גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טרנד "חללי העבודה המשותפים" מגיע לעולם עורכי-הדין

לראשונה באוקטובר השנה, צפוי לקום מתחם עבודה ייעודי ראשון לעורכי-דין ברחוב הארבעה בת"א ● רוני בירם, צביקה בירן, עו"ד אלעד נץ ומשקיעים נוספים מקימים רשת ראשונה למתחמי עבודה ייעודיים לעורכי-דין בהשקעה של כ-7 מיליון ש' ● הרשת מבטיחה: "התמחור היה נוח ויאפשר לכל עו"ד, בכל רמה, לשכור משרד איכותי" ● חללי עבודה משותפים - כל מה שצריך לדעת

רוני בירם / צילום: רוית תורכיה
רוני בירם / צילום: רוית תורכיה

תופעת מתחמי העבודה המשותפים מגיעה גם לעולם עריכת-הדין. בשנים האחרונות קיימת מגמה של התפתחות מתחמי עבודה משותפים, שהחלה עם הקמתה של חברת "WeWork" ב-2010 על-ידי אדם נוימן ומיגל מקלבי כחברה המתמחה ביצירת סביבות עבודה שיתופיות; בהמשך הוקמו חברות שונות המספקות חללים משותפים, שאותם שוכרים עובדים מתחומים עבודה שונים ומגוונים. כעת לראשונה בישראל, קם חלל עבודה ייעודי המציע את כל הכלים הדרושים לעוסקים במקצוע עריכת-הדין, תחת קורת גג אחת ומשותפת.

מי שעומד מאחורי היוזמה המעניינת הזו, שתוקם תחת השם "Partners & Co" הם "שחקנים" משוק ההון, משקיעים חברתיים ויועצים אסטרטגיים בעולם המשפט, ובהם: רוני בירם, ממייסדי אקסלנס לשעבר, איש העסקים צביקה בירן; יואל חשין, יו"ר ומייסד קרן השקעות האימפקט B Community2; ועו"ד דודי זלמנוביץ, מנכ"ל חברת GLawBAL העוסקת בייעוץ לסקטור המשפטי. כל אלה, חברו לאחרונה יחד ובהשקעה של כ-7 מיליון שקל, הם מקימים לראשונה בישראל רשת מתחמי עבודה ייעודית לעורכי-דין.

למרות שלכאורה "שוק" מתחמי העבודה משותפים בישראל "מוצף" וכיום פועלים בתחום כבר כ-35 חברות המציעות, בת"א בלבד כ-300 אלף מ"ר של מתחמי עבודה, עד היום, אף לא אחד מאותם מתחמים יועד באופן מלא לשוק של עורכי דין (המוצף לכשעצמו).

עובדה זו נראית מעט תמוהה על רק המצב שבשוק מתחמי העבודה, קיימים מתחמים ייעודיים לאמנים, אדריכלים, מעצבים וכמובן היי-טקיסטים וכן, לאור העובדה שמזה כעשור שומרת ישראל על השיא העולמי של מספר עורכי-דין לנפש (עו"ד אחד לכ-128 תושבים לפי פרסומים שונים).

לפי גורמים שונים בענף המשפט, הסיבה לכך שעד היום לא קם מתחם משותף לעורכי-דין, נעוצה בכללי האתיקה של עורכי הדין (כלל "ייחוד המקצוע"), האוסר על עו"ד לפעול מתוך מתחם משותף שאינו ייעודי לעורכי-דין. עתה, עם ההודעה על ייסוד הרשת החדשה, יוקם מתחם העבודה הראשון שיהיה מיועד אך ורק לעורכי-דין.

טווח מחירים לעמדה לחודש

מענה לצורכי השוק

ממידע שהגיע ל"גלובס" נודע, כי בימים אלה מושלמת הקמתו של מתחם העבודה הראשון של הרשת, שיופעל החל מאוקטובר 2018 במגדלי קבוצת חג'ג' שברחוב הארבעה בת"א. את הקומה, ששטחה 1,300 מ"ר ושבה יוקמו כ-70 משרדים, שכרו השותפים מהחברה למשק ולכלכלה של השלטון המקומי, המחזיקה במספר קומות במגדל ואף מממנת חלק מעלות הבינוי בפרויקט. לפי מידע שהגיע ל"גלובס" עולה, כי בהתאם לתוצאת הפרויקט בישראל, יוחלט אם לייצאו לערים נוספות באירופה.

אחד מהמשקיעים הבולטים ברשת החדשה, הוא רוני בירם, שהפך לבעל הון לאחר שחתם בעשור הקודם על הסכם למכירת אחזקותיו בבית ההשקעות אקסלנס (יחד עם שותפו דאז גיל דויטש) לקבוצת הביטוח הפניקס של יצחק תשובה בתמורה לכ-900 מיליון שקל. בירם, כיום הבעלים של חברת האנרגיה הסולארית "סאנפלאואר" מסביר מה שכנע אותו להיכנס כשותף פעיל ברשת של מתחמי עבודה משותפים לעורכי-דין.

לדבריו, "הבנתי כי מדובר במגמה חזקה ביותר שלמעשה משנה לבלי היכר את שוק השכרת המשרדים בארץ ובעולם. לאחר מחקר מעמיק שערכנו, הבנו שהענף של מתחמי עבודה עובר תהליך של הבשלה, וכמו בכל תחום שעובר הבשלה, באופן טבעי, נוצרת התפתחות, וחידוד של שלב המענה לצורכי השוק. הרגשנו בחוסר במתחם ייעודי לעורכי-דין".

עו"ד דודי זלמנוביץ, שותף נוסף ברשת, שהוא בעל חברה העוסקת בייעוץ והשמה למשרדי עורכי-דין, מצטרף לדבריו של בירם ומציין כי הקמת הרשת הייעודית היא פועל יוצא של שתי מגמות הפועלות במקביל. "הראשונה היא התחזקות הטכנולוגיות, התחרות ומודעות משרדי עוה"ד והלקוחות, המשנות את המודלים המסורתיים של שכר-הטרחה", ציינה. "והשנייה - היא התופעה של המתחמים המשותפים והאבולוציה שלהם לכיוון סגמנטציה, שהגיעה כעת גם לעולם עריכת-הדין".

זלמנוביץ מדגיש כי אמנם לא מדובר בהמצאה חדשה וכי מתחמים משותפים יש לא מעט, אך הרשת החדשה שתקום, מתחייבת להקים חלל משותף שהוא ממוקד לעבודת עורכי-הדין, כאשר התמחור לדעתו "יהיה נוח ויאפשר לכל עו"ד, בכל רמה, לשכור משרד איכותי התואם את מידותיו וצרכיו".

אז מה תציע הרשת ומי הוא קהל היעד?

מעבר למיקום הנחשק, תציע הרשת החדשה, חדרי קבלה וישיבות מאובזרים וכן "הצעת ערך" שתוצע לעורכי-הדין ותאפשר להם לנהל את "משרדם" באופן מיטיבי, שתכלול בין היתר, תוכנות משפטיות, כגון נבו ו"תקדין", ייעוץ חשבונאי שיינתן על-ידי פירמת ראיית החשבון KPMG-סומך-חייקין, שליחויות לבתי משפט, פקיד טאבו; שירותי אדמיניסטרציה שונים ועוד.

ניהול בסביבה תומכת

לפי מנכ"ל הרשת ויוזם הרעיון עו"ד אלעד נץ (המחזיק במעל ל-40% ממניות הרשת), את קהל היעד של המתחם החדש, לא תחפש הרשת במשרדי עורכי-הדין הקיימים והמבוססים, אלא דווקא בקרב עורכי-דין צעירים, "שכבר עשו כמה דברים, אבל עדיין אינם נמצאים במקום של שכירת משרדים משל עצמם".
עוד מוסיף נץ בעניינם של עורכי-הדין הצעירים שהרשת מבקשת למצוא חן בעיניהם, כי "לא פעם, מדובר בעורכי-דין שפרשו ממשרדים גדולים או בינוניים, שראו 'איך משרד אמור להיראות' ומעוניינים ליהנות מכל השירותים שיש ל'משרד גדול' להציע, במשרד משלהם, ומבלי להתפשר".

מהעבר השני אומר נץ כי המתחם לדעתו מתאים כמו מאוד גם "לשופטים בדימוס, בוררים, מגשרים ועורכי דין מבוגרים יותר שיכולים למצוא ב-Partners & CO מסגרת נוחה ודיסקרטית, שבה יוכלו לנהל את ענייניהם, בסביבה תומכת, לצד בעלי מקצוע דומים".

לשם כך טוען נץ, נבנה הפרויקט במכוון "כך שידבר באופן המדויק ביותר אל הצרכים והערכים שעומדים בבסיס מקצוע עריכת-הדין". בהקשר זה מוסיף נץ כי מתחם העבודה ברשת יזכיר יותר בעיצוב את משרדי עורכי-הדין הגדולים ובהתאם, "תכננו סביבת עבודה שנראית פחות צבעונית מחדר ישיבות בחברת היי-טק", הוא מבהיר.

לבסוף מציין עו"ד נץ, "אחד הערכים המרכזיים שעלו במחקר הוא היותו של מקצוע עריכת-הדין 'קליקה מקצועית' ו"מועדון סגור". לכן לדבריו, המתחם החדש יציע את שירותיו אך ורק לעורכי-דין מוסמכים ובכוונתנו ליצור פלטפורמה שתעודד מפגשים מקצועיים, החלפת דעות ועצות וקידום שיתופי פעולה עסקיים".

יואל חשין / צילום: רפי קוץ

בכירי הענף ישמשו כחונכים, והשוכרים במתחם יעניקו שירותי פרו-בונו לקהילה

במטרה לבדל עצמה מיתר מתחמי העבודה המשותפים, ובמסגרת הרצון לתרום לקהילה, יזמו ברשת "Partners & Co" החדשה תכנית חונכות ייחודית בשיתוף עם עמותת "ידיד", במסגרתה, כ-150 מבכירי ענף המשפט בישראל יתרמו אחת לחודש שעה מזמנם, לטובת חונכות (מנטורינג) של עורכי-דין הפעילים במתחם עורכי-הדין המשותף. עורכי-דין העובדים במתחם יעניקו מצדם שלוש שעות ייעוץ משפטי 'פרו-בונו' לטובת הקהילה.

בין המנטורים שכבר לקחו חלק במפגש ההשקה לפרויקט היו שופטים בדימוס, כגון הילה גרסטל ושאול מנהיים; שותפים בכירים במשרדי עוה"ד המובילים בישראל, בהם עו"ד רובי בכר (שמשמש כדירקטור במיזם ומלווה את הקמתו, לצד נץ); עו"ד אלי זוהר ועוד.

נראה גם שלרשת החדשה חשוב לעבוד על תדמית עורכי-הדין בציבור הרחב. לשם כך, הם גייסו כאחד מבין משקיעי הפרויקט את בנו של שופט ביהמ"ש העליון בדימוס מישאל חשין המנוח, יואל חשין, יו"ר ומייסד קרן השקעות "האימפקט 2B-Community" העוסקת בהשקעה במיזמים בעלי ערך חברתי. חשין מסביר כי "במנותק מתדמית עורכי-הדין, שאינה תלויה בפעילותו של פרט כזה או אחר בקהילה, ההיגיון שעומד בבסיס הפרויקט הוא שילוב המרכיב החברתי במודל העסקי של המיזם, ובצורה זו יצירת סינרגיה שמובילה לתרומה חברתית בת-קיימא".

חשין טוען כי לדעת שותפי הרשת החדשה, "קהילת עורכי-הדין היא נכס לכל חברה משום שהם מחזיקים בידיהם ידע וכוח. כדי לסייע להם לחלוק את הידע והכוח, יש צורך במנגנון חברתי. ביחד אנו ניצור גלגל תנופה אשר יעביר ערך לפריפריה".

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?