גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרפורמה בריביות הבנצ'מרק: מדריך מקוצר להיערכות

הרפורמה הצפויה בשנים הקרובות, שבמסגרתה יוחלפו רוב ריביות ה-IBOR, ובראשן הליבור, בריביות חסרות סיכון חדשות, צפויה להשפיע על בנקים, גופים מוסדיים ושלל חברות במגוון תחומים, והשחקנים השונים חייבים להיערך לשינויים משמעותיים בדפוסי המסחר בריביות

ריבית נמוכה / צילום: שאטרסטוק
ריבית נמוכה / צילום: שאטרסטוק

לפני כחודשיים עסקנו במדור זה ברפורמה הצפויה בשנים הקרובות בריביות הבנצ'מרק. במסגרת הרפורמה, רוב ריביות ה-IBOR, ובראשן ריביות הליבור - יוחלפו בריביות חסרות סיכון חדשות. כך, במקום להתבסס על השוק הבין-בנקאי, הריביות החדשות יתבססו על עסקאות ריפו או מימון בנקאי ללילה אחד (ריביות OIS).

חשיבות הנושא נעוצה בתפקיד המרכזי של ריביות הבנצ'מרק בשווקים. הן קובעות את בסיס עלויות המימון בהלוואות ובאג"ח, ומשמשות כריבית המשתנה בנגזרים בהיקף של מאות טריליוני דולרים.

במבט ראשון, הנושא עלול להיתפס כרלוונטי בעיקר לבנקים, בשל תיקי הנגזרים וניירות הערך שברשותם. אולם הרפורמות צפויות להשפיע על שלל חברות במשק: החל מחברות הביטוח והגופים המוסדיים, המשקיעים בניירות ערך בריבית משתנה במט"ח, וכלה בחברות ריאליות רבות שנטלו הלוואות במט"ח המשלמות ריביות IBOR.

דווקא עבור נגזרים, הנחשבים למורכבים ביותר, תהליך החלפת הריביות אמור להיות פשוט יחסית. זאת, לנוכח הסטנדרטיזציה הגבוהה של התחום במסלקות מרכזיות, ומשום שהאיגוד הבינ"ל לנגזרים (ISDA) צפוי להסדיר פתרונות אחידים.

ברם, עבור הלוואות וניירות ערך, המעבר צפוי להיות מורכב בהרבה, ואף להצריך הסכמות פרטניות בין לווים למלווים ובין מנפיקים למשקיעים. צד שלא ינהל את התהליך באופן מושכל, בדגש על לווים ומחזיקי ני"ע, עלול לחוות הפסדים ולעמוד בפני סיכונים חדשים. 

העברת סוגים שונים של מכשירים פיננסיים לריביות החדשות צפויה להיות כרוכה ברמות שונות של מורכבות

מעבר לריביות החדשות במכשירים חדשים

האתגר הראשון בהיערכות להחלפת ריביות הבנצ'מרק הוא חוסר הוודאות באשר למועד המעבר לריביות החדשות, ואופן ביצועו - האם יתרחש "במכה אחת" או בתהליך הדרגתי לאורך זמן. הקושי נובע מכך שבתום 2021, הבנקים המצטטים כיום את הריביות מהן מורכב השער הליבור לא יחויבו עוד לעשות זאת. כתוצאה, ריבית הליבור וריביות IBOR נוספות עלולות להפסיק להתקיים. ברם, הדבר אינו ודאי - ייתכן שחלקן ימשיכו להתקיים באופן וולונטרי גם לאחר מכן, ולחלופין השוק עשוי להקדים וולונטרית את מועד ההתנתקות מהליבור.

לכן, השחקנים בשוק יעמדו בפני הדילמה - מתי ובאיזו מידה לעבור לסחור בנגזרים ובניירות ערך הנקובים בריביות החדשות. לצורך כך, כל גוף יידרש לנתח הן את סיכון הנזילות במכשירים מבוססי הריביות החדשות, שיצברו נזילות בהדרגה, והן את תהליכי ירידת הנזילות במכשירים מבוססי ריביות ה-IBOR הישנות. נוסף על כך, השחקנים יידרשו לשקול את התשואה המתקבלת ביחס לחלופות ה"ישנות", ככל שאלה ימשיכו להתקיים. דילמה זו עלולה להתקיים לאורך תקופת זמן ארוכה, בפרט אם ריביות הליבור ימשיכו להתקיים מעבר ל-2021.

שינויי ריבית במכשירים קיימים

הליבור הן ריביות הבנצ'מרק הפופולריות ביותר, הנמנות עם משפחת ה-IBOR) Interbank Offered Rate), וקיים מגוון מכשירים המתבססים על ליבור במטבעות השונים, בערך נומינלי של מאות טריליוני דולרים. החלפת הליבור בריביות חדשות עשויה להביא לשינוי בשווי ההוגן ובסיכוני הריבית של נגזרים, הלוואות וניירות ערך שיתקיימו לאחר המעבר.

במכשירים הללו, הטיפול בהפסקת השימוש בריביות מוסדר על-ידי סעיפי Fall-Back. אלה, מציינים באיזו ריבית ייעשה שימוש במקרה שהריבית הנקובה בחוזה תחדל להתקיים, וכיצד יתבצע המעבר לריביות החדשות.

לכן, על המשקיעים לנתח את האופן שבו סעיפי ה-Fall-Back מנוסחים בחוזים שברשותם. זאת, מאחר שהם ישפיעו באופן משמעותי על התשואות והסיכונים של העסקה בעתיד.

