם?

"כ-50% לפחות מהשקעות הקרן נמצאות באירופה, והשאר בצפון אמריקה וגם באסיה ובאמריקה הלטינית. יש לנו צוות של 44 אנליסטים בכל העולם, שגם באמצעותם אנחנו מחליטים במה להשקיע".

אתם מחפשים גם חברות שנמצאות בהסדרי חוב?

"לא. בדרך כלל אנחנו משקיעים בחברות שמדורגות BB או פחות. יש המון סוגים של חברות ציבוריות ולא מעט חברות פרטיות שהנפיקו אג"ח אבל לא מניות, ובתחום הזה אין הרבה מידע ואין הרבה אנליסטים שמכסים את החברות הללו, כך שאפשר למצוא עיוותים בשוק - כלומר אג"ח שנסחרות במחיר נמוך מהשווי האמיתי שלהן, ולנצל הזדמנויות".

"את החברות שהנפיקו מניות יש הרבה יותר אנליסטים שמסקרים, אבל בשוק התשואה הגבוהה יש הרבה יותר הזדמנויות לנצל עיוותים בשוק. אנחנו מנסים לנצל מצבים שחברה נכנסת למצוקה כלשהי, אבל כזו שלא תגרום לה לפשיטת רגל אלא שהיא תוכל לצאת מהמצב בשלב מסוים. בדרך כלל אנחנו מחפשים חברות עם חוב של 200-300 מיליון דולר".

ומה שווי השוק של אותן חברות?

"בדרך כלל החברות האלה נסחרות במכפיל EBITDA של 6. התפקיד שלי זה לנסות לנתח את תזרים המזומנים של החברה, אני פחות מודאג מהרווח התפעולי או הנקי. אותי הרבה מעניין יותר ה-FFO, התזרים הנקי מפעילות, כי הוא מאפשר למעשה לשלם את החובות".

אז איזה סוג של חברות אתה מחפש?

"למשל במהלך 2016 ובשנה האחרונה השקענו בחברות מתחום האנרגיה, כמובן בכאלו שהערכנו כי יוכלו לעבור את המשבר שהביאה הצניחה במחירי הנפט, בהניחנו שמחיר הנפט יתאושש בסופו של דבר, והחברות החזקות יותר ישרדו ויוכלו לשלם את החובות וגם לצמוח בעתיד".

האם אתם מזהים כיום הזדמנויות בתחום חברות הקמעונות המסורתיות?

"כן. כמובן שענפי הקמעונות נפגעו בשנים האחרונות מהתרחבות המסחר האלקטרוני, אפקט אמזון הידוע, אבל יש לא מעט חברות שיוכלו לעבור את המשבר ואף לצאת ממנו מחוזקות. למשל לאחר שהאג"ח של ג'יי. סי. פני (JC Penney) נפלו בחדות, ניתחנו את תזרים המזומנים של החברה והגענו למסקנה שהיא תוכל לשלם את ההתחייבויות בקלות יחסית עד 2020, גם אם המניה תרד לאפס. בשיא המשבר יכולנו לקנות את האג"ח במחיר ששיקף מכפיל תזרים מזומנים של 4 בערך, שהיה מאוד מאוד זול. אנחנו הערכנו שהעסק צריך להיות במכפיל 7-8 בערך, גם בגלל הנכסים שיש לחברה במאזן. אז זה מה שאנחנו עושים למעשה- מנסים לאתר חברות שנמצאות במשבר, אבל שהשוק, כמו שקורה הרבה מאוד פעמים, לא מעריך נכון את עוצמת המשבר. כלומר, תגובת השוק למצב היא מוגזמת ולא רציונלית".

כמה מזומן אתה מחזיק בקרן כיום?

"משהו כמו 1% עד 2%".

זה הכל?

"כן. אני יכול לעלות ל-10% מזומן מאוד מהר. אני לא חושב שאנחנו לקראת סיומו של מחזור האשראי ('קרדיט סייקל') העולמי. למעשה, השווקים המרכזיים בעולם נמצאים בשלבים שונים של הקרדיט סייקל".

איזה שוק נמצא בשלב הכי מתקדם של הסייקל?

"שוק העבודה בארה"ב מתפקד למעשה בתפוקה מקסימלית, כלומר תעסוקה מלאה. הפד העלה את הריבית כבר כמה פעמים, ובמקביל הוא מצמצם את המאזן כך שארה"ב נמצאת כמובן בשלב יותר מתקדם של סוף הסייקל. כמובן שזה תלוי בשאלה עד לאן הפד יעלה את הריבית. השנה עדיין לא רואים השפעות על הכלכלה האמריקאית, אבל לדעתנו בשנת 2019 כבר נתחיל לראות השפעות, מכיוון שכנראה הריבית הריאלית תתחיל לעלות. במקביל, הגירעון של הממשל צפוי לזנק לכ-6% מהתוצר, וגם זה כמובן ישפיע".

לא צפויה קפיצה בקצב האינפלציה

מתי להערכתך הפד יפסיק להעלות ריבית?

"כנראה במהלך 2019. בטווח הארוך אנחנו לא צופים קפיצה בקצב האינפלציה, מכיוון שיש כוחות מאוד חזקים שממתנים אותה וימשיכו למתן אותה, כמו הסחר האלקטרוני למשל. ובמקביל, כמו שאמרתי, תהיה האטה בקצב הצמיחה. שוק האג"ח האמריקאי מאוד מאוד יקר כיום, אבל מחוץ לארה"ב יש לא מעט הזדמנויות והן ימשיכו לצוץ. ההזדמנויות קיימות בעיקר באירופה ובשווקים המתפתחים".

מה אתה חושב שמריו דרגי והבנק המרכזי האירופי, ה-ECB, יעשו בשנה הקרובה?

"בחודשים האחרונים נתוני המאקרו היו חלשים למדי באירופה, וגם קצב האינפלציה לא גבוה, כך שהם צפויים להפסיק את תוכנית רכישת האג"ח בהדרגתיות עד לסוף השנה, ולאחר מכן להתחיל להעלות את הריבית מרמה אפסית במהלך 2019. זה תסריט טוב מאוד עבור משקיעי האג"ח. השוק האירופי של אג"ח בתשואה גבוהה נשלט בעיקר על ידי חברות מתחום השירותים, ויש כאן לא מעט הזדמנויות, כמו בתחום האנרגיה למשל".

הקרן שמנהל סקוט לא נחשבת גדולה והיקף נכסיה עומד על כ-900 מיליון דולר. בחמש השנים האחרונות הניבה הקרן תשואה עודפת של 4% בממוצע לשנה על מדד קרנות התשואה הגבוהה. כיום מחזיקה הקרן בכ-70 איגרות חוב שמרכיבות כ-85% מסך נכסיה, מרביתן הן של חברות מגוש האירו.

איפה אתה רואה הזדמנויות כיום?

"עדיין קיימות הזדמנויות בחברות מתחום האנרגיה בארה"ב, אבל הן כבר לא זולות כמו בשנה שעברה. גם סקטור השירותים באירופה מייצר הזדמנויות. עם זאת, אנחנו יותר זהירים כיום".

מה המצב בבריטניה? יש הזדמנויות?

"המצב בשוק הבריטי קצת יותר מסובך לעומת אירופה וארה"ב. לדעתי המשק הבריטי צומח אבל מתחת לפוטנציאל; רמת האבטלה לא גבוהה והחוב הלאומי די גבוה. קשה לי לדבר על סקטורים באנגליה, צריך לנתח כל חברה לגופה כדי למצוא הזדמנות".

"האג"ח של טבע לא ירדו מספיק"

מה לגבי השווקים המתפתחים?

"אנחנו אוהבים את ברזיל. הכלכלה שלה נמצאת במקום טוב. לפני שנתיים, בזמן שברזיל הייתה במשבר, היו גם הרבה מאוד הזדמנויות, ואז קנינו למשל אג"ח של חברת האנרגיה פטרובראס. גם היום יש הזדמנויות, למשל באג"ח של חברות שירותים ותשתיות, כמו חברות שמשנעות מחצבים וסחורות מצפון המדינה למרכזה.

"גם במקסיקו יש לא מעט חברות מעניינות. אגב, אנחנו משקיעים רק באג"ח דולריות או שנקובות בליש"ט או אירו. הניסיונות של נשיא ארה"ב טראמפ לנער את ההסכמים מול קנדה ומקסיקו יכולים לייצר עוד הזדמנויות".

הצעדים של טראמפ יעזרו למשק האמריקאי?

"לא ממש, בטח שלא בטווח הארוך. פוטנציאל הצמיחה של המשק האמריקאי, שעמד פעם על כ-3% בשנה, ירד כיום לכ-1.5% בערך, בין השאר בגלל הזדקנות האוכלוסיה וחוסר יכולת להעלות את פריון העובדים. זו כמובן מגמה שמאפיינת עוד שווקים מפותחים בעולם".

אתה צופה משבר גדול בשנה הקרובה?

"לא משבר גדול, אולי האטה מסוימת בקצב הצמיחה העולמי. אני משקיע אקטיבי. בשנים האחרונות עברנו לא מעט משברים, והקרן עמדה בהם היטב. כלומר אנחנו מציגים תשואה יפה ועקבית לאורך זמן. יכול להיות שיהיה משבר, לא גדול, בטווח של 6-12 חודשים, למשל אם הצמיחה בארה"ב תואט. אם זה יקרה אנחנו נגיע ערוכים לכך. עצם זה שאנחנו משקיעים בכל העולם, מספק לנו הגנה מסוימת".

יש הזדמנויות בישראל?

"בדקנו לאחרונה השקעה באג"ח של טבע. האיגרות שלהם ירדו אבל התשואה עדיין לא הייתה גבוהה מספיק, אז לא קנינו. אני מאמין שההנהלה החדשה תצליח להציל את החברה ולהביא אותה לצמיחה בטווח הארוך. החברה עדיין מייצרת תזרים מזומנים יפה. לדעתי האג"ח של טבע, בעיקר הארוכה, לא ירדה מספיק נמוך כדי לייצר הזדמנות של ממש עבור הקרן שלנו".

"שיטת ההשקעות שלנו היא מלמטה למעלה - כלומר, אנחנו בודקים לעומק כל חברה לפני שאנו מחליטים להשקיע באג"ח שלה, ופחות לפי מגמות מאקרו. בדרך כלל אנחנו מחפשים חברות עם רווח EBITDA שנתי של 100-150 מיליון דולר לפחות"

"בשוק התשואה הגבוהה יש הרבה יותר הזדמנויות לנצל עיוותים בשוק. אנחנו מנסים לנצל מצבים שחברה נכנסת למצוקה כלשהי, אבל כזו שלא תגרום לה לפשיטת רגל, אלא שהיא תוכל לצאת מהמצב בשלב מסוים. בדרך כלל אנחנו מחפשים חברות עם חוב של 200-300 מיליון דולר"

"אנחנו מנסים לאתר חברות שנמצאות במשבר, אבל שהשוק, כמו שקורה הרבה מאוד פעמים, לא מעריך נכון את עוצמת המשבר - כלומר, תגובת השוק למצב מוגזמת ולא רציונלית"

"לדעתנו, בשנת 2019 כבר נתחיל לראות השפעות על הכלכלה האמריקאית, מכיוון שכנראה הריבית הריאלית תתחיל לעלות. במקביל, הגירעון של הממשל צפוי לזנק לכ-6% מהתוצר. שוק האג"ח האמריקאי מאוד מאוד יקר כיום"

מייקל סקוט

תפקיד: מנהל קרן להשקעה באג"ח בתשואה גבוהה בחברת שרודרס

גיל: 38

מגורים: לונדון

השכלה: תואר ראשון ושני במינהל עסקים מאונ' אוקספורד

תפקידים קודמים: אנליסט לאיגרות חוב ומנהל קרנות בשרודרס

תחביב: תקליטן (DJ)

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע שבפסיקה נקבע כי 95% מהתביעה של האחים נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה ● סביבת גרטלר: "הוא נוקה מכל ההאשמות המופרכות על תשלום שוחד"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט