גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כאן חולבים: מיסוי שוק הרכב מגיע לכ-50 מיליארד שקל בשנה

בעוד שתשומת הלב הציבורית מופנית להתייקרות של כמה אגורות בחלב, עיבוד מחודש של דו"ח מנהל הכנסות המדינה לשנת 2016 חושף את יעילות ה"חליבה" משוק הרכב: קרוב ל-50 מיליארד שקל בשנה, שיעור בלו הדלק הגבוה ב-OECD, אגרות מנופחות וכפל מס משולש בשווי השימוש

בשבועות האחרונים שוב הרים יוקר המחיה את ראשו המכוער ונכנס לסדר היום הציבורי. ובדיוק כמו בזמן "מחאת הקוטג'" של תחילת העשור, שוב החלב ומוצריו מקבלים את מרכז הבמה והופכים לדגל האדום של ההמונים. עיסוק בהתייקרות באגורות בודדות של מחירי החלב, ובחליבה בכלל, הזכיר לנו סעיף משמעותי מאוד ביוקר המחיה, שמתקבל בציבור בתור גזירה משמיים, והכוונה כמובן למיסוי הרכב והשימוש בו, שתופס בערך 10% מסל ההוצאות של המעמד הבינוני בישראל ונמצא כבר עשורים בקו של זינוק מעלה.

אנחנו לא פסיכולוגים, אבל ייתכן בהחלט שחוסר הרצון של הציבור לעסוק בנושא מקורו בעידן הסוציאליסטי של ראשית המדינה, שבו רכב פרטי נחשב למוצר מותרות בורגני וראוותני. אבל זה לא מסביר מדוע בעשור השני של המאה ה-21, כאשר רכב הוא צורך בסיסי להמונים בישראל ואין לו תחליף ראוי בתחבורה הציבורית, הנושא עדיין נדחק לקרן פינה.

כבר עסקנו בסוגיה הזו פעמים רבות וכתבנו לא אחת, שהאדישות הציבורית מספקת גיבוי לבור גבייה ללא תחתית. אבל מדי פעם צצות עוד סקירות רשמיות ובהן נתונים רשמיים חדשים שגורמים לנו לחשוב שהפסימיזם שלנו היה אופטימי מדי. הפעם מגיע תורו של דו"ח האחרון שמפרסם מינהל הכנסות המדינה.

"41.4 מיליארד שקל ממיסוי עקיף"

הדו"ח אמנם מעודכן לסוף 2016, שהייתה שנת שיא בענף הרכב עם הקדמה של שחרורי רכב מהמכס בדצמבר (כדי "להרוויח" את עדכון המס הירוק), אבל הנתונים בהחלט תואמים את ממוצע הפעילות בגביית מסי רכב ב-2017 ומתחילת 2018.

נתחיל ישירות בשורה התחתונה שמופיעה בדו"ח: "על פי נתונים מקוריים, ההכנסות ממיסוי עקיף על ענף הרכב הסתכמו בשנת 2016 ב-41.4 מיליארד שקל, עלייה ריאלית של 17.6% לעומת שנת 2015".

המספר משקף הקדמת גביית המיסים חריגה בהיקף כ-2.2 מיליארד שקל, אך גם בניטרול שלה עדיין מדובר בהכנסות של כ-39.1 מיליארד שקל ועלייה ריאלית של 7.5%. לצורך השוואה: מדובר בסכום שעולה משמעותית על כל הגבייה של מס חברות באותה שנה. כשאנחנו העזנו לנקוב בסכום של 40 מיליארד שקל בשנה שעברה, על סמך הערכות מקורבות, האשימו אותנו בפופוליזם. אז עכשיו זה מגיע מהמקור.

אבל אפילו הנתון המרשים הזה הוא נתון חסר. הוא כולל את הכנסות מבלו דלק, מס קנייה על רכישת על רכב, מכס, אגרות, חלפים ומע"מ על כל הרכיבים. אבל הדו"ח מציין כי "בשל היעדר נתונים מהימנים לא נכללו בעלויות המשתנות קנסות תעבורה ודמי חניה המשולמים לרשויות". מדובר בגבייה של עוד כמיליארד שקל בשנה בקירוב, שהיא "מס דרכים" לכל דבר (ע"ע פרשת מצלמות המהירות). אבל זה כבר סיפור לפעם אחרת.

השורה התחתונה גם לא כוללת סעיף הרבה יותר משמעותי והוא ההכנסות ממס שווי השימוש ברכב צמוד, שתורם להכנסות המדינה עוד 4-5 מיליארד שקל נוספים בשנה. אל סעיף שווי השימוש נגיע בהמשך.

דו"ח הכנסות המדינה מראה גם עד כמה השתכללה גביית מסי הרכב בעשר השנים האחרונות. קחו, למשל, סעיף תמים כמו "אגרות הרכב השנתיות", שנגבות על ידי משרד התחבורה. בין השנים 2005 ל-2016 קפצו ההכנסות מהסעיף הזה בלא פחות מ-60% והסתכמו (ב-2016) ב-4.65 מיליארד שקל. גובה האגרות, חשוב לציין, אינו תלוי בגורמים חיצוניים ומשתנים אלא פשוט נקבע שרירותית ומשודרג על ידי דור אחרי דור של שרים, וזאת למרות שהאגרה הממוצעת בישראל גבוהה במאות אחוזים מהממוצע ב-OECD .

הדלק שמאחורי החלב

ואז אנחנו מגיעים לפרק העוסק בהכנסות ממיסוי הדלק. נזכיר שבחודשים האחרונים זינקו מחירי הדלק בתחנות בישראל לרמה הגבוהה ביותר זה ארבע שנים (16% בשנה החולפת). כרגיל, העלייה לוותה בתירוצים הרגילים: "זה לא אנחנו, אלה מחירי הנפט בעולם. מחירי הזיקוק עולים, שערי המטבע משתנים ובכלל, לנו זה עולה יותר".

אלא שהדו"ח של מנהל הכנסות המדינה חושף תמונה קצת שונה: שיעורי הבלו על הדלק בישראל במונחים דולריים גבוהים משמעותית הן מהממוצע הכללי במדינות ה-OECD והן מהממוצע של המדינות האירופיות, שנוהגות להטיל מסי דלק גבוהים משאר העולם. הנתונים לרבעון האחרון של 2016 הציבו אותנו במקום השלישי בגובה הבלו על בנזין וסולר מבין 34 מדינות ה-OECD, אבל נרתמנו לסייע לאנשי האוצר ובדקנו נתונים מעודכנים. התוצאה מרשימה: הבלו הממוצע על בנזין וסולר בישראל הוא כיום הגבוה ביותר ב-OECD . סוף סוף גילינו את התחום שבו אנחנו מצטיינים וזכינו במדליית הזהב הנכספת.

אבל למה לדבר באופן ככללי כאשר דו"ח הכנסות המדינה נותן לנו דוגמה ספציפית: "מדצמבר 2014 לדצמבר 2016 ירד המחיר של חבית נפט (ברנט) בכ-40%. באותה תקופה שער החליפין נותר ללא שינוי, אך עלות הזיקוק עלתה, כך שהמחיר הבינלאומי במונחי שקל של בנזין ירד ב-33%. זאת בעוד שהמחיר לצרכן (בישראל) ירד ב-14% בלבד. הפער במחיר לצרכן נובע מכך שהמחיר הבינלאומי מהווה כ-24% בלבד מהמחיר לצרכן. שאר 76 האחוזים הם מרווח שיווק (10%) ומסים (65%)".

אז הנה התמונה הרחבה: מחירי הדלק גירדו בעשור האחרון בעולם את השפל ההיסטורי, אך ההשפעה של הירידה הזו על יוקר המחיה של הנהג הישראלי הייתה מזערית. זאת מכיוון שהממשלה לוקחת את ליטרת הבלו האגרסיבית שלה באופן קבוע על פני שנים ובלי קשר לכלום. הדוח אמנם טוען כי "הבלו הקצוב פועל כמייצב אוטומטי של המחיר לצרכן כאשר עולה מחיר הנפט", אך משום מה לא נראה שהוא מנטרל את העליות באותה יעילות שבה הוא חוסם את הירידות מלהגיע לכיסו של הצרכן.

ויש לכך עוד הוכחה. בין השנים 2006 ל-2016 זינקו הכנסות המדינה מבלו על דלק לתחבורה בלבד בלא פחות מ-135%. ואם אנחנו לוקחים את תחזית ההכנסות של האוצר מבלו הדלק לשנת 2020, שעומדת על כ-21 מיליארד שקל, מדובר בזינוק של 177%. נזכיר, שלא רק הנהגים "חוטפים" את עליית יוקר המחייה בסעיף הדלק. למיסוי הדלק יש לו השלכות ישירות גם על עלויות ההובלה והתשומות של המגזר העסקי, שמהן נגזרים מחירי המצרכים והשירותים הבסיסיים. כן, גם של החלב.

כאן בוודאי יופיע גורם ממשלתי כזה או אחר ויטען, כרגיל, כי מיסוי הדלק הוא המיסוי הצודק ביותר בשל העובדה שהשימוש ברכב מייצר למדינה עלויות בזיהום סביבתי, תאונות וגודש.

אז הנה תשובה: "היה עדיף להפנים עלויות אלה בהתאם לנזק - למשל על ידי אגרת גודש. אלא שמסיבות מגוונות אין בישראל עדיין אגרת גודש. בינתיים, כתחליף, עלויות אלה מופנמות בבלו על דלקים לתחבורה. יש להודות שפתרון זה אינו אידיאלי, שכן הקשר בין צריכת דלק, ותשלום הבלו, לעלויות חיצוניות הוא רופף". ואת זה לא אנחנו אמרנו אלא אנשי מנהל הכנסות המדינה באוצר בפרק על מיסוי הדלק.

שווי השימוש: כפל מס משולש ומרובע

הבטחנו שנחזור לאותו "סעיף הכנסות נעלם", של שווי השימוש ברכב צמוד, שנוסף בסוף ודוחף את סך ההכנסות ממיסוי על רכב בישראל לאזור ה-50 מיליארד בשנה. למרות ששווי השימוש נקבע רשמית בתחילת העשור כאחוז ישיר ממחיר המחירון של הרכב לצרכן (כ-2.5%), התחשיב שמאחוריו מביא בחשבון גם את שאר מרכיבי עלות ההטבה של הרכב הצמוד, ובהם הדלק, האגרות השנתיות הביטוחים, התחזוקה ועוד.

ומה המרכיב הדומיננטי ב"שווי" של אותם מרכיבים שונים? המיסוי כמובן. 65% מהעלות של הטבת הדלק לרכב צמוד הם מסים: מיסוי על חלפים, אגרות שנתיות מנופחות וכמובן מיסוי הרכב עצמו, שמביא את המחירון מלכתחילה ממחיר ממוצע של כ-57 אלף שקל לרכב משפחתי בשערי הנמל (על פי נתוני מינהל הכנסות המדינה) למחיר מחירון רשמי של כ-130 אלף שקל פלוס מינוס אחרי מסים. בקיצור, שווי השימוש הוא מנגנון כפל-מס רב-שכבתי, רב-מידי, סגור ואטום מכל צדדיו כמו בונקר.

אז לפני שהולכים ובוכים על החלב שנשפך, כלומר מתייקר, שווה רגע להקדיש מחשבה גם לבנזין ולנהר מיסוי הרכב שנשפך אל קופת האוצר. 

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד