גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הופך את סינגפור לאחד ממרכזי הכלכלה הנחשקים של אסיה

סינגפור נוחה במיוחד לעסקים: אנגלית כשפת אם, מס חברות נמוך במיוחד, נגישות קלה יחסית להון והגנה חזקה על קניין רוחני ● בעקבות הסכם שיתוף פעולה עם הבורסה בת"א, התרחבו שם גם אפשרויות ההנפקה עבור ישראלים

יום מסחר בבורסה הסינגפורית / צילום: Edgar Su, רויטרס
יום מסחר בבורסה הסינגפורית / צילום: Edgar Su, רויטרס

הכלכלה הסינגפורית מעוררת קנאה מסוימת בכל הקשור לנתונים הכלכליים שלה - עם צמיחה שנתית בתוצר המקומי הגולמי של 4.4% בשנה, שיעורי אבטלה של 2% ותוצר לנפש המותאם לכוח הקנייה של כ-82 אלף דולר, מקום שלישי בעולם אחרי קטאר ולוקסמבורג נכון ל-2017. לשם השוואה, התוצר לנפש בישראל המותאם לכוח הקניה עומד על 34 אלף דולר.

סינגפור משמרת מזה מספר שנים את הדירוג במקומות הראשונים בעולם מתוך 189 הכלכלות שנבחנו בקלות עשיית העסקים לפי דירוג הבנק העולמי. הייחודיות של סינגפור מגיעה משילוב של התרבויות מאסיה ומהמערב, מערכת משפט יעילה וידידותית, השפה האנגלית אשר הינה שפת האם במדינה וההתנהלות המערבית, אך הנימוסין והאופי הינו אסיאתי, מה ששומר על האותנטיות של המדינה.

המו"פ של קולה ופרוקטר אנד גמבל

התעשייה הסינגפורית מתמקדת בכמה תחומי פעילות שעיקרם תשתית, שירותים וטכנולוגיה דוגמת אנרגיה, מדעי החיים, טלקומיניקציה, מידע ואלקטרוניקה. לפי מחקר של חברת הייעוץ והמחקר הבינלאומית פרוסט אנד סאליבן, תחומי התקשורת והטכנולוגיה צפויים לצמוח בסינגפור בקצב מהיר בשנים הקרובות, שכן קיים בה השילוב בין טכנולוגיות מתקדמות לבין הצורך בשיפור מתמיד של התשתיות לצד פתיחות לחדשנות.

חברות גלובליות רבות בחרו לפעול ולהקים מרכזי פיתוח בסינגפור. כך למשל, פרוקטר אנד גמבל פתחה לאחרונה מרכז עם מעל 2,000 אנשי מחקר וקוקה-קולה הקימה מפעל ענק ומרכז מחקר לצידו. הסיבות לכך רבות ופרקטיות מאוד - הנגישות, כוח האדם האיכותי, האנגלית השגורה בפי האזרחים, כלכלה תחרותית והיבטי מיסוי מקלים.

לשם הדוגמה, מס החברות בסינגפור עומד על 17% ומדורג כשלישי הנמוך ביותר מכלל מדינות העולם, כאשר המס האפקטיבי הוא לעיתים קרובות נמוך משמעותית. לא זו בלבד, אלא גם שחברה שאינה מוגדרת כחברה סינגפורית, אך פועלת בה, זכאית לפטור בשלוש השנים הראשונות לפעילותה בסינגפור. בנוסף, בהיבט המשפטי, בסינגפור קיימים בתי משפט ייעודיים לסיוע בגישור ופתרון סכסוכים עסקיים, מה שמקל על פתרונות עסקיים באופן מהיר ויעיל.

40% מהחברות בבורסה - זרות

סינגפור ממוקמת במרכז העסקים של אסיה עם נגישות כמעט לכל מקום ביבשת, מה שמסייע לא רק לנסיעות עסקים, אלא גם לחברות העוסקות בשינוע ולוגיסטיקה. הנמל הימי בסינגפור הוא מהעמוסים בעולם, עם מעל ל-200 קווי שיוט לכ-600 נמלים בכ-120 מדינות שונות ברחבי העולם. לצד הנגישות הפיזית, סינגפור עצמה מהווה שער כניסה לכל יבשת אסיה ושוקי ההון בה. קונקרטית, בדומה מעט לישראל, הממשל הסינגפורי מעודד השקעות בכל הקשור לתחומי הטכנולוגיה, כאשר המדינה מדורגת במקום ראשון באסיה ובמקום שני בעולם כולו, בכל הנוגע להגנה על קניין רוחני לצד כלכלה תחרותית מאוד.

לסינגפור נזילות ונגישות גבוהות בתחום המימון, כאשר יש בה 31 בנקים מסחרים עם סניפים רבים ומעל 600 מוסדות פיננסיים המעניקים שירותים פיננסיים שונים. על פי מחקר שנעשה בבורסה הסינגפורית בשנת 2016, המסחר המטבעי (פורקס) בה היה השני בגודלו בעולם, דבר המעיד לא רק על היותו של שוק ההון נזיל ודינמי, אלא גם על ריכוז ההון במדינה. שוק ההון ובמוקדו הבורסה הסינגפורית (SGX) מרכז כ-800 חברות, מהן כ-40% חברות זרות וכל זאת כאשר במדינה פחות מ-6 מיליון אזרחים.

לאור יתרונותיה הבולטים של סינגפור, הבורסה לני"ע בתל אביב חתמה לאחרונה על שיתוף פעולה עם הבורסה שלה (SGX), המאפשר שימוש בחוזקות של כל אחת מהכלכלות והבורסות לטובת החברות הישראליות.

הסכם שיתוף הפעולה עם בורסת סינגפור יאפשר לחברות טכנולוגיה ישראליות בפעם הראשונה, להנפיק ולגייס הון במקביל גם בבורסת תל אביב וגם בבורסה בסינגפור בהתבסס על מנגנון אימוץ דו צדדי של הרגולציה המאפשר לחברות להנפיק בשני שווקים על בסיס תשקיף אחד - ישראלי או סינגפורי.

הדואליות החדשה

כמו כן, שתי הבורסות יפעלו יחד לאיתור חברות טכנולוגיה ישראליות שמעוניינות לקבל חשיפה למשקיעים באסיה ובעולם ומחפשות לצמוח בשוק האסיאתי. פעילות זו תכלול סיוע לחברות פרטיות בשלב שלפני הרישום למסחר, בתהליך ההנפקה עצמו וכן תאפשר תמיכה למנפיקים לאחר הרישום תוך מינוף היכרות הבורסות עם השוקים.

מהלך זה צפוי להגדיל את מספר חברות הטכנולוגיה הישראליות שירצו להנפיק במסגרת שתי הבורסות, יגדיל את הסחירות במניות אלה ויסייע לחברות לקבל גישה להון אסיאתי ובמקביל "להישאר בבית" וליהנות מגישה לשוק הישראלי.

על מנת להיכנס למסלול ההנפקה המשותף ולהנפיק במקביל בשני השווקים, החברה צריכה להנפיק ברשימה הראשית בבורסת סינגפור, Mainboard, ולעמוד באחת משתי החלופות הבאות: שווי שוק של 150 מיליון דולר סינגפורי (כ-212 מיליון דולר) ורווחיות בשנה האחרונה, או שווי שוק של 300 מיליון דולר סינגפורי (220 מיליון דולר) והכנסות בשנה האחרונה. לחברות שלא יעמדו בקריטריונים אלו תהיה האפשרות להתחיל בהנפקה בתל אביב או בבורסה המשנית בסינגפור, Catalist, ובהמשך לעבור למסלול הדואלי.

בסוף יולי תגיע לישראל משלחת של בנקאים וחברות סינגפוריות בהובלת ראשי הבורסה בסינגפור כדי לפגוש חברות פוטנציאליות, משקיעי הון סיכון וגופים מוסדיים. 

הכותב הוא מנהל המכירות של הבורסה בתל אביב. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● סביבת גרטלר: "הוא נוקה מכל ההאשמות המופרכות על תשלום שוחד"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"