לדוגמה, סעיף שיחליף את ריבית הליבור לריבית אחרת - כגון ריבית פריים - עלול לשנות מהותית את התשואה שיקבל המשקיע או שישלם הלווה. לעומתו, סעיף שיקבע את הריבית במכשיר לציטוט הליבור האחרון במועד המעבר - יהפוך מכשיר בריבית משתנה למכשיר הנושא ריבית קבועה. לחלופין, סעיף שיחליף את ריבית הליבור לריבית חסרת סיכון, ללא מרווח מפצה בגין סיכון האשראי והנזילות - יפגע בתשואה למשקיע.

חלק מהשחקנים מבקשים להימנע מהבעיה באמצעות שימור הריבית הישנה - על-ידי קיבוע המרווח בין ריבית הליבור לריבית חסרת סיכון. אולם חשוב להדגיש שגם כאן הפתרון אינו טריוויאלי, משום ששוררות גישות שונות לביצועו: צופות פני עבר (כגון ממוצע היסטורי), צופות פני עתיד (באמצעות עקומי ריביות, שטרם נוצרו) או "פשטניות" (מקבעות את המרווח ביום המעבר).

לכן, על הגופים השונים לנתח בהקדם את סעיפי ה-Fall Back בחוזים הקיימים, ובמקביל לבחון את הפתרונות החלופיים המתפתחים בשוקי הנגזרים, ההלוואות וניירות הערך. זאת, במטרה לגבש דרכי פעולה שיאפשרו לשמר שווי ולמנוע הפסדים במכשירים שונים ומול צדדים נגדיים שונים.

התפתחות סיכוני בסיס חדשים ואתגרי תמחור

הריביות החדשות צפויות ליצור "עולם חדש" של סיכוני בסיס בין ריביות ומטבעות. לצד הזדמנויות רווח שייפתחו לסוחרים מתוחכמים, לאחרים יתגברו הסיכונים.

לפחות בתקופת הביניים, סביר שלמטבעות מסוימים יתקיימו מספר ריביות בנצ'מרק במקביל - ריביות בין בנקאיות לצד ריביות חסרות סיכון (מבוססות ריפו או OIS). לכן, על הסוחרים במטבעות הללו להיערך למצב שבו יידרשו לנהל סיכוני בסיס בין ריביות בנצ'מרק שונות.

ריפו היא ריבית המתבססת על המחירים בשוק המימון המובטח באג"ח ממשלתיות לתקופות של יום אחד. במסגרת שוק זה, ניתנת הלוואה קצרת-מועד המגובה בביטחונות איכותיים ונזילים, ולכן הריבית קרובה לריבית חסרת סיכון. ריבית מבוססת OIS משקפת עלות העברת עודפי רזרבות בבנק המרכזי בין בנקים, או מסחר בין-בנקאי, לתקופת זמן של לילה אחד. המימון שעליו מתבססת הריבית אינו מובטח בשעבוד, כך שהוא מגלם פרמיית סיכון מסוימת. אולם בשל משך הזמן הקצר מאוד של העסקה, ואיתנות הבנקים הלווים, נהוג להניח שהוא קרוב לשער חסר הסיכון.

ברם, גם אם לבסוף אכן תתפתח עבור כל מטבע ריבית בנצ'מרק יחידה מוסכמת, עדיין עשויים להתהוות סיכוני בסיס חדשים - בין-מטבעיים. זאת, משום שבמטבעות שונים מאמצים ריביות בנצ'מרק השונות במאפייניהן: חלקן מבוססות על ריפו ואחרות על OIS. מעבר לכך, בחלק מהמטבעות צפוי כי לצד הריביות חסרות הסיכון החדשות ימשיכו להתקיים ריביות ה-IBOR.

לכן, על המשקיעים להפנים שהבדלים מתודולוגיים בין ריביות בנצ'מרק במטבעות שונים עלולים לשנות מהותית את סיכוני הבסיס בין המטבעות, וליצור דפוסי תמחור חדשים בשווקים.

יתרה מזאת, צפוי ששחקנים מתוחכמים ינסו לנצל את תקופת המעבר, שבמהלכה השוק לא יספיק להפנים את הפערים בין הריביות הקיימות והחדשות, כדי "להכות" צדדים נגדיים בתהליכי המעבר ובתמחור עסקאות חדשות, ולהפיק רווחים על חשבונם. לכן, נדרשת מודעות וזהירות.

לדוגמה, לפני מספר שנים ניצל הבנק האמריקאי גולדמן זאקס תובנה באשר לזהות הריבית שבה יש להוון עסקאות נגזרים מסוימות, כדי להפיק רווחים עצומים על חשבון בנקים וסוחרים מובילים, שתמחרו עסקאות באופן שגוי.

לסיכום, על בנקים, גופים מוסדיים וחברות ריאליות, לזהות את נקודת הזמן האופטימלית עבורם למעבר לריביות החדשות. נוסף על כך, עליהם לבחון את סעיפי ה-Fall-Back בחוזים שברשותם, אל מול הפתרונות המתהווים בשוק, שעשויים לשפר את מצבם. במקביל, השחקנים נדרשים להיערך לשינויים משמעותיים בדפוסי המסחר בריביות.

שלוש השנים וחצי שנותרו עד למועד תום פרסום החובה של הליבור עשויות להיתפס כתקופה לא מבוטלת. ואולם, מומלץ לחברות לנצל את התקופה הזו כדי לקדם את האינטרסים שלהן, ולהיזהר מצדדים נגדיים שינסו לנצל את השינויים לטובתם. בשל גודל האתגר והיקף השינויים הנחוצים - התמהמהות עלולה להחריף את מגבלות המשאבים המשפטיים והתפעוליים הנדרשים.

■ הכותבים הם, בהתאמה, שותף וכלכלן במחלקת המימון המורכב של PwC ישראל. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלה שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית