גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסתיימה הצגת תוכנית שדה דב בוועדה המחוזית - ללא החלטה

מהנדס עיריית תל-אביב: "אני חושב שהתוכנית הזאת, הנידונה היום, היא טובה"

שדה דב / צילום: תמר מצפי
שדה דב / צילום: תמר מצפי

הסתיים הדיון בוועדה המחוזית תל-אביב בתוכנית שדה דב. התוכנית הוצגה היום (ב') לחברי הוועדה המחוזית, ולא התקבלה שום החלטה אופרטיבית לגבי המשך קידומה. עם זאת, במהלך הדיון נרשמו מספר התבטאויות מעניינות של נציגי מינהל ההנדסה בעיריית תל-אביב-יפו, שהביעו תמיכה בתוכנית, זאת בעוד תוכנית אחרת המתייחסת לאותה המתחם ושונה מהותית, אושרה רק שבוע שעבר בוועדה המקומית.

נזכיר כי התוכנית שנידונה היום (ב') בוועדה המחוזית היא התוכנית הרחבה הכוללת את פינוי שדה התעופה מהשטח וכוללת פוטנציאל בינוי של כ-16 אלף יחידות דיור במתחם. תוכנית זו נחתמה והוגשה לוועדה המחוזית על-ידי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ועיריית תל-אביב-יפו. זאת, בניגוד לתוכנית אחרת שאושרה רק בשבוע שעבר בוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל-אביב, תוכנית המתייחסת לאותו השטח, אך מותירה את פעילות השדה וכוללת פוטנציאל בינוי של כ-8,000 יחידות דיור בלבד בחלקו המזרחי של המתחם. תוכנית זו היא יוזמה מקומית של עיריית תל-אביב-יפו, זכתה לכינוי 'חלופת חולדאי' לפינוי שדה התעופה, ואינה מקובלת על רמ"י.

נציין כי בעוד שתי התוכניות מקודמות במקביל (אחת במחוזית והשנייה בוועדה המקומית), מי שיכריע בשאלת פינוי השדה היא המועצה הארצית לתכנון ובנייה והממשלה. נזכיר כי עד היום נדחה הפינוי של השדה הצבאי כמו גם האזרחי מספר פעמים. נכון להיום המועד הקובע הוא ינואר 2019 אולם ועדת שרים לחקיקה אישרה אתמול תיקון לחוק המקודם כעת שמבקש הארכה של הפינוי ליולי 2019.

כאמור, הדיון היום עסק רק בהצגת התוכנית הרחבה לפינוי שדה דב. במהלך הדיון הדגישה יו"ר הוועדה, דניאלה פוסק, כי "הדיון של היום והסמכות של הוועדה, הוא לדון בתוכניות שהוגשו אליה בלבד, ולא בתוכניות שטרם הוגשו אליה. גם השאלה של פינוי שדה דב, כן או לא, היא לא בתחום הסמכות שלנו, אלא של המועצה הארצית. אנחנו דנים בשאלה אחת בלבד - מהו התכנון המיטבי, בהתייחס לעובדות שאותן קובעת לנו הממשלה". התייחסות זו של פוסק כוונה לאותה תוכנית חלופית שאושרה על-ידי הוועדה המקומית בתל-אביב-יפו.

בהמשך הדיון, התייחסו גם נציגי מינהל ההנדסה של עיריית תל-אביב-יפו לתוכנית הרחבה יותר, שנזכיר שוב שהיא מנוגדת ל'חלופת חולדאי', והביעו בה תמיכה. יתרה מכך, מהנדס עיריית תל-אביב-יפו, עודד גבולי, טען בדיון כי הוא כלל לא מכיר את התוכנית השנייה. "אני כמובן שתומך בתוכנית", כך גבולי בדיון, "לא מכיר את התוכנית האלטרנטיבית, לא ראיתי אותה מעולם ולא השתתפתי אף פעם, באף דיון שהתקיים בה. אני חושב שהתוכנית הזאת, הנידונה היום, היא טובה".

גורם אחר מתל-אביב-יפו, פרנסין דוידי, נציגת מינהל ההנדסה בעירייה, אמרה בדיון כי "זו תוכנית שנוצרה אחרי שנים רבות של עבודה מאומצת ורצינית ולמען האמת, לא יכולנו לבקש תוכנית יותר טובה מזו". 

בהמשך לדברים שאמר גבולי בוועדה המחוזית, הבהיר גבולי מאוחר יותר כי כוונתו הייתה שבשל ניגוד עניינים לא היה יכול לדון בתוכנית החלופית. "בדיון בוועדה המחוזית ציינתי שעסקתי בתכנית אחת שהוגשה לוועדה, ועל כן אני מנוע בשל ניגוד האינטרסים לדון בתוכנית החלופית", כך גבולי לאחר הדיון. עוד נמסר מעיריית תל-אביב כי "מהנדס העיר עודד גבולי תומך בהשארת שדה דב בשל אינטרסים עירוניים ולאומיים".

ארי כהן, מתכנן התוכנית מטעם רמ"י, הציג אותה באריכות בפני חברי הוועדה ואמר: "הפארק החופי הוא גולת הכותרת של התוכנית הזאת, משתרע על אורך של כשני קילומטר, ברוחבים שונים. התוכנית מספקת מרחב ציבורי מגוון ואיכותי. זו פעם ראשונה שאני מופיע בפני הוועדה המחוזית, ואם כבר להופיע בפניה - אז רק עם תוכנית כזאת".

מתן נחום, נציג החברה להגנת הטבע בוועדה המחוזית, בירך את רמ"י על התוכנית וציין שיש לה מספר יתרונות והיבטים חיוביים, שבראשם - הפארק החופי, הנמתח לאורך של כשני קילומטר. נזכיר כי החברה להגנת הטבע, יחד עם עוד שורה של ארגוני סביבה, מתנגדים לתוכנית החלופית שאושרה הוועדה המקומית בתל-אביב-יפו ותומכים בתוכנית שהוצגה היום.

עם זאת, היה גם מי שהעלה את נושא התוכנית החלופית. נתן אלנתן, חבר מועצת עיריית תל-אביב, אמר: "צריך לקחת בחשבון, שיש מצב ששדה דב יישאר במקומו ולא יפונה. הוועדה המקומית החליטה על חלופה אחרת, חלופה המתייחסת לעובדה ששדה דב אינו מתפנה". אולם, כאמור, יו"ר הוועדה הנחתה כי התוכנית החלופית אינה על סדר יומה של הוועדה, ולכן לא תהיה אליה כל התייחסות.

מעיריית תל-אביב-יפו נמסר לאחר הדיון כי "ראש העירייה הבהיר כי שתי התוכניות טובות והעירייה הובילה את הכנתן באמצעות צוותים שונים, כדי להשפיע על איכות התכנון העתידי. הסוגיה אינה איזו תוכנית טובה יותר אלא נחיצותו של שדה דב ועצירת האיוולת שבסגירתו ללא חלופה ראויה. סגירה שתחסל את התעופה האזרחית הפנימית בישראל, תפגע קשות במטרופולין תל-אביב-יפו וכן בערי הפריפריה. נתב"ג אינו יכול להוות חלופה ראויה לשדה דב וכך גם סבורים כל אנשי המקצוע שעוסקים בנושא. העירייה תכבד את ההחלטות בנושא שיתקבלו על-ידי ממשלת ישראל, אך עם זאת, בכוונתה להמשיך לפעול לשכנע בנחיצות השדה. על כן, הוכנה תוכנית מפורטת שאושרה על-ידי הוועדה המקומית המאפשרת את המשך פעילות השדה ושיפור השירות בו, עד מציאת חלופה ראויה, וכן את פיצוי בעלי הקרקעות הפרטיות". 

עו"ד מרים דונין-שוב, המייצגת עשרות בעלי קרקעות פרטיים במתחם הגוש הגדול המחזיקים במאות יחידות, השתתפה אף היא בישיבה. דונין-שוב מזכירה כי הליך התכנון בוועדה המחוזית הוא תוצר של ועדת ההיגוי המשותפת לעיריית תל-אביב, לרמ"י ולמנהלי הגוש הגדול. "זגזוגה של העירייה והחלטתה לקדם הליך מקביל מייצרת אי-ודאות וכאוס בקרב בעלי הקרקעות, רשויות התכנון והציבור כולו", אמרה עו"ד דונין-שוב."מאז שנת 2007, שבה הוסכם על פינוי השדה בתמורה לכך שרמ"י יקבל כמחצית הזכויות, אנחנו הולכים צעד קדימה ו-7 צעדים אחורה. אנחנו מצפים שהוועדה המחוזית תמשיך בתכנון כרגיל מבלי להתייחס לרעשי הרקע, ואם לאו, שתתקבל החלטה להפקיע ובהתאם לכך לשלם פיצויים לבעלי הקרקעות בגין ההחלטה להשאיר את שדה דב". 

עוד כתבות

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%