גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבחירות בטורקיה: חיסול הרפובליקה

הרפובליקה נקראה אל במת ההיסטוריה לפני מאה שנה כדי להציל את הטורקים מאבדון. השבוע החליטו הטורקים להוריד אותה מן הבמה

תומכי ארדואן חוגגים בכיכר טקסים באיסטנבול, השבוע / צילום: רויטרס - Kemal Aslan
תומכי ארדואן חוגגים בכיכר טקסים באיסטנבול, השבוע / צילום: רויטרס - Kemal Aslan

אם אינני טועה, רק ישראלים שהתחנכו באוניברסיטאות צרפתיות, או התחנכו מידי פרופסורים שהתחנכו באוניברסיטאות צרפתיות, מדברים על "הרפובליקה", בה"א הידיעה, ומתכוונים ליותר מציון טכני של שיטת ממשל.

המונח הזה לא התאזרח בעברית המודרנית, בין השאר מפני שישראל הוציאה את עצמה מן הכלל, כאשר נמנעה מלכלול אותו בשמה הרשמי. היא יכלה להיות "הרפובליקה של ישראל" (או "קהיליית ישראל", אילו רצתה לאמץ את חידושו של אליעזר בן יהודה). תחת זאת, היא העדיפה את המונח הניטרלי, הלא-מחייב, "מדינה", שהיה התרגום העברי המקובל של etat (הדיפלומטיה הבינלאומית התנהלה אז בצרפתית). זה היה התרגום של Staat הגרמנית, שבה השתמש הרצל בקונטרס-היסוד של התנועה הציונית.

"רפובליקה", בייחוד במובן הצרפתי, נועדה לתאר את ההיפך מעריצות. מאחר שעריצות נקשרה במלוכות אבסולוטיות, התפתחה במרוצת הזמן ההנחה שרפובליקה היא ההיפך ממונרכיה. לא תמיד. המלוכות האירופיות של ימינו מתוארות לפעמים כ"רפובליקות עם כתר". מצד שני, עשרות רפובליקות בשאר העולם רשאיות להיחשב למלוכות מורשתיות או לקיסרויות צבאיות. אין שום דבר ממין הרפובליקה בסין, או ברוסיה, או בצפון קוריאה, או באיראן, או בסוריה, או במצרים, או בוונצואלה, גם אם העומדים בראשן נקראים "נשיאים", וגם אם הן עורכות בחירות אחת לחמש, שש או שבע שנים.

אין צורך אפוא לכונן מלוכה כדי לחדול להיות רפובליקה. צד משותף לכל המדינות המוזכרות למעלה הוא התכחשותן לשלטון החוק. התרחקות מאידיאלים רפובליקאיים כרוכה בהתקפה שיטתית על בתי המשפט ועל רשויות האכיפה ובניסיון לגדוש את בתי המשפט בנאמנים פוליטיים. בדרך כלל, ההצדקה להתקפה כזאת היא ההתנגדות הדמוקרטית ל"אליטות". אין חדש תחת השמש, לרעש הזה האזין עוד הסנאט של רומא במאה השלישית לפני הספירה.

הרפובליקות המודרניות העמידו את הצורך בהפרדת דת ומדינה במרכז המבנה החוקתי שלהן. ברפובליקה האמריקאית זה היה עניין פילוסופי ומוסרי; ברפובליקה הצרפתית (השלישית) זה היה עניין של להיות-או-לחדול; ברפובליקה הספרדית (השנייה) זה היה עניין של לחדול (והיא אומנם חדלה, ונכנסה לפנתיאון של זמננו כשם נרדף למאבק הרואי ואבוד).

אטאטורק המציא לאום

הרפובליקה הטורקית הייתה מסובכת יותר. היא נקראה אל במת ההיסטוריה כדי להציל את הטורקים מאבדון, לאחר התמוטטות הקיסרות העות'מנית, בדיוק לפני מאה שנה. אילו הסתייעו כוונותיהם של זרים (רוסים, בריטים, צרפתים, איטלקים, יוונים), טורקיה הייתה מתכווצת לממדי האזור המטרופוליטני של איסטנבול, אם בכלל. היא הייתה חשובה כמתה, ורק גאונותו של מוסטפא כמאל אטאטורק הצילה אותה. הוא ביטל לא רק את המלוכה, אלא גם את הח'ליפות. הוא גמר אומר להקים מדינת-לאום במקום שמעולם לא הייתה. היה עליו להמציא תחילה את הלאום ("טורקי" הייתה מילת גנאי בחצרות העות'מנים). לתכלית הזו היה עליו להביס את הדת המאורגנת.

לא היה שום דבר דמוקרטי ברפובליקה של אטאטורק. בסגנונה הפוליטי היא הייתה קרובה אל הפשיזם האירופי יותר מאשר אל הדמוקרטיה המערבית. שלושים שנה עברו לפני שיורשי אטאטורק הרשו בחירות דמוקרטיות. הם הובסו שלוש פעמים רצופות, עד שלגנרלים נמאס. הם הפילו את יורשם הנבחר של היורשים הלא-נבחרים, וליתר ביטחון תלו אותו.

כל אימת שלטורקים ניתנה ברירה ממשית, הם נטו להצביע נגד המפלגה שברא אטאטורק. אבל זה לא שינה הרבה. הגנרלים השגיחו בשבע עיניים על מורשתו של האב המייסד. מערכת משפט רבת עוצמה הייתה מוכנה "להשליך את ספר החוקים" (כפי שאומרים באנגלית) על כל מי שניסו לסטות אף כמלוא הנימה.

ההפלגה הארוכה אל הסלעים

ב-2002, הנשיא החילוני האחרון של טורקיה "השליך את הספר", פשוטו כמשמעו, על ראש הממשלה החילוני האחרון. זה קרה בישיבת ממשלה. הספר הכיל את נוסח החוקה. הנשיא המשליך היה שופט עליון לשעבר. ראש הממשלה היה משורר אנין-טעם וקצת סנילי. כשהעניין נודע ברבים, השווקים התמוטטו, הלירה הטורקית צללה, מפלגות הקואליציה איבדו את עשתונותיהן, הממשלה החילונית האחרונה נפלה, בחירות מוקדמות נערכו, והפור נפל.

אחוז חסימה מגוחך בגובהו (שקבעו הגנרלים בחוכמתם) סיכל את כניסתן של כל המפלגות החילוניות חוץ מאחת לפרלמנט. מפלגה ניאו-איסלאמיסטית חדשה יצאה נשכרת מן החוק. 34% של הקולות העניקו לה שני שלישים של מושבי הפרלמנט, ואוניית הרפובליקה התחילה את הפלגתה הארוכה אל הסלעים.

שש-עשרה שנה לאחר שעלה לשלטון, טאיפ ארדואן השלים השבוע את ההפלגה. 52% בבחירות לנשיאות העניקו לו את הכוח הביצועי הגדול ביותר בטורקיה מאז אטאטורק, או אולי מאז סוליימאן המפואר (שאת ערגתו אליו הוא מעולם לא עשה סוד). כישרונותיו הפוליטיים, מזלו הטוב, ההשגחה העליונה וטיפשותם המונומנטלית של יריביו העניקו לו את ההזדמנות לחסל את הרפובליקה.

את שלטון החוק הוא הורס זה חמש שנים, מאז שהתביעה הכללית ניסתה להיכנס בעובי הקורה של שחיתות שלטונו, והתחילה לחקור את ילדיו, את שריו ואת ילדי שריו. את ההפרדה בין דת למדינה הוא הורס כמעט מן היום הראשון של שלטונו, לפני 16 שנה.

כן, אלה היו בחירות פגומות. התקשורת הרשמית והפרטית עשתה את רצון ארדואן, ודחקה את האופוזיציה לשוליים. משטר צבאי שורר בטורקיה, ועשרות אלפים חבושים בכלא, בדרך כלל ללא משפט. אבל גם המועמד המנוצח, מנהיג מפלגתו הישנה של אטאטורק, אינו מכחיש את ההכרעה. הטורקים הצביעו נגד הרפובליקה.

מפעם לפעם, בכל מיני ארצות, הרוב מצביעים בבחירות חופשיות או חופשיות יחסית לטובת אנשים שגמרו אומר לשים קץ לחירויות האזרחיות. הרוב קובע, כמובן. מה חבל שלא תינתן לו ההזדמנות להתחרט.

את הרשימה שפרסמתי כאן בינואר 2003, לאחר עליית ארדואן לשלטון, אפשר לקרוא ב-https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=651458

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה