גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע לפני שתעודות הסל הופכות לקרנות: קסם שבה להוביל

וגם: הראל אוחזת ב-17% מהשוק ● תעודות הסל מנהלות כ-92 מיליארד שקל, כ-24% מתחת לשיא, שאותו רשמו לפני יותר משלוש שנים ● בסוף השנה יושלם תיקון 28 והתעודות יהפכו לקרנות סל, כ-18 שנים לאחר שיצאו לדרך לראשונה ● "גלובס" ממפה את המגמות בשוק תעודות הסל בשנים האחרונות ● מדריך קרנות נאמנות

משרדי אקסלנס / צילום: איל יצהר
משרדי אקסלנס / צילום: איל יצהר

בסוף השנה הנוכחית יחול שינוי בשוק ההון המקומי כשתעודות הסל - אחד מהמוצרים הפיננסיים המרכזיים בו - יסיימו את תפקידן ההיסטורי. בסוף 2018 יושלם השלב האחרון להפיכת תעודות הסל לקרנות סל, ובכך תסמן רשות ני"ע "וי" על רפורמת דגל שהובילה (תיקון 28), שבמסגרתה יהפכו התעודות מהתחייבות אג"חית באופיה לתת את תשואת המדד, לקרנות נאמנות עוקבות שאינן מתחייבות בדומה כלפי המשקיע.

ואולם, המהות ההשקעתית של תעודות הסל תיוותר לאחר השינוי כפי שהיא כיום - כלי השקעה פסיבי שעוקב אחר מדדים - כך שיחד עם הקרנות העוקבות הן ימשיכו להוות חלק משמעותי מניהול הכספים לטווח קצר בישראל.

חודשים ספורים לפני שתעודות הסל משנות את אופיין באופן פרמננטי, "גלובס" ממפה את שוק תעודות הסל, נכון לסוף המחצית הראשונה של 2018. בסוף חודש יוני האחרון נוהלו באמצעות חברות ניהול תעודות הסל נכסים בשווי מצרפי של 92.2 מיליארד שקל. מדובר בהיקף מהותי למכשיר השקעה שנוצר רק במחצית הראשונה של שנות ה-2000.

ואולם, מדובר בשוק שזה זמן חווה קיטון עקבי בהיקף הנכסים המנוהלים על-ידיו, בצל פדיונות ניכרים, וכיום הוא רחוק ביותר מ-24% מהשיא שרשם בפברואר 2015. הירידה בהיקף הנכסים בתעודות הסל התרחשה בין היתר גם על רקע היערכות השוק להשלמת אותו תיקון 28, וגם בגלל כך שבמספר הזדמנויות המדדים הניבו תשואה נמוכה יותר בהשוואה לניהול אקטיבי, שבו מנהלי ההשקעות בחרו השקעות באופן פעיל והיכו את המדד, או כפועל יוצא מחולשה במדדים, בגלל כניסתן של מניות לא ראויות - מה שיצר סנטימנט שלילי ביחס למכשירי השקעה פסיביים. 

אגב, מהצד השני היו לשוק תעודות הסל גם הצלחות למול חלק ניכר מהשוק האקטיבי, למשל עם ההצלחה של מכירת הענק של פרוטרום ל-IFF, כשבמקרים אלה חלק ניכר מהגופים האקטיביים החזיקו במניה שקפצה פחות מחלקה בשוק. 

שוק תעודות הסל

כיצד החברות הגיעו עד הלום?

יותר משליש מהנכסים בקרנות הנאמנות ובתעודות הסל יחדיו מושקעים זה זמן במכשירים עוקבי מדדים (תעודות סל וקרנות מחקות) במונחי נכסים (וכמחצית מהשוק במונחי מוצרים). מבדיקת "גלובס" עולה, כי נכון לסוף יוני 2018 נוהלו כ-32.2 מיליארד שקל באמצעות הקרנות המחקות (שנמצאות השנה בהיקפי שיא עבורן), מה שמוביל את השוק הפסיבי לכ-124.4 מיליארד שקל - המהווים כ-37.3% מהשוק. אגב, מדובר בירידה קלה ביחס למצב בסוף 2017, שנובעת מהקיטון בתעודות הסל, ונתון זה עדיין רחוק מרמות השיא.

שוק תעודות הסל יצא לדרך בישראל בשנת 2000, עם תעודת סל ראשונה ויחידה, תאלי 25, שהונפקה על-ידי פסגות. אבל מי שהחל לפתח את השוק הזה היה רוי רגב בקסם, וזה קרה החל משנת 2004.

קסם של אקסלנס, מובילת השוק, הינה חלוצת שוק תעודות הסל בישראל, שנמנית עם המובילות בו לכל אורך הדרך. היא החלה לפעול בתחילת העשור הקודם, וצמחה ללא רכישות ומיזוגים משמעותיים, למעשה רק באופן אורגני. עם זאת, ב-2009 רכשה אקסלנס את תעודות הסל של פריזמה, שבהן נוהלו נכסים בהיקף ממש לא מהותי. בקסם מחזיקים בית ההשקעות אקסלנס (84%), רוי רגב (6.45%), אבנר חדד (6.55%) ובעז נגר (3%).

תכלית תעודות סל, חברת תעודות הסל של בית ההשקעות מיטב דש, הגיעה לבית ההשקעות מהנדוניה של דש במיזוג, לאחר שהאחרון מיזג תחתיו את תכלית, שאותה רכש מדיסקונט וממייקל דיוויס, ואת אינדקס, שיצאה לדרך כחברה שהוחזקה גם על-ידי ברק קפיטל של אייל בקשי. מי שמנהל את תכלית הוא איל סגל.

פסגות סל החלה את דרכה כראשונה בתחום, עם תעודות תאלי, כשברבות השנים היא קפצה מדרגה עם רכישת מבט תעודות סל, שהוקמה תחת המעטפת של בית ההשקעות שאיננו עוד, כלל פיננסים, ושיחד עם הדס הפכה ב-2012 למיטב תעודות סל.

בסוף אפריל 2013 רכש פסגות את פעילות מיטב תעודות סל - מה שהיה מבט, כאמור - שבית ההשקעות מיטב נאלץ למכור כחלק מהתנאים למיזוג עם דש, וכיום מיטב דש מחזיק בפעילות אחרת שכזו, שבאה מהצד של דש במיזוג. פסגות סל מנוהלת על-ידי גיל שפירא.

והשחקנית הרביעית והצומחת: הראל סל, שבניהול אורי שור. לא אחת בעל השליטה בקבוצת הראל, יאיר המבורגר, צומח הודות לרכישות ומיזוגים. רק בתעודות הסל זה לא מאפיין אותו. בתחום זה הוא צמח מאפס, אורגנית וללא רכישות. החברה יצאה לדרך ב-2008 והחלה להנפיק תעודות סל החל מינואר 2009.

ולסיום, כיצד נחלקים היום 92 מיליארד השקלים שמנוהלים על-ידי ארבע חברות תעודות הסל בשוק המקומי? השחקן הגדול בשוק תעודות הסל הוא קסם של בית ההשקעות אקסלנס, שקיבלה לידיה גם את ניהול קרנות הנאמנות של בית ההשקעות, ושמחזיקה בכ-29.1% משוק תעודות הסל. אגב, קסם שבה למעמד המובילה לאחר שאיבדה אותו בעבר הלא רחוק לתכלית של מיטב דש, שמחזיקה כיום ב-27.7% מהשוק.

די בסמוך לשתיים הללו נמצאת חברת תעודות הסל של פסגות, עם נתח שוק של 26.5%, כשאצל השתיים האחרונות מדובר על ירידה ביחס למה שאחזו בסוף 2017. לצדן הראל סל שצמחה עצמאית ללא רכישות ומיזוגים, מחזיקה כיום כ-16.8% מהשוק ומגייסת בשוק פודה, בדומה לקסם בחודשים האחרונים. 

היקף הניהול הפסיבי בתעודות הסל ובקרנות המחקות

הרשות: "נטרלנו פצצה מתקתקת"; קסם: "ירידה ברווחיות בטווח הקצר"

"תיקון 28 נוצר על רקע של צורך ממשי שנבע מכך שלאורך זמן התחום הזה הוא בבחינת פצצה מתקתקת שמאיימת להתפוצץ". כך אמר לאחרונה ראש מחלקת השקעות ברשות ני"ע, דודו לביא, בריאיון ל"גלובס". הוא הוסיף, כי "אחד האתגרים שעמדו לנגד עינינו בכל התהליך זה לא להסדיר תחום על דף חלק, אלא לקחת תעשייה שמנהלת המון כסף ומעבירים אותה ממצב פעולה אחד למצב פעולה אחר". הוא הדגיש, כי "לציבור יש עתה מוצר טוב יותר, בטוח יותר ומתנהל בסביבה תחרותית יותר, ויהיו יותר מארבעה שחקנים בתחום". לביא התכוון לכך שבשוק הקרנות העוקבות יש שחקניות משמעותיות נוספות, שלא פועלות בשוק תעודות הסל: מגדל שוקי הון, אי.בי.אי ואלטשולר שחם.

וכאן נשאלת השאלה כיצד ישפיע תיקון 28 על חברות ניהול תעודות הסל, שהיו רווחיות מאוד עבור בעליהן לאורך השנים? בדוחותיה הכספיים גילתה קסם, כי "בטווח הקצר-בינוני תחול ירידה ברווחיות, הן כתוצאה מגידול מהותי בהוצאות השוטפות הנובעות מהוראות הפיקוח לפי חוק השקעות משותפות בנאמנות (כגון: אגרות רשות, אגרות בורסה, עלויות מתפעלים וכו') והן כתוצאה מהוצאות חד-פעמיות הנובעות מהיערכות למעבר תעודות הסל לקרנות הסל והעברת הפעילות לחברת קסם קרנות נאמנות. כמו כן, צופה החברה ירידה בהכנסותיה עקב הגברת התחרות (כניסת מתחרים נוספים לתחום) ופיקוח על גובה העמלות".

עם זאת, "להערכת החברה, בטווח הארוך, מבנה תחום הפעילות החדש יאפשר צמיחה של היקף הסכום המנוהל, קיטון בהוצאות ועלייה בהכנסות החברה, שמקורן בשינוי הרגולטורי הצפוי", תוך שציינה גם שבשל "ביטול הרכיב ההתחייבותי הלא מוגבל בסכום של תעודות הסל, צפויה הקלה משמעותית בדרישות ההון". 

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"